Deepfake-valevideot valjastettiin aseeksi Ukrainan sodassa – väärennettyä videota Zelenskyin antautumisesta levitettiin netissä, Suomessa vastaava ”ei ole yhtään mahdotonta”

Suomalaistutkija pitää mahdollisena, että valevideoilla vaikuttamista nähdään myös täällä. ”Suomeenhan kohdistuu jatkuvasti informaatiovaikutusta.”

Ukrainalaisessa sosiaalisessa mediassa levisi tällä viikolla väärennetty video, joka on esittävinään maan presidentti Volodymyr Zelenskyin antautumiskäskyä sotilailleen. Ukraine 24 -kanava julkaisi Facebook-sivuillaan varoituksen valeuutisesta, joka kuvattiin Helsingissä 18. maaliskuuta.

18.3. 17:57

STT

Ukrainan sota on monessa mielessä vanhanaikainen hyökkäyssota, mutta taisteluiden ympärillä vellovassa informaatiosodassa käytetään myös uusimpia välineitä. Tästä nähtiin esimerkki tällä viikolla levitetyssä väärennetyssä videossa, joka on esittävinään maan presidentti Volodymyr Zelenskyin antautumiskäskyä sotilailleen.

Valeuutinen esiintyi hakkeroidussa Ukraine 24 -televisiokanavan lähetyksessä ja video julkaistiin hakkeroidulla uutissivustolla. Ukraine 24 -kanava julkaisi Facebook-sivuillaan varoituksen valeuutisesta. Video levisi myös sosiaalisessa mediassa, kertoi uutissivusto Vice.

Video on niin kutsuttu deepfake eli syväoppimista käyttävillä algoritmeilla luotu väärennös. Nyt nähty väärennös ei edusta tekniikan terävintä kärkeä, sanoo alan suomalaistutkija, Aalto-yliopiston professori Jaakko Lehtinen STT:lle.

”Näyttää mielestäni aika perustasoiselta deepfakelta, joiden tekeminen on ollut mahdollista avoimesti saatavilla olevilla koodeilla jo useita vuosia. Ei missään tapauksessa parasta, mihin nykyteknologialla pystyttäisiin”, kertoo Lehtinen STT:lle.

Kuka vain voi väärentää videon nykyteknologialla

Netistä löytyy valmiita koodipaketteja, jotka lataamalla kuka tahansa tietokoneen käyttäjä voi luoda deepfake-videon ilman erityistä ohjelmointiosaamista tai tietämystä koneoppimisesta, Lehtinen sanoo. Valmiin koodin lisäksi tarvitaan vain tarpeeksi olemassa olevaa kuvamateriaalia kohteeksi valitusta ihmisestä.

Zelenskyi-video on viime aikojen näkyvin esimerkki deepfake-videoista sotapropagandassa. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkija Matti Nelimarkan mukaan tämäntyyppinen toiminta tulee varmasti lisääntymään. Nelimarkan mukaan deepfake-videot ovat vain yksi työkalu muiden joukossa sodanajan disinformaation tehtailijoille.

Valekuvastoa on aiemmin tehtailtu muun muassa esittämällä fiktiivistä kuvastoa videopeleistä aitoina sotatapahtumina. Myös oikeita tapahtumia esittäviä videoita tai kuvia muokataan tai irrotetaan alkuperäisestä yhteydestään.

”Siihen verrattuna tämä on toki sofistikoituneempaa, eikä varmasti jää ainoaksi kerraksi, kun tätä käytetään”, Nelimarkka sanoo.

Kohdistuuko jatkossa myös Suomeen?

Nelimarkan mukaan todisteiden väärentäminen on ollut aina osa sodankäyntiä, eikä deepfake tuo tähän mullistavaa uutta. Toisaalta deepfake-videoiden tehtailu ei nykytekniikalla ole vaikeata, joten kynnys niiden käytölle jatkossa ei ole korkea.

Myös Suomen on pelätty joutuvan lisääntyvän informaatiovaikuttamisen kohteeksi Nato-suhteen tiivistyessä. Se voi näkyä myös suomalaisista tehtailtuina deepfake-videoina.

”Ei se mahdotonta yhtään ole. Suomeenhan kohdistuu jatkuvasti valtavasti informaatiovaikutusta. Pysyn aika etäällä Twitteristä itse, mutta on selvää, että siellä on valtiosponsoroituja feikkitilejä, jotka levittävät kaikenlaista”, Jaakko Lehtinen sanoo.

Matti Nelimarkka ei pidä todennäköisenä, että deepfake-videoilla saavutettaisiin tuloksia Suomessa.

”(Väärentäjälle) ongelma on se, että meillä on Suomessa eurooppalaisittainkin poikkeuksellisen korkea luottamus perinteiseen mediatoimintaan. Tällaisessa tilanteessa Yle tai vastaava voi hyvin nopeasti korjata tämän”, sanoo tutkija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut