Mariupolin teatteri-isku: Pelastusoperaatiota ei pystytty tekemään jatkuvan pommituksen takia, jopa satoja raunioissa – Blinken: Venäjä ei yritä lopettaa sotaa

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa torstaina 17. maaliskuuta 2022. Torstai oli sodan 22. päivä.

Mies käveli tuhotun asuinrakennuksen ohi Mariupolin suuressa satamakaupungissa Ukrainassa torstaina 17. maaliskuuta. Tuli kuluneeksi kolme viikkoa siitä, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainassa. Mariupolin noin 400 000 asukkaasta vain noin 30 000 on saatu evakuoitua, ja kaupungin asuinrakennuksista on tuhottu yli 80 prosenttia.

17.3. 10:48 | Päivitetty 17.3. 23:33

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan torstaina 17. maaliskuuta. Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

Torstai 17.3.

Tshekki ei pysty ottamaan enää enempää ukrainalaispakolaisia

Kello 22.30: Tshekkiin on tullut kolmen viikon aikana noin 270 000 sotapakolaista Ukrainasta.

Maan pääministerin mukaan, se ei enää pysty ottamaan vastaan enempää ihmisiä Ukrainasta, kertoo BBC. Tshekkiin on tullut noin 270  000 sotapakolaista sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan kolme viikkoa sitten.

"Meidän on pakko myöntää, että olemme tulleet tilanteeseen, jossa emme enää pysty ottamaan vastaan pakolaisia ongelmitta”, pääministeri Petr Fiala sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, jota BBC siteerasi.

Tshekin hallitus aikoo ehdottaa, että jo maassa oleville sotaa paenneille ukrainalaisille myönnetään pitkäaikaiset oleskeluluvat.

USA katkaisee normaalit kauppasuhteensa Valko-Venäjälle ja Venäjälle

Kello 22.21: Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi tänään lakiesityksen, jonka myötä maa keskeyttää normaalit kauppasuhteensa Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Asiasta kertoi CNN. Lopullinen äänestystulos oli 424-8. Esitystä käsitellään senaatissa ensi viikolla.

Ulkoministeri Blinken: Venäjä ei tosissaan yritä lopettaa sotaa neuvottelemalla

Kello 21.36: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken piti torstai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa hän totesi olevansa yhtä mieltä presidentti Joe Bidenin kanssa siitä, että Venäjä on syyllistynyt sotarikoksiin hyökkäämällä siviilien kimppuun Ukrainassa. Asiasta uutisoi muun muassa AFP.

Blinken toi esiin myös Kiinan roolin sodassa. Hänen mukaansa Biden aikoo varoittaa Kiinaa, ettei sen pidä toimittaa sotilasapua Venäjälle.

Blinkenin mukaan Biden tulee tekemään selväksi, että Yhdysvallat pitää Kiinaa vastuullisena kaikista niistä toimista, joita se tekee tukeakseen Venäjän aggressiota.

Jos Kiina tukee Venäjää, Yhdysvallat ei aio epäröidä pannakseen maan maksamaan tuestaan, ulkoministeri vakuutti.

Bidenin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin on määrä keskustella puhelimitse huomenna.

Blinkenin mukaan Venäjä ei myöskään tosissaan yritä ratkaista neuvotteluilla nyt kolme viikkoa jatkunutta sotaa.

"Kunnioitamme Ukrainaa, joka on neuvottelupöydässä, vaikka heitä pommitetaan joka minuutti. Toisaalta en ole nähnyt Venäjän tekevän minkäänlaisia merkityksellisiä aloitteita tuodakseen sodan, johon se syyllistyy, päätökseen diplomatian kautta”, ulkoministeri sanoi.

Biden kutsui Putinia nyt ”murhanhimoiseksi diktaattoriksi”

Kello 20.21: Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on kuvaillut Vladimir Putinia ”murhanhimoiseksi diktaattoriksi” ja ”täydeksi roistoksi”, uutiskanava CNN kirjoittaa torstai-iltana.

Keskiviikkona Biden sanoi ensimmäistä kertaa Putinia sotarikolliseksi. Kreml totesi kommentin olevan anteeksiantamatonta.

Biden piti puheen Valkoisessa talossa torstaina.

”Ei ole mitään pelastusoperaatiota”

Kello 19.32: Donetskin aluehallinnon entinen johtaja Sergiy Taruta on uutiskanava CNN:n mukaan kommentoinut Mariupolin teatteri-iskua sanomalla, ettei alueella ole käynnissä pelastusoperaatiota tällä hetkellä.

”Ihmiset tekevät siellä kaiken itse. Tuttavani menivät auttamaan, mutta kokoaikaisen pommittamisen takia se ei ollut turvallista. Ihmiset yrittävät päästä raunioista itse pois. Ei ole käynnissä pelastusoperaatiota, koska kaikki asiat, joilla ihmisiä autetaan tai hoidetaan on tuhottu, Taruta sanoi kanavan mukaan Ukrainan televisiossa.

Aiemmin torstaina kerrottiin, että raunioista on saatu ihmisiä ulos. Tarutan mukaan pommisuojana toimineessa rakennuksessa olisi ollut noin 1 300 ihmistä, joista 130 olisi päässyt pois. Tiedot ovat vahvistamattomia.

Taruta sanoi aiemmin, että hänen tietojensa mukaan rakennuksen pommisuojaosa ei vahingoittunut Venäjän joukkojen keskiviikkoisessa pommituksessa.

Presidentti Niinistö keskustelee YK:n pääsihteerin kanssa tulitauosta Ukrainaan

Kello 19.18: Presidentti Sauli Niinistö kertoo viestipalvelu Twitterissä keskustelevansa YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa mahdollisuuksista tulitaukoon Ukrainassa.

YK: turvallisuusneuvosto pitää kokouksen Ukrainan sodan vuoksi torstaina.

Niinistö keskusteli viime viikolla Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö sanoi etsineensä toivonpilkahduksia puheesta, joista yksi oli hänen mukaansa se, ettei Venäjä enää sano hakevansa vallanvaihtoa Ukrainaan. Niinistön mukaan se voisi olla merkki siitä, että Venäjä haluaa neuvotella.

Mariupolin kaupunginvaltuusto: kaupungista päässyt lähtemään yhteensä 30 000 ihmistä

Kello 19.13: Venäläisjoukkojen saartamasta Mariupolista on päässyt tähän mennessä lähtemään 30 000 ihmistä, kertoo uutistoimistojen Reuters ja AFP mukaan Mariupolin kaupunginvaltuusto. 350 000 ihmistä on yhä jumissa kaupungissa, joka on ollut jo pitkään ilman sähköä, vettä ja kaasua. Kaupunkia on pommitettu jatkuvasti.

Mariupoliin on yritetty useaan otteeseen perustaa evakuointikäytäviä, joita pitkin siviilit voisivat poistua kaupungista. Tiistaina kaupungista pääsi lähtemään yksityisautoilla noin 20 000 siviiliä, mutta muuten evakuointiyritykset ovat epäonnistuneet monta kertaa.

Myös avun saaminen kaupunkiin on ollut vaikeaa, ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean mukaan Mariupolia "uhkaa täydellinen tuho." Ukrainalaisten viranomaisten mukaan Venäjä pommitti keskiviikkona pommisuojaksi muutettua Mariupolin draamateatteria, jossa heidän mukaansa piileskeli satoja, jopa yli tuhat ihmistä. Raportit alueelta kertoivat torstaina, että ihmisiä on pelastunut. Mahdollisista uhreista ei ole kerrottu torstai-iltaan mennessä.

Erdoğan: Venäjä ja Ukraina voisivat neuvotella Turkissa

Kello 18.12: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on halukas isännöimään Venäjän Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvotteluja, Erdoğan sanoi Putinille puhelinkeskustelussa torstaina. Tapaamispaikaksi Turkin presidentti ehdotti Ankaraa tai Istanbulia.

Keskustelusta kertoi Erdoğanin kanslia. Sen lähettämän tiedotteen mukaan Turkin presidentti sanoi Putinille lisäksi uskovansa, että pitävä tulitauko johtaisi kriisin pitkäaikaisempaan ratkaisuun.

Bellingcat: Venäjän turvallisuuspalvelu on pidättänyt oman kansalliskaartinsa apulaispäällikön

Kello 18.13: Tutkivan journalismin sivuston Bellingcatin johtaja Christo Grozev sanoo viestipalvelu Twitterissä, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB olisi pidättänyt Venäjän kansalliskaartin Rosgvardian apulaispäällikön Roman Garilovin. Grozevin mukaan Bellingat perustaa tiedon kolmeen toisistaan riippumattomaan lähteeseen.

Garilovin yksikkö on Bellingcatin mukaan kokenut suuria menetyksiä Ukrainassa.

Grozev kertoo syyn pidätykseen olevan toistaiseksi epäselvä. Yhden lähteen mukaan Garilovin olisi pidättänyt FSB:n sotilasvastatiedusteluosasto syynä "kuolemiin johtanut sotilaallisen tiedon vuotaminen" ja kahden muun lähteen mukaan "polttoaineen tuhlaaminen".

Venäläisen ura.ru-uutistoimiston mukaan Garilov olisi irtisanottu. Jekaterinburgissa toimiva toimisto sanoo saaneensa tiedot "tilanteen tuntevilta lähteiltä". Ura.ru:n mukaan käsky irtisanomiseen olisi tullut suoraan kansalliskaartin johtajalta Viktor Zolotovilta.

Bellingcatin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin puolueen yhtenäisen Venäjän edustaja Aleksandr Khinshtein on kiistänyt väitteen.

Neuvottelut käynnissä, mutta välissä ”suuri, suuri kuilu”

Kello 17.59: Rauhansopimus Kiovan ja Moskovan välillä on teossa, mutta sen loppuun vieminen riippuu siitä, milloin Venäjä hyväksyisi tulitauon, Ukrainan puolustusministeri sanoi torstaina. Esimerkiksi Ranskan hallinto totesi torstaina, että Venäjä ainoastaan esittää neuvottelevansa.

Torstain aikana on tihkunut tietoja, että erilaisten sopimuskohtien teknisiä asioita oltaisiin käymässä läpi. Samaan aikaan Ukrainasta on raportoitu kymmenien siviilien kuolemista torstain aikana venäläisjoukkojen ilmaiskuissa ja tykistötulituksessa.

Reutersin haastattelema nimetön lähde lännestä totesi aiemmin torstaina, että neuvottelut otettaisiin tosissaan, mutta läpimurrosta on tuskin mitään viitteitä.

”Kumpikin puoli ottaa keskustelun tosissaan, mutta osapuolten välillä on suuri, suuri kuilu”, lähde kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Myös Vladimir Putinin keskiviikkoillan televisiopuhe on noteerattu maailmalla niin pahantahtoiseksi, että yhteisymmärryksen tai minkään kompromissin löytyminen osapuolten välillä on tulkittu lähes mahdottomaksi.

Ukrainan viranomaiset kertovat kymmenistä kuolleista venäläisjoukkojen tulituksessa

Kello 16.57: Ukrainassa yli kahdenkymmenen ihmisen kerrotaan kuolleen ja ainakin 25 haavoittuneen venäläisjoukkojen tykistötulituksessa Merefassa Harkovan lähellä maan itäosassa. Haavoittuneista kymmenkunta on vakavassa tilassa.

Paikallisviranomaisten Facebookissa kertomien tietojen mukaan tykistötulitus osui kouluun ja kulttuurikeskukseen.

Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevan Tshernihivin kaupungin viranomaiset taas ovat ilmoittaneet yli viidenkymmenen ihmisen kuolleen venäläisten tulituksessa eilen, kertoo BBC. Kaupunkia tulitettiin tykeillä ja sinne tehtiin ilmaiskuja.

AP: Teatteri-iskussa loukkaantuneita, mutta ei tähän mennessä kuolleita

Kello 16.49: Guardian-lehti kertoo uutistoimisto AP:n tietoihin liittyen torstaina iltapäivällä hieman ennen viittä, että Mariupolin kaupungin keskiviikkoisessa iskussa olisi loukkaantunut ihmisiä, mutta kukaan ei olisi kuollut. Uutistoimisto AP:lle tapahtunutta kommentoi Ukrainan parlamentin jäsen Lesia Vasylenko, joka vierailee parhaillaan Lontoossa.

Jo aiemmin kerrottiin, että tuhoutuneesta pommisuojana toimineesta teatterirakennuksesta oltiin jo saatu pelastettua naisia ja lapsia. Tarkkaa tietoja sisällä olleiden lukumäärästä ei ole, mutta arviot liikkuvat sadoista jopa 1 200:aan.

Varmaa tietoa mahdollisista uhreista ei edellenkään ole.

Teatteri-iskun tuhojen laajuudesta ei vieläkään tarkkoja tietoja

Kello 16.21: Ukrainan Mariupulin teatterin raunioissa on ehkä lisää selviytyjiä, pelastustyöntekijät kertoivat uutistoimisto Reutersille. Venäjän kerrotaan pommittaneen teatteria keskiviikkoiltana.

Mariupulin kaupungin pormestarin avustaja Petro Andruštšenko kertoi, että selviytyjiä on, mutta ei osannut arvioida vielä tarkempaa selviytyjien määrää. Pelastustyöntekijät jatkavat työtään raunioissa ja yrittävät saada yhteyden mahdollisiin selviytyjiin. Tiedossa ei ollut iltapäivällä neljään mennessä, onko isku vaatinut kuolonuhreja.

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan Mariupulin teatteri oli muutettu pommisuojaksi, ja sen suojissa piileskeli ennen pommitusta satoja ihmisiä, joista osa oli lapsia. Satelliittikuvat ennen pommitusta näyttivät, että pihamaalle oli kirjoitettu venäjäksi teksti ”lapsia”.

Ukrainan parlamentin ihmisoikeuksista vastaava komissaari sanoi aamupäivällä, että teatteri kesti raskaan iskun ja suojasi siellä olleita ihmisiä.

Venäjä on kiistänyt iskun. Venäjä on kiistänyt käytännössä tähän mennessä kaikki siviilikohteisiin tehdyt iskut. Venäjä syyttää teatterin tuhosta niin kutsuttua ultranationalistista Azov-pataljoonaa, joka taistelee sodassa osana Ukrainan joukkoja.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba julkaisi kuvaparin teatterista keskiviikkoiltana Twitterissä.

Lue lisää: Ukrainan mukaan Venäjä pommitti teatteria, josta yli tuhat ihmistä oli hakenut suojaa – satelliittikuvien mukaan teatterin ulkopuolelle oli maahan kirjoitettu venäjäksi "lapsia"

Joe Biden ja Kiinan Xi Jingping keskustelevat perjantaina

Kello 15.43: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee perjantaina puhelimessa Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa, Valkoinen talo tiedotti torstaina. Puhelusta kertoi uutistoimisto AFP.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Jen Psakin mukaan puhelussa on kyse Yhdysvaltojen yrityksestä pitää linjaa auki kahden suurvallan välillä. Keskustelun aiheeksi kerrotaan muun muassa Ukrainan sota.

Yhdysvallat on jo osoittanut huolensa siitä, että Kiina ryhtyisi tukemaan Venäjää sodassa. Bidenin ja Jingpingin puhelu on jatkoa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin seitsemän tunnin mittaiselle keskustelulle korkea-arvoisen kiinalaisdiplomaatin Yang Jiechin kanssa maanantaina. Tuolloin Sullivan varoitti Kiinaa tukemasta Venäjää sodassa.

Hallitus perustaa työryhmän turvallisuuspoliittiselle selonteolle

Kello 14.24: Hallitus asettaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtaman työryhmän koordinoimaan selontekoa ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Selonteon on määrä valmistua huhtikuussa.

Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että valmistuvaa selontekoa käytetään tukena kevään aikana käytävässä kansallisessa keskustelussa Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Ihmisoikeusjärjestö kehottaa Ukrainaa lopettamaan sotavankien esittelyn propagandakuvissa

Kello 14.19: Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kehottaa Ukrainaa lopettamaan venäläisten sotavankien esittelyn propagandakuvissa ja -videoissa. Järjestön mukaan tällainen toiminta rikkoo Geneven sopimuksia sodan oikeussäännöistä, joihin Ukrainakin on sitoutunut.

Human Rights Watchin mukaan venäläisvankeja on esitelty ainakin Ukrainan tiedustelupalvelun (SBU) ja mahdollisesti myös Ukrainan sisäministeriön ylläpitämillä sosiaalisen median tileillä. Järjestö myös kehottaa sosiaalisen median alustoja ja tiedotusvälineitä karsimaan tarjonnastaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta loukkaavat sotavankikuvat.

STM esittää huumausainelakiin muutoksia

Kello 13.46: Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt muutoksia huumausainelakiin, ministeriö tiedottaa.

”Hallituksen esityksellä kevennettäisiin kipulääkkeiden lupasääntelyä humanitaarisissa kriisitilanteissa sekä kiellettäisiin DMT:tä sisältävät kasvijauheet, -rouheet ja -valmisteet”, ministeriö kertoo Twitterissä.

Ministeriön mukaan joidenkin valmisteiden lupamenettelyjä kevennettäisiin ja nopeutettaisiin jatkossa erityisissä humanitaarisissa kriisitilanteissa.

OECD arvioi Venäjän hyökkäyksen hidastavan maailmantalouden toipumisen koronasta

Kello 13.34: Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD varoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidastavan maailmantalouden toipumisen koronasta. Järjestö arvioi, että maailmantalouden kasvu jää yli prosenttiyksikön aiemmin arvioitua hitaammaksi.

Inflaatiota sota kiihdyttää ainakin kaksi prosenttiyksikköä korkeammalle kuin ilman sotaa. Ruuan, energian ja metallien hinnat ovat nousseet rajusti, millä on laaja-alaisia talousvaikutuksia.

Venäjä sanoo maksaneensa eilen erääntyneet 117 miljoonan dollarin korot

Kello 13.34: Venäjän talousministeri on sanonut tänään torstaina, että maan maksumääräykset yhteensä noin 117 miljoonan dollarin lainankorkojen maksamisesta on toteutettu, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä aikoo kertoa erikseen, tuleeko maksu perille maksuasiamiehenä toimivan Citibankin tilille.

Reuters ei heti tavoittanut Citibankia kommentoimaan asiaa.

Venäjän piti keskiviikkona maksaa kahdelle vuonna 2023 ja 2043 erääntyvälle valuuttalainalle yhteensä 117,2 miljoonan dollarin verran korkoja. Niiden kohtaloa on seurattu, koska näistä maksusuorituksista luistaminen tarkoittaisi Venäjän valtion ajautumista maksukyvyttömyyteen.

Lue lisää: Yhdysvallat sallii Venäjän maksaa erääntyvät korot jäädytetyiltä tileiltä

YK: Yli 100 000 ihmistä on paennut maasta viimeisen 24 tunnin aikana

Kello 13.31: Yli 100 000 ihmistä on paennut Ukrainasta viimeisen 24 tunnin aikana, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoo.

Maasta paenneita on järjestön mukaan nyt yli 3,1 miljoonaa, joista 1,9 miljoonaa on paennut Puolaan.

”Tunti tunnilta, minuutti minuutilta ihmiset pakenevat väkivallan kauhistuttavaa todellisuutta. Ellei konflikti pääty, tämä sydäntä särkevä kriisi kasvaa kasvamistaan. Tarvitsemme rauhaa nyt”, järjestö sanoi tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ukrainan sisällä pakolaisia on järjestön mukaan yli kaksi miljoonaa. Maasta on lähtenyt myös noin 162 000 ulkomaalaista ihmistä.

Saarikko: Hallitus tukee kotimaista ruoantuotantoa 300 miljoonalla eurolla

Kello 12.57: Hallitus valmistelee kiireisellä aikataululla toimia, jotka lisäävät tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonalla eurolla, kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Päätöksen taustalla on Saarikon mukaan Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys. Toimilla halutaan Saarikon mukaan helpottaa maatalouden kustannuskriisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus.

Saarikko kertoi päätöksestä varautumisen ministerityöryhmän ensimmäisen virallisen kokouksen jälkeen Helsingissä. Varautumisen ministerityöryhmä asetettiin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia.

Lue lisää aiheesta täältä: Saarikko: Hallitus tukee kotimaista ruoantuotantoa 300 miljoonalla eurolla

Netflix julkaisee Volodomyr Zelenskyin tähdittämän komediasarjan

Kello 12.51: Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin tähdittämä komediasarja Kansan palvelija (Servant of the people) tekee paluun Yhdysvaltojen Netflixiin, uutisoi muun muassa The Guardian.

Syynä on satiirisen televisiosarjan suuri kysyntä yhdysvaltalaisissa katsojissa.

Sarja oli aiemmin esillä Netflixissä vuosina 2017 ja 2021.

Tämän viikon tiistaina myös Yle Areena lisäsi sarjan uudestaan valikoimaansa.

Venäjä ei aio huomioida Kansainvälisen tuomioistuimen vaatimusta

Kello 12.47: Venäjän mukaan maa ei aio ottaa huomioon Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) eilistä kannanottoa, jonka mukaan Venäjän pitää keskeyttää hyökkäyksensä Ukrainaan. Asiasta kertoi presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Ukraina vei jutun YK:n alaiseen tuomioistuimeen pian sodan alettua syyttäen Venäjää hyökkäyksen aloittamisesta muun muassa tekaistujen kansanmurhasyytösten varjolla.

Tuomioistuimen eilinen vaatimus oli vasta alustava kannanotto, lopullinen oikeuden päätös voi olla luvassa vasta vuosien päästä. Haagissa sijaitsevan tuomioistuimen päätökset ovat sitovia, mutta toisaalta sillä ei ole mitään keinoja pakottaa valtioita niiden noudattamiseen.

Kreml: Bidenin kommentti Putinista on "anteeksiantamaton"

Kello 12.46: Kreml tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina pitävänsä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kuvausta presidentti Vladimir Putinista anteeksiantamattomana. Biden nimitti Putinia sotarikolliseksi.

Kremlin mukaan Putin on viisas ja kultturelli kansainvälinen hahmo.

Kremlin tiedottaja myös totesi, että Yhdysvaltain presidentillä ei ole oikeutta läksyttää Venäjää, sillä Yhdysvallat pommitti siviilejä ja käytti ydinasetta toisen maailmansodan lopussa Japanissa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Unesco lähettää suojavarusteita ukrainalaistoimittajille

Kello 12.41: YK:n alainen Unesco lähettää suojavarusteita, kuten luotiliivejä ja kypäriä, ukrainalaistoimittajille, kertoo The New York Times.

”Joka päivä journalistit ja mediatyöntekijät riskeeraavat henkensä Ukrainassa tarjotakseen elämiä pelastavaa tietoa paikallisille asukkaille ja kertovat meille sodan todellisuudesta”, kertoi Unescon pääsihteeri Audrey Azoulay tiedotteessa.

Moni ukrainalaistoimittaja on joutunut työskentelemään sodan keskellä ilman asianmukaisia varusteita tai koulutusta sotareportaasitilanteisiin. Unescon mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun järjestö lähettää luotiliivejä toimittajille.

Suojavarusteiden lisäksi Unesco järjestää myös verkkokursseja, joissa opetetaan ensiaputaitoja ja keinoja toimia hengenvaarallisessa ympäristössä. Järjestö on myös mukana perustamassa puhelinlinjaa, jonka avulla voidaan järjestää evakuointeja niitä tarvitseville toimittajille.

Zelenskyi vaatii vuoden 1991 rajojen tunnustamista

Kello 12.37: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei ole muuttanut kantaansa valtion rajoista, asiasta kertoi presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovych torstaina maan televisiossa.

Hänen mukaansa Ukrainan rajoiksi pitää tunnustaa vuoden 1991 rajat, jolloin Neuvostoliitto romahti. Aiheesta kertoi uutistoimisto Reuters.

Liettuan parlamentti vaatii päätöslauselmassaan lentokieltoalueiden perustamista

Kello 12.17: Liettuan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan YK:n hallinnoiman lentokieltoalueiden perustamista Ukrainaan.

Lisäksi päätöslauselmassa vaaditaan humanitääristen käytävien perustamista Ukrainaan, jotta siviilit voisivat paeta taisteluja. Lentokieltoalueita pitäisi parlamentin mukaan perustaa näiden käytävien ylle sekä ydinvoimaloiden ja ydinpolttoaineiden säilytyspaikkojen ylle.

Aikaisemmin myös Viron parlamentti on vaatinut lentokieltoalueen perustamista. Länsimaat ovat kuitenkin suhtautuneet kieltoalueen perustamiseen nihkeästi, sillä sen arveltaisiin johtavan sodan laajentumiseen.

Yhdysvallat sallii Venäjän maksaa korot jäädytetyiltä tileiltä

Kello 12.15: Yhdysvaltain valtiovarainministeriö sallii Venäjän maksaa 117 miljoonan dollarin korot jäädytetyiltä tileiltä, kertoo CNN.

Venäjän valtiovarainministeriö määräsi keskiviikkona korot maksettaviksi dollaritileiltään. Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että velkojat eivät kuitenkaan ole saaneet vielä maksuja.

Ellei Venäjä kykene suoriutumaan koroista, maa uhkaa ajautua maksukyvyttömäksi. Jos Venäjä ei maksa korkoja, alkaa automaattinen 30 päivän armonaika ennen kuin maan katsotaan olevan kyvytön hoitamaan ulkomaisia lainojaan.

Suomessa asiasta kertoi aiemmin Kauppalehti.

NYT: Sputnik-koronarokote joutuu odottamaan pidempään WHO:n päätöstä hätäkäytön hyväksymiseksi

Kello 11.38: Venäläinen Sputnik-koronarokote joutuu odottamaan pidempään Maailman terveysjärjestön WHO:n päätöstä rokotteen hätäkäytön hyväksymiseksi. Asiasta kertoi yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT).

WHO:n edustaja sanoi, että järjestön on ollut pakko lykätä rokotteen arviointiprosessia Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen aiheuttamien vaikeuksien vuoksi.

Syksyllä uutisoitiin WHO:n keskeyttäneen Sputnikin lupaprosessin, sillä Venäjällä tehdyssä tuotantotarkastuksessa oli paljastunut valmistusrikkomuksia. WHO kertoi silloin, että lupaprosessi ei etene, kunnes uusia tarkastuksia voidaan tehdä tuotantolaitoksissa.

"Meidän piti mennä tekemään tarkastuksia Venäjälle 7. maaliskuuta, mutta nämä tarkastukset on nyt lykätty”, sanoi WHO:n apulaispääjohtaja Mariangela Simao.

Sputnik on ollut käytössä Venäjän lisäksi joissakin muissa maissa, vaikka WHO tai EU eivät ole hyväksyneet sitä käyttöön.

Mariupolin teatterin suojissa olleista siviileistä suurin osa hengissä

Kello 11.14: Mariupolin teatterin suojiin paenneista siviileistä ainakin suurin osa on selvinnyt hengissä ilmaiskusta, kertoo BBC.

Teatterin pommisuojassa on mariupolilaisen kansanedustaja Dmytro Gurinin mukaan ollut yli 1 000 naista ja lasta suojassa.

"Muutama minuutti sitten meille tuli tietoa, että pommisuoja ja ihmiset siellä selvisivät", Gurin kertoi BBC:lle.

"Emme vielä tiedä, onko siellä haavoittuneita tai kuolleita ihmisiä. Mutta näyttää siltä, että suurin osa ihmisistä on selvinnyt ja kunnossa", hän sanoi.

Ihmisiä on ryhdytty pelastamaan teatterin raunioista. CNN kuitenkin uutisoi, että vielä ei ole täysin selvää, selvisivätkö kaikki teatterin sisällä olleet iskusta.

Tietoa teatterin pommisuojan kunnosta tai mahdollisten uhrien lukumäärästä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomasti.

Aikaisemmin Mariupolin pormestari Serhi Orlovin arvioi teatterissa olleen pommitushetkellä hakemassa suojaa 1 000–2 000 siviiliä, uutistoimisto AFP kertoi, että paikallisviranomaisten mukaan siviileitä oli teatterissa monta sataa.

Loukkaantuneiden määrästä ei ole vielä tietoa.

Zelenskyi Saksan liittopäivillä: "Tuhoa tämä Eurooppaa repivä muuri"

Kello 11.02: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjää muurin rakentamisesta Euroopan kansojen välille, asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja AP.

Videoyhteydellä pidetyssä puheessaan Saksan liittopäiville Zelenskyi sanoi, ettei kyseessä ole Berliinin muuri vaan vapauden ja orjuuden välinen muuri Keski-Euroopassa. Hän kehotti Saksan liittokansleria Olaf Scholzia "repimään muurin".

Hän myös arvosteli Saksaa epäröinnistä kovimpien pakotteiden määräämisessä Venäjälle, koska pelkää taloutensa kärsivän.

Zelenskyi pyysi Saksaa ottamaan "ansaitsemansa johtoaseman" sodan lopettamisessa.

Zelenskyi myös pyysi tukea Ukrainan pääsylle Naton ja EU:n jäseniksi.

Lisäksi Zelenskyi viittasi puheessaan holokaustiin.

”Joka vuosi poliitikot sanovat ei enää koskaan. Nyt näen, että nuo sanat ovat arvottomia. Euroopassa ihminen tuhotaan” hän sanoi videopuheessaan CCN:n mukaan.

Putin varoitti oligarkkeja ja länttä ”itsepuhdistuksesta” raivokkaassa puheessaan

Kello 10.46: Venäjän presidentti Vladimir Putin piti eilen puheen, jossa hän lausui huomiota herättäviä ja jopa uhkaavia sanoja lännelle ja oligarkeille, jotka ovat vastustaneet Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa.

Putin muun muassa kutsui länsimielisiä venäläisiä "saastaisiksi ja pettureiksi", jotka pitäisi poistaa yhteiskunnasta.

”Mikä tahansa kansa – ja varsinkin Venäjän kansa – pystyy erottamaan aidot patriootit saastasta ja pettureista, ja heidät syljetään ulos kuin suuhun vahingossa lentänyt kärpänen.”

Putin sanoi olevansa vakuuttunut, että tällainen ”luonnollinen ja tarpeellinen itsepuhdistus” vain vahvistaa venäläistä yhteiskuntaa.

Venäläisministereille esitetty puhe on näytetty keskiviikkona Venäjän valtiontelevisiossa Rossija 24 -kanavalla. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa uutistoimistot Reuters, Bloomberg, sekä Venäjän valtio-omisteinen Tass.

SPR avustaa Ukrainasta Suomeen saapuvien vastaanotossa Helsingin Länsisatamassa

Kello 10.33: Suomen Punainen Risti eli SPR tukee viranomaisia Ukrainasta saapuvien maahantulijoiden vastaanotossa Helsingin Länsisatamassa. Avustaminen on aloitettu Maahanmuutoviraston pyynnöstä, SPR tiedottaa.

Punaisen Ristin työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset ovat Länsisatamassa ukrainalaisia vastassa. He tarjoavat Ukrainasta Suomeen saapuville ruokaa, juomaa, hygieniatarvikkeita ja henkistä tukea. Maahan saapuvia myös ohjeistetaan ja neuvotaan käytännön järjestelyissä.

"Meillä on vahva osaaminen maahantulovarautumisesta ja viranomaisyhteistyöstä", kertoo SPR:n maahanmuuttotyön yksikön päällikkö Erja Reinikainen.

SPR avustaa viranomaisia maahantulijoiden vastaanotossa myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Turun satamassa.

Ukraina toivoo voivansa avata humanitaarisia käytäviä tänään useista kaupungeista

Kello 10.09: Ukrainan viranomaiset toivovat voivansa avata yhdeksän humanitaarista käytävää useista Ukrainan kaupungeista siviilien poistumiseen, mukana listalla on muun muassa pahoja vahinkoja sodassa kärsinyt Mariupolin kaupunki, asiasta uutisoi BBC.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk sanoo, että hallitus toivoo voivansa avata käytävät tämän päivän aikana.

Mariupolin satamakaupungin viranomaiset kertoivat eilen venäläisjoukkojen pommittaneen kaupungin teatteria. BBC:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Venäjän tarkoituksellisesti kohdentaneen iskun Mariupolin teatteriin, jossa sadat siviilit pitivät suojaa.

Ukrainalaisviranomainen: Tšernihivissä kuollut 53 ihmistä keskiviikkona

Kello 9.59: Pohjois-Ukrainan Tšernihivissä on aluejohtajan mukaan kuollut 53 ihmistä keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Kärsimme raskaita menetyksiä – 53 kansalaista tapettiin eilen”, kuvernööri Vjatšeslav Tšaus sanoi.

Väitteitä uhriluvuista ei ole pystytty varmentamaan riippumattomista lähteistä.

Zelenskyi: Ukrainassa kuollut 103 lasta

Kello 9.50: Ukrainassa on Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen saanut keskiviikkoaamuun mennessä surmansa ainakin 103 lasta, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentti jakoi lukeman uutiskanava CNN:n mukaan Facebookissa julkaistulla videolla.

Zelenskyin mukaan venäläisjoukot ovat aiheuttaneet Ukrainassa satoja kertoja enemmän vahinkoja kuin Itä-Ukrainassa sijaitsevalla Donbassin alueella kahdeksan sotavuoden aikana. Ukrainasta on tuhottu hänen mukaansa muun muassa 400 oppilaitosta.

Venäjän hallituksen nettisivut kyberhyökkäysten kohteena

Kello 9.38: Venäjän hallituksen verkkosivut ovat kohdanneet runsaasti kyberhyökkäyksiä, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass. Tieto on Tassin mukaan peräisin Venäjän viestintäministeriöltä.

Ukrainan sodan takia useat Venäjän valtion yksiköt ja valtionyhtiöt, kuten Kreml, Aeroflot ja Sberbank ovat kärsineet katkoksista ja tilapäisistä ongelmista verkkosivullaan.

Mariupolin viranomaiset pelkäävät, että teatterin raunioissa on useita uhreja

Kello 9.36: Mariupolin viranomaiset pelkäävät, että Venäjän eilen pommittaman teatterin raunioissa on useita uhreja.

Mariupolin pormestari Serhi Orlovin mukaan teatterissa oli pommitushetkellä suojassa 1 000-2 000 siviiliä, mutta tätä tietoa ei ole pystytty varmistamaan riippumattomasti. Uutistoimisto AFP kertoi, että paikallisviranomaisten mukaan siviileitä oli teatterissa monta sataa.

Hakkeriryhmä Anonymous kehottaa tukkimaan roskaposteilla Venäjän Suomen-suurlähetystön sähköpostin

Kello 9.13: Hakkeriryhmä Anonymousiin yhdistetty Twitter-tili kehottaa tukkimaan roskaposteilla Venäjän Suomen-suurlähetystön sähköpostin.

Hakkeriryhmän Twiitti on vastaus Venäjän Suomen-suurlähetystön eiliseen kehotukseen. Venäjän Suomen-suurlähetystö kehotti eilen ilmiantamaan venäläisiin tai venäjän­kielisiin kohdistuvaa syrjintää Suomessa.

Julkaisussa Venäjän Suomen-suurlähetystö kehotti venäläisiä ilmoittamaan ”Venäjän kansalaisiin ja venäjää äidinkielenään puhuviin” kohdistuvasta ”syrjinnästä ja vihan yllyttämisestä” sekä muunlaisesta oikeuksien rikkomisesta suurlähetystön sähköpostiosoitteeseen.

Anonymous on viime aikoina noussut otsikoihin sen julistettua kybersodan Venäjää vastaan. Hakkeriryhmä on tehnyt useita iskuja, joilla on saatu kaadettua tärkeitä sivustoja sekä häirittyä venäläisiä tv-kanavia.

Unkari valmistautuu suureen pakolaisaaltoon

Ukrainasta paennut äiti tyttärensä kanssa pakolaiskeskuksessa Unkarin Tiszabecsissa maanantaina.

Kello 9.00: Unkari odottaa entistä suuremman pakolaisaallon saapuvan Ukrainasta ensi viikolla, arvioi Unkarin pääministeri Viktor Orbán Facebook-tilillään julkaistulla videolla.

Orbánin mukaan Unkarin rajanylityspaikoille Romanian ja Ukrainan vastaisille rajoille lähetetään lisää rajavartijoita käsittelemään lisääntynyttä pakolaisvirtaa.

Orbán ei ole kertonut, miksi hän odottaa lisää pakolaisia ensi viikolle. Uutistoimisto Reutersin mukaan Unkariin saapuneiden ukrainalaisten pakolaisten määrä on laskenut huomattavasti kuluneen viikon aikana.

Britannian puolustusministeriö: Venäjän hyökkäys pääosin pysähtynyt

Kello 8.50: Venäjän hyökkäys Ukrainassa on Britannian puolustusministeriön tuoreen tiedotteen mukaan pääosin pysähtynyt kaikilla rintamilla.

Venäläisjoukot ovat ministeriön mukaan pystyneet etenemään viime päivinä vain todella vähän maalla, merellä ja ilmassa, minkä lisäksi ne ovat kärsineet mittavia tappioita.

Ukrainalaisten vastarinta on ministeriön mukaan vankkaa ja hyvin koordinoitua. Ministeriön mukaan myös suuri osa Ukrainan suurimmista ja tärkeimmistä kaupungeista on yhä Ukrainan hallussa.

Venäläinen ballerinatähti Olga Smirnova lopettaa tanssimisen Bolšoi-teatterissa Ukrainan sodan vuoksi

Kuvassa Olga Smirnova vuonna 2013 esiintymässä Bolšoi-teatterissa.

Kello 8.30: Moskovan Bolšoi-teatterin ballerinatähti, Olga Smirnova, on kertonut lopettavansa tanssimisen teatterissa Venäjän Ukrainan hyökkäyksen vuoksi. Hän aloittaa tanssimisen Alankomaiden kansallisbaletissa Amsterdamissa.

Smirnova kertoo Telegramissa, että hänen isoisänsä on ukrainalainen, ja että hän on sotaa vastaan ”koko sielullaan”.

”En koskaan uskonut häpeäväni Venäjää. Olen aina ollut ylpeä lahjakkaista venäläisistä ihmisistä, kulttuuristamme ja urheilullisista saavutuksistamme. Nyt kuitenkin tuntuu, että on vedetty viiva siihen, mikä oli ennen, mikä jälkeen”, Smirnova kirjoitti tiedotteessa, jonka julkaisi Alankomaiden kansallisbaletti.

Smirnova aloitti Bolšoi-teatterissa tanssimisen vuonna 2011. Hän on tanssinut päärooleja muun muassa Joutsenlampi- ja Giselle-esityksissä.

Smirnovan ilmoitus tuli hieman yli viikko sen jälkeen, kun kaksi muuta Bolshoi-baletin jäsentä ilmoittivat eroavansa. Aikaisemmin eroilmoituksen ovat antaneet brasilialainen solisti David Motta Soares ja italialainen päätanssija Jacopo Tissi.

Asiasta uutisoi CNN.

Zelenskyi: Venäjä on ylittänyt kaikki "punaiset rajat"

Kello 8.09: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi NBC:n haastattelussa, että Venäjä on ylittänyt jo "kaikki punaiset rajat".

NBC:n toimittaja kysyi Zelenskyiltä, olisiko kemiallisen aseen käyttö Venäjältä sellainen "punainen raja", joka saisi USA:n aktivoitumaan sotatoimissa Ukrainassa.

Zelenskyi vastasi, että Venäjä on jo ylittänyt rajat alkaessaan pommittaa siviilejä. Hänen mukaansa lapsia on kuollut Ukrainan sodan aikana jo ainakin 103.

”En ymmärrä ajatusta "punaisista rajoista". Mitä muuta me vielä odotamme, pitäisikö Venäjän antaa tappaa 200, 300 tai 400 lasta”, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

Kymmenet tuhannet ukrainalaiset paenneet sotaa Karpaateille

Kello 8.02: Kymmenettuhannet ukrainalaiset ovat paenneet sotaa ja pommituksia Karpaattien vuoristoon, uutisoi The Washington Post.

Vuoristossa pakenijat ovat kokeneet olonsa turvalliseksi, sillä siellä ei ole kuulunut jatkuvasti ilmahyökkäyssireenien ujelluksia eivätkä pommit ole tuhonneet naapurustoa.

Yksi Karpaateille paenneista on 69-vuotias Hanna Melnyk. Hän pakeni kaupungista lounais-Ukrainassa sijaitsevaan pieneen Kryvorivnyan kylään, jossa normaalioloissa asuu noin 1300 asukasta. Tällä hetkellä kylässä asuu lisäksi 600 taisteluja paennutta ukrainalaista.

"Sodan alkamisesta lähtien nukuin kengät ja takki päälläni, koska meidän täytyi ehkä juosta pakoon milloin tahansa", hän kertoi The Washington Postille.

Karpaatit sijaitsevat Itä-Euroopassa Ukrainan, Puolan, Slovakian, Romanian ja Tšekin alueella. Vuoriston korkein huippu on 2655 metrin korkeuteen yltävä Gerlachovský štít Slovakiassa.

Karpaateille on paettu ennenkin, sillä aikoinaan juutalaiset pakenivat vuorille vainoja ja ukrainalaiset Stalinin puna-armeijaa.

Suuri osa nykyisistä tulijoista on saapunut vuoristoon lähes ilman kantamuksia. Omaisuus on pitänyt jättää kiireessä kotipuoleen, tulevaisuus on epävarma.

Ne pakenijat, joilla ei ole rahaa, yöpyvät ja syövät ilmaiseksi.

Vastapalveluksi monet pakenijat osallistuvat sotaponnisteluihin auttamalla Karpaatien paikallista väestöä esimerkiksi ompelemalla naamiointiverkoja tarkastuspisteitä varten, valmistamalla molotov-cocktaileja sekä tekemällä eväitä etulinjan sotilaille, The Washington Post kertoo.

YK:n turvallisuusneuvosto koolle torstaina

Kello 7.49: YK:n turvallisuusneuvosto pitää torstaina hätäistunnon Ukrainan sodan vuoksi, uutisoi muun muassa BBC.

Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Irlanti, Norja ja Albania kutsuivat hätäistunnon koolle, sillä viime päivinä siviilikohteita on pommitettu entistä enemmän.

Venäläisiä maihinnousualuksia purjehti Tsugarunsalmen läpi

Kello 7.24: Neljä venäläistä maihinnousualusta purjehti Japanin Honshūn ja Hokkaidōn saarten välissä sijaitsevan Tsugarunsalmen läpi, Japanin puolustusministeriö kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ministeriön julkaisemissa kuvissa näkyy, että yhden aluksen kannella oli joukko sotilasajoneuvoja. Ministeriön tiedottajan mukaan on mahdollista, että alukset olivat matkalla kohti Ukrainaa. Hänen mukaansa on myös harvinaista, että venäläisalukset purjehtivat salmea pitkin.

Britannian puolustusministeriö arvioi keskiviikkona, että Venäjä on joutunut keräämään lisäjoukkoja kautta maan, mukaan lukien Tyynenmeren laivastolta.

Mariupolin teatteripommituksen uhrimäärää ei edelleenkään tiedetä

Kello 7.23: Eilen Mariupolin teatteriin kohdistuneen pommi-iskun uhrilukua ei vieläkään tiedetä.

Ukrainan viranomaiset arvioivat, että teatterin raunioissa on useita uhreja. Teatteri tuhoutui pommituksessa pahasti.

Teatterin kellarissa oli tiettävästi pommituksia paossa useita satoja, jopa yli tuhat ihmistä.

”Kiina ei koskaan hyökkää Ukrainaan”

Kello 7.20: Kiinan Ukrainan-suurlähettiläs on vakuuttanut maansa tukea Ukrainalle, kertoo ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

”Kiina ei koskaan hyökkää Ukrainaan, me autamme erityisesti talouden saralla. Olemme valmiita auttamaan teitä kehittymään. Tässä tilanteessa, jossa olette nyt, tulemme toimimaan vastuullisesti. Olemme nähneet, kuinka suuri ukrainalaisten yhtenäisyys on ja se puolestaan tarkoittaa vahvuutta”, suurlähettiläs Fan Xianrong sanoi.

Kiinan asemaa Ukrainan sodassa on varjostanut muun muassa maan haluttomuus tuomita Venäjän hyökkäyssota sekä Yhdysvaltojen liittolaisilleen antama varoitus, jonka mukaan Kiina on halukas tukemaan Venäjää myös aseavun muodossa.

Toisaalta Lvivin sotilasaluehallinnon mukaan Kiina on lähettänyt kaksi humanitääristä avustuserää Ukrainaan ja lisää on odotettavissa.

Pelastusviranomaiset: Ainakin yksi kuollut ja kolme loukkaantunut Kiovassa

Kello 7.07: Kiovassa ainakin yksi ihminen on pelastusviranomaisten mukaan kuollut ja kolme loukkaantunut ohjuksen osuttua asuinkerrostaloon, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Ukrainan parlamentti.

Hälytys saapui pelastushenkilökunnalle parlamentin mukaan hieman kello viiden jälkeen aamulla. Rakennuksesta evakuoitiin 30 ihmistä ja siellä roihunnut tulipalo saatiin sammutettua hieman ennen kello kuutta aamulla. Ohjus putosi mitä ilmeisimmin ilmatorjunnan seurauksena Kiovan Darnytsjan piiriin.

Ukrainan ulkoministeri: Tarvitsemme länneltä aseita ja pakotteita

Kello 7.03: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi CNN:n haastattelussa, että maa toivoo länneltä aseita ja talouspakotteita Venäjää kohtaan, muun ukrainalaiset hoitavat itse.

Kuleban mukaan neuvotteluissa Venäjän kanssa talouspakotteilla on merkitystä, sillä ne ovat iskeneet kovaa Venäjän talouteen.

Kuleba sanoi myös, että Venäjä ei ole muuttanut suuresti kantaansa neuvotteluissa, mutta Kuleban mukaan jokainen pienikin liikahdus rakentavampaan suuntaan Venäjän tahoilta on positiivinen asia. Hänen mukaan neuvotteluissa ollaan kuitenkin vielä kaukana ratkaisusta.

BBC: Ukrainan Tshernihivissä leipäjonoiskussa on paikallisviranomaisten mukaan kuollut ainakin 13 ihmistä

Kello 6.48: Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevassa Tshernihivissä kerrottiin keskiviikkona tehdyn iskun leipäjonoon. Aiemmin iskussa kerrottiin kuolleen kymmenen ihmistä, mutta paikallisviranomaisten mukaan kuolonuhrien määrä on noussut 13:een, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Paikallisen poliisipäällikön mukaan iskussa haavoittui lisäksi kymmeniä ihmisiä. Hänen mukaansa leipää jonottaneet ihmiset saivat surmansa pommituksessa, jossa pommeja osui muun muassa viereiseen kerrostaloon.

Noin 300  000 asukkaan Tshernihiv sijaitsee noin 150 kilometriä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta koilliseen.

Useat maat vaativat YK:n hätäistuntoa koolle torstaiksi

Kello 6.27: Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Albania, Irlanti Ja Norja vaativat YK:n hätäistuntoa koolle torstaina keskustelemaan Ukrainan humanitaarisesta kriisistä.

Diplomaattilähteiden mukaan suunnitteilla on, että Ukrainan presidentti Zelenskyi tulisi jossakin vaiheessa puhumaan YK:n yleiskokoukseen, uutisoi The Guardian.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä joutuu todennäköisesti turvautumaan vanhempiin ja epätarkempiin ohjuksiin

Kello 6.27: Venäläisjoukkojen hidas eteneminen ja epäonnistuminen saada Ukrainan ilmatila haltuun on Britannian puolustusministeriön tiedotteen mukaan johtanut siihen, että maa on käyttänyt ennakoitua enemmän kaukolaukaistavia ohjuksiaan.

Tämä puolestaan on johtanut siihen, että Venäjä todennäköisesti joutuu turvautumaan vanhempiin ja epätarkempiin ohjuksiin. Nämä ovat ministeriön mukaan sotilaallisesti ajatellen tehottomampia, minkä lisäksi ne voivat johtaa entistä suurempiin siviiliuhrilukemiin.

YK:n tuoreimpien arvioiden mukaan sodassa on kuollut tai loukkaantunut 1 900 siviiliä. Todelliset uhriluvut ovat kuitenkin todennäköisimmin korkeampia.

Yhdysvaltalaisviranomaiset: Venäläisiä kuollut arviolta yli 7 000

Kello 6.27: Venäläisiä sotilaita on yhdysvaltalaisten tiedusteluviranomaisten mukaan kuollut arviolta jo yli 7 000, kertoo The New York Times.

Kyseessä on vahvistamaton arvio, mutta jos luku pitää paikkaansa, on se suurempi kuin mitä Yhdysvallat menetti yhteensä Irakissa ja Afganistanissa 20 vuotta kestäneiden sotien aikana. Joukkojen menetyksellä on viranomaisten arvion mukaan suuri vaikutuksia venäläisjoukkojen taisteluvalmiuteen, mukaan lukien panssarijoukoissa.

Haavoittuneita on viranomaisten arvion mukaan 14 000–21 000, jos perinteiset laskentatavat pitävät paikkansa. Venäjä on menettänyt myös useita korkea-arvoisia komentajia, kuten kenraaleja, taisteluissa. Tälläkin on arvion mukaan vaikutuksia joukkojen taistelukykyyn ja moraaliin.

Taistelujoukkojen moraali on arvion mukaan jo nyt alhainen ja Valkoisen talon saamien raporttien mukaan on olemassa tapauksia, joissa venäläissotilaat ovat pysäköineet ajoneuvonsa ja yksinkertaisesti lähteneet kävelemään pois taisteluista. Suuret menetykset voivat arvion mukaan rapauttaa moraalia entisestään, etenkin kun haavoittuneita sotilaita palaa takaisin kotiin.

Entisen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman aikaan palvellut korkea-arvoinen virkahenkilö Evelyn Farkas muistuttaa kuitenkin, että maajoukkojen kärsiessä suuria tappioita, Venäjä on suunnannut katseensa taivaalle. Tämä on johtanut muun muassa sairaaloiden ja koulujen pommituksiin, jotka ovat puolestaan auttaneet peittämään maajoukkojen kärsimiä tappioita.

”Tämänkaltaiset tappiot vaikuttavat moraaliin ja yksiköiden koheesioon, erityisesti koska sotilaat eivät ymmärrä, miksi he taistelevat”, Farkas sanoi.

Ukrainan Tšernihiv leipäjonoiskussa on paikallisviranomaisten mukaan kuollut ainakin 13 ihmistä

Kello 6.27: Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevassa Tšernihiv kerrottiin keskiviikkona tehdyn iskun leipäjonoon.

Aiemmin iskussa kerrottiin kuolleen kymmenen ihmistä, mutta paikallisviranomaisten mukaan kuolonuhrien määrä on noussut 13:een, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Paikallisen poliisipäällikön mukaan iskussa haavoittui lisäksi kymmeniä ihmisiä. Hänen mukaansa leipää jonottaneet ihmiset saivat surmansa pommituksessa, jossa pommeja osui muun muassa viereiseen kerrostaloon.

Ukrainalaiset: Melitopolin pormestari vapautettiin asevelvollisia vastaan

Kello 6.27: Ukraina vaihtoi maan presidentin tiedottajan mukaan Melitopolin pormestarin Ivan Fedorovin yhdeksään venäläiseen vankiin, kertoo BBC.

Kyseiset vangit olivat tiedottajan mukaan 18–19-vuotiaita asevelvollisia. Venäjä on aiemmin kertonut, että sen joukoissa on vahingossa taistellut myös asevelvollisia, mutta maan mukaan heidät on lähetetty pois taistelukentiltä.

Ukraina saa Yhdysvalloilta kalustoa, jolla se voi ampua Venäjän lentokoneita paljon kauempaa

Kello 6.27: Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona tarjoavansa Ukrainalle lisää aseistusta puolustukseksi Venäjän hyökkäystä vastaan. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle S-300-ohjuspuolustusjärjestelmiä, joilla voi ampua lentokoneita kauempaa kuin Ukrainan nykyisellä ilmatorjuntakalustolla.

Yhdysvallat tarjoaa myös sata Switchblade-lennokkia, jotka ovat käytännössä lentäviä pommeja. Ne voi kauko-ohjata kameran avulla kohteeseen, jossa ne räjähtävät. Näin Ukraina voi iskeä esimerkiksi Venäjän panssarivaunuja vastaan ilman suoraa näköyhteyttä. Lennokkeja pidetään myös parempina kuin Ukrainan nykyisiä ohjuksia, jotka hakeutuvat kohteeseen lämpösäteilyn perusteella.

Yhdysvallat lähettää Ukrainalle myös 800 olalta ammuttavaa Stinger-ilmatorjuntaohjusta lisää.

Listalla on lisäksi muun muassa 7 000 muuta panssarintorjunta-asetta, tuhansia konekiväärejä, rynnäkkökiväärejä ja kranaatinheittimiä sekä 25 000 kypärää ja muuta suojavarustetta.

Ukrainan rautateiden päällikkö: Miksi EU-pääministerit vaaransivat turvallisuutensa somepäivityksillä junasta?

Kello 6.27: Ukrainan rautateiden päällikkö Oleksandr Kamyšin oli harvoja, jotka tiesivät etukäteen, että Kiovaan oli tiistaina tulossa arvovieraita. Niinpä hän ei voinut käsittää näkemäänsä, kun Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoitti Facebookissa olevansa junassa matkalla kohti Ukrainan pääkaupunkia, seuranaan Tšekin pääministeri Petr Fiala ja Slovenian pääministeri Janez Janša.

"Minä vaalin heidän salaisuuttaan, mutta kun näin siitä julkaistavan jotain verkkoon, yllätyin. En ymmärtänyt sitä", Kamyšin kertoi CNN:n haastattelussa.

Kamyšin piti pääministerien toimintaa "naiivina" ja näiden olinpaikan paljastamista turvallisuusriskinä.

Paikallisviranomaiset: Noin 11 000 pääsi lähtemään Mariupolista keskiviikkona

Kello 6.27: Ukrainan saarretusta Mariupolin satamakaupungista pääsi keskiviikkona lähtemään noin 11  000 ihmistä kohti Zaporižžjaa. CNN:n ja New York Timesin mukaan asiasta on kerrottu Mariupolin kaupunginvaltuuston Telegram-kanavalle tehdyssä julkaisussa.

CNN:n mukaan keskiviikkoiltaan mennessä Venäjän hallussa olevien alueiden läpi Ukrainan hallussa olevaan Zaporižžjaan oli päässyt perille yli 6  400 mariupolilaista. Heidän joukossaan oli yli 2  000 lasta.

Viranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat edelleen estäneet avustuskuljetusten ja kaupunkilaisten evakuointiin tarkoitettujen tyhjien linja-autojen pääsyn kaupunkiin. Mariupolissa on ollut edelleen loukussa noin 300  000 ihmistä.

"Lapsia", luki Mariupolissa pommitetun teatterin edustalla suurin kirjaimin

Kello 6.27: Pommisuojana toimineen teatterin edustalla Ukrainan Mariupolissa luki suurin kirjaimin "lapsia" ennen kuin se tuhoutui Venäjän pommituksessa eilen. Asia käy ilmi Maxar-yhtiön satelliittikuvasta, joka on otettu 14. maaliskuuta eli kaksi päivää ennen iskua.

Satelliittikuvassa näkyy, että ennen pommitusta teatterin molemmin puolin luki maassa isoilla kirjaimilla "дети" eli "lapsia".

Mariupolin pormestari Serhi Orlovin mukaan teatterissa oli pommitushetkellä suojassa 1 000-2 000 siviiliä, mutta tätä tietoa ei ole pystytty varmistamaan riippumattomasti. Uutistoimisto AFP kertoi, että paikallisviranomaisten mukaan siviileitä oli teatterissa monta sataa.

Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puhui sadoista ihmisistä teatterin sisällä iskun aikaan.

"Rakennus on nyt täysin raunioina. Ei ole mahdollista, että venäläiset eivät olisi tietänyt tämän olevan siviilien suojapaikka", Kuleba kirjoitti Twitterissä.

Paikallisviranomaisten mukaan moni jäi loukkuun rakennuksen raunioihin, mutta mahdollisten uhrien määrästä ei ollut heti tietoa, osin koska tykistötuli esti pelastusväen turvallisen saapumisen paikalle.

Pommitetusta teatterista on jaettu sosiaalisessa mediassa kuvia, jotka CNN on vahvistanut olevan Mariupolin teatterista. Kuvia jakoi eilen Twitterissä esimerkiksi Ukrainan parlamentin jäsen Inna Sovsun, joka jakoi myös kuvan teatterista ennen iskua.

Paikallisviranomaisten mukaan Venäjä pommitti myös uimahallia, joka myös pommisuojana.

Venäjä kiisti pommittaneensa siviilikohteita ja syytti tapahtuneesta ukrainalaisjoukkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut