Venäläinen Novaja Gazeta keskeyttää toimintansa

Venäjän sensuuriviranomainen on antanut medialle kaksi virallista varoitusta.

Novaja Gazetan päätoimittaja Dimitri Muratov kuvattiin vuona 2009. Hänelle myönnettiin viime vuonna Nobelin rauhanpalkinto.

28.3. 16:03

Venäläinen riippumaton media Novaja Gazeta keskeyttää julkaisutoimintansa, kertovat useat uutismediat ja -toimistot.

Venäjän sensuuriviranomainen Roskomnadzor on antanut medialle kaksi virallista varoitusta.

Novaja Gazetan mukaan se keskeyttää toimintansa siihen asti, kunnes "erityisoperaatio Ukrainassa päättyy".

Viime vuonna lehden päätoimittajalle Dmitri Muratoville myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.

Ukrainan sota on kahdessa viikossa puhdistanut Venäjän mediakentän. Vielä pari viikkoa sitten uutisoitiin, että riippumattomista tiedotusvälineistä oli jäljellä enää vuonna 1993 perustettu Novaja Gazeta.

Viranomaiset ovat sodan alettua sulkeneet muun muassa nettitelevisiokanava Doždin sekä estäneet pääsyn verkkolehti Meduzaan. Useita kymmeniä medioita on tavalla tai toisella joutunut lopettamaan toimintansa.

Venäläisviranomaiset ovat myös estäneet pääsyn Facebookiin ja Twitteriin.

Hiljattain Venäjällä astui voimaan pikaisella aikataululla valmisteltu laki, jonka mukaan "väärän tiedon" levittäminen Venäjän armeijan toimista on rikosoikeudellisesti rangaistavaa. "Väärän tiedon" määrittelee Venäjän oikeuslaitos.

Kun laki astui voimaan, myös Novaja Gazeta muutti toimintaansa niin, ettei lehdessä enää puhuttu sodasta vaan erikoisoperaatiosta, kuten Venäjä on toimiaan Ukrainassa nimittänyt.

Lehti myös poisti verkkosivuiltaan julkaisut, joissa käsiteltiin suoraan Venäjän armeijan toimintaa Ukrainassa. Lehden lukijat halusivat, että lehti jatkaisi toimintaansa sensuurista huolimatta.

Maanantaina lehden sivuille ilmestyi kuitenkin ilmoitus, jonka mukaan lehti on saanut toisen varoituksen Roskomnadzorilta, minkä vuoksi lehti lopettaa sekä verkko- että paperilehden julkaisemisen.

Venäjällä on tiukennettu tiedon jakamista koskevaa lainsäädäntöä vielä tämän jälkeen.Viime viikolla kerrottiin, että Venäjän duuma hyväksyi lakiuudistuksen, joka koskee kaikkea maan valtiollisesta toiminnasta ulkomailla levitettyjä ”valheellisia tietoja”. Siitä voidaan tuomita enimmillään 15 vuotta vankeutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut