Mariupolin pormestari: Taistelut ovat saavuttaneet kaupungin keskustan – Ihmiset yrittävät paeta jopa jalkaisin kaupungista

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä perjantaina 18. maaliskuuta 2022. Perjantai oli sodan 23. päivä.

Dronella otettu ilmakuva näyttää rakennusten vaurioituneen pahoin Mariupolin kaupungissa 18. maaliskuuta.

18.3. 6:39 | Päivitetty 18.3. 23:59

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan perjantaina 18. maaliskuuta. Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

18.3.

Perjantain aikana Ukrainan kaupungeista evakuoitiin yli 9 000:ta ihmistä

Kello 22.49: Ukrainan presidentin kanslia kertoi perjantaina, että humanitäärisiä käytäviä pitkin on saatu evakuoitua perjantaina yhteensä 9 145 ihmistä. Määrä on kolminkertainen torstaihin verrattuna, kertovat muun muassa Reuters ja Ilta-Sanomat.

Mariupolista saatiin evakuoitua perjantaina yhteensä 3 810 ihmistä saarrosta ja taistelujen kiihtymisestä huolimatta.

Valtioneuvosto alkaa julkaista tietoa Ukrainan sodasta Venäjäksi

Kello 22.21: Valtioneuvosto kertoi perjantaina, että se alkaa julkaista faktapohjaista viranomaistietoa venäjäksi. Tietoa Venäjän hyökkäyksestä julkaistaan käännettynä valtioneuvoston sivuilta.

Britannian ex-pääministeri lähti ajamaan kuorma-autoa, joka vie avustustarvikkeita Ukrainaan

Kello 21.47: Britannian ex-pääministeri David Cameron on pestautunut ajamaan kuorma-autoa, joka kuljettaa Ukrainaan meneviä avustustarvikkeita Britannian Punaiselle Ristille Puolaan, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Avustukset ovat peräisin Chippy Larder -avustusjärjestöltä, jossa Cameron on tehnyt vapaaehtoistyötä pari vuotta. Kuormassa on muun muassa vaatteita, vaippoja ja ensiaputarvikkeita.

”Olen parhaillaan ajamassa kohti Puolaa kahden Chippy Larderin kollegani kanssa, jotta saamme tavarat toimitettua Punaiselle Ristille. Tästä tulee pitkä ajomatka, mutta pidän teidät tilanteen tasalla matkan varrella”, Cameron kirjoitti Twitterissä kuvan alla, jossa hän istuu kuorma-auton ohjauspyörän takana.

Ukrainan Britannian suurlähetystö kertoi aikaisemmin maan olevan kiitollinen kaikesta avusta, mutta toivoi ihmisten antavan tavaran sijasta mieluummin rahaa.

Cameron toimi Britannian pääministerinä vuosina 2010–2016.

Biden kertoi puhelussa Kiinan Xille "seurauksista" Venäjän tukemisesta Ukrainan sodassa, kertoo Valkoinen talo

Kello 21.16: Valkoinen talo kommentoi perjantai-iltana Suomen aikaa puhelua Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin sekä Kiinan Xi Jinpingin välillä. Presidentit puhuivat videopuhelussa perjantaina hieman alle kaksi tuntia.

Valkoisen talon mukaan Biden painotti puhelussa niitä "merkityksiä ja seurauksia", jotka olisivat edessä, mikäli Kiina tarjoaisi Venäjälle materiaaliapua, kertoo uutistoimisto Reuters.

"Presidentti korosti tukevansa kriisin diplomaattista ratkaisua. Molemmat johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että on tärkeää säilyttää avoin viestintäyhteys maiden välisen kilpailun hallitsemiseksi", sanotaan Valkoisen talon tiedotteessa Reutersin mukaan.

Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja vakuuttanut maiden välisten suhteiden olevan vahvat. Toisaalta Kiina on myös julkisesti ilmaissut jossain määrin tukeaan ukrainalaisille ja peräänkuuluttanut rauhanomaista ratkaisua sotaan.

Saarretusta Mariupolista pakenee ihmisiä jalkaisinkin

Kello 21.02: Venäjän joukkojen saartamassa Mariupolin satamakaupungissa on edelleen jumissa satojatuhansia ihmisiä. Donetskin itäisen alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan ihmiset yrittävät paeta kaupungista kaikin keinoin, jopa jalkaisin.

Mariupol on joutunut Venäjän hyökkäyksen alusta saakka rajujen iskujen kohteeksi. Kaksi päivää sitten Venäjä pommitti teatteria, joka toimi paikallisten pommisuojana. Ruoka ja vesi ovat Mariupolissa aivan lopuillaan eikä niitä saada kaupunkiin toimitettua.

Ukrainan televisiossa perjantaina puhuneen Kyrylenkon mukaan noin 35 000 ihmistä on päässyt pakenemaan kaupungista viime päivinä, mutta jatkuvat Venäjän pommitukset estävät tehokkaita evakuointiyrityksiä.

”Asukkaiden matka saarretusta Mariupolista pois alkaa joko jalan tai omilla ajoneuvoilla”, Kyrylenko sanoi Reutersin mukaan.

Hän lisäsi, että joidenkin paenneiden ihmisten autoissa on ollut polttoaine niin vähissä, ettei niillä pysty ajamaan edes Mariupolin lähimpiin kaupunkiin tai kyliin.

YK: 6,5 miljoonaa jättänyt kotinsa

Kello 21.01: YK:n maahanmuuttoviraston mukaan lähes 6,5 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa sodan vuoksi – niiden 3,2 miljoonan lisäksi, jotka ovat jo lähteneet maasta pakolaisina.

Ukrainassa on 44 miljoonaa asukasta, eli Venäjän helmikuun lopulla alkanut hyökkäys on ajanut jo noin neljäsosan ukrainalaisista pakoon kodeistaan.

Yhdysvaltain puolustusviranomainen: Venäjä ei ole saavuttanut edistystä

Kello 20.32: Yhdysvaltain puolustusviranomaisten lausunnon mukaan Venäjän joukot ovat pysähdyksissä Ukrainassa, eivätkä ne ole saavuttaneet merkittäviä edistysaskeleita, raportoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Virkamieslähteen mukaan Venäjä on ampunut 1 080 ohjusta sodan alkamisen lähtien.

Lennokkivideo näyttää perjantaina Mariupolissa tuhoutuneita rakennuksia:

Venäjän valtuuskunnan johtajan sanoo neuvottelujen olevan puolivälissä, Ukraina kiistää

Kello 19.52: Ukrainan ja Venäjän neuvottelut tulitauosta ovat edistyneet, kertoo Venäjän neuvotteluryhmää johtava Vladimir Medinski uutistoimisto Interfaxin mukaan. Medinskin mukaan delegaatiot ovat jo keskustelleet niistä mahdollisista turvatakuista, joita Ukraina saisi, jos se lopettaisi sotilasliitto Naton jäsenyyden tavoittelun.

Medinski arveli, että neuvotteluissa ollaan noin puolivälissä, mitä tulee kysymykseen Ukrainan demilitarisoimisesta. Hän ei kuitenkaan halunnut paljastaa neuvotteluista mitään yksityiskohtia.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen on Medinskin mukaan mahdollinen aikaisintaan siinä vaiheessa kun osapuolet ovat hyväksyneet tulitaukosopimustekstin.

BBC kuitenkin uutisoi Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podoljakin kommentoineen Twitterissä, etteivät asemat ole muuttuneet.

–  Venäläisen osapuolen lausunnot kuvaavat vain heidän toivomiaan asemia.

–  Meidän kantamme ovat muuttumattomat: tulitauko, joukkojen vetäminen ja konkreettisesti muotoillut vahvat turvatakuut, Podoljak kirjoitti.

Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ex-pääministeri Mihail Kasjanov ovat sanoneet, ettei Venäjä pyri tosissaan löytämään neuvotteluratkaisua Ukrainan sotaan.

Päivitys kello 20.18: Lisätty Mykhailo Podolyakin kommentit.

BBC: Mariupolin keskustassa taistellaan

Kello 18.55: Mariupolin pormestari Vadym Boichenko kertoo brittiläiselle BBC:lle, että taistelut ovat saavuttaneet Mariupolin keskusta-alueen. Hän sanoo, että jo yli 80 prosenttia kaupungin asuinrakennuksista on vaurioitunut tai tuhoutunut, ja 30:tä prosenttia niistä ei voida korjata.

”Kaupungin keskustaa ei ole enää jäljellä. Ei ole edes pientä osaa kaupungista, jossa ei olisi sotimisen merkkejä”, hän sanoo BBC:n mukaan.

Boichenkon mukaan yritykset pelastaa Mariupolin teatteriin jumiin jääneitä ihmisiä jatkuvat. Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjä pommitti teatteria keskiviikkona.

Dronella otettu ilmakuva näyttää rakennusten vaurioituneen pahoin Mariupolin kaupungissa 18. maaliskuuta.

Venäjän ex-pääministeri BBC:lle: Putin ei ole tosissaan Ukrainan rauhanneuvotteluissa

Kello 18.53: Venäjän entisen pääministerin Mihail Kasjanovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tällä hetkellä tosissaan halua, että Ukrainan sota päätettäisiin neuvotteluilla.

”On epätodennäköistä, että hän tulisi tarjoamaan mitään sellaista ratkaisua, jonka ukrainalaiset voisivat hyväksyä”, Kasjanov sanoi brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Kasjanovin mukaan Putinille on ensiarvoisen tärkeää, että Krimin niemimaa tunnustetaan osaksi Venäjää. ”Se on erittäin tärkeää. Putin on hulluna Krimiin.”

Kasjanovin mukaan Putin ei osannut odottaa lännen äärimmäisen kovia talouspakotteita. Sotilasoperaatiota Ukrainassa Putin ei kuitenkaan silti voi lopettaa, koska siitä alkaisi Kasjanovin mukaan hänen suistamisensa vallasta.

”Luulen, että maahyökkäystä kiihdytetään ja sorto jatkuu”, Kasjanov linjasi.

Kasjanov toimi Venäjän pääministerinä vuosina 2000–2004.

G7-maat koolle ensi viikolla Ukrainan tilanteesta

Kello 18.01: Saksan liittokansleri Olaf Scholz on kutsunut G7-maat Ukrainaa koskevaan kokoukseen osana EU:n ja Naton huippukokouksia ensi viikolla, tiedotti hänen kansliansa perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hallinnon varatiedottaja Christiane Hoffmann kertoi medialle, että Brysselissä torstaina käytävät neuvottelut keskittyvät "erityisesti Ukrainan tilanteeseen" ja ne "integroidaan" aiemmin suunniteltuihin huippukokouksiin, kertoo AFP.

Saksa on tänä vuonna kiertävänä puheenjohtajana G7-ryhmässä, johon kuuluvat lisäksi Iso-Britannia, Kanada, Ranska, Italia, Japani ja Yhdysvallat.

AFP:n mukaan Scholzin oli jo määrä osallistua Naton erityishuippukokoukseen, jossa Hoffmannin mukaan pääaiheena on Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä sen seuraukset liittoutumalle ja keinot vahvistaa liittouman puolustuskykyä.

Hoffmann lisäsi AFP:n mukaan, että EU-huippukokouksessa on tarkoitus hyväksyä uusi strateginen uudistus, joka tähtää sotilaallisen autonomian lisäämiseen. Lisäksi huippukokouksessa käydään läpi energian hintoja ja toimitusvarmuutta.

BBC: Kymmeniä kuoli ohjusiskuissa kasarmeille Mykolajivissa Etelä-Ukrainassa

Kello 17.58: Ukrainassa kymmeniä ihmisiä on saanut surmansa ohjusiskuissa armeijan kasarmeille Mykolajivissa maan eteläosassa, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat, mutta kuolleita voi olla jopa yli 40. BBC:n Odessassa olevan kirjeenvaihtajan mukaan ainakin kaksi ohjusta osui Mykolajivin pohjoisosassa sijaitseville kasarmeille, joissa on koulutettu paikallisia sotilaita.

Mykolajivissa on käyty raskaita taisteluita, ja kaupunkia on tulitettu lakkaamatta sen jälkeen kun venäläiset epäonnistuivat taannoin sen valtaamisessa.

Maahanmuuttovirasto perustaa uusia vastaanottokeskuksia

Kello 16.58: Maahanmuuttovirasto perustaa uusia vastaanottokeskuksia. Syynä on Ukrainasta paenneiden kasvanut majoitustarve Suomessa, virasto kertoo.

Uusia vastaanottokeskuksia perustetaan muun muassa Joensuuhun, Kemijärvelle, Kuopioon ja Poriin. Osa keskuksista on jo toiminnassa olevien vastaanottokeskusten uusia sivutoimipisteitä.

Myös uusia yksityismajoituksen palvelupisteitä avataan. Maahanmuuttoviraston mukaan suuri osa Ukrainasta paenneista on majoittunut yksityismajoitukseen.

Jo aiemmin on kerrottu, että Espooseen ja Seinäjoelle avataan uudet vastaanottokeskukset.

Päivitys 18.3.2022 kello 17.17: Uutista on täydennetty.

Kiinan presidentti Xi Jinping Yhdysvaltain Bidenille: Ukrainan kaltaiset konfliktit ja yhteenotot eivät ole kenenkään etu

Kello 16.57: Ukrainan kaltaiset konfliktit ja yhteenotot eivät ole kenenkään etu, sanoi Kiinan presidentti Xi Jinping Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille perjantaina. Asiasta kertoo Kiinan valtionmedia uutistoimisto Reutersin mukaan.

Xin mukaan valtioiden väliset suhteet eivät voi edetä yhteydenottoon, eivätkä konfliktit ole kenenkään etujen mukaisia, kertoo Reuters.

"Ukrainan kriisi on jotain, mitä emme halua nähdä", Xi totesi Reutersin mukaan.

Presidentit puhuivat puhelimessa perjantaina.

Lisäksi Xi sanoi, että Kiinan ja Yhdysvaltojen on ohjattava kahdenväliset suhteensa oikeaan suuntaan, ja molempien osapuolten tulisi kantaa kansainväliset vastuunsa ja pyrkiä toimimaan maailmanrauhan puolesta, kertoo Reuters.

Mariupolista paenneita saapui Lviviin: ”Olemme elossa vain kohtalon oikusta”

kello 16.47: Mariupolin piiritetystä kaupungista saapui pakolaisia Lviviin Länsi-Ukrainaan, kertoo BBC. Evakuoitujen mukaan kaupunkia pommitetaan jatkuvasti. ”Kaupunki pyyhitään pois maan päältä”, paenneiden joukossa ollut 28-vuotias Julia Jašenko kertoi BBC:lle. Hän ja hänen iäkkäät vanhempansa olivat kaupungin teatterissa yhdeksän päivää sen jälkeen, kun pommituksen jälkeinen tulipalo poltti heidän talonsa maan tasalle. "Mustaa savua on kaikkialla. Ruumiita on kaikkialla, eikä kukaan kerää niitä."

Jašenko kertoo, että ihmiset toivat heidät autolla pois kaupungista. ”Olemme elossa vain kohtalon oikusta. Meidät olisi voitu tappaa milloin tahansa”, hän sanoo.

Ukrainan rautateiden toimitusjohtaja Oleksandr Pertsovskyin mukaan Mariupolista tuotiin turvaan noin 320 ihmistä. Hänen mukaansa mukaan otettiin mahdollisimman paljon lapsia, kertoo BBC.

Putinin puhe katkesi kuin seinään Venäjän televisiossa

Kello 16.44:Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhe katkesi yllättäen kuin seinään Venäjän valtiontelevision lähetyksessä perjantaina. Putin puhui kymmenille tuhansille ihmisille jalkapallostadionilla Moskovassa Krimin valtaamisen vuosipäivänä.

Putin oli juuri ylistämässä venäläisjoukkojen suoriutumista Ukrainassa ja kertoi sotilasoperaation alkaneen tunnetun venäläisen sotilasjohtajan syntymäpäivänä, kun lähetys yllättäen katkesi. Sen jälkeen televisiosta tuli tovi isänmaallista musiikkia.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan puheen katkeamisen syynä oli tekninen vika tietokonepalvelimessa, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Venäjän valtiollinen televisio on tiukasti säädelty, ja tällaiset katkokset varsinkin kesken presidentin puheen ovat hyvin epätavallisia.

Zelenskyi: pommitukset estävät humanitääristen käytävien muodostamisen Mariupoliin, pelastustyöt jatkuvat pommitetussa teatterissa

Kello 16.26: Venäläisjoukkojen tekemät pommitukset estävät viranomaisia muodostamasta tehokkaita humanitäärisiä käytäviä piiritettyyn Mariupolin kaupunkiin, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi perjantaina puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lisäksi Zelenskyi kertoi puheessaan, että pelastustyöt jatkuvat kaupungin pommitetussa teatterissa.

Presidentin mukaan 130 ihmistä on pelastettu teatterista, kertoo AFP. Saman luvun ilmoitti aiemmin perjantaina Ukrainalainen oikeusasiamies Ljudmyla Denisova. Paikallispoliitikko Olga Stefanyšyna ilmoitti saman luvun jo torstaina.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjä pommitti keskiviikkona teatteria, jossa satojen ihmisten pelätään olevan yhä jumissa. Rakennuksen molemmin puolin oli maahan kirjoitettu suurin kirjaimin venäjäksi deti eli ”lapsia”.

USA:n ja Kiinan presidentit aloittivat keskustelun Ukrainan sodasta

Kello 15.46: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat aloitatneet suorat keskustelunsa videoyhteydellä hieman kello 15 jälkeen Suomen aikaa, kertoo Valkoinen talo. Bidenin odotetaan yrittävän taivutella Xitä luopumaan mahdollisista ajatuksista tukea Venäjää Ukrainan sodassa.

Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Presidentti Xitä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimiin. Toisaalta Kiinan ulkoministeriö on painottanut, ettei Kiina halua joutua kärsimään lännen talouspakotteista Venäjää vastaan.

YK: Ainakin 816 kuollut 1 333 loukkaantunut

Kello 15.29: YK:n ihmisoikeustoimiston (OHCHR) mukaan Ukrainan sodassa on kuollut 816 siviiliä ja loukkaantunut 1 333 ihmistä sen jälkeen, kun sota alkoi 24. helmikuuta.YK:n mukaan todelliset luvut ovat korkeammat, sillä se ei ole kyennyt saamaan vahvistettuja tietoja pahoin vaurioituneista kaupungeista kuten Mariupolista.

Lvivin kaupungintalon ulkopuolelle oli sijoitettu tyhjiä lastenvaunuja 18. maaliskuuta kuvaamaan Ukrainan sodassa kuolleita lapsia.

Baltian maat karkottavat 10 venäläisdiplomaattia

Kello 14.50: Viro, Latvia ja Liettua ovat karkottaneet yhteensä kymmenen venäläisdiplomaattia, maiden ulkoministerit kertoivat perjantaina.

Reutersin mukaan Liettua karkotti neljä diplomaattia, Viro ja Latvia taas kolme kumpikin. Diplomaatit karkotettiin Baltian maiden ”koordinoidulla liikkeellä heidän diplomaattisen asemansa vastaisiin toimiin liittyen” sekä ”Venäjän Ukrainassa käynnissä olevan aggression huomioon ottaen”, twiittasi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs.

Viron ulkoministeriön lausunnon mukaan karkotetut ”heikensivät suoraan ja aktiivisesti Viron turvallisuutta ja levittivät Venäjän sotilaallista toimintaa oikeuttavaa propagandaa”.

Liettua sanoi, että sen karkotukset tehtiin ”solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan”.

Paavi: Ukrainan sota on "järjetöntä vallan väärinkäyttöä"

Kello 14.28: Paavi Franciscus kutsui perjantaina Ukrainan sotaa "järjettömäksi vallan väärinkäytöksi", jonka vuoksi suojattomat ihmiset ovat joutuneet väkivallan kohteiksi. Muun muassa uutistoimisto Reuters kertoo paavin lausunnosta.

Paavi ei ole nimennyt Venäjää kommenteissaan, joissa hän on tuominnut Ukrainan sodan. Sen sijaan paavi on esimerkiksi todennut, että sotilaallinen aggressio on mahdotonta hyväksyä. Perjantaina hän puhui ihmisistä, jotka puolustavat maataan ja pakenevat pommituksia.

Keskiviikkona paavi keskustelu videopuhelussa Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehen, Moskovan patriarkan Kirillin kanssa. Kirillin on sanottu olevan Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolainen.

Kirill on puolustanut Venäjän toimia Ukrainassa. Paavi sanoi Kirillille keskiviikkona, että ihmiset, Venäjän sotilaat ja ihmiset Ukrainassa, maksavat hinnan sodasta.

Bulgaria karkottaa kymmenen venäläisdiplomaattia

Kello 13.58: Bulgarian viranomaiset ilmoittivat perjantaina karkottavansa maasta kymmenen venäläistä diplomaattia. Syyksi ilmoitettiin rikkomukset diplomaattisuhteita koskevia kansainvälisiä sopimuksia vastaan. Tällaista muotoilua käytetään usein silloin, kun kyse on vakoilusta.

Bulgaria karkotti samoin perustein kaksi muuta venäläisdiplomaattia jo aiemmin tässä kuussa.

Arnold Schwarzenegger puhui lähes 10-minuuttisella videolla rakkaudestaan venäläisiin ja vaati Putinia lopettamaan sodan

Kello 13.57: Kalifornian entinen kuvernööri Arnold Schwarzenegger julkaisi torstaina eri kanavissaan paljon huomiota saaneen puheen. Yhdeksänminuuttisessa puheessaan hän vetoaa venäläisiin ja Vladimir Putiniin Ukrainan sodan lopettamiseksi.

Lue lisää: Arnold Schwarzenegger puhui lähes 10-minuuttisella videolla rakkaudestaan venäläisiin ja vaati Putinia lopettamaan sodan: ”Elämänne on uhrattu sodalle, jonka koko maailma tuomitsee”

Volodmyr Zelenskyi Twitterissä: Euroopan komissiolta kanta Ukrainan EU-jäsenyyteen muutaman kuukauden kuluessa

Kello 13.55: Ukrainan presidentti Volodmyr Zelenskyi kertoi Twitterissä perjantaina keskustelleensa maan EU-jäsenyydestä Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Zelenskyin tviitin mukaan komissio valmistelee kantansta Ukrainan jäsenyyshakemukseen muutaman kuukauden kuluessa.

”Liikumme kohti strategista tavoitettamme yhdessä”, Zelenskyi tviittaa.

Ukrainalaisviranomaiset: Kiovassa on kuollut 222 ihmistä sodan aikana

Kello 13.44: Kiovassa on kaupungin viranomaisten mukaan kuollut sodan aikana 222 ihmistä, Reuters kertoo.

Kuolleiden joukossa on 60 siviiliä sekä neljä lasta. Lisäksi 889 ihmistä on haavoittunut, joiden joukossa on 241 siviiliä.

Kerrostalo vahingoittui Kiovan pommituksissa perjantaina 18. maaliskuuta.

WFP: Ukrainan ruokahuolto on romahduspisteessä

Kello 13.32: Maailman elintarvikeohjelman WFP:n mukaan Ukrainan ruokahuolto on romahtamassa, osa infrastruktuurista on tuhoutunut ja monet ruokakaupat ja varastot ovat nyt tyhjiä.

Asiasta kertoi Guardianille WFP:n viranomainen perjantaina.

Hänen mukaansa saarretuissa kaupungeissa, kuten Mariupolissa, tarvikkeet olivat loppumassa ja avustukset eivät ole vielä päässeet perille.

Lvivin kuvernööri kommentoi Venäjän ilmaiskuja

Kello 13.12:

Saksan sisäministeriö: Maahan on rekisteröitynyt yli 197 000 pakolaista Ukrainasta

Kello 13.07: Saksaan on maan sisäministeriön mukaan rekisteröitynyt yli 197 000 pakolaista Ukrainasta, kertoo Reuters.

Kreml: Putin pitää Bidenin kommentteja henkilökohtaisina loukkauksina

Kello 12.51: Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kommentteja Putinista ”henkilökohtaisina loukkauksina”, Putinin kanslia on kertonut toimittajille CNN:n mukaan.

Biden on viime päivien puheissaan kutsunut Putinia sotarikolliseksi, ”murhanhimoiseksi diktaattoriksi” sekä ”todelliseksi roistoksi”.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov painotti, että Putin ei halua kuitenkaan vastata samalla mitalla, ottaen huomioon Bidenin ”ärtyneisyyden, väsymyksen ja unohtelevaisuuden”, ettei hän aiheuttaisi lisää aggressiota.

Ulkoministeri Kuleba keskusteli EU:n Borrellin kanssa viidennen pakotepaketin valmistelusta

Kello 12.45: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo Twitterissä keskustelleensa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin kanssa. Kuleban mukaan he keskustelivat viidennen EU:n pakotepaketin valmistelusta.

Alkuviikosta EU julkisti neljännen pakotepaketin, joka sisälsi muun muassa terästuotteiden tuontikiellon ja luksustuotteiden vientikiellon.

Lisäksi Kuleba ja Borrell keskustelivat Ukrainasta paenneiden suojelusta ja auttamisesta.

Reuters: Puolaan saapunut yli 2 miljoonaa ukrainalaispakolaista

Kello 12.29: Ukrainasta on paennut YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n perjantaina päivitettyjen lukujen mukaan yli 3,2 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa, noin kaksi miljoonaa, on paennut Puolaan. Pääosa pakolaisista on ollut naisia ja lapsia.

YK:n pakolaisjärjestö sanoo Reutersin mukaan, että Ukrainaista Puolaan päivittäin saapuvien pakolaisten määrä on vähentynyt. Järjestö arvioi, että määrä voi nousta uudelleen, jos tilanne Lvivissä pahenee.

Putin Scholzille: Ukraina viivyttelee rauhanneuvotteluissa

Kello 12.01: Ukraina pyrkii Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan viivyttelemään rauhanneuvotteluissa, Reuters kertoo.

Putin keskusteli perjantaina Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa puhelimitse, jonka aikana aihe nousi esille. Keskustelussa Putin sanoi Scholzille, että Venäjä on valmis ja halukas jatkamaan neuvotteluita huolimatta Kiovan ”epärealistisista” tavoitteista.

Norjan hallitus esittää puolustusmenojen lisäämistä

Kello 11.59: Norjan hallitus esittää maan puolustusmenojen lisäämistä jo tänä vuonna 3,5 miljardilla kruunulla eli vajaalla 360 miljoonalla eurolla. Suurkäräjillä eli parlamentissa puhuneen pääministeri Jonas Gahr Stören mukaan puolustusmenojen lisäys on välttämätöntä yhä arvaamattomamman ja aggressiivisemman Venäjän takia.

Lisärahalla on muun muassa tarkoitus lisätä puolustusvoimien läsnäoloa Pohjois-Norjassa. Määrärahoja suunnataan myös poliisille, jonka kykyä havaita tiedustelu-uhkia halutaan parantaa.

IEA vaatii etätöitä ja alhaisempia nopeusrajoituksia – huolena venäläinen öljy

Kello 11.54: Kansainvälinen energiajärjestö IEA vaatii hallituksilta välittömiä toimia öljyn kulutuksen leikkaamiseksi. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, mikä rajoittaa raakaöljyn tarjontaa.

IEA on laatinut kymmenen ehdotuksen listan tarpeellisista toimista. Niihin kuuluvat muun muassa etätöiden lisääminen sekä alhaisemmat nopeusrajoitukset.

Järjestö laskee, että ehdotetuilla toimilla öljyn kulutus laskisi kehittyneissä maissa 2,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä.

Kiovan pormestari: Perjantaina Kiovassa pommituksissa kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut 19

Kello 11.27: Kiovan pormestari Vitali Klitško kertoo Twitterissä, että perjantaina aamulla pommituksissa Kiovassa on kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut 19 ihmistä. Loukkaantuneiden joukossa on neljä lasta.

Pommituksissa vaurioitui asuinrakennuksia, päiväkoti ja koulu, pormestari totesi. Pommitus tapahtui hänen mukaansa Podolskin alueella, joka sijaitsee lähellä Kiovan keskustaa.

Twiittinsä yhteydessä Klitško julkaisi videon, jossa hänen nähdään esittelevän tuhoja.

Aiemmin kerrottiin, että Kiovassa yksi ihminen on kuollut ja neljä haavoittunut alasammutun ohjuksen osuttua asuinrakennukseen, kertovat ukrainalaiset pelastusviranomaiset Telegram-kanavillaan. Tiedot koskevat myös Podolskin aluetta.

Viisikerroksisesta rakennuksesta evakuoitiin 98 ihmistä ja pelastettiin 12.

Kiovan pormestari Vitali Klitško vieraili tuhopaikalla Podolskin alueella perjantaina.

Kiovan pommituksessa perjantaiaamuna vahingoittuivat päiväkoti, koulu ja asuinrakennuksia.

Ihmiset siivoavat rojua koulurakennuksesta lähellä pommituksessa osuman saanutta kerrostaloa Kiovassa perjantaina aamupäivällä.

Mies katselee Kiovan pommituksessa perjantaiaamuna vahingoittunutta kerrostaloa.

Kiovan pommituksessa loukkaantunut nainen saa hoitoa 18. maaliskuuta.

Lähes 8 000 ukrainalaista on hakenut suojelua Suomesta

Kello 11.12: Suomesta kansainvälistä suojelua hakevien ukrainalaisten määrä on kasvussa. Maahanmuuttoviraston mukaan noin 7 900 ukrainalaista on hakenut kansainvälistä suojelua tähän mennessä.

Hakemusmäärät ovat kuluvan viikon aikana kasvaneet merkittävästi. Tiedetään myös, että iso osa tulijoista ei hae suojelua heti maahan saapuessaan, Maahanmuuttovirasto kertoo Twitterissä.

Suojelua hakeneita ukrainalaisia oli maanantaina yli 3 400 ja keskiviikkona lähes 5 800.

”Kolmevitosten” hankintaa ei tarvitse aikaistaa, Hornetit ovat tilanteen tasalla, vakuuttaa ohjelmajohtaja Puranen

Kello 11.12: Suomen uusien F-35-hävittäjien hankintaa ei voi eikä ole tarvettakaan jouduttaa, kirjoitti puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen blogissaan. Entinen Ilmavoimien komentaja Puranen toteaa, että Suomen nykyiset Hornet-hävittäjät ovat hyvin nykyisen turvallisuusympäristön vaatimusten tasalla, eikä ”kolmevitosten” käyttöönottoa ole tarvetta kiirehtää.

”Meillä on siis suorituskykyinen hävittäjä, osaavat ohjaajat ja taistelunjohtajat, toimiva tukeutumisjärjestelmä ja niin edelleen. Uuden kaluston osalta näiden kaikkien osa-alueiden saaminen operatiiviseen valmiuteen vie aikaa”, Puranen luettelee.

Purasen mukaan isot puolustushankinnat eivät toimi nopeiden muutosten logiikalla, vaan suorituskyvyn rakentaminen vie työtä ja aikaa. Sen takia hävittäjien hankintapäätös tehtiin niin hyvissä ajoin kuin tehtiin, Puranen perustelee.

F-35-hävittäjien on määrä tulla Ilmavoimien käyttöön ja Hornetien poistua asteittain vuosina 2025–30.

Timanttiliiga sulkee venäläiset ja valkovenäläiset yleisurheilijat kisoista

Kello 11.12: Yleisurheilun Timanttiliigan yleiskokous päätti Belgradissa perjantaina sulkea toistaiseksi venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat pois kisoista, liiga kertoi nettisivuillaan. Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa jatkossa enää osallistua kisoihin neutraaleina kilpailijoina.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics sulki maaliskuun alussa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat toistaiseksi kansainvälisiltä kisakentiltä.

Venäjän yleisurheiluliitto oli suljettu kisoista jo vuodesta 2015 lähtien maan valtiojohtoisen dopingin takia, mutta venäläiset urheilijat saattoivat kisata neutraaleina urheilijoina, jos heidät on todettu World Athleticsin syynissä kilpailukelpoisiksi. Maaliskuun alussa myös neutraaleina kilpailijoina kisoihin osallistuneet urheilijat menettivät toistaiseksi osallistumismahdollisuutensa.

Ukrainan hätäkeskus: Ainakin 3 kuollut Ukrainan itäosien pommituksissa perjantaiaamuna

Kello 10.53: Ukrainan hätäkeskus kertoo Reutersin mukaan, että monikerroksinen koulurakennus sai osuman pommituksessa Harkovissa Itä-Ukrainassa perjantaiaamuna. Iskussa on kuollut yksi ihminen, loukkaantunut 11 ja yksi on hautautunut raunioihin.

Itä-Ukrainassa myös Kramatorskin kaupunkia on pommitettu perjantaiaamuna. Pommituksessa on kuollut kaksi ihmistä ja haavoittunut kuusi ihmistä, kertoo kuvernööri Pavlo Krylenko online-julkaisussa Reutersin mukaan.

Pelastustyöntekijöitä perjantaiaamuna ohjusiskussa vahingoittuneiden kerrostalojen edustalla Kiovassa. Ainakin yhden ihmisen on kerrottu kuolleen iskussa.

Pommituksissa vahingoittunut talo Kramatorskin kaupungissa 18. maalikuuta.

Pommituksessa tuhoutunut kerrostaloalue Kramatorskin kaupungissa 18. maalikuuta.

Ukrainan hätäkeskuksen luovuttamia kuvia Kiovassa kerrostaloihin osuneen ohjusiskun tuhoista perjantaiaamuna 18. maaliskuuta

Kello 10.32:

Suorassa uutislähetyksessä protestoinut toimittaja Der Spiegelille: En aio lähteä Venäjältä

Kello 10.17: Suorassa tv-uutislähetyksessä sotaa vastustanut toimittaja Marina Ovsjannikova ei aio lähteä Venäjältä, hän kertoo saksalaisen Der Spiegel -lehden haastattelussa torstaina. Ovsjannikova protestoi sotaa vastaan maanantai-iltana Venäjän valtiontelevision ykköskanava Pervyin suorassa uutislähetyksessä.

Hän on tällä hetkellä piilossa ystäviensä luona, ja hänen kaksi lastaan ovat muualla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tarjonnut hänelle turvapaikkaa, mutta hän ei halua lähteä Venäjältä. Haastattelussa Ovsjannikova kertoo olevansa isänmaallinen ihminen.

Ovsjannikovan mukaan hän on tietenkin peloissaan lastensa ja itsensä puolesta, mutta kukaan tervejärkinen ihminen ei voi hyväksyä sotaa veljeskansaa vastaan.

”Olen vihollinen numero yksi täällä nyt”, hän sanoo haastattelussa.

Ovsjannikovaa tuomittiin tiistaina 30 000 ruplan sakkoihin. Euroissa summa on reilut 250 euroa. Verkkosivusto Meduzan mukaan hän sai tuomion julkaisemastaan videopuheesta, jossa hän kehotti ihmisiä protestoimaan sotaa vastaan, eikä protestistaan suorassa televisiolähetyksessä.

Washington Post: Mariupolia pommitettu 50-100 kertaa päivässä

Kello 10.11: Mariupolin virallinen Telegram-kanava kertoo Washington Postin mukaan, että kaupunkiin on viimeisten kahden viikon aikana osunut 50-100 pommia päivässä.

Pommituksen ovat vahingoittaneet pahoin noin 80 prosenttia kaupungin rakennuksista. Kolmannes on tuhoutunut niin pahoin, ettei niitä voida korjata.

Asukkaita on saatu evakuoitua vasta viime päivinä. Noin 30 000 asukasta on päässyt lähtemään kaupungista. Kaupungissa on edelleen noin 350 000 siviiliä.

Viranomaisten mukaan kaupungista on lähtenyt kahden viimeisen päivän aikana 6 500 autoa.

Ihmisiä kokoontui pommituksissa tuhoutuneiden talojen läheisyyteen Mariupolissa Ukrainassa. Kuva on otettu torstaina 17. maaliskuuta.

Savupatsas nousi taivaalle Länsi-Ukrainassa Lvivissä perjantaiaamuna

Kello 9.56:

Ukraina toivoo yhdeksää evakuointikäytävää siviileille

Kello 9.49: Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshchukin mukaan Ukraina toivoo, että perjantaina saadaan auki yhdeksän evakuointikäytävää siviilien evakuoimiseksi sodan pahiten kurittamista kaupungeista, kertoo Reuters.

Reuters: Ainakin yksi kuollut ohjuksen osuttua kerrostaloon Kiovassa

Kello 9.26: Uutistoimisto Reuters kertoo, että yksi ihminen on kuollut ja neljä haavoittunut, kun Venäjän ohjuksen osio osui kerrostaloon Ukrainan pääkaupungin Kiovan pohjoisosassa perjantaiaamuna. Tiedot on kertonut Kiovan hätäkeskus.

Hätäkeskuksen mukaan 5-kerroksisesta talosta pelastettiin 12 ja evakuoitiin 98 ihmistä.

Lvivin lentokentän lähellä sijaitsevasta lentokonevarikosta nousee savua perjantaiaamuna 18. maaliskuuta.

Kuvassa näkyy Lvivin lentokenttävarikon rakennuksesta nouseva savu perjantaiaamuna 18. maaliskuuta.

Pormestari: Venäjän ohjukset osuivat lentokoneiden huoltorakennukseen Lvivissä

Kello 9.06: Lvivin pormestari Andriy Sadovy sanoo, että Venäjän ohjusisku osui perjantaina kaupungin kansainvälisen lentokentän lähistöllä olevaan lentokoneiden huoltorakennukseen tuhoten sen täysin. Varikon toiminta oli pysähdyksissä, joten iskussa ei tullut uhreja.

Pormestarin mukaan iskut eivät osuneet itse lentokenttään. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Aikaisemmin aamulla televisioaseman Ukraine 24 kertoi, että kaupungissa on kuultu ainakin 3 räjähdystä.

CNN:n mukaan Ukrainan armeija arvioi, että yhteensä kuusi ohjusta ammuttiin Lviviin Venäjän sotakoneista Mustanmeren yllä. Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmän onnistui torjua kaksi ohjuksista, armeija sanoi tiedotteessaan.

Lähellä Puolan rajaa sijaitseva Lviv on tähän mennessä ollut rauhallinen verrattuna moniin muihin Ukrainan kaupunkeihin, ja kaupunkiin on kerääntynyt paljon sotaa pakenevia ukrainalaisia sekä kansainvälisten tiedotusvälineiden edustajia.

Ukrainalaisnainen kertoo paostaan räjähdyksen alta Mariupolissa

Kello 8.59:

Venäjä asettaa lentokieltoalueen Donbasin ylle

Kello 8.39: Venäjä aikoo asettaa venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan lentokieltoalueen Donbasin ylle, Reuters kertoo.

Itä-Ukrainan Donbasin alueella sijaitsevat Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueet.

Asiasta kertoi Interfaxin mukaan Donetskin separatistialueen asevoimien tiedottaja Eduard Basurin.

Pommitetun kerrostalon edustalle on tuotu ruumiita separatistien hallinnassa olevassa Donetskin alueella. Kuva on julkaistu perjantaina 18. maaliskuuta.

Ukrainalaisviranomainen: Pelastustyöntekijä on kuollut pommituksessa Harkovassa

Kello 7.58: Yksi pelastustyöntekijä on kuollut ja toinen haavoittunut venäläisjoukkojen suorittamassa pommituksessa Harkovassa, Ukrainan pelastusviranomainen sanoi.

Pelastustyöntekijät olivat sammuttamassa tulipaloa yhdessä kaupungin suurimmassa ostoskeskuksessa, mikä oli saanut alkunsa pommituksessa. Sammutustöiden aikana venäläisjoukot kuitenkin pommittivat aluetta uudestaan, minkä takia kaksi pelastustyöntekijää haavoittui. Toinen näistä kuoli vammoihinsa hieman myöhemmin sairaalassa.

Pelastajat sammuttivat Barabashova-ostoskeskusta Harkovassa 17. maaliskuuta.

Lvivissä kuultu räjähdyksiä

Kello 7.11: Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissa on Ukraine 24 -televisiokanavan mukaan kuultu vähintään kolme räjähdystä. Asiasta kertoo myös Reuters.

Ukraine 24:n Telegram-kanavalla julkaistussa videossa näkyy suuri savupilvi ja televisiokanava epäilee, että kaupunkiin on hyökätty raketti- tai ohjusiskulla.

Mahdollisista uhreista ei ole vielä tietoa.

Ukrainan sodan uhrien määrästä ei ole varmuutta – yksin Mariupolissa väitetään jo kuolleen tuhansia siviilejä

Kello 07.00: Ukrainan sodan sotilastappioista ja siviiliuhrien määrästä on mahdoton saada tarkkaa kuvaa taistelujen ollessa käynnissä, arvioivat everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa ja ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson STT:lle.

YK:n arvion mukaan tiistain loppuun mennessä Venäjän kolme viikkoa jatkuneessa hyökkäyksessä on kuollut yli 700 siviiliuhria. Todellisen luvun pelätään olevan suurempi. Paikallisviranomaisten mukaan yksin Mariupolissa olisi kuollut tuhansia, kertoi New York Times alkuviikosta.

Ukraina kertoo Venäjän kärsineen noin 14 000 sotilaan kokonaistappiot. Yhdysvaltojen mukaan yli 7 000 venäläissotilasta ja noin 2 000–4 000 ukrainalaissotilasta olisivat saaneet surmansa.

Lue lisää: Mikä on Ukrainan sodan uhrien todellinen määrä? YK puhuu sadoista siviiliuhreista, mutta yksin Mariupolissa väitetään jo kuolleen tuhansia

Zelenskyi Saksan parlamentille: Eurooppaan on rakenteilla uudentyyppinen Berliinin muuri

Kello 8.02: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui myöhään torstaina videolla Saksan parlamentin jäsenille ja nosti esiin puheessaan Berliinin muurin.

Zelenskyin mukaan Eurooppaan on rakenteilla uudentyyppinen Berliinin muuri, joka jakaa Euroopan vapauteen ja sortoon. Zelenskyi viittasi tällä siihen, että Ukraina on tällä hetkellä sekä EU:n että Naton ulkopuolella.

Presidentin mukaan Saksan ja Venäjän välinen Nord Stream 2 -kaasuputki oli perusta Eurooppaa jakavalle ”uudelle muurille”. Saksa keskeytti aiemmin kaasuputkiprojektin Venäjään Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi.

Zelenskyin mukaan Saksan haluttomuus hyväksyä Ukraina EU:n jäseneksi on yksi lisäkivi muuriin.

”Hyvä herra Scholz, hajottakaa tämä muuri”, Zelenskyi totesi osoittaen sanansa Saksan liittokansleri Olaf Scholzille.

Zelenskyi myös kritisoi puheessaan sitä, että jotkin saksalaiset yritykset toimivat edelleen Venäjällä.

Zelenskyin puheesta Saksan parlamentin jäsenille uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

WHO: Terveydenhuollon laitoksiin on tehty Ukrainassa kymmeniä iskuja, joissa on kuollut ainakin 12 ihmistä

Kello 6.24: Ukrainassa terveydenhuollon laitoksiin kohdistuneissa iskuissa on kuollut ainakin 12 ihmistä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO uutiskanava CNN:n mukaan. WHO:n mukaan iskuja on ollut ainakin 43. Kuolonuhrien lisäksi iskuissa kerrotaan haavoittuneen ainakin 34 ihmistä.

Uhrien joukossa on WHO:n mukaan myös terveydenhuollon työntekijöitä.

YK:n arvion mukaan Ukrainassa on saanut Venäjän hyökättyä surmansa ainakin 780 siviiliä.

Nainen murtui kyyneliin tuhoutuneen kerrostalon edessä Mariupolissa, Ukrainan eteläisessä satamakaupungissa torstaina 17. maaliskuuta sen jälkeen, kun Venäjän ilmaiskut tuhosivat talon.

CNN: Kiinan ulkoministeriön edustaja tapasi Venäjän Kiinan-suurlähettilään – ei mainintaa Venäjän sodasta Ukrainassa

Kello 04.45: Kiinan ulkomaan turvallisuusasioista vastaava komissaari Cheng Guoping on tavannut Venäjän Kiinan-suurlähettilään Andrej Denisovin, kertoo Kiinan ulkoministeriö uutiskanava CNN:n mukaan. Tänään aamulla julkaistussa lyhyessä tiedotteessa ei mainittu lainkaan Venäjän sotaa Ukrainassa.

Ministeriön mukaan kaksikko keskusteli eilen muun muassa maidensa välisistä suhteista, terrorismin vastaisesta toiminnasta ja turvallisuusyhteistyöstä.

Yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilaallisen ja taloudellisen tuen lisäksi ruoka-apua Ukrainassa sotimiseen. Kiina on syyttänyt Yhdysvaltoja "disinfromaation" levittämisestä.

BBC: Putin kertoi tarkat tavoitteensa Erdoğanille

Kello 4.18: Vladimir Putin kertoi tarkat tavoitteensa Ukrainassa torstaina Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC haastatteli puhelun jälkeen Erdoğanin läheistä avustajaa İbrahim Kalınia, joka oli mukana kuuntelemassa Putinin ja Erdoğanin puhelua.

BBC:n mukaan Putinin tavoitteet voi jakaa kahteen kategoriaan. ”Ensimmäisen kategorian asiat ovat sellaisia, jotka Ukrainan hallinto pystyy todennäköisesti hyväksymään suhteellisen helposti”, Kalın sanoi.

Tärkein näistä on vaatimus Ukrainan neutraalista asemasta ja lupaus, ettei se liity puolustusliitto Natoon. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jo sanonut, että tästä voidaan päästä sopuun.

Muut ensimmäisen kategorian vaatimukset ovat pitkälti asioita, joiden avulla Putin voi säilyttää kasvonsa. Ukrainan pitäisi suostua jonkinasteiseen aseistariisuntaan, ettei se olisi uhka Venäjälle (mitä se ei tosiasiassa ole missään vaiheessa ollut). Lisäksi venäjän kielen asema Ukrainassa pitäisi taata. Näiden lisäksi Ukrainan pitäisi suorittaa ”denatsifikaatio”, mitä se sitten tarkoittaakaan. Jotain pitäisi kuitenkin tehdä, että Venäjän propaganda Ukrainan hallinnon natseista ei näyttäisi täysin valheelliselta. Kalınin BBC:lle kertoman mukaan tämäkin olisi silti Ukrainalle helppo pala niellä.

Sen sijaan toisen kategorian vaatimukset ovat Ukrainalle vaikeita, elleivät mahdottomia hyväksyä. Niissä puhutaan Itä-Ukrainan Donbasin ja Krimin niemimaan asemasta ja mahdollisesti myös joistain alueluovutuksista. Todennäköisesti Ukrainan pitäisi tunnustaa sekä Krim että Donbas Venäjälle kuuluviksi alueiksi. Kalın ei mennyt näiden vaatimusteen suhteen yksityiskohtiin, mutta sanoi Putinin kertoneen, että tämän toisen kategorian asioiden osalta tarvitaan tapaamista hänen ja Zelenskyin kesken.

Zelenskyi on pitkin sotaa sanonut olevansa valmis neuvotteluihin suoraan Putinin kanssa milloin tahansa. Alueluovutukset eivät kuitenkaan Zelenskyin mukaan tule kysymykseen. Viimeksi torstaina hän sanoi, että Ukrainan vuoden 1991 kansainväliset rajat on tunnustettava. Nuo rajat pitävät sisällään myös Krimin niemimaan, jonka Venäjä miehitti ja liitti itseensä laittomasti vuonna 2014.

Turkki on pitkin Venäjän laajamittaista hyökkäyssotaa pyrkinyt toimimaan Ukrainan ja Venäjän edustajien neuvotteluiden välittäjänä. Viime viikolla Ukrainan ja Venäjän ulkoministerit Dmytro Kuleba ja Sergei Lavrov tapasivat Antalayassa Turkin rannikolla. Neuvottelut kestivät vain runsaan tunnin eivätkä johtaneet ainakaan paikan päällä mihinkään.

Kanada tarjoaa ukrainalaisille kolmen vuoden tilapäistä oleskelulupaa

Kello 03.09: Kanada aikoo tarjota Ukrainasta sotaa pakeneville ihmisille tilapäistä oleskelulupaa. Ukrainalaispakolaiset voivat asua Kanadassa oleskeluluvan turvin jopa kolme vuotta.

Ukrainasta saapuvat pakolaiset voivat hakea Kanadasta myös työn tai opiskelun mahdollistavaa lupaa. Uuden pakolaisohjelman on tarkoitus helpottaa myös Kanadassa jo oleskelevien ukrainalaisten tilannetta. (Lähde: AFP)

Bloomberg: Useat yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat Kiinan valmistautuvan tukemaan Venäjää

Kello 3.10: Kiina voi olla kallistumassa tukemaan Ukrainaan hyökännyttä Venäjää, kertoo uutistoimisto Bloomberg Kiinan pohdintoja tunteviin yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin pohjaten.

Yhdysvaltalaisvirkamiehet näkevät merkkejä siitä, että Kiina yrittää keksiä tapoja pehmentääkseen länsimaiden Venäjän vastaisten pakotteiden taloudellisia vaikutuksia.

Julkisesti Kiina on ilmaissut jossain määrin tukeaan ukrainalaisille ja peräänkuuluttanut rauhanomaista ratkaisua sotaan.

Britannian puolustusministeriö: Venäjällä on ongelmia saada etulinjan joukoille edes välttämättömiä perusasioita

Kello 2.54: Britannian puolustusministeriön uusimman tiedustelupäivityksen mukaan Venäjän joukkojen logistiset ongelmat Ukrainassa ovat hyvin merkittäviä.

Päivityksen mukaan Venäjällä on ongelmia saada etulinjan joukoille edes välttämättömiä perusasioita, kuten ruokaa ja polttoainetta. Syiksi Britannian puolustusministeriö listaa haluttomuuden edetä maastossa, ilmaherruuden puutteen ja rajallisen kyvyn silloitukseen.

Samaan aikaan Ukrainan joukkojen ”alituiset vastahyökkäykset” pakottavat Venäjän sitomaan ison osan joukoistaan huoltolinjojen puolustamiseen. Tämä taas heikentää ankarasti Venäjän hyökkäyskyvykkyyttä, Britannian puolustusministeriö arvioi.

Melitopolin vapautettu pormestari BBC:lle: Minua ei vahingoitettu

Kello 02.10: Etelä-Ukrainan Melitopolin pormestarina ennen Venäjän joukkojen miehitystä toiminut Ivan Fedorov kertoi torstaina Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle kidnappauksestaan ja vankeudestaan.

Fedorov sanoi BBC:lle, että venäläiset veivät hänet toimistostaan sanaakaan sanomatta eikä hänellä ollut mitään yhteyttä ulkomaailmaan vankeuden aikana. Fedorovin mukaan häntä pidettiin pienessä huoneessa, jota vahtivat aseistetut sotilaat. Omien sanojensa mukaan häntä ei vahingoitettu.

Fedorov kidnapattiin tiettävästi kuusi päivää sitten. Kaappauksesta on olemassa myös vahvistamatonta turvakamerakuvaa.

Keskiviikkona Ukrainan hallinto ilmoitti, että Fedorov saatiin vapaaksi vankienvaihdossa, jossa Ukraina palautti Venäjän joukoille yhdeksän vangiksi otettua sotilasta.

Venäjän miehitysjoukot ovat nimenneet Melitopoliin oman pormestarin, mutta tuo nimitys on laiton.

Melitopolissa asuu noin 150 000 ihmistä.

Yhdysvallat ja Venäjää tukeva Kiina keskustelevat tänään Ukrainan sodasta

Kello 02.00: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee tänään Ukrainan sodasta Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Valkoisen talon mukaan Xi ja Biden keskustelevat Ukrainan lisäksi Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kilpailun hallinnasta.

Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Presidentti Xitä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimiin. Toisaalta Kiinan ulkoministeri on painottanut, ettei Kiina halua joutua kärsimään lännen talouspakotteista Venäjää vastaan. (Lähde: AFP)

WHO: Ukrainan sodassa on hyökätty ainakin 43 kertaa terveydenhuoltoa vastaan

Kello 1.28: Maailman terveysjärjestö WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi torstai-iltana YK:n turvallisuusneuvostolle, että WHO on pystynyt vahvistamaan 43 eri iskua terveydenhuoltoa vastaan Ukrainassa Venäjän aloittaman laajamittaisen hyökkäyssodan jälkeen. Iskuissa on kuollut vahvistetusti 12 ja loukkaantunut 34 ihmistä.

Ukrainan asevoimat: Venäjä värvännyt tuhat ulkomaista taistelijaa

Kello 0.51: Ukrainan asevoimien yleisesikunnan mukaan Venäjä on värvännyt Ukrainaan sotimaan noin tuhat vapaaehtoista Syyrian presidentin Bašar al-Assadin ja sitä tukevan Hizbollah-järjestön joukoista.

Vapaaehtoisilta taistelijoilta edellytetään Ukrainan asevoimien tietojen mukaan kokemusta kaupunkisodasta. Samalla monet taistelijat odottavat pääsevänsä jatkamaan Ukrainasta muualle Eurooppaan, Ukrainan asevoimien yleisesikunta tiedottaa.

Kaikki nämä tiedot ovat mahdottomia vahvistaa itsenäisesti, joten niihin pitää suhtautua varauksella.

Venäjä perui YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksen Ukrainan päätöslauselmasta, ei saanut tukea

Kello 00.00: Venäjä on peruuttanut YK:n turvaneuvoston äänestyksen Ukrainan ”humanitaarisesta” päätöslauselmasta. Päätöslauselmasta oli määrä äänestää huomenna.

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä ei saanut tukea päätöslauselmaluonnokselleen Kiinalta ja Intialta, mikä olisi merkinnyt sitä, etteivät nämä sen läheisiksi tukijoiksi mielletyt maat olisi tukeneet sitä äänestyksessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut