Niinistö: ”Tällä hetkellä tärkeintä on Euroopan rauhan palauttaminen ja ylläpito” –Venäjä suunnittelee kyberiskua Yhdysvaltoihin

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa 21. maaliskuuta 2022. Maanantai oli sodan 26. päivä.

Ukrainan armeijan kappalainen Mikola Madenski käveli tuhoutuneen Retroville-ostoskeskuksen alueella 21. maaliskuuta.

21.3. 6:57 | Päivitetty 22.3. 0:13

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan maanantaina 21. maaliskuuta. Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

21.3.

Ukrainan varapääministeri: Yli 8000 ihmistä evakuoitu Ukrainasta maanantaina

Kello 23.20: Yhteensä 8 057 ihmistä on evakuoitu turvallisesti maanantaina seitsemän humanitaarisen käytävän kautta Venäjän hyökkäyksen kohteiksi joutuneista ukrainalaiskaupungeista, kertoo varapääministeri Iryna Vereštšuk. Asiasta uutisoi Reuters.

Ukrainan neuvottelija: Ukraina ei tee kompromisseja alueellisesta koskemattomuudestaan

Kello 22.24: Ukrainan neuvottelija, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljakin mukaan sodan rauhanneuvotteluissa on tapahtunut muutoksia. Asiasta uutisoi BBC.

Podoljakin mukaan Ukrainan puolustus on pakottanut Venäjän arvioimaan tilanteen todellisuutta uudelleen, mikä on hänen sanojensa mukaan auttanut "jonkinlaisen vuoropuhelun" edistämistä.

Lopulliset rauhansopimukset tehdään kuitenkin Ukrainan presidentin Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kesken, sanoo Podoljak. Seuraavasta tapaamisajankohdasta ei olla vielä sovittu neuvottelijan mukaan.

Vaikka neuvonantaja kieltäytyy kertomasta neuvottelujen tarkkoja yksityiskohtia, kertoo hän, että Ukraina ei aio tehdä kompromisseja alueellisesta koskemattomuudesta tai Ukrainan itsemääräämisoikeudesta.

Pentagon: Venäjä on syyllistynyt sotarikoksiin Ukrainassa

Kello 22.18: Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Venäjä on vastuussa sotarikoksista Ukrainassa, ja ministeriö aikoo osallistua todistusaineiston keräämiseen, kertoo ministeriön tiedottaja John Kirby. Asiasta uutisoi Reuters.

”On olemassa tutkinnallisia prosesseja, jotka ovat vireillä, ja meidän on annettava niiden tapahtua. Jatkamme tutkinnalliseen prosessiin osallistumista. Mitä tutkinnasta tuleekin, Pentagonin johto ei siitä päätä”, Kirby sanoo.

Niinistön ja Macronin tapaaminen Ranskassa on päättynyt

Kello 21.50: Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaaminen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa on päättynyt.

Tapaamisen jälkeen Niinistö julkaisi Twitter-päivityksen, jossa hän muun muassa kiittää Macronia käydyistä keskusteluista ranskaksi. Niinistön mukaan keskustelu oli avoin ja suora. Hän toteaa lisäksi, että tällä hetkellä tärkeintä on Euroopan rauhan palauttaminen ja ylläpito.

Siviilejä kuljettaneet linja-autot joutuivat venäläisjoukkojen iskujen kohteeksi Zaporižžjassa

Kello 21.41: Usean siviilin kerrotaan loukkaantuneen linja-autoihin kohdistuneissa pommituksissa Zaporižžjan alueella. Iskujen kohteeksi joutuneet linja-autot kuljettivat siviilejä pois sota-alueelta. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters ja BBC.

BBC:lle asiasta kertoneen alueen kuvernöörin Oleksandr Starukhin mukaan neljä loukkaantuneista on lapsia. BBC ei ole pystynyt vahvistamaan kuvernöörin väitteitä.

Biden ja Euroopan johtajat keskustelivat puhelimitse Ukrainan tilanteesta

Kello 21.39: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Italian pääministeri Mario Draghi ja Britannian pääministeri Boris Johnson keskustelivat maanantaina Ukrainan tilanteesta puhelimitse.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan johtajat ilmaisivat muun muassa vakavan huolensa Venäjän raa'asta sotataktiikasta, kuten sen hyökkäyksistä siviiliväestöä vastaan. Johtajat korostivat tukevansa edelleen Ukrainaa ja myös lupasivat apuaan sekä maata puolustaville että miljoonille sotaa pakoon lähteneille ukrainalaisille.

Biden ja eurooppalaiset johtajat kävivät puhelussa myös läpi viimeaikaisia diplomaattisia yrityksiä tulitauon aikaansaamiseksi.

Kaksi Mariupolista paennutta lasta kriittisessä tilassa

Kello 21.30: Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän joukot ovat ampuneet lapsia kyydinneitä autoja, jotka poistuivat maanantaina piiritetystä Mariupolin kaupungista. Kahden kerrotaan olevan kriittisessä tilassa. Asiasta uutisoi CNN.

Aleksei Navalnyin järjestö: 140-metrisen luksusjahdin mysteerinä pysynyt omistaja on Vladimir Putin

Kello 21.15: Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruption vastainen FBK-järjestö kertoo Youtube-videollaan, että 140-metrisen Šeherazade-superjahdin tähän asti mysteerinä pysynyt omistaja on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kyseessä on maailman suurin jahti, jonka omistaja ei ole ollut tiedossa.

Järjestö perustaa väitteensä heille vuodettuun laivan miehistölistaukseen. Julkisten lähteiden perusteella FBK pystyi varmistamaan, että miehistölistauksen kahden ensimmäisen sivun 23 ihmisestä ainakin kymmenen on Venäjän valtiollisen turvallisuuspalvelun FSO:n palveluksessa.

Valkoinen talo: Venäjä suunnittelee kyberiskua Yhdysvaltoihin

Kello 21.06: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan tiedustelupalvelut ovat saaneet kasvavissa määrin haltuunsa todisteita sen puolesta, että Venäjä pohtii mahdollisia vaihtoehtoja Yhdysvaltoihin kohdistuvalle kyberiskulle. Asiasta kertoo Valkoinen talo.

Presidentti kehotti maanantaina erityisesti yksityisen sektorin kumppaneita "kovettamaan kyberpuolustustaan välittömästi", sillä suurin osa maan infrastruktuurista on yksityisen sektorin omistuksessa ja käytössä. Asiasta uutisoi CNN.

MTV: Jokerit jättää KHL:n ja valmistelee paluuta Suomeen

Kello 20.47: Jokerit ei aio jatkaa MTV Urheilun tietojen mukaan jääkiekon venäläisvetoisessa KHL-liigassa.

Jokerit jätti tämän KHL-kauden kesken samana päivänä, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.

Myöhemmin Jokereissa on MTV:n mukaan päätetty lähteä KHL:stä kokonaan. MTV:n mukaan Jokereissa tehdään tiettävästi tällä hetkellä töitä sen eteen, että seura voisi palata Suomeen pelaamaan.

MTV Urheilun tietojen mukaan vielä ei ole täysin varmaa, pelaako joukkue ensi kaudella missään.

Toimittajat ilman rajoja: Venäläisjoukot sieppasivat ukrainalaisen toimittajan ja kiduttivat päivien ajan

Kello 20.24: Ukrainalainen 32-vuotias toimittaja joutui venäläisten sieppaamaksi ja kiduttamaksi, kertoi kansainvälinen toimittajajärjestö Toimittajat ilman rajoja maanantaina.

Muun muassa ranskalaisten medioiden paikallisena avustajana ja tulkkina työskennellyt mies siepattiin yhdeksän päivän ajaksi Ukrainan keskiosassa.

Järjestön mukaan miestä kidutettiin muun muassa sähköshokeilla, lyömällä rautatangolla ympäri vartaloa ja pitämällä nälässä kahden vuorokauden ajan.

Mies on nyt vapautettu. Hänen henkilöllisyyttään ei ole kerrottu julkisuteen hänen turvallisuutensa takaamiseksi.

Tapaus ei ole ensimmäinen lajiaan. Myös ukrainalainen toimittaja Oleg Baturig joutui aiemmin tässä kuussa Venäjän armeijan sieppaamaksi ja kiduttamaksi.

Venäjä sanoo ilmoittaneensa 500 sotavangin tiedot Punaiselle ristille

Kello 20.17: Venäjä on ilmoittanut yli 500:n vangitsemansa ukrainalaisen henkilötiedot Punaiselle Ristille, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Interfax kertoo saaneensa tiedon Venäjän ihmisoikeuskomissaarilta Tatjana Moskalkovalta. Moskalkovan mukaan Venäjä olisi valmis vaihtamaan vankinsa Ukrainan vangiksi ottamiin venäläisiin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaa presidentti Sauli Niinistön Pariisissa

Voit lukea aiheesta lisää tässä artikkelissa:

Lue lisää: Ranskan presidentti Macron tapasi presidentti Niinistön Pariisissa – Niinistö kiitti ”avoimesta ja suorasta keskustelusta”

Nato: Valko-Venäjä saattaa hyökätä Ukrainaan pian

Kello 19.51: Naton virkamies kertoo, että Valko-Venäjä saattaa pian hyökätä Ukrainaan ja valmistautuu mahdollisesti antamaan Venäjälle oikeuden sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjän maaperälle. Asiasta uutisoi The Guardian.

Nimettömänä puhunut virkamies sanoi Guardianille, että Nato on huolissaan siitä, että Valko-Venäjän joukot voivat liittyä taisteluun Ukrainassa.

”Ukrainan viranomaiset ovat varoittaneet julkisesti, että Valko-Venäjä saattaa liittyä sotaan. Vaikka Valko-Venäjä on sallinut venäläisten joukkojensa käyttää aluettaan maa- ja ilmaoperaatioiden käynnistämiseen, Nato ei ole nähnyt varmoja todisteita siitä, että Valko-Venäjän joukot olisivat osallistuneet suoraan sodankäyntiin Ukrainassa”, virkamies sanoi.

Virkamiehen mukaan Ukrainan sota lähestyy umpikujaa, jossa Ukrainan joukot estävät Venäjää edistymästä. Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole kuitenkaan osoittanut halua perääntyä.

”Jos emme ole umpikujassa, lähestymme sitä nopeasti. Tosiasia on, että kumpikaan osapuoli ei ole ylivertainen toiseen nähden. Pattitilanteen ongelma on, että se johtaa "pitkään, venytettyyn taisteluun", joka sisältää "vakavan" ihmishenkien menetyksen ja vahingot”, hän sanoi brittilehdelle.

Venäläisjoukkojen epäillään siepanneen neljä ukrainalaistoimittajaa Melitopolissa

Kello 19.26: Ukrainan kansallinen toimittajien liitto syyttää Venäjän sotilasjoukkoja neljän ukrainalaisen toimittajan sieppauksesta Melitopolissa. Asiasta kertoo The Guardian.

Liitto sanoi Telegram-kanavallaan, että asemiehet menivät kustantaja Mykhailo Kumokin ja toimittajien Jevhenia Borianin, Julia Olkhovskan sekä Liubov Chaikan koteihin ja "veivät heidät tuntemattomaan suuntaan".

Liiton mukaan toimittajia pidettiin tuntemattomassa paikassa useita tunteja ennen kuin heidät vapautettiin. Heidän tilastaan ei ole vielä tietoa.

Liiton mukaan kaikki neljä toimittajaa ovat yhteydessä Melitopolskie Vedomosti -lehteen, joka toimii Venäjän miehittämässä Melitopolin kaupungissa Etelä-Ukrainassa.

Niinistö kertoo vierailustaan Ranskassa

Kello 19.13: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Twitterissä tavanneensa Ranskan ulkoasiain- ja maanpuolustusvaliokunnan puheenjohtajan Christian Cambonin. Niinistö kuvailee tapaamista hyväksi ja kertoo sen liittyneen Euroopan turvallisuuden tulevaisuuteen.

Presidentin kanslia tiedotti sunnuntai-iltana, että Niinistö on tapaamassa maanantaina Pariisissa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin.

Tapaaminen järjestetään Macronin virka-asunnolla tänään illalla. Presidenttien on tarkoitus keskustella muun muassa Venäjän hyökkäyksestä ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

HS:n tiedot: Tulli pidättänyt Suomessa jo 21 luksusvenettä, joiden epäillään kuuluvan oligarkeille

Kello 19.10: Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomen Tulli on pidättänyt eli pannut luovutuskieltoon jo 21 huvijahtia, joiden epäillään kuuluvan pakotelistatuille oligarkeille tai heidän yhtiöilleen.

Luovutuskiellot ja jäädytykset perustuvat EU:n Venäjä-pakotteisiin, joita on laajennettu Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa. Käytännössä pakotelistaus merkitsee muun muassa sitä, että henkilön omaisuus pyritään unionin alueella takavarikoimaan.

HS:n tietojen mukaan Tulli ilmoitti 22 veneen osalta talvisäilyttäjille viime torstaina ja perjantaina, että jahteja ei saa siirtää mihinkään. Maanantaina selvisi, että yksi veneistä on jo ulosottolaitoksen jäädytyksen kohteena.

Seuraavaksi Tulli selvittää tarkemmin, kuuluvatko 21 muuta venettä EU:n pakotelistaamille henkilöille tai yhteisöille. Jos Tulli saa asiasta riittävän varmuuden, siirtyy jahtien lopullinen jäädytys ulosottolaitoksen tehtäväksi.

Puolustusministeri Kaikkonen kuvaa strategista kompassia merkittäväksi askeleeksi eteenpäin

Kello 19.07: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvaa EU:n tänään hyväksymää strategista kompassia merkittäväksi askeleeksi eteenpäin. EU-maiden ulko- ja puolustusministerit hyväksyivät puolustusyhteistyötä viitoittavan asiakirjan tänään.

Kaikkosen mukaan askel ei ole kuitenkaan jättiloikka, mutta iso askel puolustusyhteistyössä.

Yksi strategisen kompassin toimenpiteistä on EU:n ulkopuoliseen kriisinhallintaan käytettävien nopean toiminnan joukkojen perustaminen. Joukkojen vahvuus on 5  000 sotilasta, ja toiminta rakennetaan jo olemassa olevan mallin varaan.

Bloomberg: Britannia valmistautuu Gazpromin paikallisen yksikön väliaikaiseen kansallistamiseen

Kello 19.01: Britannian hallitus valmistautuu ottaman väliaikaisesti hallintaansa venäläisen kaasuyhtiö Gazpromin Britanniassa toimivan yksikön, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Yksikkö on mahdollisesti joutumassa viranomaisten hallintaan, mikäli se ei kykene turvaamaan toimituksia asiakkailleen.

Venäjä on aikaisemmin uhannut länsimaisia yrityksiä kansallistamisella, jos ne vetävät toimintansa pois Venäjältä.

Zelenskyi: Ukraina ei koskaan voi hyväksyä Venäjän uhkavaatimuksia

Kello 18.50: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina, ettei Ukraina voi koskaan kumartaa Venäjän uhkavaatimuksille. Zelenskyi kommentoi asiaa Ukrainan yleisradioyhtiö Suspilnelle. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Zelenskyi myös sanoi, etteivät Kiovan, Mariupolin tai Harkovan kaltaiset kaupungit tulisi hyväksymään Venäjän miehitystä.

”Ukraina ei voi suostua uhkavaatimukseen”, Zelenskyi sanoi.

Presidentti kertoi asiasta ukrainalaisen yleisradioyhtiön Suspilnen haastattelussa maanantaina.

Ukrainan hallinnassa oleva kaupunki joutui pommitusten kohteeksi Donetskin alueella

Kello 18.40: Donetskin alueella sijaitseva kaupunki joutui Venäjän hyökkäysten kohteeksi, kertoo alueen sotilaspäällikkö CNN:n mukaan.

Venäjän joukot ovat iskeneet ilmahyökkäyksillä Ukrainan hallussa olevaan Avdijivkan kaupunkiin ja sen lähialueisiin.

Iskuissa on kuollut ainakin yksi siviili ja loukkaantuneita on kaksi. Myös tulipaloja on kirjattu 15 eri osoitteessa kaupungin sisällä, kertoo Donetskin itäisen alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko Telegram-kanavallaan.

Britannia kiistää olleensa yhteydessä televisiossa protestoineeseen toimittajaan

Kello 18.35: Britannian ulkoministeriö kiistää olleensa missään yhteydessä Venäjän valtiontelevision ykköskanavalla protestoineeseen toimittajaan Marina Ovsjannikovaan.

"Emme ole olleet kosketuksissa Ovsjannikovaan. Se on yksi valhe lisää disinformaatiota levittävästä koneistosta", ministeriö lausui Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Ministeriö vastasi kommentillaan Venäjän television ykköskanavan uutistoiminnan johtajan Kirill Kleimenovin väitteeseen, jonka mukaan Ovsjannikova olisi puhunut Britannian suurlähetystön kanssa vähän ennen kuin hän meni studioon sotaa vastustavan kyltin kanssa.

Ovsjannikova on kertonut riippumattomalle venäläiselle Novaja Gazeta -lehdelle, että poliisikuulusteluissa häneltä tivattiin jatkuvasti väitetystä yhteyksistä ulkomaisiin tiedusteluelimiin.

Ukraina: Venäjä ampui ukrainalaisia mielenosoittajia Khersonissa

Kello 18.09: Ukrainan asevoimien mukaan venäläiset joukot käyttivät tainnutuskranaatteja ja tulitusta hajottaakseen ukrainalaisten mielenosoituksen Khersonissa maanantaina. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Ukrainan asevoimien lausunnon mukaan Venäjän turvallisuusjoukot juoksivat paikalle mielenosoitukseen ja alkoivat heitellä tainnutuskranaatteja väkijoukkoon ja ampua ihmisiä. Ainakin kaksi henkilöä loukkaantui tulituksessa.

Twitterissä on jaettu tänään videomateriaalia mielenosoituksesta.

Alla olevalta videolta näkyy, kuinka mielenosoittajat juoksevat pakoon Khersonin Vapauden aukiolla ammusten laskeutuessa heidän ympärilleen.

Yhdysvallat: Venäjän merivoimat lisänneet aktiivisuutta Mustallamerellä

Kello 18.03: Yhdysvallat on havainnut Venäjän merivoimien lisänneen aktiivisuuttaan Mustanmeren pohjoisosissa, korkea-arvoinen virkailija Yhdysvaltain puolustushallinnosta kertoo CNN:lle.

Lähteen mukaan Yhdysvallat arvioi, että Odessan satamakaupunkia olisi tulitettu ainakin osin Mustaltamereltä käsin. Yhdysvaltojen mukaan ei ole kuitenkaan merkkejä siitä, että Odessaa uhkaisi välitön Venäjän maihinnousuhyökkäys.

Venäjällä on Mustallamerellä yli 20 sotalaivaa, joista osa on maihinnousualuksia. Venäjällä on myös käytössään pinta-aluksia, miinanraivaaja sekä tiedusteluveneitä, lähde kertoo.

Ukraina kehottaa Kiinaa ottamaan tärkeän roolin sodan lopettamisessa

Kello 17.52: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on kehottanut Kiinaa olemaan "tärkeässä roolissa" Ukrainan konfliktin ratkaisemisessa.

”Jaamme Kiinan kannan tarpeesta löytää poliittinen ratkaisu Ukrainan vastaiseen sotaan ja kehotamme Kiinaa globaalina voimana ottamaan tärkeän roolin tässä pyrkimyksessä”, Kuleba kirjoittaaaTwitterissä.

EU-maat saavuttivat sovun puolustuspolitiikkaa linjaavasta strategisesta kompassista

Kello 17.50: EU:n ulko- ja puolustusministerien yhteiskokouksessa on saavutettu sopu EU:n strategisesta kompassista. Asiakirja linjaa EU:n puolustusyhteistyötä tuleville vuosille. Sovusta kertoi Suomen EU-edustusto Twitterissä.

Strategista kompassia on valmisteltu pitkään, mutta Venäjän hyökkäyksen jälkeen asiakirjan sisältöä viilattiin vielä uudelleen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi aiemmin tänään, että strategiseen kompassiin on lisätty tuoretta tilannekuvaa siitä, mitä Venäjän hyökkäys merkitsee Euroopalle ja millaisia uusia turvallisuusuhkia se on luonut.

Ukrainan puolustusministeri: Venäjä on tähän mennessä tappanut jo 150 ukrainalaista lasta

Ainakin 10 miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta

Kello 17.20: Ainakin 10 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Ukrainassa, kertoi YK:n pakolaisjärjestön johtaja sunnuntaina. Luku on lähes neljännesosan maan 44 miljoonan väestöstä. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Suurin osa kotinsa jättäneistä on edelleen Ukrainan rajojen sisällä. Kansainvälisen siirtolaisjärjestön perjantaina toimitettujen lukujen mukaan 6,48 miljoonaa on jättänyt kotinsa ja siirtynyt maan sisällä turvallisempaan paikkaan.

Osa pakolaisista on sen sijaan hakenut turvaa naapurimaista, kuten Puolasta, Romaniasta, Moldovasta, Unkarista ja Slovakiasta. Myös Venäjälle ja Valko-Venäjälle paenneita on.

BBC:n mukaan Puolaan on paennut yli 2,1 miljoonaa ihmistä viimeisen kolmen viikon aikana. Rajan ylittävien määrä on kuitenkin helpottanut jo Puolassa, kun osa pakolaisista on siirtynyt muualle Eurooppaan, kuten Saksaan.

Yhdysvallat ei ole pystynyt vahvistamaan Venäjän väitettä hypersoonisista ohjuksista

Kello 17.03: Yhdysvallat ei pysty vahvistamaan tai kumoamaan Venäjän väitettä, jonka mukaan se olisi laukaissut viikonlopun aikana hypersoonisia ohjuksia ukrainalaiskohteisiin, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhdysvaltain puolustusviranomaisen mukaan tällaisen aseen käyttö ei kuitenkaan olisi sotilaallisesta näkökulmasta erityisen merkittävää.

”Voi olla, että he yrittävät lähettää viestin lännelle”, nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain viranomainen sanoi Reutersin mukaan.

”Se vain ei muuten olisi erityisen käytännöllistä (sotilaalliselta kannalta).”

Uutispäällikkö syytti Venäjän televisiossa protestoinutta toimittajaa maanpetoksesta

Kello 17.00: Venäjän valtiontelevision ykköskanavan uutistoimituksen johtaja nimitti petturiksi kanavan toimittajaa Marina Ovsjannikovaa, joka viime viikolla ilmestyi televisioruutuun kesken uutislähetyksen sodan vastaista kylttiä kantaen.

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden käännöksen mukaan Ovsjannikovan esimies Kirill Kleimenov kommentoi tapahtumia kanavan omassa lähetyksessä: "Tunteenpurkaus on yksi asia, mutta petturuus on jotain muuta - kun ihminen pettää maansa ja kaikki meidät, joiden kanssa hän työskennellyt rinta rinnan 20 vuotta." Asiasta uutisoi myös BBC.

BBC:n mukaan Klemenjov väitti, että Ovsjannikova oli vähän ennen mielenilmaustaan ollut puheyhteydessä Britannian suurlähetetystöön. Klemenjov kertoi, että myös toimittajan lakimies oli ilmestynyt studioon, mikä hänen mielestään kieli teon suunnitelmallisuudesta.

"Hän petti meidät kaikki kylmästi ja kaksinaamaisesti", Klemenjov sanoi.

Ovsjannikova ei ole itse kertonut kontaktista Britannian lähetystön kanssa.

Ovsjannikova pidätettiin heti protestin jälkeen. Poliisi piti häntä kuulusteluissa seuraavan yön ja päivän, ja oikeus langetti hänelle 30 000 ruplan eli noin 270 euron sakot sodanvastaisesta videosta, jonka Ovsjannikova oli nauhoittanut ennen tempaustaan ja julkaisi sosiaalisessa mediassa.

Televisioesiintyminen ei kuitenkaan ole loppuun käsitelty. Duuman äskettäin säätämän lain mukaan "väärän" tiedon levittämisestä voidaan langettaa 15 vuoden vankeustuomio Venäjällä.

Tshernobylin säteilytasoja ei voida mitata

Kello 16.40: Tshernobylin ydinvoimalan säteilytasot saattavat nousta huomaamatta, koska säteilynmittausjärjestelmä ei toimi, varoittaa Ukrainan valtion ydinenergiayhtiö Energoatom. Yhtiön mukaan ajantasaisen tiedon puuttuessa mahdollisiin uhkiin ei voida reagoida.

Sunnuntaina uutisoitiin, että 64 Tshernobylin ydinvoimalan työntekijää on päässyt poistumaan ydinvoimalan tiloista yli kolme viikkoa jatkuneen panttivankitilanteen jälkeen. Heidät korvataan 46:lla henkilöllä, jotka saapuvat ydinvoimalaan vapaaehtoisesti.

Venäjän joukot miehittivät Tshernobylin ydinvoimalan Ukrainan sodan ensimmäisenä päivänä 24. helmikuuta.

Keskitysleiriltä selvinnyt 96-vuotias ukrainalainen kuoli Harkovan pommi-iskussa

Kello 16.27: Saksalaismedian mukaan Holokaustista selvinnyt ukrainalainen 96-vuotias mies on kuollut ilmaiskuissa Harkovassa, Ukrainassa. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Boris Romantšenko kuoli perjantaina, kun hänen kotinsa joutui Venäjän ilmahyökkäyksen kohteeksi. Romantšenko on yksi toisen maailmansodan selviytyjistä. Hän selviytyi lukuisista keskitysleireistä mukaan lukien Buchenwaldin, Peenemünden, Bergen-Belsenin ja Mittelbau-Doran keskitysleireistä.

Buchenwald ja Mittelbau-Doran muistosäätiöt kertoivat olevansa "syvästi tyrmistyneitä" Romantšenkon kuolinuutisesta. Säätiöiden mukaan Romantšenko kampanjoi elinaikanaan ahkerasti natsien sotarikosten tuomitsemisen puolesta.

YK: 925 siviiliä kuollut Ukrainassa tähän mennessä

Kello 16.24: YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto kertoo, että Ukrainassa on tähän mennessä kuollut 925 siviiliä Venäjän aloittaman sodan vuoksi.

Lisäksi sodassa on haavoittunut 1 496 siviiliä.

Tiedot kuvaavat tilannetta keskiyöllä sunnuntaina 20. maaliskuuta. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Instagramin ja Facebookin käyttö kiellettiin lailla Venäjällä

Kello 16.10: : Venäläinen tuomioistuin on määrännyt Metan lopettamaan Facebookin ja Instagramin toiminnan välittömästi maassa, uutisoi The Guardian.

Guardianin mukaan tuomioistuin julisti päätöksessään Metan äärijärjestöksi.

Venäjä on jo aikaisemmin estänyt kansalaisten pääsyn muun muassa Facebookiin, Instagramiin sekä Twitteriin. Sen sijaan Metan Whatsapp-viestipalvelua ei ole voitu kieltää, koska se ei ole julkinen sovellusalusta.

Kiovan kauppakeskusiskussa kuoli ainakin kahdeksan ihmistä

Kello 16.06: Myöhään sunnuntaina kiovalaiseen kauppakeskukseen osuneessa iskussa on kuollut ainakin kahdeksan ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuvissa pommituksissa tuhoutunut Retroville-kauppakeskus kuvattuna 21. maaliskuuta.

Kuvissa pommituksissa tuhoutunut Retroville-kauppakeskus kuvattuna 21. maaliskuuta.

Kuvissa pommituksissa tuhoutunut Retroville-kauppakeskus kuvattuna 21. maaliskuuta.

Luoteis-Kiovassa Podilskyin alueella sijaitsevaan Retroville-kauppakeskukseen osunut isku tuhosi useita rakennuksia ja jätti jälkeensä palaneita ja vääntyneitä autoja useiden satojen metrien päähän varsinaisesta räjähdyspaikasta.

Maanantaina pelastushenkilökunta on sammuttanut tapahtumapaikalla kytemään jääneitä tulipaloja ja etsinyt eloonjääneitä kauppakeskuksen raunioista.

"Tämän hetken tietojen mukaan Podilskyissä iskettiin useisiin koteihin ja yhteen ostoskeskukseen", kirjoitti Kiovan pormestari Vitali Klitško Telegramissa.

Separatistijohtaja: Venäjä tarvitsee ainakin yli viikon valloittaakseen Mariupolin

Kello 15.53: Ukrainan piirittämän Mariupolin valtaaminen "kestää ainakin yli viikon", sanoi Donetskin separistijohtaja Denish Pushil venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan.

"En ole niin optimistinen, että kaksi tai kolme päivää tai viikko ratkaisee tilanteen. Valitettavasti ei, sillä kaupunki on suuri", sanoi Venäjän tukema Itä-Ukrainan separatistijohtaja.

Venäläisjoukot ovat pommittaneet Mariupolin kaupunkia voimakkaasti aivan hyökkäyssodan alkamisesta 24. helmikuuta lähtien. Perjantaina venäläisjoukot pääsivät etenemään kaupungin keskustaan, jossa on käyty kiivaita taisteluita.

Lue lisää Mariupolin tilanteesta alla olevasta artikkelista.

Lue lisää: Vaikka tulitus on tauotonta ja ruumiita lojuu kaduilla, Mariupol ei antaudu – Miksi Venäjä haluaa vallata kaupungin?

MPKK: Venäjä ei ole saavuttanut menestystä, uusi operaatiosuunta ehkä Länsi-Ukrainaan

Kello 15.47: Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) päivittäisen Ukraina-arvion mukaan Venäjän joukot tekivät viikonloppuna rajoitettuja hyökkäyksiä useilla suunnilla, mutta eivät saavuttaneet niissä merkittävää menestystä. Ukrainan asevoimat sen sijaan ovat saavuttaneet paikallista menestystä omissa vastahyökkäyksissään.

MPKK:n mukaan on mahdollista, että Venäjä avaa lähipäivinä uuden operaatiosuunnan Länsi-Ukrainaan Puolan rajan suuntaisesti. Tällaisen toimenpiteen tarkoituksena olisi todennäköisesti sitoa ukrainalaisten reservejä sekä estää länsimaisen avun tuomista Ukrainaan, katsauksessa arvioidaan.

Nokian Renkaat vierii alamäkeen Helsingin pörssissä

Kello 15.47: Rengasyhtiö Nokian Renkaat on ollut tänään reippaassa laskussa Helsingin Pörssissä. Iltapäivällä yhtiön kurssi oli 12,4 prosentin laskussa. Viikonloppuna Helsingin Sanomat uutisoi yhtiön arvioineen analyytikoille, että sen markkinaosuus Venäjällä kasvaa sodan seurauksena.

Helsingin keskustan tavaratalokiinteistön myynnistä kertonut Stockmann oli vuorostaan rivakassa 7,5 prosentin nousussa.

Yleisindeksi oli iltapäivällä loivassa 0,2 prosentin kasvussa.

Ukrainalainen upseeri: "Mariupoliin putoilee pommeja joka kymmenes minuutti"

Kello 15.41: Mariupolin kaupunki Ukrainassa joutui jälleen raskaan pommituksen kohteeksi, kertoo kaupungissa oleva ukrainalainen upseeri CNN:lle.

"Pommit putoilevat joka kymmenes minuutti, Venäjän sota-alukset tulittavat", kertoi kapteeni Svjatoslav Palamar kansalliskaartin Azovin rykmentistä yhdysvaltalaisen CNN-kanavan mukaan.

Palamarin mukaan ukrainalaiset tarvitsevat edelleen lisää ammuksia ja aseita panssarintorjuntaan ja ilmapuolustukseen.

Venäjän Mariupolille asettama antautumisvaatimus umpeutui kello viideltä aamulla paikallista aikaa.

Mariupolin satamakaupungissa asui ennen sotaa noin 450 000 asukasta. Venäjän joukot ovat tykittäneet kaupunkia maaliskuun alusta saakka. Asukkaat ovat jääneet kaupungissa ilman juoksevaa vettä, kaasua ja sähköä.

Brittiministeri BBC:lle: Putin on pakonomainen valehtelija

Kello 15.36: Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on pakonomainen tarve valehdella eikä häneen voi luottaa, sanoi Britannian terveysministeri Sajid Javid yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Javidin mukaan länsimaiden tulee olla realistisia sen suhteen, miten asiat ovat kehittymässä varsinkin, kun otetaan huomioon Venäjän sotilasvoima.

”Pelkäänpä, että jos emme löydä tapaa hillitä Venäjää ja Putinia tässä vaiheessa, asiat kääntyvät paljon pahemmiksi”, terveysministeri sanoi.

”Venäläisiin ja erityisesti Putiniin ei näytä voivan luottaa. Tiedämme, että hän on pakonomainen valehtelija, jolla on vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä tarua”, Javid jatkoi.

Javid muistutti haastattelussa omista kokemuksistaan sisäministerinä.

”Salisburyn laittomalla kemiallisella aseella tehdystä hyökkäyksestä venäläiset valehtelivat koko ajan.”

Ukraina: Maan satamat pysyvät suljettuina laivaliikenteeltä

Kello 15.29: Kaikki Ukrainan satamat Mustallamerellä ja Asovanmerellä ovat väliaikaisesti suljettuina laivoilta, jotka pyrkivät saapumaan tai poistumaan maasta, kertoi Ukrainan infrastruktuuriministeriö maanantaina. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Ukrainan asevoimat keskeyttivät kaupallisen merenkulun satamissaan jo helmikuussa, kun Venäjän hyökkäsi maahan. Satamien sulkemisen kerrotaan lisänneen epävarmuutta erityisesti maan viljan ja öljysiementen vientiin.

WHO: Sunnuntaina kuusi hyökkäystä kohdistettu Ukrainan terveydenhuoltoon

Kello 15.25: Maailman terveysjärjestö WHO kertoi maanantaina, että Ukrainan terveydenhuollon kohteisiin on tehty kuusi hyökkäystä sunnuntaina.

WHO kertoo vahvistaneensa sunnuntaihin mennessä yhteensä 52 Ukrainan terveydenhuoltoon kohdistunutta hyökkäystä siitä alkaen, kun Venäjä aloitti sodan helmikuun 24. päivänä.

"Se on enemmän kuin kaksi hyökkäystä päivässä. Tätä ei voida hyväksyä", sanotaan järjestön Twitter-päivityksessä.

EU:n puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä

Ukraina ja Venäjä jatkavat neuvotteluita

Kello 15.19: Ukraina ja Venäjä jatkoivat rauhanneuvotteluita 90-minuuttisessa videopuhelussa maanantaina, uutisoivat The Guardian ja uutistoimisto Reuters.

Ukrainasta kerrottiin, että työryhmät ovat olleet koolla koko päivän ja jatkavat työskentelyä neuvotteluiden jälkeen. Venäjän edustajien mukaan neuvottelut eivät tuottaneet tuloksia.

Zelenskyi vaatii Eurooppaa lopettamaan kaupan Venäjän kanssa

Kello 14.53: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii Euroopan maita lopettamaan kaiken kaupankäynnin Venäjän kanssa. Zelenskyi sanoi uudessa videoviestissään, ettei Euroopan pitäisi viedä tuotteitaan Venäjälle ja että maiden omat satamat olisi syytä sulkea venäläisiltä tuotteilta.

”Älkää tukeko Venäjän sota-aseita, ei euroja miehittäjille, painostakaa Venäjä lähtemään Ukrainasta”, Zelenskyi viestitti Kiovasta.

Ukraina syyttää Venäjän iskeneen ensimmäistä kertaa satamakaupunki Odessaan

Odessassa valmistauduttiin sunnuntaina vihollisen kohtaamiseen.

Kello 14.51: Satamakaupunki Odessan viranomaiset syyttävät Venäjän joukkoja ilmaiskuista, jotka ovat kohdistuneet Odessan esikaupunkialueella sijaitseviin asuinrakennuksiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Odessan kaupunginvaltuuston mukaan varhain maanantaiaamuna tapahtuneet iskut ovat sytyttäneet tulipaloja joissakin rakennuksissa, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

"Nämä ovat asuinrakennuksia, joissa asuu rauhallisia ihmisiä", Odessan pormestari Gennadi Truhanov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mikäli tiedot Odessaan kohdistuneista iskuista pitävät paikkansa, olisi Reutersin mukaan tämä ensimmäinen kerta, kun Venäjä pommittaa Mustanmeren rannikolla sijaitsevaa kaupunkia.

Maanantaina aamulla Ukrainan asevoimat julkaisi Twitterissä videon, jolla sen mukaan näkyy useita räjähdyksiä vedessä lähellä Odessan rantaviivaa. Vastaavia räjähdyksiä aivan kaupungin rannan tuntumassa on havaittu aiemminkin.

Yli 9 200 Ukrainan kansalaista on hakenut suojaa Suomesta

Kello 13.31: Venäjän hyökkäyksen jälkeen yhteensä 9 247 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa, tiedottaa Maahanmuuttovirasto. Suurin osa heistä on hakenut tilapäistä suojelua, ja hakijat ovat olleet pääasiassa naisia ja lapsia.

”Vaikka määrät ovat olleet selkeässä nousussa, edelleenkin suurimmalla osalla Ukrainasta paenneista on ollut aiempi side Suomeen”, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.

Todellinen ukrainalaisten määrä Suomessa on tätä suurempi, sillä kaikki eivät hae suojelua. Ukrainalaiset voivat biometrisen passin turvin oleskella Suomessa kolme kuukautta viisumivapaasti.

Tähän mennessä 409 hakijaa on saanut tilapäisen suojelun päätöksen. Lehtisen mukaan hakemuksen käsittelyaika on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa.

Maahanmuuttoviraston mukaan venäläisten jättämien turvapaikkahakemusten määrässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Ostoskeskusiskun uhriluku kasvaa

Kello 12.38: Ostoskeskusiskun uhriluku kasvaa, uutisoi CNN. Ainakin kahdeksan ihmistä sai surmansa Venäjän iskettyä ostoskeskukseen Kiovassa. Ostoskeskus sijaitsee Podilskyin alueella.

Lisäksi iskussa loukkaantui useita.

Kiovaan ulkonaliikkumiskielto keskiviikkoaamuun saakka

Kello 12.04: Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan on määrätty uusi ulkonaliikkumiskielto maanantai-illasta keskiviikkoaamuun saakka. Viranomaisten määräyksestä kertovat muun muassa BBC:n kirjeenvaihtaja ja AFP.

Ulkonaliikkumiskiellon aikana jokaista kadulla kulkijaa, jolla ei ole erityislupaa tai joka ei ole matkalla väestönsuojaan, kohdellaan viranomaisten mukaan vihollisena. Kaupat, apteekit ja huoltoasemat pysyvät ulkonaliikkumiskiellon aikana suljettuina.

Zelenskyi: Jerusalem voisi olla sopiva paikka rauhanneuvotteluille

Kello 11.15: Neuvottelut Ukrainan sodan päättämisestä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä voitaisiin pitää Jerusalemissa, Zelenskyi ehdotti.

Zelenskyi kiitti Israelin pääministeriä Naftali Bennettiä tämän yrityksistä pitää yllä neuvottelukontaktia Venäjään.

Israel on lähettänyt humanitaarista apua Ukrainaan, mutta ei aseita. Se ei myöskään ole osallistunut länsimaiden pakotteisiin Venäjää vastaan.

Brittikenraalin arvio: Mariupolin tapahtumat voivat saada jatkoa

Kello 11.46: Mariupolin satamakaupungin valtaus Ukrainassa olisi merkittävä strateginen voitto Venäjän joukoille, arvioi eläkkeellä oleva brittikenraali Richard Barrons BBC:lle. Hänen mukaansa kaupungin haltuunotto on oleellisen tärkeää maayhteyden muodostamiseksi Krimiltä Itä-Ukrainaan.

Barrons huomauttaa, etteivät venäläisjoukot ole voineet edetä kaupunkiin jalkaväellä tai panssareilla, minkä vuoksi Venäjä on päättänyt pommittaa Mariupolin raunioiksi. Brittikenraalin mukaan samanlainen toimintamalli on odotettavissa myös muissa ukrainalaiskaupungeissa, joita Venäjä yrittää ottaa haltuunsa.

Barronsin mukaan Venäjän seuraava luonnollinen kohde olisi Mustanmeren rannalla sijaitseva Odessa. Myös Kiovaa kohtaan pidetään yllä painetta, mutta pääkaupunki on liian suuri ja hyvin puolustettu venäläisten vallattavaksi, Barrons arvioi.

Lue lisää: Brittiarvio: Mariupol olisi Venäjälle merkittävä voitto, ja lisää samanlaisia tekoja on todennäköisesti luvassa

EU: Venäjän toimet Mariupolissa valtava sotarikos

Kello 11.29: Venäjän hyökkäys Mariupolin satamakaupunkiin Ukrainan eteläosassa on valtava sotarikos, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell totesi EU:n ulkoministerikokouksen avaussanoissaan, että Venäjä tuhoaa kaiken ja pommittaa tappaakseen kaikki.

Mariupol on jo lähes täysin tuhottu. Kaupungissa on edelleen loukussa yli 300  000 ihmistä.

Venäjä teki ohjusiskun asevoimien harjoitusalueelle Rivnessä

Kello 11.07: Venäjä on tehnyt iskun Ukrainan asevoimien harjoitusalueelle lähellä Länsi-Ukrainassa sijaitsevaa Rivnen kaupunkia, kertovat lähteet Ukrainasta ja Venäjältä. Venäjä vahvisti iskun myöhemmin maanantaina aamupäivällä.

Rivnen alueen aluejohtaja Vitali Koval kertoi julkaisemassaan videoviestissä, että Venäjän joukot iskivät harjoitusalueelle kahdella ohjuksella.

Vahvistettuja tietoja iskun mahdollisesti aiheuttamista uhreista tai vahingoista ei vielä ole.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö on sanonut tuhonneensa Rivnen alueella ohjusten ja ampumatarvikkeiden varastotiloja. Rivnen kaupunki sijaitsee noin 300 kilometriä pääkaupunki Kiovasta länteen.

Mariupoliin ei vieläkään humanitaarista käytävää

Kello 11.04: Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk kertoo, että Ukraina ja Venäjä ovat päässeet sopuun kahdeksan humanitaarisen käytävän avaamisesta Venäjän piirittämistä kaupungeista maanantaina.

Yksikään näistä käytävistä ei kuitenkaan kulje Venäjän piirittämään Mariupoliin Etelä-Ukrainassa.

Vereštšukin mukaan yritykset saada avustustarvikkeita perille Mariupoliin epäonnistuivat jälleen.

Venäjä vaati sunnuntaina illalla Mariupolin antautumista, minkä Ukraina tyrmäsi välittömästi.

Venäjän ehdotukseen suostumisen sijaan Vereštšuk vaati, että Venäjä varmistaisi humanitaariset käytävät, jotta Mariupolissa loukussa olevat noin 350 000 ihmistä pääsisivät lähtemään kaupungista turvassa.

Lue lisää: Vaikka tulitus on tauotonta ja ruumiita lojuu kaduilla, Mariupol ei antaudu – Miksi Venäjä haluaa vallata kaupungin?

Öljyn hinta koholla

Kello 9.29: Raakaöljyn hinta on tänään noussut reilut kolme dollaria, kun Euroopan unionin päättäjien odotetaan pohtivan tällä viikolla Venäjän öljyn tuontikieltoa ja muita lisäpakotteita Venäjää vastaan.

Pohjanmeren Brent-viitelaatu oli kello 7 Suomen aikaan 3,2 prosentin nousussa 111,37 dollarissa barrelilta. Perjantaina se kohosi 1,2 prosenttia.

Teksasin WTI-laadun hinta oli samoihin aikoihin 3,4 prosentin nousussa 108,24 dollarissa barrelilta.

Lue lisää: Nokian Renkaiden kurssi syöksyi maanantaina 13,3 prosenttia – Helsingin pörssi niukasti plussalle

Useita puheluita maanantaina

Kello 9.26: Diplomaattiset ponnistelut Ukrainan sotaan liittyen jatkuvat maanantaina vilkkaina. Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin, Italian pääministerin Mario Draghin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa.

Venäjän hyökkäyksen lisäksi keskusteluissa on esillä humanitaarinen kriisi, jonka Venäjän perusteeton hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.

Myös Macron jatkaa Ukraina-urakointia jo maanantaina, kun presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Ranskaan.

Presidenttien on tarkoitus keskustella muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Euroopan turvallisuustilanteesta, presidentin kanslia kertoi tiedotteessa sunnuntaina.

Niinistön ohjelmassa on kanslian mukaan myös muita kahdenvälisiä tapaamisia.

Kiovassa kuoli useita ostoskeskuksen pommituksessa

Kello 8.53: Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuollut ainakin kuusi ihmistä Venäjän pommitettua ostoskeskusta myöhään eilen, kertoo paikalla oleva uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Valtava räjähdys ravisteli koko kaupunkia hyökkäyksen aikaan ja Retroville-ostoskeskuksen raunioissa näkyi tulipaloja.

Kiovan pelastuspalvelu kertoi, että pommitukset aiheuttivat tulipaloja ostoskeskuksen eri kerroksissa ja sytyttivät useita autoja tuleen. Pelastuspalvelu myös julkaisi tapahtuneesta turvakameravideon, jossa näkyy yksi valtava räjähdys ja sienipilvi, jota seuraa sarja pienempiä räjähdyksiä.

Britannian tiedustelutiedot: Kiovan piiritys yhä Venäjän päätavoite

Kello 8.30: Kiivas taistelu on jatkunut maanantain vastaisena yönä Kiovan pohjoispuolella. Britannian puolustusministeriön tuoreen tiedusteluraportin mukaan Kiova on yhä Venäjän hyökkäystoimien pääkohde.

Tiedustelutietojen mukaan Venäjän eteneminen on kuitenkin pysähdyksissä. Ukrainan kiivas vastustus on pitänyt Venäjän joukot yhä yli 25 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Venäjä pyrkii hitaasta etenemisestään huolimatta piirittämään Kiovan lähiviikkojen aikana, tiedusteluraportissa arvioidaan.

Lue lisää: Venäjän joukot yrittävät edelleen piirittää Kiovan – vastarinta kiivasta

Ukrainan presidentti haluaa neuvotella Putinin kanssa suoraan

Kello 8.02: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi CNN-kanavan haastattelussa sunnuntaina, että hän on valmis neuvotteluihin Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Zelenskyi on ehdottanut neuvotteluita myös aiemmin. Putin ei ole vastannut Zelenskyille kertaakaan suoraan.

”Olen valmis neuvottelemaan hänen kanssaan. Olen ollut valmis kaksi vuotta. Uskon, että ilman neuvotteluja emme voi lopettaa tätä sotaa”, Zelenskyi sanoi toimittaja Fareed Zakarialle.

Zelenskyi on jo aiemmin sanonut, mitkä asiat Ukrainan puolesta ovat pöydällä: sodan lopettaminen, turvatakuut, suvereniteetti, alueellinen koskemattomuus ja turva Ukrainan kansalle.

Neuvotteluja esimerkiksi tulitauosta on käyty kuluneiden viikkojen aikana, mutta presidentit eivät ole kohdanneet kertaakaan. Neuvottelut eivät ole tuottaneet laajoja tuloksia. Humanitaariset käytävät on saatu avattua useampia kertoja, jotta siviilit ovat päässeet pakenemaan.

Ukrainan puolustusministeriö: sodan tilanteessa ei olennaisia muutoksia

Kello 7.42: Ukrainan asevoimien näkökulmasta sodan tilannekuva ei ole olennaisesti muuttunut viimeisen vuorokauden aikana, kertoo Ukrainan puolustusministeriö maanantaina aamulla julkaisemassaan tilannekatsauksessa.

Puolustusministeriön mukaan Ukrainan joukot ovat tehneet useita vastaiskuja Venäjän haltuun ottamilla alueilla. Ministeriö kertoo myös Venäjän miehitettyjen ilma-alusten käyttö on vähentynyt viimeisen vuorokauden aikana. Ukraina väittää iskeneensä viimeisen vuorokauden aikana onnistuneesti yhteen Venäjän lentokoneeseen, neljään miehittämättömään ilma-alukseen ja kahteen risteilyohjukseen.

Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat "jatkaneet paikallisen väestön terrorisointia ja ryöstelyä haltuun ottamillaan alueilla".

Joe Biden matkustaa perjantaina Puolaan

Kello 7.08: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaa perjantaina Puolaan tavatakseen maan presidentin Andrzej Dudan. Varsovan tapaamisen aiheena on asiasta kertovan Valkoisen talon mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Lisäksi tarkoitus on keskustella siitä, miten Yhdysvallat yhdessä liittolaisten ja kumppaneidensa kanssa vastaa humanitaariseen kriisiin, jonka Venäjän perusteeton hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Biden matkustaa tällä viikolla Belgian Brysseliin tavatakseen siellä Nato-kumppaneita, G7-maiden sekä Euroopan unionin johtajia.

Ostoskeskusta pommitettiin Kiovassa – ainakin neljä kuollut

Kello 7.07: Kiovan Podilskyin alueella venäläisjoukkojen pommituksessa tuleen syttynyttä ostoskeskusta sammutettiin edelleen aamuyöllä, tiedotti Ukrainan pelastusviranomainen pikaviestin Telegramissa.

Uhrien lukumäärää selvitetään, mutta aiemmin yöllä Kiovan pormestari Vitali Klitsthko kertoi, että ainakin yksi ihminen olisi kuollut Kiovan pommituksissa myöhään sunnuntai-illalla.

Aikaisin maanantaiaamuna uutistoimisto Reuters kertoi, että Kiovan pelastuslaitoksen mukaan kuolonuhrien määrä olisi noussut neljään.

Kiina ei lähetä aseita Venäjälle – Kiinan lausunnot kuitenkin ristiriitaisia

Kello 6.58: Kiinan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Qin Gang sanoo, ettei Kiina aio tukea Venäjän hyökkäystä Ukrainaan lähettämällä aseita tai ammuksia Venäjälle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Suurlähettilään mukaan Kiina aikoo tehdä "kaiken mahdollisen kriisin de-eskaloimiseksi."

Qin Gang kuitenkin sanoi, ettei lännen julkinen tuomitseminen auta tilanteessa ja tarvitaan "hyvää diplomatiaa." Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin (NYT) mukaan hän sanoi, että Kiinan on järkevämpi lähestyä Venäjää "neutraalista asemasta".

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti perjantaina Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä "seurauksista", mikäli Kiina tukisi Venäjää kalustolla sen sodassa Ukrainassa.

NYT kuitenkin huomioi, että Kiinan retoriikka kotimaassa poikkeaa puheista Yhdysvalloissa.

Zelenskyi: Pommitetussa taidekoulussa Mariupolissa oli 400 siviiliä pommisuojassa

Kello 6.55: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui päivittäisessä puheessaan ukrainalaisille sunnuntain ja maanantain välisenä yönä venäläisjoukkojen iskusta mariupolilaiseen taidekouluun. Zelenskyin mukaan koulussa oli pommisuojassa 400 siviiliä.

"He ovat rojun alla. Emme tiedä kuinka moni heistä on tällä hetkellä elossa", sanoi Zelenskyi.

Zelenskyi sanoi, että Harkovan seudulla venäläisjoukot kaappasivat humanitaarisen avun saattuen, joka oli matkalla Vovchanskin kaupunkiin. Zelenskyin mukaan ukrainalaiset ovat menettäneet yhteyden saattueen viiteen kuskiin ja yhteen lääkäriin, mutta hän vannoo Ukrainan vapauttavan heidät ja saavan avun perille.

Zelenskyin mukaan vain neljä evakuointikäytävää oli sunnuntaina auki, ja 7 295 ihmistä pääsi pakenemaan Mariupolista ja Kiovasta.

Varapääministeri: Ukraina ei aio antautua Mariupolissa

Kello 6.53: Ukraina ei antaudu Mariupolissa, sanoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk aikaisin maanantaiaamuyöllä. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters lainaten ukrainalaislehteä Ukrayinska Pravdaa sekä The Kyiv Independent.

"Antautuminen, aseiden laskeminen ei voi tulla kysymykseen", sanoi Vereštšuk.

"Olemme jo ilmoittaneet Venäjän puolelle tästä."

Sunnuntaina Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että Ukrainalla on aikaa "varhaiseen maanantaihin asti" vastata Venäjän vaatimukseen Mariupolin antatumisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut