Nato-huippukokous hyväksyi lisäavun Ukrainalle ja uudet taisteluosastot Itä-Eurooppaan – ovet pysyvät auki uusille jäsenille

Nato-johtajat päättivät vahvistaa itäisen sivustansa puolustusta ja jatkaa Ukrainan avustamista. Kokoukselle puhuneen presidentti Zelenskyin mukaan aseavulle ei pitäisi asettaa rajoja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (oik.) Naton huippukokouksessa

24.3. 15:59

Sotilasliitto Naton huippukokous hyväksyi torstaina Brysselissä suunnitelmat liittokunnan itäisen puolustuksen vahvistamiseksi sekä Ukrainalle annettavan avun jatkamiseksi. Kolmekymmentä jäsenmaata saivat myös suostuteltua pääsihteeri Jens Stoltenbergin jatkamaan Naton johdossa vuoden suunniteltua pidempään.

Stoltenbergin oli määrä jättää tehtävänsä ensi syyskuun lopussa ja siirtyä Norjan keskuspankin johtoon. Ukrainan sodan takia, sekä selkeän seuraajan puuttuessa, keskuspankkiirin ura jää nyt haaveeksi, kun johtajuudestaan ja omistautumisesta kiitelty Stoltenberg jatkaa Naton johdossa syyskuun 2023 loppuun saakka.

Kokouksessa suljettujen ovien takana olleen Politicon virkamieslähteen mukaan koko sali oli puhjennut raikuviin suosionosoituksiin, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli ehdottanut Stoltenbergin pestin jatkamista vielä vuodella.

–  Me olemme maailman vahvin liittouma, ja niin kauan kuin olemme yhtenäisiä, olemme myös turvassa, Stoltenberg sanoi aamulla saapuessaan huippukokoukseen.

Pohjois-Amerikan ja Euroopan yhtenäisyyden osoittaminen olikin Stoltenbergin mukaan yksi ylimääräisen huippukokouksen päätarkoituksista.

Taisteluosastoja Itämereltä Mustallemerelle

Brysselin kokouksessa hyväksyttiin Stoltenbergin jo edellisenä päivänä paljastama suunnitelma neljän uuden monikansallisen taisteluosaston perustamisesta itäisiin jäsenmaihin Slovakiaan, Bulgariaan, Romaniaan ja Unkariin. Ne tulevat nykyisten kolmeen Baltian maahan ja Puolaan sijoitettujen neljän taisteluosastojen lisäksi.

–  Meillä on nyt kahdeksan monikansallista Naton taisteluosastoa Itämereltä Mustallemerelle, Stoltenberg alleviivasi.

Hänen mukaansa Nato päätti myös panna uusiksi pitkän tähtäimen pelote- ja puolustussuunnitelmansa idässä. Uusia päätöksiä toimista on luvassa ensi kesän Madridin huippukokoukseen mennessä. Siihen mennessä myös yhä useampi Naton jäsenmaa pyrkii saavuttamaan jo vuonna 2014 sovitun tavoitteen puolustusmenojen suhteellisen osuuden nostamisesta kahteen prosenttiin bruttokansantuotteen arvosta.

Varautumista joukkotuhoaseilta suojautumiseen

Nato ottaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin levottomat puheet joukkotuhoaseiden käytöstä ilmeisen tosissaan. Stoltenberg kertoi Naton vahvistavan taisteluosastojensa kykyä puolustautua kemiallista, biologisia tai ydinaseuhkia vastaan.

Suojautumiskeinot samoja uhkia vastaan sisältyvät myös Naton Ukrainalle lupaamaan lisäapuun. Myös aseapua jatketaan, mutta sen sisältöä Stoltenberg ei halunnut tarkemmin eritellä.

Pääsihteerin mukaan Venäjän mahdollinen kemiallisen aseen käyttö muuttaisi Ukrainan sodan luonnetta perusteellisesti. Stoltenberg huomautti, että tuollaisten aseiden haitalliset vaikutuksen voisivat levitä rajojen yli myös Naton alueelle. Huippukokouksen loppujulkilausuman mukaan mikä tahansa biologisen tai kemiallisen aseen käyttö johtaisi vakaviin seurauksiin.

Nato-johtajille etäyhteydellä puhuneen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainalle annettavalle sotilasavulle ei pitäisi asettaa rajoja, koska Venäjän myös käyttää koko omaa asearsenaaliaan Ukrainaa vastaan.

–  Kuukausi sankarillista vastarintaa. Kuukausi pimeintä kärsimystä, Zelenskyi kuvaili tilannetta 30 Nato-maan johtajille.

Ovet pysyvät avoinna, kumppaneille lisätukea

Stoltenberg sanoi lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen Naton vetoavan Kiinaan, että se tuomitsisi Venäjän hyökkäyksen ja käyttäisi vaikutusvaltaansa painostaakseen Venäjän lopettamaan sotatoimet. Samalla Nato kehottaa Kiinaa pidättäytymään Venäjän tukemisesta sodassa ja Venäjän auttamisesta talouspakotteiden kiertämisessä.

Huippukokouksen loppujulkilausumassa todetaan myös Nato-maiden sitoutuminen sotilasliiton avoimien ovien politiikkaan uusien jäsenmaiden hyväksymisessä.

–  Tarjoamme räätälöityä tukea Venäjän uhkailujen ja sekaantumisen koskettamille kumppanimaillemme ja lisäämme ponnistuksiamme niiden auttamiseksi vihamielisen vaikuttamisen vastustamisessa ja kestokykynsä vahvistamisessa, perustuen kumppaneidemme pyyntöihin ja pitkään voimassa olleisiin kumppanuusohjelmiimme, Naton lopputekstissä kuvailtiin.

Tuen lisäämistä kumppanimaille on määrä käsitellä Naton ulkoministerikokouksessa ensi kuussa.

Päivitys kello 17.21: Juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut