Vladimir Putin esiintyi Moskovan stadionilla, kun puhe yllättäen katkesi Venäjän televisiossa kesken lauseen – BBC ja Reuters: ihmisiä painostettiin juhlaan yleisöksi

Venäjän valtiontelevision suora lähetys Putinin puheesta katkesi oudosti kesken kaiken. Kremlin tiedottajan mukaan kyse oli teknisestä viasta.

18.3. 20:58

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui perjantaina iltapäivällä täydelle stadionyleisölle Moskovassa. Lužnikin jalkapallostadionilla järjestetyssä kansanjuhlassa juhlistettiin Krimin Venäjään liittämisen kahdeksanvuotispäivää.

Juhlaan mahtui yksi erikoinen sattumus, kun Venäjän valtiontelevision suora lähetys presidentin puheesta katkesi kesken kaiken.

AFP:n mukaan Putin oli juuri puhumassa ”Ukrainan erikoisoperaatiosta”– millä termillä Ukrainan sotaa Venäjällä virallisesti kutsutaan – sekä Venäjän ”loistokkaasta armeijasta”, kun Venäjän tv:n lähetys katkesi kesken lauseen. Tilalle ilmestyi taltiointeja juhlan aiemmista isänmaallisista musiikkiesityksistä.

Tapausta ihmeteltiin laajalti sosiaalisessa mediassa. Venäjän valtiontelevisio on Kremlin tiukassa kontrollissa ja yllättävät häiriöt ovat siksi sen lähetyksissä epätavallisia.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin uutisessa, että tv-lähetyksen katkeaminen johtui palvelimen teknisestä viasta.

The Guardian kertoo, että noin viisiminuuttinen puhe esitettiin pian tv-lähetyksessä uudelleen alusta alkaen. Lehden mukaan Putin toisti puheessaan Venäjän propagandasta tuttuja väitteitä ja valheita esimerkiksi Ukrainassa käynnissä olleesta ”venäjänkielisten kansanmurhasta”.

Paikan päällä stadionilla puhe tiettävästi sujui keskeytyksettä ja Putin poistui sen jälkeen lavalta.

Moskovan poliisin tiedotti, että jättistadionille ja sen ympäristöön oli kerääntynyt juhlan vuoksi peräti 200 000 ihmistä.

Oma asiansa on se, kuinka moni esimerkiksi stadionyleisössä lopulta oli vilpittömästi osoittamassa suosiotaan Putinille ja tämän ”erikoisoperaatiolle”. Reutersin lähteiden mukaan esimerkiksi suuren venäläisen öljy-yhtiön Rosneftin työntekijöitä oli painostettu mukaan juhlayleisöön.

Myös Moskovassa oleva BBC:n uutistuottaja Will Vernon kertoo Twitterissä puhuneensa paikallaolijoiden kanssa ja kuullensa monelta vastaavasta työnantajien painostuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut