Zelenskyi kiitti mielenosoittajaa, joka juoksi Venäjällä suoraan tv-lähetykseen – ”Häpeän, että olen sallinut valheiden kertomisen televisioruuduilla”

”Älkää pelätkö. He eivät voi pidättää meitä kaikkia”, tv-kanavan toimittaja sanoi ennen mielenilmausta nauhoitetulla videolla.

Kuvakaappaus hetkestä, kun sotaa vastustava mielenosoittaja juoksi venäjällä suoraan tv-lähetykseen.

15.3. 8:08

Helsinki/Moskova

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti tuoreimmalla videollaan TV-työntekijää, joka juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen maanantai-iltana. Naisella oli käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkailevan kansalaisjärjestön OVD-infon mukaan nainen vietiin poliisiasemalle. Yhdysvaltainen Washingon Post kirjoittaa naisen olevan kanavan toimittaja ja tuottaja.

”Valitettavasti olen työskennellyt ykköskanavalla viime vuosina Kremlin propagandan parissa”, toimittaja sanoi Washington Postin mukaan videolla, jonka hän oli nauhoittanut ennen mielenilmaustaan.

”Nyt häpeän. Häpeän, että olen sallinut valheiden kertomisen televisioruuduilla. Häpeän, että annoin tehdä venäläisistä zombeja.”

Hän päätti videonsa kutsumalla ihmiset kaduille.

”Älkää pelätkö. He eivät voi pidättää meitä kaikkia.”

OVD-infon mukaan nainen sanoo videolla, että hänen isänsä on ukrainalainen ja äitinsä venäläinen ja että hän ei näe maita vihollisina.

Venäjän on laajalti sulkenut tai rajoittanut sosiaalisen median alustoja, joita on käytetty laajalti poliittisten lausuntojen tekemiseen.

”Lopettakaa sota”

Naisen lähetyksessä kantamassa julisteessa luki: ”Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan”.

Nainen pystyi myös sanomaan venäjäksi ”Lopettakaa sota!”. Uutisankkuri yritti peittää hänen sanansa puhumalla kovempaa. Tämän jälkeen kanava vaihtoi kiireesti videokuvaan sairaalasta.

Paikallista aikaa iltayhdeksältä lähetettävä ohjelma on pyörinyt Neuvostoliiton ajalta asti, ja sitä katsovat miljoonat eri puolilla Venäjää. Sen yleisöön kuuluu erityisesti vanhempaa väestöä.

Venäjällä hyväksyttiin tämän kuun alkupuolella laki, jonka mukaan ”valeuutisten” levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Zelenskyi vetosi venäläisjoukkoja antautumaan

Ukrainan presidentin kanslian sivuilla julkaistun englanninkielisen käännöksen mukaan Zelenskyi sanoi olevansa kiitollinen niille venäläisille, jotka taistelevat väärää tietoa vastaan ja kertovat totuuden.

”Olen kiitollinen niille venäläisille, jotka eivät lakkaa yrittämästä välittää totuutta”, Zelenskyi sanoi.

”Niin pitkään kun maanne ei ole täysin sulkeutunut maailmalta muuttuen erittäin suureksi Pohjois-Koreaksi, teidän on taisteltava. Ette saa menettää mahdollisuuttanne.”

Useamman minuutin puheessaan hän vetosi myös venäläisjoukkoihin ja kehotti heitä antautumaan.

”Miksi kuolisitte? Minkä takia? Tiedän, että haluatte selvitä.”

”Ukrainalaisten puolesta annan teille mahdollisuuden. Mahdollisuuden selvitä. Jos antaudutte joukoillemme”, kohtelemme teitä kuten ihmisiä kuuluu kohdella.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut