Zelenskyi: Ukraina on valmis harkitsemaan puolueettomuuttaan – Taistelut Mariupolin ympäristössä voivat kiihtyä

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Sunnuntai oli sodan 32. päivä.

Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissa sammutettiin Venäjän ohjusiskulla vahingoittamaa polttoainesäiliötä.

27.3. 7:32 | Päivitetty 28.3. 0:01

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa. Torstaina 24. maaliskuuta sodan alkamisesta tuli täyteen kuukausi.

Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

27.3.

Zelenskyi kertoi saaneensa yhteydenottoja useilta venäläisiltä liikemiehiltä, myös Abramovitshilta

23.59: Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh on valmis tukemaan Ukrainaa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi riippumattomien venäläismedioiden haastattelussa sunnuntaina.

Zelenskyin mukaan hän on saanut vastaavanlaisia yhteydenottoja myös muilta venäläisiltä liikemiehiltä. Zelenskyi sanoi, että Ukraina on valmis antamaan turvapaikan kaikille, jotka auttavat maata taistelussa Venäjää vastaan. Presidentin mukaan venäläiset liikemiehet ovat kertoneet hänelle haluavansa "tehdä jotakin" ja "auttaa jollain tavoin" lieventääkseen Venäjän jo kuukauden jatkunutta hyökkäystä Ukrainaan.

”Jotkut ovat sanoneet olevansa valmiita auttamaan Ukrainan jälleenrakentamisessa sodan jälkeen”, Zelenskyi kertoi.

Muun muassa Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat asettaneet pakotteita lukuisille venäläisoligarkeille, myös Abramovitshille, Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Zelenskyi kertoi myös, että jotkin venäläisyritykset ovat tarjonneet tukeaan Ukrainalle siinä toivossa, että ne välttyisivät vastineeksi pakotteilta. Presidentti lisäsi, että Ukraina on valmis auttamaan niitä venäläisiä liikemiehiä, jotka tukevat Ukrainaa taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan.

Jalkapalloseura Chelsean omistajana tunnettu Abramovitsh on joutunut laittamaan seuran myyntiin pakotteiden vuoksi. Hänen on väitetty hankkineen vuonna 2003 lontoolaisseuran omistukseensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin käskystä, mutta Abramovitsh on kiistänyt väitteen.

Ukraina: Sota on tuhonnut 57 miljardin euron arvosta infrastruktuuria

Kello 22.12: Ukrainan parlamentti kertoo Twitterissä, että sota Venäjän kanssa on tuhonnut 24. maaliskuuta mennessä peräti 63 miljardin dollarin eli noin 57 miljardin euron arvosta infrastruktuuria Ukrainassa.

Lukuun sisältyy muun muassa 4 431 asuinrakennusta, 378 koulurakennusta, 138 sairaanhoitokeskusta ja kahdeksan lentokenttää.

Summan oli laskenut kiovalainen kauppakorkeakoulu.

Turkin presidentti Erdogan soitti Putinille

Kello 21.58: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui sunnuntaina puhelimessa Venäjän Vladimir Putinin kanssa, Reuters uutisoi.

Erdogan vaati Putinilta tulitaukoa ja parempia humanitaarisia olosuhteita Ukrainaan.

Venäjä ja Ukraina tapaavat alkavalla viikolla Turkissa. Erdogan kertoi, että maanantaista keskiviikkoon jatkuvat neuvottelut järjestetään Istanbulissa.

Ukraina on valmis harkitsemaan puolueettomuutta, sanoo Zelenskyi

Kello 21.54: Ukraina on valmis harkitsemaan Venäjän vaatimusta puolueettomuudesta, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi. Zelenskyi sanoi riippumattomien venäläisten uutisvälineiden haastattelussa, että Ukrainan neuvottelijat harkitsevat tarkasti asiaa.

Puolueettomuus on ollut yksi Venäjän keskeisistä vaatimuksista Ukrainalle.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsas kuukausi sitten.

Ukraina: Taistelut Mariupolin ympäristössä voivat kiihtyä

Kello 21.22: Ukrainalaiset ovat onnistuneet tekemään vastaiskuja maan pohjois- ja itäosissa.

Venäjän taannoinen ilmoitus, jonka mukaan se keskittyy jatkossa Donbassin alueen "vapauttamiseen", saattaa merkitä taistelujen nopeaa kiihtymistä Mariupolin satamakaupungin ympäristössä maan eteläosassa, uskovat Ukrainan viranomaiset.

Mariupolin tilanne on jo pitkään ollut epätoivoinen. Kaupungissa on edelleen ukrainalaislähteiden mukaan loukussa yli 100 000 ihmistä. Kaupunki on jo nyt lähes täysin tuhottu.

Ukrainan presidentinkanslian edustajan Oleksi Arestovitshin mukaan Ukrainan joukot ovat onnistuneet tekemään vastaiskuja Venäjän joukkoja vastaan maan pohjois- ja itäosissa.

Venäjän joukkojen eteneminen on suurelta osin pysähtynyt, ja Ukraina on paikoitellen pystynyt valtaamaan takaisin menettämiään alueita.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsas kuukausi sitten.

Zelenskyi: Venäjän pakottaminen pois Ukrainasta johtaisi kolmannen maailmansodan syttymiseen

Kello 21.01: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on uutistoimisto Reutersin mukaan pitänyt sunnuntaina puheen.

Zelenskyin mukaan Venäjä on hyökkäyksellään pyyhkinyt maan venäjänkieliset alueet pois maanpinnalta. Hän kuvaa Venäjän aiheuttamia tuhoja pahemmiksi kuin Tshetsenian sodassa.

Presidentti Zelenskyin toteaa, että sopimus Venäjän kanssa on mahdollinen jos Venäjän joukot vetäytyvät pois Ukrainasta.

Zelenskyi kertoo puheessaan ymmärtävänsä, että on mahdotonta pakottaa Venäjää poistumaan täysin Ukrainan maaperältä ilman, että tilanne johtaa kolmannen maailmansodan syttymiseen.

Hän sanoo haluavansa tehdä Venäjän kanssa kompromissin Donbassin alueesta.

Qatar ei aio tehdä investointeja Venäjälle

Kello 21.01: Qatarin ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani kertoo CNN:n haastattelussa, että Qatar ei aio tehdä toistaiseksi investointeja Venäjälle. Myös investoinnit muihin "poliittisesti jännittyneisiin" Euroopan maihin ovat jäissä.

Al-Thanin mukaan lisäinvestoinnit edellyttävät poliittisen tilanteen rauhoittumista.

"Meidän täytyisi keskittyä saavuttamaan aselepo ja tuomaan humanitaarista apua Ukrainaan. Sotatantereella käytävän konfliktin sijaan meidän pitäisi kerääntyä saman pöydän ääreen", Al-Thani sanoo.

Qatar on sijoittanut aiemmin merkittäviä summia esimerkiksi venäläiseen öljyjättiin Rosneftiin.

Etäkoulu jatkuu Kiovassa maanantaina

Kello 21.00: Kiovassa jatketaan maanantaina koulunkäyntiä etäopiskeluna, pormestari Vitali Klytško kertoo Telegramissa. Asiasta uutisoi CNN.

"Koulutus tulee olemaan vallitseviin olosuhteisiin soveltuvaa", Klytško kuvaili opetuksen jatkumista.

"On tärkeää, että kaupunki jatkaa elämistä ja työskentelyä näinkin tiukan sotilaslain alaisena. He (venäläiset) yrittävät pelotella meitä. Se ei tule toimimaan! Me emme anna periksi", hän julisti.

Venäjä varoittaa mediaa: Älkää haastatelko presidentti Volodymyr Zelenskyiä

Kello 20.14: Venäjän mediaa valvova sensuuriviranomainen Roskomnadzor on kehottanut venäläisiä tiedotusvälineitä pidättäytymään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin haastatteluista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Roskomnadzor on myös kertonut aloittaneensa tutkinnan niistä medioita, jotka jo ovat Zelenskyiä haastatelleet.

Sensuuriviranomainen ei antanut syytä varoitukselle.

Yli 10 000 hehtaaria metsää palaa Tšernobylin suoja-alueella sodan vuoksi

Kello 19.37: Tšernobylin ydinvoimalan suoja-alueella palaa yli 10 000 hehtaaria metsää, kertoo The Kyiv Independent.

Alueella on havaittu yhteensä 31 eri paloa, jotka lisäävät Ukrainassa ja sen lähialueilla radioaktiivisen ilmansaasteen määrää. Palojen sammuttaminen on vaikeaa, sillä suoja-alue on venäläisten joukkojen hallussa.

Palot ovat levinneet nopeasti, sillä sää alueella on ollut tuulinen ja maaperä kuiva.

Ukraina haluaa Venäjän ulos Kansainvälisestä atomienergiajärjestö IAEA:sta

Kello 19.33: Ukrainan energiaministerin neuvonantaja Olena Zerkal kertoo, että Ukraina pyrkii savustamaan Venäjän ulos Kansainvälisestä atomienergiajärjestö IAEA:sta. Zerkalin mukaan vähimmäistavoite on poistaa venäläiset organisaation avainrooleista.

Syy Ukrainan pyrkimyksiin on Venäjän sotiminen Zaporižžjan ydinvoimalan läheisyydessä. Venäjä on valloittanut myös Tšernobylin ydinvoimalan, jossa ukrainalaisen henkilökunnan oloja on kuvailtu todella uuvuttaviksi.

Ukraina: Venäjän joukkoja perääntyy Valko-Venäjälle

Kello 18.58: Ukrainan armeija kertoo Facebook-sivuillaan, että Venäjän joukkoja on joutunut perääntymään Pohjois-Ukrainasta Valko-Venäjälle.

Venäjän armeija on kärsinyt rajuja tappioita ja sen hyökkäys on seisahtunut. Joukkoja joudutaan kierrättämään, koska ne kaipaavat kipeästi ruokaa, ammuksia ja polttoainetta. Myös loukkaantuneita sotilaita evakuoidaan Valko-Venäjälle.

Ukrainan mukaan Venäjä saattaa yrittää jakaa maata Pohjois- ja Etelä-Korean tavoin

Venäjä saattaa pyrkiä jakamaan Ukrainan Pohjois- ja Etelä-Korean tavoin, Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö prikaatikenraali Kyrylo Budanov sanoi sunnuntaina.

”On syytä uskoa, että hän (Vladimir Putin) saattaa yrittää asettaa erottelurajan maamme miehitettyjen ja miehittämättömien alueiden välille. Se tulee itse asiassa olemaan yritys perustaa Etelä- ja Pohjois-Koreat Ukrainaan”, Budanov ilmoitti sosiaalisessa mediassa.

Prikaatikenraalin mukaan tämä voisi olla seurausta Venäjän presidentin epäonnistuneesta yrityksestä vallata Kiova ja kukistaa Ukrainan hallitus.

Korean kaksi osaa ovat teknisesti edelleen sodassa sen jälkeen, kun vuosien 1950–53 konflikti päättyi aselepoon rauhansopimuksen sijaan. Etelä- ja pohjoisosia erottaa toisistaan Korean demilitarisoitu vyöhyke, joka on neljä kilometriä leveä ja 250 kilometriä pitkä.

Aiemmin tällä viikolla Venäjän armeija ilmoitti sotilasoperaationsa ensimmäisen vaiheen olevan ohi ja keskittyvänsä nyt Donbassin alueen ”vapauttamiseen”. Kuukauden kestäneistä taisteluista ja siviileihin kohdistuneista hyökkäyksistä huolimatta Venäjä ei ole onnistunut murtamaan Ukrainan vastarintaa.

”Hyökkääjät tulevat yrittämään perustaa näennäisen valtion vaihtoehdoksi itsenäiselle Ukrainalle. Voimme nähdä yrityksiä perustaa ”rinnakkaisia” paikallishallintoja miehitetyillä alueilla ja pakottaa ihmisiä luopumaan Ukrainan rahayksikön käytöstä”, Budanov sanoi.

Hänen mukaansa Venäjä saattaa yrittää käyttää miehitettyjen alueiden asemaa neuvotteluvalttina.

Ukrainan ja Venäjän uusi neuvottelukierros jatkuu ensi viikolla

Kello 18.26: Venäjän ja Ukrainan uusi neuvottelukierros jatkuu Turkissa 28.–30. maaliskuuta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukraina tyrmää Luhanskin suunnitelmat kansanäänestyksestä

Kello 18.25: Ukrainan ulkoministeriön Oleg Nikolenko ei ota separatistialue Luhanskin ehdottamaa kansanäänestystä Venäjään liittymisestä kuuleviin korviinsa.

”Kaikki valheelliset kansanäänestykset valloitetuilla alueilla ovat mitättömiä, eikä niillä ole mitään laillista sitovuutta”, Nikolenko latasi uutistoimisto Reutersille.

”Sen sijaan Venäjää kohtaa entistä vahvempi reaktio ulkomailta, joka syventää sen kansainvälistä eristystä.”

Ukraina: Kaksi henkilöä pidätetty epäiltynä tiedonvälityksestä Venäjälle

Kello 17.24: Lvivin alueen kuvernööri Maksym Kozytskyi ilmoitti Telegramissa, että poliisi on pidättänyt Lvivin lähistöllä kaksi henkilöä epäiltynä tiedonvälityksestä Venäjälle. Asiasta uutisoi CNN.

Kozytskyi kertoi, että poliisi pysäytti lauantaina epäilyttävän näköisen ajoneuvon, jonka kuljettajan puhelimesta löytyi kuvia ja videoita Ukrainan armeijan liikkeistä. Puhelimessa oli myös paljon venäläisiä yhteystietoja.

Toinen henkilö jäi kiinni Venäjän lähetettyä kaksi ohjusiskua Lviviin. Henkilö oli ollut kuvaamassa ohjusten lentoa kohteeseensa, ja hänen puhelimestaan löytyi venäläisjoukoille lähetettyjä tietoja alueen tärkeistä sijainneista.

Intia aikoo tuplata koksihiilen tuonnin Venäjältä

Kello 16.57: Intia aikoo tuplata venäläisen koksihiilen tuonnin, kertoo uutistoimisto Reuters. Koksihiili on teräksen valmistuksessa käytettävä keskeinen ainesosa.

Länsimaat ja Japani ovat asettaneet Venäjälle raskaita talouspakotteita, mutta Intia on ollut haluton ottamaan niihin kantaa. Maa on muun muassa YK:ssa pidättäytynyt äänestämästä Venäjän hyökkäystä vastaan.

49 prosenttia ukrainalaisista ovat valmiita puolustamaan maataan

Kello 16.56: Uutistoimisto AFP:n mukaan lähes puolet ukrainalaisista ovat valmiita tarttumaan aseisiin ja puolustamaan maataan Venäjän hyökkäystä vastaan.

Maanpuolustushalukkuutta selvitettiin Ukrainassa kyselyllä, johon vastasi yli tuhat ihmistä. Kyselyyn vastanneet olivat 18–55-vuotiaita ja heistä puolet oli miehiä ja puolet naisia. Kysely toteutettiin 9.–12. maaliskuuta, kun sotaa käytiin kolmatta viikkoa.

Miehistä 70 prosenttia ja naisista 30 prosenttia olivat valmiita puolustamaan maataan. Kaikista vastanneista 80 prosenttia olivat valmiita auttamaan sotatoimissa esimerkiksi ruoan ja asetarpeiden kuljetuksien muodossa.

Separatistit: 1 700 siviiliä ”evakuoidaan” päivittäin Venäjälle

Kello 16.01: Venäjän tukemien separatistijoukkojen johtaja Denis Pushilin kertoo CNN:n mukaan, että Mariupolista ja muista Ukrainan kaupungeista ”evakuoidaan” päivittäin 1 700 ihmistä Venäjälle.

”Ihmisille tarjotaan perustarpeet, kuten terveydenhuolto, ja sitten heidät evakuoidaan Venäjälle”, Pushilin sanoo.

Torstaina Ukrainan ihmisoikeusasiahenkilö Ljudmila Denisova arvioi uutistoimisto AP:lle, että Venäjälle on kuljetettu vasten tahtoaan jo yli 400 000 ihmistä, joista yli 80 000 on lapsia.

Ukrainan mukaan näitä ihmisiä pidetään panttivankeina, joiden avulla Venäjä yrittää painostaa Kiovaa antautumaan.

Kanada toimittaa lisää öljyä maailmanmarkkinoille

Kello 15.41: Kanada kertoo toimittavansa lisää öljyä, kaasua ja uraania maailmanlaajuisen energiakriisin helpottamiseksi, kirjoittaa BBC.

Öljyn ja kaasun hinnat ovat nousseet jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Useat maat ovat sodan vuoksi vähentäneet hankintojaan Venäjältä.

Kanadan luonnonvaraministerin Jonathan Wilkinsonin mukaan monet maat ovat sitoutuneet tekemään parhaansa, että venäläistä öljyä ja kaasua voitaisiin korvata muilla tuotteilla.

Maailman neljänneksi suurin öljyntuottaja Kanada on luvannut toimittaa lisää öljyä 200 000 tynnyriä.

Ranskan Macron: Tilannetta Venäjän kanssa ei tule ”kärjistää verbaalisesti”

Kello 14.44: Ranskan presidentti Emmanuel Macron on varoittanut ”kärjistämästä tilannetta verbaalisesti” Venäjän kanssa.

Hänen mukaansa Ukrainaan on saatava aikaan tulitauko ja Venäjän joukkojen on vetäydyttävä maasta kokonaan. Hänen mukaansa tämän saavuttamiseksi tilannetta ei tule eskaloida sanoilla tai teoilla.

Puolassa viikonloppuna vieraillut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui Venäjän presidentti Vladimir Putinia eilen muun muassa teurastajaksi. Hän totesi myös huomiota herättäneessä puheessaan, että Putin ei voi enää jatkaa vallassa.

Valkoinen talo kiirehti oikomaan lausahdusta toteamalla, että Biden ei tavoittele hallinnon muutosta Venäjällä.

Luhanskin separatistialueella suunnitellaan kansanäänestystä Venäjään liittymisestä

Kello 12.58: Itä-Ukrainassa sijaitseva itsenäiseksi julistautunut Luhanskin separatistialue saattaa järjestää pian kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä, kertoo uutistoimisto Reuters siteeraten separatistialueen paikallista uutiskanavaa.

”Uskon, että lähitulevaisuudessa järjestetään kansanäänestys tasavallan alueella”, alueen johtaja Leonid Pasetšnik sanoi Reutersin mukaan sunnuntaina.

”Kansa käyttää perimmäistä perustuslaillista oikeuttaan ja ilmaisee mielipiteensä liittymisestä Venäjän federaatioon”, Pasetšnik sanoo.

Alue julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi vuonna 2014 yhdessä Donetskin separatistialueen kanssa. Maailman maista ainoastaan Venäjä on tunnustanut separatistialueiden itsenäisyyden helmikuussa 2022 ennen hyökkäystä Ukrainaan.

Itsenäisyyden tunnustamisen jälkeen Venäjä määräsi alueelle ”rauhanturvaoperaation”, mutta tosiasiassa siirsi alueelle sotilaita Ukrainaan kohdistettua hyökkäystä varten.

Ukrainan varapääministeri: sunnuntaina avataan kaksi humanitaarista käytävää

Kello 11.40: Ukraina ja Venäjä ovat sopineet kahden humanitaarisen käytvän avaamisesta sunnuntaina, sanoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk Telegramissa julkaistulla videolla.

Vereštšuk sanoi, että piiritetyn Donetskin kaupungin asukkaat saavat poistua kaupungista omilla ajoneuvoillaan noin 250 kilometrin päässä sijaitsevaan Zaporižžjan kaupupnkiin.

Luhanskin alueelta Rubižnen kaupungista pakenevat ihmiset saavat puolestaan evakuoitua noin 80 kilometrin päässä sijaitsevaan Bahmutiin.

Ukrainan parlamenti tiedotteen mukaan piiritetyn Mariupolin asukkaat voivat evakuoitua omia autojaan käyttäen Zaporižžjaan.

Berdjanskin kaupungin asukkaiden on mahdollista evakuoitua sunnuntaina bussikyydeillä niin ikään Zaporižžjaan.

Ukraina aloitti viljatuotteiden viennin junalla Eurooppaan

Kello 10.32: Ukrainalaista maissia on toimitettu ensimmäistä kertaa Eurooppaan junakuljetuksien avulla, kertoo maatalouskonsultointiyhtiö APK-Inform uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ukraina on yksi maailman suurimmista viljatuotteiden viejistä, mutta sen kaupankäynti on ollut sodan vuoksi lamaantuneena kohta kuukauden ajan.

Perinteisesti kaikki Ukrainasta lähtevät vientituotteet on kuljetettu Mustanmeren satamien kautta. Ukrainasta vietiin ennen sotaa kuukausittain noin viisi miljoonaa tonnia viljaa.

Maan maatalousviranomaiset ja vientiyritykset ovat sanoneet, että Ukrainalla on varastoissaan huomattavia määriä viljaa, ja sen vientiä aiotaan avata uudelleen maan länsirajan kautta.

”Ensimmäiset usean tuhannen tonnin maissierät on jo viety Ukrainan läntisen maarajan yli”, APK-Informin raportissa sanotaan.

Samaisessa raportissa kuitenkin todetaan, että Ukrainan viennillä on edelleen merkittäviä logistisia ongelmia.

Ukrainan liikenneviranomaiset arvioivat, että maasta voitaisiin viedä junalla Eurooppaan jopa 600 000 tonnia viljaa kuukaudessa.

Zelenskyi pyysi länneltä lisää järeämpiä aseita Ukrainan puolustukseen: ”Kuka johtaa euroatlanttista yhteisöä, onko se edelleen Moskova?”

Kello 9.43: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt länneltä lisää panssarivaunuja ja hävittäjiä Ukrainalle, jotta maa voi puolustaa itseään Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian.

Länsimaat ovat toimittaneet Ukrainalle erilaisia aseita. Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee kuitenkin nyt isompaa kalustoa niin Venäjän ilmasta kuin mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Näihin kuuluvat muun muassa hävittäjät ja panssarivaunut.

Hän myös kysyi, johtaako euroatlanttista yhteisöä ”edelleen Moskova” pelottelun kautta.

Yhdysvaltalaiskatsaus: Kiovan tilanteen jumiutuminen kertoo venäläisjoukkojen tämänhetkisestä avuttomuudesta

Kello 9.22: Taistelujen yhä tiukempi jumittuminen Kiovan ympäristöön kertoo pikemminkin venäläisten joukkojen tämänhetkisestä avuttomuudesta kuin muutoksesta Venäjän tavoitteissa tai pyrkimyksissä, arvioi yhdysvaltalainen Study of War -intituutti tuoreessa katsauksessaan, josta kertoi The Guardian.

Venäjän joukot jatkoivat lauantaina tuloksettomia ponnistelujaan turvatakseen asemansa, jatkaakseen hyökkäyksiään ja vallatakseen Kiovan. ”Näin siitäkin huolimatta, että Venäjän armeijan oletetaan määritelleen tavoitteensa uudelleen”, instituutti toteaa The Guardian-lehden mukaan.

Venäjän joukot tulevat Instituutin ennusteen mukaan jakamaan lähipäivinä Mariupolin piiritetyn satamakaupungin kahteen osaan ja valtaamaan sen.

”Mariupolista käytävän tappioiden suuruus tulee ratkaisemaan, pystyykö Venäjä uudistamaan taistelutoimiaan itäisessä Ukrainassa laajassa mitassa”, instituutti arvioi.

Toistaiseksi on kuitenkin liian varhaista arvioida Venäjän tappioiden suuruusluokkaa. ”Nykyiset indikaattorit viittaavat siihen, että ne ovat olleet ja tulevat olemaan suuria”, instituutti toteaa.

Valloitetussa Hersonin kaupungissa eteläisessä Ukrainassa vastarinta on instituutin mukaan niin voimakasta, että Venäjän armeija joutuu keskittämään merkittävästi voimiaan asemansa turvaamiseen. Valloitettujen alueiden hallinnan turvaaminen saattaakin instituutin mukaan kuluttaa Venäjän armeijaa tavalla, joka häiritsee sen kykyä hyökätä.

Ukraina kertoo torjuneensa edellisen vuorokauden aikana seitsemän hyökkäystä Itä-Ukrainassa

Kello 8.42: Ukrainan asevoimat kertoo sunnuntaiaamun operatiivisessa tilannekatsauksessa torjuneensa edellisen vuorokauden aikana seitsemän venäläisjoukkojen hyökkäystä Itä-Ukrainassa Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Näissä taisteluissa Ukraina väittää tuhonneensa kahdeksan panssarivaunua, kahdeksan muuta panssaroitua ajoneuvoa ja kolme muuta ajoneuvoa. Ukrainan mukaan venäläisjoukkojen tappiot ovat merkittäviä.

Ukrianan ilmavoimat kertovat ampuneensa edellisen vuorokauden aikana alas yhden lentokoneen, 12 miehittämätöntä ilma-alusta ja kaksi risteilyohjusta.

Ukrainan asevoimien kertomia tietoja ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa.

BBC: Britannian ulkoministerin mukaan Venäjä-pakotteista voidaan luopua, jos Putin lopettaa hyökkäyksen

Kello 7.33: Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoo BBC:n mukaan, että pakotteet venäläisiä oligarkkeja, pankkeja ja yrityksiä kohtaan voidaan lopettaa, mikäli Vladimir Putin lopettaa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Venäjän tulee sen lisäksi sitoutua lopettamaan ”kaikki tulevat aggressiot” Ukrainaa kohtaan.

Truss kertoi kantansa Sunday Telegraphin haastattelussa. Hän lisäsi, että uhka nopeasti uudelleen käynnistettävistä pakotteista (”snapback sanctions”) jätettäisiin siltä varalta, että Putin päättäisi hyökätä Ukrainaan uudelleen.

Trussin mukaan Britannian ulkoministeriöön on myös perustettu ”neuvotteluyksikkö” Ukrainan sodan mahdollisten rauhanneuvottelujen auttamiseksi.

Amerikkalaisen kirjeenvaihtajan mukaan Venäjä käytti yöllä fosforipommeja Itä-Ukrainassa

Kello 7.31: Yhdysvaltalaisen Buzzfeed-median Ukrainan kirjeenvaihtajan Christopher Millerin mukaan Venäjä käyttää fosforipommeja Itä-Ukrainassa ukrainalaissotilaita vastaan. Miller kirjoitti asiasta Twitteriin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Miller liitti twiittiinsä valokuvia räjähdyksistä, joiden kertoo olevan peräisin fosforipommeista. Kuvat taas ovat Millerin mukaan ukrainalaisluutnantin ”hetkeä aiemmin” ottamia.

Miller sanoo, että fosforipommeja olisi käytetty rintamalla lähellä Avdijivkan kaupunkia, joka sijaitsee Donetskin alueella.

Avdivijkassa ja sen lähellä on sodittu rajusti jo vuosia. Strategisesti tärkeä kaupunki on ollut 2014 alkaneen Itä-Ukrainan sodan keskipisteitä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti jo aiemmin tällä viikolla Venäjää fosforipommien käytöstä Ukrainassa.

”Tänä aamuna käytettiin fosforipommeja. Venäläisiä fosforipommeja. Aikuisia kuoli jälleen, ja lapsia kuoli jälleen”, Zelenskyi sanoi torstaina videopuheessaan sotilasliitto Naton johtajille uutistoimistojen mukaan.

Zelenskyi ei tarkentanut, missä päin Ukrainaa fosforipommeja olisi käytetty. Myös Luhanskin alueen kuvernööri syytti Venäjää fosforipommien käyttämisestä Rubižnessa.

Fosforipommien käyttöä ei ole pystytty varmistamaan riippumattomista lähteistä. Vahvistusta Christopher Millerin tiedolle ei myöskään vielä ole.

Fosforipommeissa käytetty valkoinen fosfori on napalmin tapaan helposti syttyvää ja se voi aiheuttaa vakavia palovammoja. Kansainvälisten sopimusten mukaan sitä ei saa käyttää siviiliasutusten lähellä. Fosforipommeja on käytetty viime vuosina esimerkiksi Syyrian sodassa, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan myös siviilikohteisiin kiellosta huolimatta.

Tshernobylin lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupungin pormestari vapautettu

Kello 7.29: Ukrainan Slavutitshin kaupungin pormestari Juri Fomitshev on vapautettu. Asiasta kertoi pormestari itse uutistoimisto AFP:lle.

”Minut on vapautettu. Kaikki on niin hyvin kuin miehityksen alla voi olla”, Fomitshev kertoi AFP:lle puhelimitse.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat aiemmin, että venäläisjoukot ovat vallanneet Slavutitshin kaupungin ja pormestari on kaapattu.

Tshernobylin ydinvoimalan lähellä sijaitsevassa Slavutitshissa asuu etenkin voimalan työntekijöitä.

Ukrajinska Pravda -lehden mukaan ukrainalaiset ovat järjestäneet rauhanomaisen protestin venäläisjoukkoja vastaan. Asukkaat ovat muun muassa heilutelleet Ukrainan lippuja.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Venäjän valtaaman Tshernobylin voimalan työntekijöille ei ole saatu uutta vuoronvaihtoa lähes viikkoon. Työntekijöitä saatiin vaihdettua ensimmäistä kertaa Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen 20. maaliskuuta, jolloin henkilökunta oli ollut jumissa voimalalla yli kolme viikkoa.

Ukrainan mukaan Yhdysvallat ei enää vastusta hävittäjien lähettämistä Puolasta Ukrainaan

Kello 7.27: Ukrainan mukaan Yhdysvallat ei vastusta hävittäjien siirtämistä Puolasta Ukrainaan, jotta Ukraina pystyisi paremmin vastustamaan Venäjän hyökkäystä maahan.

”Washingtonin edustajat eivät vastusta lentokoneiden siirtämistä. Meidän ymmärryksemme mukaan pallo on nyt Puolalla. Tulemme ottamaan asian esille keskusteluissamme puolalaisten kollegoidemme kanssa”, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi kirjallisissa kommenteissaan uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi aikaisemmin tässä kuussa, että hävittäjien siirtäminen Puolasta Ukrainaan olisi liian riskialtista, koska se veisi sotilasliitto Naton liian lähelle suoraa taistelukosketusta Venäjään.

Puola on ilmoittanut tukevansa suunnitelmaa, jonka mukaan Ukrainaan voitaisiin lähettää neuvostoaikaisia Mig-29 -hävittäjiä Saksassa sijaitsevan Rammsteinin lentotukikohdan kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut