Mitä Ukrainan jättituki Yhdysvalloilta pitää sisällään? Tässä kolme pointtia

Tuki jakautuu kolmeen osaan: puolustukselliseen, humanitaariseen ja taloudelliseen.

Presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris kertoivat suuren rahoituspaketin sisällöstä tiistaina 15. maaliskuuta.

15.3. 22:18

Aamulehti

Yhdysvaltojen järkälemäinen tuki Ukrainalle on jaettu kolmeen osaan, uutiskanava CNN kertoo. Siihen kuuluu aseellista, humanitaarista ja taloudellista apua.

Presidentti Joe Biden kertoi tiistai-iltana Suomen aikaa, että hän oli allekirjoittanut suuren Yhdysvaltojen rahoituspaketin, jonka osa siis Ukrainan tukipaketti on.

Puolustuksellisen ja aseellisen avun osa, noin puolet reilun 13 miljardin dollarin eli noin 12,4 miljardin euron kokonaistuesta ohjataan Yhdysvaltojen puolustusministeriölle, jonka kautta apua ohjataan Ukrainaan. Rahalla lähetetään joukkoja Eurooppaan ja puolustusmateriaalia Ukrainaan. Yhdysvallat on lähettänyt joukkoja Nato-maihin ympäri Eurooppaa turvallisuustilanteen kärjistyttyä viimeisten kuukausien aikana. Yhdysvallat tai sen liittolaiset eivät ole hyväksyneet joukkojen sijoittamista Ukrainaan.

Humanitaarista apua annetaan neljän miljardin dollarin verran. Se ohjataan Ukrainasta pakenevien auttamiseen ja maan sisällä pakoon lähteneille, ruoka-apuun ja terveydenhuoltoon sekä alueille, jotka ovat Ukrainassa haavoittuvassa osassa.

Taloudellinen apu, vajaat kaksi miljardia dollaria Yhdysvallat antaa Ukrainalle ja sen naapurimaille esimerkiksi kyberturvallisuuden parantamiseen ja energian saannista aiheutuviin ongelmiin.

Rahasta ohjataan kymmeniä miljoonia dollareita tukea muun muassa journalisteille ja aktivisteille Ukrainassa.

Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa vuoden 2014 jälkeen 5,6 miljardilla dollarilla ennen nyt hyväksyttyä tukipakettia, selviää ulkoministeriön tiedoista.

Kongressi hyväksyi paketin ennen perjantain aikarajaa. Paketin hyväksyminen tarkoittaa myös sitä, että Yhdysvaltojen hallinto pysyy auki.

Ukraina-tuki on osa Yhdysvaltain liittovaltion rahoituspakettia, jonka kokonaissuuruus on noin 1 500 miljardia dollaria. Ellei pakettia olisi hyväksytty, liittovaltion virastoja olisi jouduttu sulkemaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut