Putinin tiedottaja: Venäjä voisi käyttää ydinasetta, jos sen olemassaoloa uhattaisiin

Uutiskanava CNN:n tentissä Peskov väitti Venäjän hyökkäyksen sujuvan suunnitelmien mukaisesti. Länsimaiset tiedustelutiedot ovat maalanneet sodan etenemisestä kuitenkin varsin erilaista kuvaa.

Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kuvattiin Pietarissa kesäkuussa 2021.

23.3. 6:46

STT, Kiova/Helsinki

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajaa Dmitri Peskovia hiillostettiin tiistaina uutiskanava CNN:n haastattelussa. Haastattelusta pätkän Twitterissä jakanut CNN:n Christiane Amanpour tenttasi Peskovia siitä, miksi Putin on väläytellyt hyökkäyssotansa aikana myös ydinasekorttia ja onko kyse pelottelusta.

Peskovin mukaan Venäjä voisi käyttää ydinaseita, jos sen olemassaoloa uhattaisiin. Tiedottajan mukaan mahdolliset syyt ydinaseiden käyttämiselle löytyvät kansallista turvallisuutta käsittelevistä ohjeistuksista, jotka ovat julkisia.

Amanpour kysyi Peskovilta, voiko tämä kertoa, ettei Putin ikinä käyttäisi ydinaseita Ukrainassa käytävän sodan yhteydessä. Tiedottajan kommenttien jälkeen toimittaja totesi, ettei hän koe saaneensa Peskovilta suoraa vastausta kysymykseensä ydinaseista.

”En edelleenkään tiedä sainko sinulta täyttä vastausta ja oletan vain, että presidentti Putin haluaa pelotella maailmaa ja pitää maailmaa jännityksessä”, Amanpour sanoi Peskovin kommenttien jälkeen.

Ydinaseilla pelottelu alkoi vain muutama päivä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjä kertoi nostaneensa ydinasejoukkojensa valmiustilaa sotansa neljäntenä päivänä ilman lännen provosointia.

Pentagon: Venäjän ydinaseretoriikka on vaarallista

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajalta John Kirbyltä kysyttiin tiistaina Peskovin lausunnosta sekä Venäjän ydinasekannoista yleisemmin. Kirby kuvaili Venäjän ydinaseiden käyttöön liittyvää retoriikkaa ”vaaralliseksi”.

”Se ei ole tapa, jolla vastuullisen ydinasevallan tulisi toimia”, Kirby kertoi toimittajille.

Hän kuitenkin painotti, etteivät Pentagonin virkamiehet ole nähneet mitään, mikä johtaisi siihen, että Yhdysvaltain tulisi heidän mielestään muuttaa pelotestrategiaansa.

”Seuraamme tätä joka päivä parhaamme mukaan.”

Venäjällä on eniten ydinkärkiä koko maailmassa.

Putinin helmikuisen ilmoituksen jälkimainingeissa länsimaiset puolustusviranomaiset sanoivat, etteivät he olleet nähneet mitään merkittäviä signaaleja siitä, että Venäjä olisi mobilisoimassa ydinasejoukkojaan.

Aiemmin tässä kuussa ydinaseista luopumiseen tähtäävää kansainvälistä kampanjaa vetävä Beatrice Fihn varoitti Putinin käyttävän ydinaseita kiristääkseen kansainvälistä yhteisöä ja estämään heitä puuttumasta Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Sadat siiviilit saaneet surmansa, mutta Peskov kiistää iskut siviilikohteisiin

Peskov väitti CNN:llä myös, ettei Venäjällä ole aikeita miehittää naapurimaataan ja väitti, etteivät venäläisjoukot ole hyökänneet siviilejä vastaan.

Sen sijaan Venäjän ”sotilaallisen erityisoperaation” tavoitteena on päästä eroon Ukrainan sotilaallisesta potentiaalista.

Venäjän on syytetty toistuvasti iskeneen siviilikohteisiin ja YK:n arvion mukaan Ukrainassa on hyökkäyksen alkamisen jälkeen saanut surmansa ainakin yli 950 siviiliä. Todellisten uhrimäärien uskotaan myös olevan merkittävästi korkeammat.

Siviilikohteisiin kohdistuvista iskuista on myös laajalti todisteita muun muassa valokuvien ja videoiden muodossa.

Kun Peskovilta tiedusteltiin, mitä Putin uskoo saavuttaneensa Ukrainassa tähän mennessä, Peskov painotti, ettei hän ole saavuttanut tavoitteitaan vielä. Tiedottaja kuitenkin väitti ”sotilaallisen erityisoperaation” menevän täysin suunnitelmien ja hyökkäyksen edellä asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Ukraina on kuitenkin väittänyt Venäjän menettäneen hyökkäyssotansa ensimmäisten viikkojen aikana mittavan määrän joukkoja ja kalustoa sekä muun muassa useamman korkea-arvoisen kenraalin.

Länsimaiset tiedustelutiedot ovat niin ikään maalanneet vähemmän ruusuista kuvaa Venäjän hyökkäyksen etenemisestä.

Yhdysvallat arvioi tuoreeltaan Venäjän hyökkäysvoiman Ukrainassa laskeneen ensimmäistä kertaa alle 90 prosentin siitä, mitä se oli hyökkäyksen alla. Asiasta kerrotaan taustoittavassa tilannekatsauksessa, josta Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkaissut myös pöytäkirjan.

Tiedot antavat viitteitä siitä, että Venäjä olisi hyökkäyksen aikana kärsinyt mittavia tappioita niin kaluston kuin joukkojensakin osalta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut