Venäjällä suoraan tv-lähetykseen juossut toimittaja oikeudessa Moskovassa – tuomittiin vain pieniin sakkoihin

Marina Ovsjannikovaa uhkasi 15 vuoden vankeustuomion sijaan enintään 10 päivää vankeutta. Lopulta tuomio oli sakkoja. On epävarmaa, nostetaanko Marina Ovsjannikovaa kohtaan vielä muita syytteitä.

Ukrainan sotaa vastustava mielenosoittaja juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen maanantai-iltana. Naisella oli käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

15.3. 17:19 | Päivitetty 15.3. 19:48

Kiova

Ukrainan sotaa vastustavan julisteen kanssa Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen juossut toimittaja Marina Ovsjannikova oli oikeudessa Moskovassa tiistaina iltapäivällä. Asiasta kertoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, brittilehti Guardian ja uutistoimisto AFP.

BBC:n mukaan Ovsjannikovaa syytetään ”luvattoman julkisen tilaisuuden järjestämisestä”. Kyse on hallinnollisesta syytteestä, josta voi seurata 30 000 ruplan eli noin 250 euron sakko, yhdyskuntapalvelua tai enintään 10 päivää vankeutta.

Alkuillasta Guardian-lehti siteerasi Venäjän valtiollista uutistoimisto Riaa kirjoittamalla, että Ovsjannikova tuomittiin lopulta noin 250 euron sakkoihin. Sakot määrättiin hänelle videosta, jonka hän oli nauhoittanut ennen mielenilmaustaan.

BBC:n mukaan ei ole selvää, nostetaanko häntä kohtaan vielä erillisiä syytteitä mielenosoituksesta suorassa uutislähetyksessä.

Useat mediat kertoivat aiemmin, ettei Ovsjannikovan asianajaja ollut saanut yhteyttä toimittajaan sen jälkeen, kun poliisit veivät tämän maanantai-iltana. Sosiaalisessa mediassa levisi kuitenkin kuva, jossa Ovsjannikova oli oikeudessa asianajajansa kanssa.

Venäjällä hyväksyttiin vastikään laki, jossa ”väärästä uutisoinnista” voidaan tuomita 15 vuoden vankeustuomioon. Useat mediat lopettivat toimintansa Venäjällä.

Kuulusteltiin tunteja

BBC:n mukaan Ovsjannikovaa syytettiin tiistaina oikeudessa vain "luvattoman julkisen tilaisuuden järjestämisestä". Kyse on hallinnollisesta syytteestä, josta voi seurata 30  000 ruplan sakko, yhdyskuntapalvelua tai enintään 10 päivää vankeutta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ovsjannikova kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Ovsjannikova kertoi oikeudenistunnon jälkeen, että häntä oli kuulusteltu yli 14 tuntia ilman oikeusapua tai mahdollisuutta ottaa yhteyttä läheisiinsä.

Kehotti ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa

Ovsjannikova juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen maanantai-iltana. Hänellä oli käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

Tempauksen jälkeen Ovsjannikova pidätettiin välittömästi. Viranomaisten mukaan häntä oltaisiin voitu syyttää Venäjän uuden lain perusteella, jonka mukaan ”valeuutisten” levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

”He eivät voi pidättää meitä kaikkia”

”Valitettavasti olen työskennellyt ykköskanavalla viime vuosina Kremlin propagandan parissa, Ovsjannikova sanoi Washington Postin mukaan videolla”, jonka hän oli nauhoittanut ennen mielenilmaustaan.

”Nyt häpeän. Häpeän, että olen sallinut valheiden kertomisen televisioruuduilla. Häpeän”, että annoin tehdä venäläisistä zombeja.

Hän päätti videonsa kutsumalla ihmiset kaduille.

”Älkää pelätkö. He eivät voi pidättää meitä kaikkia.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkailevan kansalaisjärjestön OVD-infon mukaan Ovsjannikova sanoo videolla, että hänen isänsä on ukrainalainen ja äitinsä venäläinen eikä hän näe maita vihollisina.

Venäjän on laajalti sulkenut tai rajoittanut sosiaalisen median alustoja, joita on käytetty poliittisten lausuntojen tekemiseen.

”Lopettakaa sota”

Ovsjannikovan lähetyksessä kantamassa julisteessa luki: ”Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan”.

Nainen ehti myös sanomaan venäjäksi ”Lopettakaa sota!”. Uutisankkuri yritti peittää hänen sanansa puhumalla kovempaa. Tämän jälkeen kanava vaihtoi kiireesti videokuvaan sairaalasta.

Paikallista aikaa iltayhdeksältä lähetettävä ohjelma on pyörinyt Neuvostoliiton ajalta asti, ja sitä katsovat miljoonat eri puolilla Venäjää. Sen yleisöön kuuluu erityisesti vanhempaa väestöä.

Ovsjannikova ei ole ollut ainoa, jolle Ukraina-uutisoinnissa Moskovan äänitorvena toimiminen on käynyt ylivoimaiseksi.

BBC kertoi tiistaina, että myös yksi Venäjän tunnetuimpien uutisohjelmien ankkureista, Lilia Gildejeva NTV-kanavalta, on lähtenyt pois Venäjältä. Gildejeva on kertonut tunnetulle bloggarille Ilja Varlamoville, että hän erosi työstään poistuttuaan ensin maasta.

”Lähdin ensin pois Venäjältä, koska pelkäsin, etteivät he antaisi minun lähteä noin vain, ja sitten vasta jätin eroilmoitukseni”, hän kertoi.

NTV-kanava on Venäjän kolmanneksi suosituin tv-kanava, jonka omistaa energiajätti Gazprom. Sen uutisointi noudattaa tiukasti Kremlin virallista linjaa. Gildejeva oli saanut palkintoja työstään.

Zelenskyi kiitti toimittajaa, Macron tarjosi tälle suojelua

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti videolla Ovsjannikovaa mielenilmauksesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan kertoi aiemmin tänään aikovansa keskustella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa mahdollisuuksista tarjota Ovsjannikovalle suojelua.

”Aloitamme diplomaattiset ponnistelut tarjotaksemme hänelle suojelua joko suurlähetystön tai turvapaikan kautta”, Macron sanoi.

Ranskan presidentti kertoi esittävänsä ratkaisuehdotustaan Putinille, kun keskustelee tämän kanssa seuraavan kerran.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut