Joe Bidenin historiallinen Euroopan-matka käynnissä: Torstaina heti kolme suurta kokousta, joissa määritetään yhteiset toimet Venäjää vastaan

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden osallistuu kolmeen äärimmäisen tärkeään kokoukseen torstaina ja vierailee Puolassa, Naton itäisimmässä jäsenmaassa perjantaina.

24.3. 6:40 | Päivitetty 24.3. 8:36

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloittaa Euroopan-vierailunsa torstaina sotilasliitto Naton huippukokouksessa Brysselissä. Päivään mahtuu kolme tärkeää kokousta. Nato-maiden johtajien tapaamisen jälkeen Biden osallistuu Euroopan unionin huippukokoukseen ja G7-maiden kokoukseen.

Vierailun tarkoitus on koordinoida yhteisiä toimia Venäjää vastaan. Brysselistä Biden jatkaa Puolaan perjantaina.

Bidenin vierailua varjostaa uhka kemiallisten tai biologisten aseiden mahdollisesta käytöstä Ukrainassa. Biden puhui aiheesta ennen lähtöään maanantaina.

”He [Venäjä] sanovat, että Ukrainassa on biologisia ja kemiallisia aseita. Tämä on selvä merkki siitä, että Putin on itse aikeissa käyttää molempia. Hän on jo käyttänyt kemiallisia aseita menneisyydessä, ja meidän pitäisi olla varuillaan siitä, mitä on tulossa.”

Biden muistutti, että toimilla on vakavia seurauksia, sillä Naton rintama pysyy yhtenäisenä. Hän ei kuitenkaan eritellyt, mitä seuraukset ovat.

Naton huippukokouksessa sotilasliiton jäsenmaat vahvistavat päätöksen lisätä neljä uutta taisteluosastoa Itä-Eurooppaan. Osastot sijoitetaan Unkariin, Romaniaan, Bulgariaan ja Slovakiaan.

Tämän lisäksi Nato on jo lisännyt merkittävästi läsnäoloaan Baltian jäsenmaissa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Bidenin käy keskusteluja EU-johtajien kanssa pakotelinjauksista. EU-kokouksessa odotetaan vaikeaa keskustelua jäsenmaiden kesken siitä, miten Eurooppa voisi vähentää riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta ja öljystä.

Energiakysymys hankala ratkaistava

Pakotteilla pyritään luomaan painetta Venäjää vastaan niin, että sotatoimet Ukrainassa saataisiin päätökseen. Pakotteiden toimivuuden kannalta kansainvälinen yhteistyö on ollut tärkeää. EU-huippukokouksessa johtajien odotetaankin keskustelevan myös Kiinan roolista, sillä EU:n ja Kiinan välinen huippukokous järjestetään huhtikuun alussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvailee tähän mennessä tehtyjä taloudellisia toimia ja asetettuja pakotteita ennennäkemättömän koviksi.

”Ovatko ne riittävät – sitä emme vielä tiedä. Suomi on valmis lisätoimiin ja olemme tämän hyvin avoimesti kertoneet aiemmissa kokouksissa.”

Marinin mukaan Suomi on valmis myös energiatuontiin kohdistuviin pakotteisiin. Marin on aiemminkin sanonut, että EU:n tulisi lopettaa Venäjän sotatoimien rahoittaminen energiaostoilla.

Osa EU-maista on kuitenkin varsin riippuvaisia venäläisenergiasta.

”Energiakysymys on eri jäsenmaille erilainen ja hyvin hankala ratkaistavaksi”, Marin totesi.

Marin ei tyrmää hintakattoa

Marin pitää hyvänä sitä, että komissio on tehnyt uusia ehdotuksia energiakysymyksen ratkaisemiseksi. Yksi niistä on työryhmän perustaminen maakaasun yhteishankintoja varten.

Jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Euroopassa kipuiltiin nopeasti kohonneiden energian hintojen vuoksi.

Osa EU-maista haluaisi hillitä kehitystä hintakaton avulla. Marinin mukaan hintakattoa ei kannata suoriltaan tyrmätä, mutta eri ehdotusten vaikutukset on arvioitava tarkkaan.

”Me emme halua sellaisia toimia, jotka aiheuttavat markkinahäiriöitä tai vaikeuttavat tätä tilannetta entisestään.”

Pääministeri Marin ei odota, että huippukokouksessa käytäisiin laajaa keskustelua mahdollisista elvytystoimista talouden tukemiseksi, kun energia- ja puolustusmenot kasvavat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut