Bellingcat: Kolme sai myrkytysoireita Ukrainan ja Venäjän aselepo­neuvottelujen jälkeen – Ukraina: Venäjän rypälepommeista on todisteita

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Maanantai oli sodan 33. päivä.

Sotilaat osallistuivat yliluutnantin ja toisen sotilaan hautajaisiin Lychakivin hautausmaalla Lvivissä 28. maaliskuuta.

28.3. 6:30 | Päivitetty 28.3. 22:54

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Viime viikon torstaina 24. maaliskuuta sodan alkamisesta tuli täyteen kuukausi.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

28.3.

Yhdysvaltain tiedustelu ei usko, että Abramovitš ja kolme muuta myrkytettiin

Kello 22.16: Kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitš, sai myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin aikaisemmin tässä kuussa, kertoi tutkivien journalistien sivusto Bellingcat Twitterissä tänään.

Yhdysvaltojen viranomaisen mukaan heidän tiedustelunsa kuitenkin uskoo, että oireet johtuivat ympäristösyistä. Nimettömänä puhunut viranomainen uskoi, että kyseessä ei siis olisi myrkytys.

Asiasta kertoi Reuters.

EU:n sisäasiainkomissaari: Puolet Ukrainan sotaa EU:hun paenneista on lapsia

Kello 22.10: Noin puolet 3,8 miljoonasta Ukrainan sotaa Euroopan unioniin paenneista on lapsia, sanoo EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson. Asiasta kertoo muun muassa uutissivusto CNN.

Johansson kertoi EU:n sisäministerien kokouksen jälkeen Brysselissä, että Ukrainasta saapuneista noin 800  000 on jo hakenut tilapäistä suojelua EU:n alueelta.

EU:n sisäministerit ovat sopineet laajasta yhteistyöstä EU:n alueelle saapuvien ja tilapäistä suojelua hakevien pakolaisten rekisteröintiä ja koordinointia varten.

Ukrainan mukaan Venäjän käyttämistä rypälepommeista on todisteita

Kello 22.07: Ukrainan mukaan sillä on todisteita, että Venäjä on käyttänyt kiellettyjä rypälepommeja Odessan ja Hersonin alueilla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan yleinen syyttäjä Iryna Venediktova sanoi maanantaina, että Ukrainalla on vakuuttavia todisteita rypälepommien käytöstä. Hänen mukaansa todisteina on palasia pommeista sekä maanäytteitä ja analyyseja.

Väiteyt todisteet koskevat rypälepommien käyttöä Odessan ja Hersonin alueilla, ei pääkaupunki Kiovassa. Venediktovan mukaan tutkimukset pääkaupungin osalta ovat käynnissä.

The New York Times: Irpinin tilasta ristiriitaisia tietoja

Ukrainalaissotilas iloitsi koiran kanssa Irpinissä maanantaina 28. maaliskuuta.

Kello 22.04: Uutistoimisto Reutersin mukaan Irpinin kaupunginjohtaja Oleksandr Markušyn julisti tänään Irpinin olevan vapautettu venäläisten vallasta.

Kaupungin tilasta on kuitenkin esitetty ristiriitaisia tietoja, uutisoi The New York Times.

Kaupungin poliisipäällikkö Oleksandr Bogain mukaan Venäjän sotajoukot ovat yhä Irpinissä piiloutuneina. Bogain mielipiteen jakoivat myös kaupungissa sotineet ukrainalaissotilaat.

Ukraina tutkii videota, jossa väitetään näkyvän venäläisten sotavankien pahoinpitelyä

Kello 21.22: Ukraina tutkii videomateriaalia, jossa väitetään näkyvän venäläisten sotavankien pahoinpitelyä. Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian ja The New York Times.

Videon todenperäisyyttä ei ole vielä vahvistettu.

Videon kerrotaan näyttävän, kuinka ukrainalaiset sotilaat ampuvat kolmen venäläisen sotilaan jalkoja.

Ukrainan armeijan komentaja Valerii Zalužnyi syyttää Venäjää videon lavastamisesta. Ukrainan hallinto kertoo kuitenkin ottaneensa väitteet ”todella vakavasti” ja tutkivansa asiaa.

Myös Kreml kertoi maanantaina aikovansa tutkia videota. Lisäksi YK vaati kummankin maan hallitukselta täyttä tutkintaa tapauksesta, uutisoi CNN.

Päivitys 28.3.2022. kello 21.41: Lisätty YK:n tieto.

Tuhansia ukrainalaisia pidetään väliaikaisleirillä

Kello 20.29: BBC:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat syyttäneet Venäjän vieneen Mariupolista tuhansia ihmisiä.

Venäjän väitetään pitävän arviolta 5 000 ihmistä väliaikaisessa leirissä noin 90 kilometriä Mariupolista itään sijaitsevassa Bezimenessä.

Venäläismedia on kertonut leiristä ja mariupolilaisten siirtämisestä Venäjän eteläosassa sijaitsevaan Taganrogin kaupunkiin. Sieltä osa kerrotaan siirretyn junalla yli 1 000 kilometriä pohjoiseen, muun muassa Jaroslavliin.

BBC:n mukaan on vielä epäselvää, miten monet ukrainalaiset ovat menneet venäläisten mukaan omasta tahdostaan. Monilla ukrainalaisilla on sukulaisia Venäjällä. BBC ei ole kyennyt varmentamaan "evakuoitujen" määriä muista lähteistä.

Väliaikaisleirin voi nähdä yksityisen Maxar-satelliittiyhtiön välittämistä satelliittikuvista. Kuvissa näkyy ainakin parisenkymmentä telttaa sekä pitkä letka ajoneuvoja leirin vieressä kulkevalla tiellä.

Venäjä ja Ukraina aloittamassa uutta neuvottelukierrosta huomenna

Kello 20.24: Venäjä ja Ukraina valmistautuvat aloittamaan toisen neuvottelukierroksen Turkin Istanbulissa tiistaista alkaen. Asian on vahvistanut Turkin presidentinkanslia CNN:lle.

Aiemmin neuvottelujen alkamisajankohdasta oli saatu ristiriitaisia tietoja eri lähteistä.

Lisäksi Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski vahvisti, että neuvottelut ovat tulossa ja sanoi niiden alkavan tiistaina ja päättyvän keskiviikkona.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan neuvottelut eivät tähän mennessä ole "edenneet merkittävästi", mutta hän sanoi olevan tärkeää aloittaa uudet neuvottelut kasvotusten.

Bellingcat: Kolme ihmistä sai myrkytysoireita aseleponeuvottelujen jälkeen

Kello 18.59: Kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitš, sai myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin aikaisemmin tässä kuussa, kertoo tutkivien journalistien sivusto Bellingcat Twitterissä.

Oireet olivat sellaisia, joita tyypillisesti esiintyy kemiallisten aseiden altistuksen yhteydessä.

Abramovitshin edustaja vahvisti myöhemmin yleisradioyhtiö BBC:lle Bellingcatin tiedon myrkytysepäilyistä.

Kolmikkoon kuuluivat Abramovitsh, toinen venäläinen liikemies ja ukrainalainen kansanedustaja Rustem Umerov. Neuvottelut alkoivat iltapäivällä 3. päivä kuluvaa kuuta ja kestivät aina iltakymmeneen saakka.

Kolmikon oireet alkoivat heidän palattuaan majapaikkaansa Kiovassa. Ihon ja silmien ärsytys sekä pistävä päänsärky jatkuivat seuraavaan aamuun asti. Kaikilla oli samanlaisia oireita.

Seuraavana päivänä neuvotteluryhmä ajoi Kiovasta Lvivin kautta Puolaan ja jatkoi sieltä edelleen Istanbuliin jatkaakseen epävirallisia neuvotteluja venäläisten kanssa. Bellingcatia pyydettiin mukaan, jotta se auttaisi saamaan yhteyden kemiallisten aseiden asiantuntijoihin.

Myös Wall Street Journal on kertonut epäillystä myrkytystapauksesta.

Wall Street Journalin lähteistään hankkimien tietojen mukaan myrkytysyrityksen takana olisivat voineet olla aseleponeuvottelujen sabotoimista halajavat piirit Moskovassa.

Abramovitshin hyvin tuntevan lähteen mukaan on kuitenkin epäselvää, ketkä tarkalleen mahdollisen myrkytysyrityksen takana voisivat olla. Pelkkien oireiden perusteella on niin ikään vaikea päätellä, aiheuttiko ne biologinen vai kemiallinen yhdiste, vai oliko kyseessä jonkinlainen sähkömagneettinen säteilyisku.

”Ei ollut tarkoituskaan tappaa, kyseessä oli ainoastaan varoitus”, sanoi Bellingcatiin kuuluva Christo Grozev lehdelle.

Kolmikon kaikki jäsenet olivat syöneet ainoastaan suklaata ja juoneet vettä.

Korjaus 28.3.2022 kello 19.15: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että neuvotteluihin osallistuneet saivat oireita huhtikuun kolmannen ja neljännen päivän välisenä yönä. Oireet ilmenivät maaliskuussa.

Päivitys ja oikaisu 28.3.2022 kello 19.29: Uutisessa luki aiemmin, että Roman Abramovitšin kanssa oireita olisi saanut kaksi ukrainalaista neuvottelijaa. Toinen oireita saaneista neuvottelijoista on venäläinen. Uutista on täydennetty yksityiskohdilla.

Päivitys 28.3.2022 kello 20.25: Lisätty tieto Abramovitshin myrkytyksen vahvistamisesta.

Päivitys 28.3.2022. kello 20.49: Lisätty Wall Street Journalin tiedot myrkytysten yksityiskohdista uutisen loppuun.

Biden ehdottaa 6,9 miljardin dollarin puolustusapua Ukrainalle

Kello 18.44: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ehdottaa Yhdysvaltain käyttävän 6,9 miljardia dollaria auttaakseen Ukrainaa puolustautumaan Venäjän hyökkäystä vastaan ja tukeakseen Naton jäsenmaita.

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle turvallisuusapua jo satoja miljoonia dollareita.

Nyt ehdotetut varat käytettäisiin Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain joukkojen sekä Naton liittolaisten ja alueellisten kumppanien valmiuksien parantamiseen Venäjän hyökkäyksen edessä.

Sisäministeri Krista Mikkonen kertoo pakolaistilanteesta ja EU:n ylimääräisestä kokouksesta

Kello 18.40: EU:n sisäministerit kokoontuivat maanantaina ylimääräiseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon.

Kokouksessa on tarkoituksena keskustella Ukrainan sotaa pakenevien ihmisten vastaanottamiseen liittyvästä koordinaatiosta.

Ministereiden asialistalla on jäsenvaltioille myönnettävä materiaaliapu ja taloudellinen tuki, pakolaisten EU:n sisällä tapahtuvan siirtymisen seuranta ja koordinointi sekä Moldovasta tulevien pakolaisten vastaanottaminen. Ministerit keskustelevat myös ulkorajojen turvallisuudesta.

Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), joka piti kokouksesta tiedotustilaisuuden.

Lue lisää: Yli 14 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua, saapujia satoja päivässä – näin Krista Mikkonen kertoi pakolaisten vastaanottamisesta

Paikallisviranomaisten mukaan Ukrainan eteläosassa sijaitseva satamakaupunki Mariupol on lähestulkoon tuhoutunut Venäjän pommitusten seurauksena. Kuva on otettu sunnuntaina 27. maaliskuuta.

Mariupolin pormestari: Kaupunki on venäläisten hallinnassa

Kello 18.02: Mariupolin pormestarin mukaan kaupunki on "miehittäjän käsissä", kertoo yhdysvaltalainen CNN. Mariupol on ollut Venäjän joukkojen saartamana hyökkäyksen alusta alkaen.

Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko arvoi kaupungissa olevan yhä noin 160 000 ihmistä. Boitšenkon mukaan kaupungissa on mahdotonta elää, koska siellä ei ole vettä, sähköä, lämmitystä tai yhteyksiä ulkomaailmaan.

Maanantaina oli epäselvää, onko kaupungissa yhä taisteluita.

Ukrainan viranomaiset ovat väittäneet Venäjän joukkojen estäneen humanitaarisen avun saapumisen tai poistumisen kaupungista. CNN:n mukaan venäläinen separatistijohtaja kertoi sunnuntaina, että noin 1 700 mariupolilaista "evakuoitiin" kaupungista ja sen ympäristöstä. Ukrainan viranomaisten puhuvat kuitenkin "tuhansien pakkokarkoittamisesta" Venäjälle.

Boitšenko pyytää, että kaupunki evakuoitaisiin täysin.

Kaupunginjohtaja: Ukraina on saanut Kiovan läheisen Irpinin kaupungin takaisin täyteen hallintaansa

Kello 17.55: Ukrainan mukaan maan puolustusvoimat ovat saaneet Kiovan lähellä sijaitsevan Irpinin kaupungin takaisin täyteen hallintaansa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Irpinin kaupunginjohtaja Oleksandr Markušyn on kertonut asiasta videolla Telegram-viestipalvelussa. Reuters ei ole voinut vahvistaa väitteen todenperäisyyttä.

Markušyn kertoo videolla, että Irpin on vapautettu. Irpin on ollut yksi tärkeimmistä taistelupaikoista Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähellä.

Asiasta kertovat muun muassa arabiankielinen al-Jazeera, brittiläinen Guardian ja yhdysvaltalainen CNN sekä suomalainen Helsingin Sanomat.

Venäjä kertoo valmistelevansa viisumirajoituksia ”epäystävällisille maille”

Kello 16.41: Venäjä valmistelee rajoittavansa "epäystävällisten maiden" kansalaisten maahantuloa, kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov maanantaina. Näihin maihin lukeutuvat kaikki EU-maat, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Lavrov kertoi televisiolähetyksessä, että rajoitukset ovat vastaus ulkomaiden "epäystävällisiin" toimiin.

Valmistelussa olevalla presidentin asetuksella rajoitettaisiin viisumien myöntämistä "epäystävällisten maiden" kansalaisille. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja AFP.

Lavrov totesi myös, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi koskaan kieltäytynyt tapaamasta Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä. Zelenskyi on jo pitkään vaatinut julkisuudessa suoraa neuvottelua Putinin kanssa.

Venäjän rautatiet keskeytti rahtitavaran toimituksen Suomeen

Kello 16.37: Venäjän valtiollinen rautatieyhtiö kertoi maanantaina keskeyttäneensä rahtitavaran toimitukset Suomeen. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters maanantaina.

Jo lauantaina VR Transpoint kertoi keskeyttävänsä idän tavaraliikenteen sunnuntaista alkaen Venäjä-pakotteiden vuoksi. VR Transpointin mukaan päätös koskee kaikkea Venäjältä Suomeen tulevaa tavarajunaliikennettä lähtömaasta riippumatta.

Venäjän rautatiet on pakotteiden alainen yhtiö.

Telegramissa julkaistussa tiedotteessa Venäjän rautatiet toteaa neuvottelevansa nyt Kiinan kanssa rahtikuljetusten lisäämisestä.

Ukrainan sota vaiensi Novaja Gazetan

Kello 16.29: Venäjän viimeisiin riippumattomiin medioihin kuulunut sanomalehti Novaja Gazeta ilmoitti maanantaina keskeyttävänsä julkaisutoimintansa Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan ajaksi. Lehden toimitus kertoo saaneensa jälleen varoituksen Venäjän viestintäviranomaiselta Roskomnadzorilta.

Lue lisää: Venäläinen Novaja Gazeta keskeyttää toimintansa

Lehti keskeyttää julkaisun sekä verkossa että painettuna. Toimitus noudattaa ilmoituksessaan Venäjän lakia puhumalla sodan sijaan Venäjän erikoisoperaatiosta. Venäjän uusi laki kieltää todenmukaisen uutisoinnin Ukrainan sodasta jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen uhalla.

Novaja Gazeta tuli tunnetuksi muun muassa Tshetshenian sodan uutisoinnistaan. Vuosien varrella useita lehden toimittajia on murhattu tai kuollut salaperäisissä olosuhteissa. Novaja Gazetan päätoimittajalle Dmitri Muratoville myönnettiin vuoden 2021 jaettu Nobelin rauhanpalkinto.

Uutista on päivitetty.

NYT: Nokia edesauttanut kansalaisten seurantaa Venäjällä

Kello 14.49: Suomalainen verkkolaitevalmistaja Nokia on edesauttanut Venäjän valtiota seuraamaan kansalaistensa toimintaa, kertoo New York Times läpikäymiensä asiakirjojen pohjalta.

Lehden mukaan Nokia on vuosien ajan tarjonnut palveluita ja tekniikkaa, joilla Venäjän suurimpiin kuuluva matkapuhelinoperaattori MTS on liitetty Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n käyttämään seurantajärjestelmään.

New York Timesin mukaan Nokia ei ole kiistänyt lehden tarkastelemien asiakirjojen aitoutta. Yhtiö on kertonut lehdelle, että Venäjän laki on velvoittanut järjestelyn toteuttamiseen.

Lue lisää: Nokia kiistää New York Timesin väitteet teleurkinnan edistämisestä Venäjällä

Lähes 3,9 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta

Kello 14.19: Lähes 3,9 miljoonaa ihmistä on tähän mennessä paennut Ukrainasta Venäjän aloitettua hyökkäyksensä kuukausi sitten, YK kertoo.

YK:n mukaan paenneista noin 90 prosenttia on naisia ja lapsia.

Paenneista suurin osa, yli kaksi miljoonaa ihmistä, on nyt Puolassa ja yli puoli miljoonaa Romaniassa. Lähes 300 000 ihmistä on mennyt Venäjälle.

Kyseessä on pahin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Venäjän joukot yrittävät katkaista liikenneyhteydet Kiovaan, sanoi Ukrainan apulaispuolustusministeri

Kello 13.52: Venäjä yrittää muodostaa "käytävän" Kiovan ympärille, jotta se saisi katkaistua liikenneyhteydet pääkaupunkiin, Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Venäjän joukot ryhmittyvät uudelleen, mutta ne eivät pysty etenemään minnekään Ukrainassa, Maliar väittää muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Maliarin mukaan venäläisjoukot yrittävät vahvistaa jo aiemmin saavuttamiaan asemiaan ja murtautua Ukrainan puolustuksen läpi Kiovaan. Maliarin mukaan Venäjällä ei ole kuitenkaan toivoa, että se saisi pääkaupungin valtaansa.

Useat Venäjän sotilasyksiköt ovat palanneet Valko-Venäjälle Tšernobylin kautta ryhmittyäkseen uudelleen tappioiden heikennettyä niitä, Ukrainan armeija kirjoitti aiemmin Facebookissa. Armeijan mukaan sotilaat voisivat palata yrittämään Kiovan saartamista.

Saksalainen yleisradioyhtiö Deutsche Welle listattiin Venäjällä "ulkomaiseksi agentiksi"

Kello 13.38: Venäjän oikeusministeriö listasi maanantaina saksalaisen yleisradioyhtiö Deutsche Wellen "ulkomaiseksi agentiksi".

Nimitys edellyttää sitä, että median julkaisujen yhteydessä on merkittävä, että sisältö on "ulkomaisen agentin" tuottamaa.

Venäjän sensuuriviranomainen Roskomnadzor on rajoittanut aiemmin maaliskuussa pääsyä Deutsche Wellen verkkosivuille, samoin kuin se on rajoittanut pääsyä muun muassa Britannian yleisradion BBC:n ja riippumattoman Meduza-verkkomedian sivuille.

Suomen Pankin ennuste: Venäjän bkt:n arvioidaan kutistuvan tänä vuonna kymmenesosalla

Kello 13.08: Venäjän bruttokansantuotteen arvioidaan kutistuvan tänä vuonna kymmenesosalla ja jäävän lähivuosinakin vuosikymmenen takaiselle tasolle, katsoo Venäjä-ennusteessaan Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos (BOFIT).

Venäjän laaja aseellinen hyökkäys Ukrainaan on suistanut Venäjän talouden suureen epävakauteen ja epävarmuuteen, mikä jo sellaisenaan aikaansaa laman, Suomen Pankki arvioi.

Lisäksi ruplan kurssi on sukeltanut jyrkästi, ja Venäjän tuonnin arvioidaan putoavan puolella eli 2000-luvun puolivälin lukemiin. Venäjän viennin määrä supistuu etenkin EU-maiden vähentäessä energian tuontia.

Talouden ei odoteta elpyvän ensi vuonnakaan muun muassa Venäjän epävakauden vuoksi.

Kreml pitää huolestuttavana Bidenin kommenttia Venäjän vallanvaihdosta

Kello 13.05: Kreml kutsui Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kommentteja Venäjän presidentti Vladimir Putinista huolestuttaviksi, uutistoimistot kertovat.

Biden sanoi puheessaan lauantai-iltana Varsovassa, ettei Putin voi pysyä vallassa. Puheen jälkeen Valkoinen talo täsmensi, ettei Biden vaatinut puheessaan vallanvaihtoa.

Mediatietojen mukaan Bidenin sanakäänne siitä, ettei Putin voi pysyä vallassa, ei ollut suunniteltu.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Moskova jatkaa Bidenin lausuntojen seuraamista tarkasti.

Ministeri: Sota ​​on tähän mennessä maksanut Ukrainalle noin 560 miljardia dollaria

Kello 12.52: Venäjän sota Ukrainaa vastaan ​​on tähän mennessä maksanut Ukrainalle noin 560 miljardia dollaria eli noin 510 miljardia euroa infrastruktuurivahinkojen, menetetyn talouskasvun ja muiden tekijöiden vuoksi, talousministeri Julia Svyrydenko sanoi maanantaina Reutersin mukaan.

Svydyrenkon mukaan taistelut ovat vahingoittaneet tai tuhonneet 8 000 kilometriä teitä ja 10 miljoonan neliömetrin edestä asuntoja.

Venäjä: Ukrainan ja Venäjän välisissä neuvotteluissa ei suurta edistystä, tapaaminen tällä viikolla

Kello 12.31: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välisen tapaamisen tulisi tapahtua, kun osapuolet ovat lähempänä toisiaan "avainasioissa".

Puheessaan Serbian medialle Lavrov kuitenkin sanoi, että kahden presidentin tapaaminen ja asioista keskusteleminen hyödyttäisi kumpaakin osapuolta.

Kremlinin tiedottaja kertoi maanantaina että Venäjän ja Ukrainan neuvottelut jatkuvat tapaamisella tällä viikolla. Kremlistä kerrottiin myös, että neuvotteluissa ei tähän mennessä ole tapahtunut suurta edistystä.

Kremlin mukaan on tärkeää, että neuvottelut jatkuvat kasvokkaisella tapaamisella.

Ukraina: Viime yönä ainakin kaksi iskua Länsi-Ukrainaan

Kello 12.06: Ukrainan viranomaiset raportoivat ainakin kahdesta Venäjän ohjusiskusta Länsi-Ukrainassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

"Viime yönä tapahtui kaksi hyvin voimakasta räjähdystä lähellä Žytomyria", kertoo kaupungin pormestari CNN:n mukaan.

Lähteen mukaan räjähdys ei kohdistunut Žytomyriin, vaan sen lähialueisiin.

Tämän hetken tietojen mukaan iskut eivät aiheuttaneet henkilövahinkoja.

Tietoja ei ole voitu tarkistaa riippumattomista lähteistä.

Venäjän joukkojen saartamiin kaupunkeihin ei suunnitella evakuointikäytäviä maanantaiksi

Kello 11.00: Venäjän joukkojen saartamiin ukrainalaiskaupunkeihin ei suunnitella humanitaaristen käytävien avaamista maanantaina.

Ukrainan varapääministeri Irina Vereštšuk sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että tiedustelutietojen perusteella Ukrainassa pelätään Venäjän "provokaatiota" evakuointireiteillä, joten evakuointeja ei pystytä tekemään maanantaina.

Punainen Risti ei ole pystynyt vieläkään toimittamaan apua Mariupoliin

Kello 10.55: Punainen Risti ei ole vieläkään pystynyt toimittamaan apua Mariupoliin. Järjestö vaatii Venäjää ja Ukrainaa sopimaan turvallisesta humanitaarisesta käytävästä kaupunkiin, jotta apua saataisiin toimitettua perille ja ihmiset pääsisivät poistumaan kaupungista.

Järjestön kansainvälisen komitean edustaja sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että kansainvälisen humanitaarisen lain mukaan ihmisten pitää saada poistua mutta heitä ei pidä pakottaa lähtemään kaupungista.

Monet Mariupolin asukkaat ovat viettäneet kellareissa suojassa viikkoja, ja kaupungista uhkaavat loppua sekä ruoka, vesi että lääkkeet.

Ukrainalaisviranomaiset ovat aiemmin syyttäneet Venäjää tuhansien, jopa satojentuhansien asukkaiden siirtämisestä väkisin Venäjälle. Venäjä on kertonut saattaneensa ukrainalaisia pois maasta mutta kiistää pakottaneensa ihmisiä Venäjälle.

Mariupolin pormestari sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Mariupol on humanitaarisen katastrofin kynnyksellä ja kaupunki täytyy evakuoida täysin.

Pormestari Vadim Boitšenkon mukaan noin 160 000 siviiliä on edelleen jumissa kaupungissa ilman sähköä. Hänen mukaansa 26 bussia odottaa siviilien evakuoimista varten, mutta venäläisten kanssa ei ole päästy sopuun siitä, että evakuoinnit olisivat turvallisia.

Kello 10.45: Kuvat näyttävät tuhon laajuuden Harkovassa

Iäkäs nainen seisoo raunioiden keskellä lähellä vahingoittunutta kerrostaloa Harkovan etulinjalla. Kuva on otettu 27.3.2022.

Kerrostalo Harkovassa on tuhoutunut pahasti Venäjän iskuissa.

Naiset raivaavat pommituksissa vaurioitunutta koulua Harkovassa.

Harkovassa pommituksissa vaurioitunut kerrostalo.

Ukraina: Turkki voisi olla yksi turvatakuut antavista maista

Kello 10.16: Turkki voisi mahdollisesti olla yksi maista, joka tarjoaisi Kiovalle turvatakuita osana jonkinlaista rauhansopimusta Venäjän kanssa.

Ukrainan viranomainen kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Turkki olisi tässä yksi vaihtoehdoista.

"Turkki on niiden maiden joukossa, joista voisi tulla turvallisuutemme takaajia tulevaisuudessa" Ukrainan presidentin kansliasta kerrotaan maanantaina.

Ukraina on kertonut haluavansa laillisesti sitovat turvatakuut, joilla maan turvallisuus voitaisiin varmistaa tulevaisuudessa.

Ukrainan ja Venäjän on tarkoitus jatkaa rauhanneuvotteluja tällä viikolla, ilmeisesti tiistaina.

New York Times: Mariupolin satamakaupungin puolustus vaarassa kaatua

Kello 9.40: Venäjän joukot ovat ryhmittyneet Ukrainassa uudelleen ja keskittyvät nyt erityisesti taisteluihin pääkaupungin Kiovan ympäristössä sekä yrityksiin vallata eteläinen Mariupolin satamakaupunki, New York Times -lehti raportoi Ukrainasta. Lehden mukaan Mariupolin puolustus on nyt vaarassa kaatua.

Venäläistoimittajien haastattelema Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi karua kuvausta tilanteesta Mariupolissa, jonka kaikki sisäänkäynnit on presidentin mukaan tukittu ja satama miinoitettu. Venäläisjoukkojen saartamaan "humanitaarisen kriisin" keskellä kärvistelevään Mariupoliin on mahdoton saada vietyä ruokaa, lääkkeitä ja vettä.

”Venäjän asevoimat pommittaa humanitaarisia saattueita. Kuljettajia tapetaan”, Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

Mariupolia on pommitettu jo lähes sodan alkuajoista saakka. Venäjä aloitti hyökkäyssotansa reilu kuukausi sitten.

Paikallisviranomaisten mukaan Ukrainan eteläosassa sijaitseva satamakaupunki on lähestulkoon tuhoutunut Venäjän pommitusten seurauksena. Zelenskyin mukaan Mariupolin kaduilla ja jalkakäytävillä on ruumiita, eikä kukaan siivoa vainajia pois.

Oscar-gaalassa pidettiin hiljainen hetki Ukrainalle

Kello 9.11: Viime yön elokuvapalkintojen Oscar-gaalassa osoitettiin tukea Ukrainalle hiljaisella hetkellä.

Ennen gaalaa monet vaativat järjestäjiä huomioimaan tilanteen jotenkin, mutta toiset epäilivät, että muistohetki saattaisi vaikuttaa liian saarnaavalta. Muun muassa uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN kertovat gaalan muistohetkestä.

”Vaikka elokuva on meille tärkeä alusta osoittaa ihmisyyttä konfliktin aikana, todellisuus on, että miljoonat perheet Ukrainassa tarvitsevat ruokaa, lääketieteellistä hoitoa, puhdasta vettä ja pelastuspalveluita. Resurssit ovat niukkoja ja me, kollektiivisesti globaalina yhteisönä, voimme tehdä enemmän”, luki gaalassa suurella näytöllä ennen hiljaista hetkeä.

Viime yön elokuvapalkintojen Oscar-gaalassa osoitettiin tukea Ukrainalle hiljaisella hetkellä.

Hiljaista hetkeä edelsi ukrainalaissyntyisen näyttelijän Mila Kunisin Ukrainan tilannetta kommentoiva puheenvuoro, kun hän oli esittelemässä seuraavan palkintokategorian ehdokkaita.

"Viimeaikaiset globaalit tapahtumat saavat monet meistä tuntemaan itsensä murtuneiksi. Kuitenkin, kun nähdään millaisella voimalla ja arvokkuudella tällainen tuho otetaan paikan päällä vastaan, on mahdotonta olla liikuttumatta heidän sinnikkyydestään", hän sanoi.

Kunis on yhdessä puolisonsa Ashton Kutcherin kanssa kerännyt miljoonia dollareita Ukrainasta pakenevien tukemiseksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati ennen gaalaa tiiviisti pääsyä videoyhteyden kautta esiintymään gaalassa. Myös monet näyttelijät esittivät saman vaatimuksen. Ainakaan heti gaalan jälkeen ei tullut tietoja, että Zelenskyi olisi puhunut gaalassa.

Neuvotteluiden alkamispäivä tarkentunut

Kello 9.02: Ukrainan mukaan se valmistautuu aloittamaan toisen neuvottelukierroksen Venäjän kanssa Turkin Istanbulissa tiistaista alkaen.

Asiasta ilmoitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi videoviestissä.

Myös Turkin presidentinkanslia on tiedottanut neuvottelujen alkavan tiistaina, CNN raportoi.

Aiemmin neuvottelujen alkamisajankohdasta oli saatu ristiriitaisia tietoja eri lähteistä.

Lisäksi Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski vahvisti, että neuvottelut ovat tulossa ja sanoi niiden alkavan tiistaina ja päättyvän keskiviikkona.

Britannian tiedustelu: Venäjän joukkojen asemissa ei merkittäviä muutoksia viimeisen vuorokauden aikana

Kello 8.55: Britannian sotilastiedustelu kertoi maanantaina twitter-tilillään, että Venäjän joukkojen asemissa Ukrainassa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta viimeisen 24 tunnin aikana.

Venäjä on kuitenkin saanut enemmän jalansijaa etelässä Mariupolin läheisyydessä taistellessaan sataman valloittamiseksi, Britannian puolustusministeriö lisäsi.

Ukrainan armeija: Viisi Venäjän hyökkäystä torjuttu Donetskin ja Luhanskin alueilla

Kello 8.33: Ukrainan armeijan tilannepäivityksen mukaan Ukraina on torjunut viisi Venäjän joukkojen hyökkäystä Donetskin ja Luhanskin alueilla. Ukrainan armeija julkaisee tilannepäivityksiä Facebook-sivullaan päivittäin.

Lisäksi Ukrainan armeijan mukaan Ukraina jatkaa Venäjän joukkojen etenemisen estämistä pääteillä ja Kiovassa, kun Venäjä pyrkii murtamaan Ukrainan puolustuksen idässä ja luoteessa.

Venäjän joukot ovat kärsineet tappioita, Ukrainan armeija toteaa. Aiemmin Ukrainan armeija kertoi, että Venäjän joukkoja on joutunut perääntymään Pohjois-Ukrainasta Valko-Venäjälle.

Väitteitä ei ole voitu tarkistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelut käydään Istanbulissa, alkamisajankohdasta epäselvyyttä

Kello 7.39: Ukrainan ja Venäjän välisten rauhanneuvottelujen on määrä jatkua alkuviikosta. Neuvottelut järjestetään Turkissa Istanbulissa.

Turkin presidentinkanslian tiedottajan mukaan neuvottelut alkavat tiistaina, mutta Ukrainan neuvotteluedustustoon kuuluva jäsen kertoi aiemmin, että neuvottelut alkaisivat maanantaina. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Ukraina ja Venäjä on neuvotelleet aikaisemminkin sodan aikana, mutta neuvottelut eivät ole tuottaneet merkittäviä tuloksia.

Ukraina on valmis keskustelemaan puolueettomasta asemasta osana Venäjän kanssa tehtyä rauhansopimusta. Puolueettomuudelle tulisi kuitenkin saada kolmansien maiden takaus ja siitä olisi järjestettävä kansanäänestys, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi sunnuntaina.

”Turvatakuut ja puolueettomuus, maamme ydinaseettomuus. Niihin olemme valmiita”, hän sanoi.

Ukraina aikoo vaatia suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta neuvotteluissa Venäjän kanssa, sanoi presidentti.

Saksan liittokansleri Scholz: Saksa suunnittelee ohjuspuolustusjärjestelmän hankkimista

Kello 7.35: Saksa suunnittelee ohjuspuolustusjärjestelmän hankkimista, sanoi liittokansleri Olaf Scholz sunnuntai-iltana yleisradioyhtiö ARD:n Anne Will -haastatteluohjelmassa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt hieman yli kuukauden. Kuukausi on saanut Saksan muuttamaan täysin puolustuspolitiikkaansa. Saksan hallitus on toimittanut Ukrainalle aseita ja päättänyt nostaa puolustusmenojaan tänä vuonna sadalla miljardilla eurolla.

Saksa harkitsee nyt Scholzin mukaan myös ohjuspuolustusjärjestelmän hankkimista suojautuakseen mahdolliselta Venäjän hyökkäykseltä.

Kun haastattelija Anne Will kysy, onko Saksan harkinnassa israelilainen "rautakupoli"-ohjuspuolustusjärjestelmä, Scholz vastasi:

”Tämä on yksi asioista, joista keskustelemme – ja hyvästä syystä”.

Liittokansleri Scholz edelleenkään nähnyt mahdolliseksi irtautua täysin Venäjältä tulevasta energiasta. ”Kyseessä on äärimmäisen suuri määrä työpaikkoja. Jos tekisimme niin, käynnistäisimme valtavan talouskriisin”, hän sanoi Anne Willin haastattelussa.

Ukraina ja Venäjä aloittamassa uutta neuvottelukierrosta – alkamisajankohdasta epäselvyyttä

Kello 6.30: Ukrainan mukaan se valmistautuu aloittamaan toisen neuvottelukierroksen Venäjän kanssa Turkissa tästä päivästä alkaen.

Kasvotusten käytävistä neuvotteluista päätettiin videoneuvotteluissa eilen, ja niiden on määrä kestää maanantaista keskiviikkoon, ukrainalainen neuvottelija ja poliitikko David Arakhamia kirjoitti Facebook-päivityksessä.

Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski vahvisti, että neuvottelut ovat tulossa, mutta sanoi niiden alkavan tiistaina ja päättyvän keskiviikkona.

CNN: Zelenskyin mukaan venäläisjoukot ovat vieneet yli 2 000 lasta saarretusta Mariupolista

Kello 6.20: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää venäläisjoukkojen vieneen saarretusta Mariupolin satamakaupungista yli 2 000 lasta,

kertoo
uutiskanava CNN.

Zelenskyi oli avannut Mariupolin tilannetta riippumattomille venäläistoimittajille. Hänen mukaansa venäläisjoukot ovat vieneet väkisin ihmisiä, ja esimerkiksi siepatuksi väitettyjen lasten olinpaikasta ei ole Zelenskyin mukaan tietoja.

CNN ei ole pystynyt vahvistamaan itsenäisesti Zelenskyin kertomia tietoja. Ukraina on aiemminkin syyttänyt Venäjän vievän siviilejä maasta.

Venäjä-myönteinen separatistilähde väitti sunnuntaina Venäjän "evakuoivan" ihmisiä Ukrainasta. Hänen mukaansa Venäjälle viedään päivittäin noin 1 700 ihmistä.

Saksan Scholz: Nato ei tavoittele hallinnon vaihdosta Venäjällä

Kello 6.15: Sotilasliitto Naton tavoitteena ei ole hallinnon vaihdos Venäjällä maan Ukrainassa käymästä hyökkäyssodasta huolimatta, kertoo Saksan liittokansleri Olaf Scholz saksalaiselle ARD-televisiokanavalle.

Scholzin mukaan demokratialla, vapaudella ja oikeudella on mahdollisuus tulevaisuuteen kaikkialla. Kamppailu tästä vapaudesta kuuluu hänen mukaansa kuitenkin kansalle ja valtioille itselleen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi lauantaisessa puheessaan, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin voi enää jatkaa vallassa. Valkoinen talo kiirehti heti oikomaan lausahdusta toteamalla, ettei Biden tavoittele hallinnon vaihdosta Venäjällä.

Oikaisu 28.3.2022 kello 17.28: Artikkelin otsikossa puhuttiin virheellisesti Ukrainan sotakustannuksista miljoonina euroina. Todellisuudessa kyse on miljardeista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut