Boris Johnson: Länsimaat tekivät kamalan virheen Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2014 – ”Emme voi jatkaa näin”

Länsimaiden riippuvuus venäläisestä öljystä ja kaasusta on mahdollistanut Vladimir Putinille länsimaiden ”kiristämisen”, kirjoittaa Britannian pääministeri Boris Johnson The Telegraph-lehdessä.

Boris Johnsonin mukaan ainoa keino estää Venäjän toimet on irrottautua nykyisestä energiariippuvuudesta.

15.3. 10:54

Britannian pääministeri Boris Johnson on kirjoittanut The Telegraph -lehteen pitkän artikkelin, jossa hän käy läpi ajatuksiaan Venäjästä, meneillään olevasta Ukrainan sodasta ja siitä, mitä länsimaiden pitäisi tehdä seuraavaksi.

”Emme voi jatkaa näin. Lännen on lopetettava riippuvuutensa Vladimir Putinista”, Johnsonin kirjoitus on otsikoitu.

Tekstissään Johnson moittii länsimaita siitä, miten ne reagoivat Krimin miehitykseen ja Itä-Ukrainan sotaan vuonna 2014.

”Kun Vladimir Putin hyökkäsi Ukrainaan ensimmäisen kerran vuonna 2014, länsimaat tekivät kamalan virheen. Venäjän johtaja syyllistyi väkivaltaiseen hyökkäykseen ja otti haltuunsa ison palan itsenäisestä maasta – ja me annoimme hänen tehdä niin”, Johnson kirjoittaa.

Johnson pitää suurimpana ongelmana sitä, että Krimin miehityksestä ja Itä-Ukrainassa käydyistä taisteluista huolimatta länsimaat jatkoivat tiiviitä taloudellisia yhteyksiä Venäjän kanssa ja ennemminkin vain vahvistivat niitä.

Länsimaat tulivat riippuvaisiksi venäläisestä öljystä ja kaasusta, minkä takia Putin tiesi, että niiden oli hyvin vaikea rankaista häntä, kun Venäjä helmikuussa 2022 aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainassa, Johnson kirjoittaa.

Pääministeri tekee kirjoituksessaan selväksi, että hänestä tilanteen on muututtava viimeistään nyt.

”Niin kauan kuin länsimaat ovat riippuvaisia Putinista, hän tekee kaikkensa käyttääkseen hyväksi tuota riippuvuutta.”

Johnson lupaa kirjoituksessaan, että Britannia kieltää venäläisen öljyn tuonnin maahan. Yhdysvallat on jo aiemmin ilmoittanut tekevänsä saman. Pääministerin mukaan tärkeintä on nimenomaan se, että kaikki länsimaat pyrkivät yhdessä rintamassa samaan.

”Jos maailma voi lopettaa riippuvuutensa venäläisestä öljystä ja kaasusta, voimme tuhota Putinin strategian”, Johnson kirjoittaa.

Kirjoituksessaan Johnson käy läpi, millä tavoin Britannia voi lisätä omaa energiantuotantoaan. Strategian ytimessä on hänen mukaansa vihreä energia. Johnson kirjoittaa pitkästi uusiutuvan energian merkityksestä ja muun muassa aurinkoenergian lisähyödyntämistä. Sen lisäksi Britannia aikoo tehdä uusia satsauksia ydinenergiaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut