Yli 14 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua, saapujia satoja päivässä – näin Krista Mikkonen kertoi pakolaisten vastaanottamisesta

Suomi on tarvittaessa valmis siirtämään pakolaisia muista maista, kertoo sisäministeri Mikkonen. Riittävän laaja levittäytyminen takaa tasokkaan suojelun tarjoamisen kaikille.

28.3. 18:35 | Päivitetty 28.3. 19:44

Tilapäistä suojelua on Suomesta hakenut runsaat 14 000 ukrainalaista, kertoi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.). Mikkosen mukaan viime päivinä Suomeen on saapunut noin 400 ukrainalaista päivässä.

EU-maiden sisäministerit pitivät ylimääräisen kokouksen Brysselissä maanantaina. Ministereiden asialistalla oli jäsenvaltioille myönnettävä materiaaliapu ja taloudellinen tuki, pakolaisten EU:n sisällä tapahtuvan siirtymisen seuranta ja koordinointi sekä Moldovasta tulevien pakolaisten vastaanottaminen. Ministerit keskustelivat myös ulkorajojen turvallisuudesta.

”Suomi haluaa kantaa myös oman vastuunsa pakolaisten vastaanottamisesta ja olemme tarvittaessa valmiita siirtämään heitä myös muista maista”, Mikkonen sanoi toimittajille tilaisuuden jälkeen.

Siirtoja järjestetään hänen mukaansa silloin, jos kyse on esimerkiksi vammaisista, orvoista tai muista erityisryhmistä. Hän kuitenkin erikseen huomautti, että Schengen-alueella on käytössä vapaa liikkuvuus ja monet kuljetusyhtiöt ovat tarjonneet Ukrainasta pakeneville myös ilmaisia kyytejä.

Mikkosen mukaan Ukrainasta pakenevien levittäytyminen riittävän laajasti takaa sen, että he kaikki saavat tasokasta suojelua.

”Monilla rajamailla kapasiteetti alkaa olla täyttynyt.”

Tasaisen jakautumisen vuoksi on tärkeää, että tulijat pystytään rekisteröimään. Tämä on myös tärkeää rikollisuuden ehkäisemiseksi ja pakolaisten turvallisuudesta huolehtimiseksi. Mikkosen mukaan ihmiskauppatapauksista on jo viitteitä.

Kiintiöistä eri EU-maiden kesken ei ole kuitenkaan ollut puhetta.

”Emme edes tiedä kokonaistilannetta, kuinka paljon Ukrainasta lähtee ihmisiä pois. Se riippuu siitä”, miten sota siellä etenee.

Päivitys 28.3.2022 kello 19.41: Artikkeliin on päivitetty tiedotustilaisuuden keskeinen anti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut