Kiovaa pommitettiin rajusti, tilanne Mariupolin suurimmalla sairaalalla kaoottinen – Biden hyväksyi historiallisen rahoituksen Ukrainalle: 13,6 miljardia dollaria

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä tiistaina 15. maaliskuuta 2022. Tiistai oli sodan 20. päivä.

15-kerroksinen talo tuhoutui täysin Venäjän iskuissa tiistaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Kaupunkiin julistettiin 35 tuntia kestävä ulkonaliikkumiskielto tiistai-illasta alkaen.

15.3. 6:29 | Päivitetty 15.3. 22:48

Aamulehti

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tiistaina 15. maaliskuuta. Kaikki aihetta käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

Tiistai 15.3.

Ukrainalaisviranomainen: Venäjän sotalaivat ovat pommittaneet Odessan aluetta, kaksi loukkaantunut

Kello 22.47: Venäjän sotalaivojen kerrotaan pommittaneen Odessan aluetta, joka sijaitsee Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla. Paikallisviranomaisten mukaan iskuissa on loukkaantunut kaksi ihmistä, kertoo The Kyiv Independent -lehti Twitterissä.

Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona

Kello 22.10: Päivän neuvottelut Venäjän kanssa ovat päättyneet ja ne jatkuvat keskiviikkona, ukrainan neuvottelija Mykhailo Podoliak kertoo tviitissään.

Venäjä ampunut tähän mennessä yli 950 ohjusta Ukrainaan

Kello 22.01: Venäjän joukot ovat Yhdysvaltalaisen puolustusviranomaisen mukaan laukaisseet Ukrainaan yli 950 ohjusta hyökkäyksensä aikana. Viranomaisen mukaan Venäjän joukot eivät ole edenneet lähemmäs Kiovan kaupunkia. Venäjän joukot ovat edelleen 15–20 kilometrin päässä Kiovan luoteispuolella ja 20–30 kilometrin päässä kaupungin itäpuolella.

Viimeisen vuorokauden aikana Ukrainaan on saapunut puoluksellista apua sekä Yhdysvalloista että muista maista. Apu on sisältänyt myös aseita.

Tuhansia saatu evakuoitua Mariupolista päivällä

Kello 21.46: Ukrainassa liki 20 000 ihmistä on evakuoitu piiritetystä Mariupolin satamakaupungista maan eteläosassa, kertovat Ukrainan presidentinkanslian lähteet.

Sen sijaan Mariupoliin lähetetyt avustustarvikkeet ovat jo kolmatta päivää jumissa läheisessä Berdjanskin satamakaupungissa, jonka venäläisjoukot ovat ottaneet haltuunsa.

Mariupolissa edelleen olevien asukkaiden tilanne on epätoivoinen, koska kaupungissa ei enää juuri ole ruokaa tai puhdasta vettä

Iskut Kiovaan kiihtyivät tiistai-iltana

Kello 21.42: Yhdysvaltojen vanhempi puolustusviranomainen kertoo Guardian-lehden mukaan, että Venäjän ilmaiskut siviilikohteisiin ovat kiihtyneet tiistai-iltana.

Venäläisjoukot ovat edelleen Kiovan kaupungin laitamilla. Pääkaupunkiin määrättiin 35 tunnin ulkonaliikkumiskielto tiistai-illasta alkaen. Ukrainalaisviranomaiset ovat esittäneet arvioita, että Venäjä kiihdyttäisi hyökkäystään seuraavien päivien aikana.

Biden allekirjoitti historiallisen sopimuksen rahoituksesta

Kello 21.25: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi hyväksyneensä historiallisen 13,6 miljardin dollarin eli noin 12,4 miljardin euron suuruisen rahoituksen Ukrainalle. Biden kertoo asiasta Twitterissä tiistai-iltana.

Alueelliset viranomaiset: Venäläisjoukot pakottavat ihmisiä sairaalaan

Kello 21.11: Guardian-lehden seuraamien lähteiden mukaan venäläisjoukot olisivat pakottaneet satoja ihmisiä pois kodeistaan ja Mariupolin suurimpaan sairaalaan tiistaina.

Aiemmin mediaan levisi tieto, että joukot olivat vallanneet sairaalan. Alueellinen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kertoi lehden mukaan, että sairaalan työntekijä oli saanut tehtyä hälytyksen tilanteesta. Aiemmin kerrottiin, että noin 400:aa työntekijää ja potilasta pidettäisiin sairaalassa panttivankeina jo valmiiksi. Työntekijän kerrottiin viestittäneen sairaalasta, että heidän ei anneta lähteä pois.

Ukrainassa työskentelevä BBC:n toimittaja James Waterhouse tviittasi tiistai-iltana, että potilaita olisi hoidettu kellarissa, sillä sairaalarakennus oli kärsinyt vahinkoja.

Zelenskyiltä kovaa kritiikkiä Natolle

Kello 21: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moitti kovin sanoin sotilasliitto Natoa tiistaina. Zelenskyi on toistuvasti vedonnut toistuvasti länteen, että Ukrainan päälle asetettaisiin lentokieltoalue. Tästä Nato ja länsi ovat kieltäytyneet. Se merkitsisi osapuolten arvion mukaan välitöntä tilanteen eskaloitumista, sotaa Yhdysvaltojen ja Venäjän välille. Lentokieltoaluetta pitäisi valvoa, ja se tarkoittaisi Nato-maiden koneita.

Zelenskyi sanoi, että Naton artikla viisi ei ole ”koskaan ollut heikompi”. Artikla viisi tarkoittaa, että jos yhtä Nato-maata kohtaan hyökätään, hyökätään kaikkia Nato-maita kohtaan. Ukraina ei ole Nato-maa, mutta esimerkiksi Puolan sen vieressä on. Natoon kuuluu 30 jäsenmaata. Zelenskyi sanoi, että kaikki yli 800 ohjusta, jota Venäjä on ampunut Ukrainaan, ovat vastaus siihen, ovatko Naton ovet todella auki Ukrainalle.

Nato järjestää huippukokouksen 24. maaliskuuta Brysselissä. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden osallistuu kokoukseen. Kokouksen teema on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Naton tuki Ukrainalle ja Naton puolustuksen vahvistaminen, pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiistaina.

Valkoinen talo kommentoi pian Zelenskyin puheen jälkeen, ettei Yhdysvallat edelleenkään tue lentokieltoalueen perustamista.

Lue tästä tärkeimpiä tapahtumia Ukrainasta tiistai-iltaan mennessä

Kello 20.30: Pääkaupunki Kiovaan iskettiin raskaasti ja useita kertoja tiistaiaamun aikana. Ainakin yksi 15-kerroksinen kerrostalo syttyi tuleen ja tuhoutui täysin. Iskussa kuoli ainakin viisi ihmistä.

Noin 2 000 autoa pääsi lähtemään pitkään saarretusta Mariupolin kaupungista kyydissään siviileitä. Paikallisten viranomaisten mukaan 2000 muuta autoa odotti pääsyä pois kaupungista. Noin 400 000 asukkaan kaupungista on saatu evakuoitua vasta muutamia tuhansia ihmisiä. Mariupolissa on pulaa sähköstä, lämmöstä, ruuasta ja lääkkeistä. Avustustarvikerekat eivät päässeet kaupunkiin. Tiistai-iltana kerrottiin, että venäläisjoukot olisivat vallanneet sairaalan, jossa on ainakin 400 ihmistä. Raporteissa puhuttiin panttivankitilanteesta.

Yli sata linja-autoa pääsi poistumaan Sumyn kaupungista. Kansainvälinen Punainen Risti kertoi, että linja-autot olivat täynnä siviileitä. Kaupunki on piiritetty. Kaksi erillistä letkaa suuntaa Poltavaan, Ukrainan keskiosaan.

Venäjän ja Ukrainan neuvottelut jatkuivat edelleen tiistaina. Arvioiden mukaan kyseessä on alemman tason delegaatiot, jotka tuskin neuvottelevat mistään konkreettisista tai suurista päätöksistä. Tiistai-iltana puoli yhdeksään mennessä neuvotteluista ei ollut kuultu uusia tietoja.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden matkustaa Brysseliin ensi viikon tiistaina. Biden osallistuu EU:n ja Naton kokouksiin. Venäjä ilmoitti muun muassa Bideniin kohdistuvista pakotteista tiistaina. Käytännössä pakote tarkoittaa sitä, että Biden ja muut listalla olevat eivät saa matkustaa Venäjälle.

Yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta tiistai-iltaan mennessä. Heistä noin kaksi miljoonaa on Puolassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan Kanadan johdolle, että Venäjän hyökkäyksen aikana Ukrainassa on kuollut lähes 100 lasta.

Joe Biden osallistuu EU- ja Nato-kokouksiin Brysselissä

Kello 19.41: Valkoinen talo vahvisti Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin matkustamisen Brysseliin ensi viikolla. Bidenin on määrä osallistua EU- ja Nato-kokouksiin 24. maaliskuuta torstaina.

Matka on järjestetty nopeasti. Biden tapaa liittolaismaiden johtoa. Tarkkaa listaa ei ole vielä kerrottu. Uutiskanava CNN kertoi lähteisiinsä viitaten matkasta jo eilen. Kreml ehti ilmoittaa, että Bidenin ja Vladimir Putinin tapaamista ei ole suunnitteilla.

Valkoinen talo ei kommentoi sitä, matkustaako Biden Brysselistä vielä muualle tai tapaako hän kenties Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä.

Venäjä käynnisti toimet Euroopan neuvostosta eroamiseksi

Kello 19.14: Venäjä on käynnistänyt prosessin maan eroamiseksi Euroopan neuvostosta. Yleiseurooppalaisen ihmisoikeuselimen jättämisestä ilmoitti tänään Venäjän ulkoministeriö.

Kyse on joidenkin asiantuntijoiden mukaan ollut siitä, eroaako Venäjä Euroopan neuvostosta vai ehtiikö neuvosto erottaa sitä ennen Venäjän.

Kun hyökkäys Ukrainaan oli alkanut, Euroopan neuvosto kertoi helmikuun lopulla estävänsä Venäjän edustajilta osallistumisen ihmisoikeuselimen toimintaan. Päätöksen syyksi ilmoitettiin Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan.

Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu hallitustenvälinen organisaatio. Jos Venäjä lähtee neuvostosta, siihen jää 46 jäsenvaltiota.

Lähteet: Venäläisjoukot vallanneet sairaalan Mariupolissa, sisällä 400 ihmistä

Kello 19.11: Guardian-lehti ja Britannian yleisradioyhtiö BBC kertovat, että venäläisjoukot olisivat vallanneet sairaalan Mariupolissa ja pitäisivät henkilökuntaa sekä potilaita panttivankeinaan. BBC perustaa tietonsa Mariupolin varapormestarin antamiin tietoihin. Sergei Orlov kertoo alueelta, että kyse olisi Mariupolin suurimmasta sairaalasta. Orlov sanoo, että myös Donetskin alueen kuvernööri on vahvistanut, että sairaala, joss aon 400 ihmistä sisällä, olisi venäläisjoukkojen hallinnassa.

AFP: Biden saapuu Eurooppaan

Kello 19.05: Uutistoimisto AFP kertoo Guadian-lehden mukaan, että Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden saapuu Eurooppaan ensi viikolla. Bidenin on määrä osallistua EU-kokoukseen Brysselissä, Belgiassa.

Uutistoimisto perustaa uutisensa EU:n viranomaislähteisiin.

Naton Stoltenberg: Venäjä saattaa valmistautua kemialliseen hyökkäykseen

Kello 18.03: Sotilasliitto Nato pelkää Venäjän valmistautuvan kemialliseen hyökkäykseen Ukrainassa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tänään ennen sotilasliiton puolustusministerien kokousta.

Stoltenberg kertoi Naton pysyvän erittäin valppaana riskin suhteen ja korosti, että Venäjällä olisi korkea hinta maksettavana, jos se rikkoisi kansainvälistä oikeutta käyttämällä kemiallisia aseita.

Myös Britannian puolustusministeriön tiedustelutiedot ovat viitanneet siihen, että Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä Ukrainassa.

Tass: Venäjä asettanut omalle pakotelistalleen presidentti Joe Bidenin

Kello 17.51: Venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan Venäjä on asettanut omia henkilöpakotteitaan yhdysvaltalaisille poliittisille vaikuttajille ja näihin liittyville henkilöille.

Venäjän pakotelistalla on 13 yhdysvaltalaista henkilöä kuten presidentti Joe Biden ja tämän poika Hunter Biden, ulkoministeri Antony Blinken, Pentagonin johtaja Lloyd Austin, CIA:n johtaja William Burns, Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Venäjän ulkoministeriön mukaan syynä henkilöpakotteille on "sarja ennennäkemättömiä pakotteita, jotka kieltävät muun muassa Venäjän federaation korkeiden virkamiesten pääsyn Yhdysvaltoihin".

Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut jatkuvat, kertoo Ukrainan neuvottelija

Kello 17.41: Pääneuvottelut Venäjän kanssa ovat alkaneet, kertoo Ukrainan neuvottelija Myhailo Podoljak.

Podoljakin Twitter-päivityksen mukaan asialistalla ovat muun muassa tulitauko ja joukkojen vetäminen Ukrainasta.

Venäjän seuraavaa siirtoa pohditaan

Kello 15.43: Venäläisjoukot eivät ole edenneet vielä Kiovaan. Hyökkäys Ukrainaan on kestänyt nyt 20 päivää. Pääkaupunki Kiovan laita-alueille on tehty kuitenkin päivittäin rajuja ohjusiskuja. Tiistai-aamuna useita ihmisiä sai surmansa kerrostaloihin tehdyissä ilmaiskuissa. Myöhemmin Kiovaan julistettiin 35 tunnin ulkonaliikkumiskielto, jonka kerrottiin alkavan kello kahdeksan tiistai-iltana.

Asukkaat saavat liikkua ulkona tänä aikana ainoastaan pommisuojiin. Samantapainen kielto määrättiin Kiovaan pian sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä lähes kolme viikkoa sitten.

Kyiv Independent -lehden toimittajan Illja Ponomarenkon mukaan kyseessä on merkki siitä, että Venäjä aikoo lähes varmasti yrittää voimakasta ”kumouksellista toimintaa” kaupungissa seuraavan kahden vuorokauden aikana.

Britannian puolustusministeriö on arvioinut, että Venäjä yrittää asemoida joukkonsa uudelleen hyökkäystä varten ja Kiova olisi todennäköisesti kohteena.

Uutistoimisto Reuter välitti videokuvaa tuhoutuneesta kerrostalosta Kiovasta tiistaiaamuna:

2 000 siviiliajoneuvoa pääsi pois Mariupolista

Kello 15.23: Ukrainassa noin 2 000 siviiliajoneuvoa on onnistunut ajamaan pois saarretusta Mariupolista evakuointireittiä pitkin.

Asiasta kertoi Mariupolin kaupunginvaltuusto tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan. Noin 2 000 autoa on jäänyt vielä odottamaan pääsyä pois kaupungista. Paikallisviranomaisten mukaan kaupungissa on saarroksissa noin 350 000 ihmistä.

Sdp:n Kiljunen: On olemassa ”hirvittävä vaara”, että Suomen Nato-hakemus nyt laajentaisi Ukrainan sotaa

Kello 14.26: Suomalaisten kannatus Nato-jäsenyydelle on kasvanut mielipidemittauksissa historiallisella vauhdilla. Koko Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on myllerryksessä.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) on ollut yksi vannoutuneita Naton vastustajia vuosikymmeniä. Hän on myös kritisoinut muun muassa Suomen ostamien uusien hävittäjien suurta määrää.

Nyt häneltäkään ei irtoa enää absoluuttista Nato-kantaa.

”Vastaan, etten sijoita juuri nyt itseäni yhtään mihinkään. Siinä mielessä kanta on muuttunut, että aikaisemmin kantani oli, että ehdottomasti ei Natoon. Aikaisemmin perusteluni oli, että Nato-jäsenyys altistaa Suomen potentiaalisten suurvaltakonfliktin etumaastoon ja osapuoleksi”, Kiljunen sanoo.

Kiljusen mukaan kaikki vaihtoehdot on nyt tutkittava tarkasti läpi ja vain Suomen turvallisuuden näkökulmasta.

Pormestari Klytško: Neljä kuollut tänään Kiovassa ilmaiskuissa

Kello 14.17: Ukrainan pormestari Vitali Klytško on ilmoittanut, että neljä ihmistä on kuollut tiistaiaamuna Kiovaan tehdyissä Venäjän ilmaiskuissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Aiemmin kuolleiden määräksi oli ilmoitettu kaksi.

"Pelastajat sammuttavat yhä liekkejä", Klytško kertoi viestipalvelu Telegramissa.

Zelenskyi vetosi JEF-maihin Lontoossa: ”Haluaisin teidän auttavan itseänne auttamalla meitä”

Kello 13.59: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Lontoossa pidetyssä JEF-maiden kokouksessa tiistaina ja varoitti, että kaikki Euroopan maat ovat Venäjän kohteena.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Ison-Britannian johtama monenvälinen puolustusyhteistyökehys, jossa on mukana Iso-Britannian ja Suomen lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro.

”Olemme kaikki Venäjän kohteita, ja siksi kaikki kääntyy Eurooppaa vastaan, jos Ukraina ei kestä. Joten haluaisin teidän auttavan itseänne auttamalla meitä”, Zelenskyi sanoi.

Hänen mukaansa Ukraina tekee kaikkensa saadakseen tarvitsemansa suihkuhävittäjät ja ohjuspuolustusjärjestelmät.

”Haluamme saada luotettavat takuut meille ja siten myös teille”, Zelenskyi sanoi.

Avunpyynnössään hän lisäsi, että venäläiset propagandistit väittävät jatkuvasti, että Ukrainan sota on vasta alkua.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja kannattaa lujasti Venäjän sulkua

Kello 13.32: Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n brittiläinen puheenjohtaja Sebastian Coe pitää Venäjän ja Valko-Venäjän sulkua kansainvälisestä urheilutoiminnasta välttämättömänä. Ukrainan sodan takia maat on suljettu esimerkiksi yleisurheilun viikonvaihteessa Belgradissa järjestettävistä MM-hallikisoista.

Coe esitti näkemyksensä maanantaina etäyhteyksin järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

”Yksikään urheilujärjestö ei haluaisi sulkea ainuttakaan joukkuetta tai urheilijaa tapahtumistaan. Emme me sen takia ole lähteneet mukaan urheiluun – mutta nyt on kyse tapauksesta, joka on mullistanut kaiken”, Coe kertoi muun muassa yhdysvaltalaisen uutissivuston nationworldnews.comin mukaan.

”Ukrainan sodasta tulee ennakkotapaus tässä suhteessa.”

Ukrainaan hyökänneen Venäjän ja sitä tukevan Valko-Venäjän urheilijat on suljettu joukkueina nopeasti kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta. Kyse ei ole vain protestista, vaan myös keinosta saattaa Venäjän sotatoimet maan kansalaisten tietoon.

Tunnettu venäläinen uutisankkuri lopetti työnsä ja lähti maasta

Kello 13.25: Uutisankkurina yhdellä Venäjän suurimmista tv-kanavista työskennellyt Lilia Gildeyeva on lopettanut työnsä ja lähtenyt Venäjältä. Gildeyeva kertoo päätöksestään tunnetun venäläisen bloggaajan Ilja Varlamovin Telegram-kanavalla. Aiheesta on uutisoinut myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.

”Ensin lähdin Venäjältä, koska pelkäsin, että he eivät päästäisi minua lähtemään noin vain. Sitten toimitin eroanomukseni”, Gildeyeva kertoo kanavalla.

Gildeyeva on toiminut uutisankkurina Segodnya-nimisessä uutisohjelmassa NTV-kanavalla, joka on Venäjän kolmanneksi katsotuin tv-kanava. Sen omistaa vahvasti Kreml-myönteinen Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom.

Gildeyeva on aiemminut saanut tunnustusta työstään presidentti Vladimir Putinilta. Vuonna 2021 hän oli Putinin listalla toimittajista, joita presidentti kiitti ”saavutuksista joukkotiedotusvälineiden kehittämisessä”. Vuonna 2008 Putin kiitti häntä ”aktiivisuudesta kansalaisyhteiskunnan kehittämiseksi”.

Ruokavirasto: ”Ukrainasta tuotujen lemmikkieläinten aiheuttamat terveysriskit syytä tiedostaa”

Kello 13.21: Ruokavirasto muistuttaa, että Ukrainasta tuodut lemmikkieläimet saattavat aiheuttaa riskejä sekä ihmisille että muille eläimille.

Suomeen tulee tällä hetkellä sotaa pakenevien ihmisten mukana myös lemmikkejä, jotka eivät täytä olosuhteista johtuen kaikkia etukäteisvaatimuksia.

Ruokavirasto huomauttaa, että Ukrainassa esiintyy eläimissä esimerkiksi raivotautia eli rabiesta. Tästä syystä sieltä tulleiden lemmikkien pitäisi pysyä eristettyinä perheen ulkopuolisista ihmisistä ja eläimistä vähintään 30 vuorokauden ajan.

Lisäksi lemmikkien omistajat tulisi ohjata ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin pikaisesti maahan tulonsa jälkeen.

YK: Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta

Kello 13.14: Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta Venäjän hyökättyä maahan lähes kolme viikkoa sitten.

Asiasta kertoi YK tiistaina. YK:n mukaan paenneista lähes puolet, 1,4 miljoonaa, on lapsia.

Paenneista 1,7 miljoonaa ihmistä eli yli puolet on suunnannut naapurimaahan Puolaan. Moni on myös päätynyt Romaniaan, Moldovaan, Unkariin ja Slovakiaan.

Nainen kantaa kissaa repussaan evakuoinnissa Brovaryn kaupungista ihan Kiovan ulkopuolelta 13. maaliskuuta.

Sumyyn yritetään järjestää kaksi bussisaattuetta

Kello 13.06: Kansainvälinen Punainen Risti toivoo, että tänään onnistutaan järjestämään kaksi noin 30 linja-auton saattuetta, joiden avulla saadaan evakuoitua siviilejä Koillis-Ukrainan Sumyn kaupungista, uutisoi Reuters.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tiedottaja Ewan Watson huomautti, että samanlaiset evakuoinnit Mariupolista ovat viivästyneet.

Venäjään kohdistuvat talous­pakotteet kurjistavat tavallisten venäläisten elämää

Kello 12.51: Sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi joukkonsa aloittamaan laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, länsimaat ovat asettaneet maalle tiukkoja talouspakotteita ja lukuisat yritykset ovat itse ilmoittaneet vetäytyvänsä maasta.

Kuluttajahinnat lähtivät nousuun Venäjällä heti täysimittaisen hyökkäyksen ensimmäisellä viikolla ja ruoan hinta oli yksi kovimmista nousijoista, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Sota-aika näkyy Venäjällä muun muassa sulkeutuneina liikkeinä ja tavaran hamstraamisena.

Tšernihivin alue varoittaa maanlaajuisista ilmaiskuista: ”Ilmahyökkäys koko Ukrainassa! Menkää suojaan!”

Kello 12.47: Pohjois-Ukrainassa sijaitseva Tšernihivin alue varoittaa maanlaajuisista ilmaiskuista ja kehottaa Ukrainan kansalaisia hakeutumaan pommisuojiin, uutisoi Reuters.

Vielä on epäselvää, ovatko muut Ukrainan alueet antaneet samanlaisia varoituksia Venäjän joukkojen ilmaiskuista.

”Huomio. Ilmahyökkäys KokO UKRAINASSA! Menkää suojaan!”, luki verkossa julkaistussa varoituksessa.

Kiovan pormestari Vitali Klitško kommentoi aiemmin tiistaina pääkaupunkiin asetettua 35 tunnin ulkonaliikkumiskieltoa: ”Tämä päivä on vaarallinen ja vaikea. Tästä syystä pyydän kaikkia kiovalaisia valmistautumaan jäämään kotiin kahdeksi päiväksi tai jos sireenit soivat”.

”Pääkaupunki on Ukrainan sydän, ja sitä puolustetaan. Emme luovuta Kiovan suhteen, joka on tällä hetkellä Euroopan vapauden ja turvallisuuden symboli”, Klitško sanoi.

The New York Times: Venäjä käyttää Iskander-ohjuksissaan uudenlaista hämäysosaa

Kello 12.31: Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä käyttää uutta ominaisuutta ohjuksissaan, joita se ampuu laajalti Ukrainaan.

The New York Times kertoo, että Venäjän lyhyen kantaman Iskander-M ballistisissa ohjuksissa on ominaisuus, jolla ohjus pystyy harhauttamaan Ukrainan ilmapuolustusta eli sen tutkia ja torjuntaohjuksia.

Ukrainasta on löytynyt Iskandereista irronneita noin 30 senttiä pitkiä, valkoisia ja oranssipyrstöisiä osia. Osat irtoavat varsinaisesta ohjuksesta sen lentäessä kohteeseensa, kun ohjus havaitsee olevansa vihollisen ilmatorjunnan kohteena.

IS: Jääkiekon MM-kotikisojen toinen areena vaihtuu Helsingin jäähalliksi

Kello 12.27: Jääkiekon MM-kisat käydään tänä keväänä Suomessa. Pääareenana toimii tänä vuonna Tampereen uusi Nokia-areena, mutta toiseksi pelipaikaksi oli alun perin ilmoitettu Helsinki-halli, aikaisemmalta nimeltään Hartwall-areena.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan nyt on päätetty, että MM-pelejä ei käydä Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien oligarkkien hallinnoimassa hallissa. Jo aiemmin on ilmoitettu, että Helsinki-halliin suunnitellut kansainväliset konsertit siirretään toisaalle. Virvoitusjuomayhtiö Hartwall irtisanoi markkinointi­yhteistyö­sopimuksen halliyhtiön kanssa toissa viikolla, ja Hartwallin nimikyltti poistettiin saman tien areenan seinästä.

”Ilta-Sanomien useasta eri sisäpiirilähteestä saaman tiedon mukaan kisat on päätetty siirtää Ilmalan entisestä Hartwall-areenasta Helsingin jäähalliin Nordenskiöldinkadulle. Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n on määrä vahvistaa asia virallisesti tällä viikolla”, IS:n jutussa kerrotaan.

Helsingin jäähallin toimitusjohtaja Tom Kivimäki vahvistaa IS:lle tiedon kisaisännyyden tavoittelusta.

Turkki odottaa saavansa venäläisviranomaisten luvan Mariupolin asukkaiden evakuointiin

Kello 12.23: Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun mukaan asukkaita aiotaan evakuoida Mariupolista tiistaina tai keskiviikkona, uutisoi Reuters. Cavasoglu oli puhunut tiistaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Cavasoglun mukaan Turkin kansalaisten evakuoinnille on syntymässä edellytykset. ”Odotame hyviä uutisia tänään tai huomenna”, Cavasoglu sanoi.

Hänen mukaansa 14 800 Turkin kansalaista on tähän mennessä evakuoitu Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen aikana ja että Turkin viranomaiset tapasivat Ukrainan neuvottelijoiden kanssa tiistaina.

Ukrainan ulkoministeriö ilmoitti lauantaina, että Venäjän joukot pommittivat Mariupolissa sijaitsevaa sulttaani Suleimanin moskeijaa, johon yli 80 lasta ja aikuista mukaan lukien turkkilaiset, oli turvautunut.

Reutersin mukaan puolustusministeriön lähteet sanoivat aiemmin tiistaina, että Turkki odottaa Venäjän viranomaisten hyväksyntää Mariupolin evakuoinnille. Reutersin lähteiden mukaan alueen maamiinat oli raivattu, ja työtä jatketaan humanitaaristen käytävien avaamiseksi.

Venäjä on kiistänyt kohdistaneensa iskuja Ukrainan siviilialueisiin.

Kremlin tiedottaja: Emme halua ennustaa, miten neuvotteluissa Ukrainan kanssa käy

Kello 12.14: Venäjän ja Ukrainan välisten neuvotteluiden on tarkoitus jatkua tänään tiistaina. Neuvottelut jäivät eilen maanantaina tauolle, jotta erinäiset työryhmät saavat edistettyä työtään.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut, että on liian aikaista ennustaa, miten neuvotteluissa maiden välillä käy, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Neuvottelut ovat vaikeita, ja tämänhetkisessä tilanteessa positiivisena voi pitää sitä, että keskustelut jatkuvat. Emme halua tehdä ennustuksia. Odotamme tuloksia”, Peskov sanoi.

Venäjä väitti maanantaina Ukrainan tehneen ohjusiskun separatistien hallitsemaan Donetskin kaupunkiin Itä-Ukrainassa, mutta Ukraina on kiistänyt tämän. Peskov sanoi Reutersille olevansa pettynyt, etteivät länsimaat antaneet julkista lausuntoa asiasta.

Noin 300 Mariupolista paennutta siviiliä päässyt Zaporižžjan kaupunkiin

Kello 12.07: Noin 300 siviiliä on paennut onnistuneesti Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevasta Mariupolin kaupungista Dnepr-joen alajuoksulla Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Zaporižžjan kaupunkiin. Mariupolin kaupunginhallitus tiedotti asiasta tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Eilen kerrottiin, että noin 160 autoa lähti onnistuneesti pois Venäjän joukkojen piirittämästä Mariupolista. Kyse oli merkittävästä evakuoinnista sen jälkeen, kun Venäjän joukot piirittivät kaupungin tämän kuun alkupuolella.

Paikallisten viranomaisten mukaan Mariupolissa on noin 200 000 ihmistä, jotka pitäisi saada evakuoitua pois kaupungista.

Kreml: Tv-lähetykseen juosseen naisen toiminta oli ”huliganismia”

Kello 11.58: Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tv-lähetykseen juosseen naisen toiminta oli ”huliganismia”, uutisoi Reuters.

Samassa yhteydessä Peskov ylisti Venäjän ykköskanavaa sen laadukkaista, objektiivisista ja oikea-aikaisista ohjelmista.

Ykköskanavalla sattunut välikohtaus tapahtui eilen maanantaina. Tv-työntekijä juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

Naisen lähetyksessä kantamassa julisteessa luki: ”Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan”.

Nainen pystyi myös sanomaan venäjäksi ”Lopettakaa sota!”. Uutisankkuri yritti peittää hänen sanansa puhumalla kovempaa. Tämän jälkeen kanava vaihtoi kiireesti videokuvaan sairaalasta.

Kiovaan ulkonaliikkumiskielto tiistai-illasta torstaiaamuun

Kello 11.47: Kiovaan asetetaan ulkonaliikkumiskielto myöhään tiistai-iltana, Kiovan pormestari Vitali Klitško ilmoitti uutistoimistojen mukaan.

Ulkonaliikkumiskielto alkaa tänään paikallista aikaa iltakahdeksalta ja päättyy ylihuomenna 17. maaliskuuta aamuseitsemältä.

Pormestarin mukaan asukkaat saavat liikkua ulkona tänä aikana ainoastaan matkalla pommisuojiin.

Tiistain aikana Kiovassa on raportoitu tuhoja useita asuinrakennuksista. Vakavia osumia on kohdistunut ainakin kahteen korkeaan asuinrakennukseen Sviatoshynskyin alueella, yhteen korkeaan asuinrakennukseen Podilskyin alueella ja yksityiseen taloon Darnytskyin alueella. Lisäksi paineaalto on vahingoittanut Kiovassa varsin lähellä keskustaa sijaitsevan Lukianivskan metroasemaa niin, ettei se asema ole käytössä.

Dnipron aluejohtaja: Lentokentän kiitorata tuhoutunut Venäjän iskussa

Kello 11.46: Dnipron kansainvälisen lentokentän kiitorata on tuhoutunut ja lentokentän terminaalirakennus vaurioitunut, kun lentokenttään on osunut kaksi iskua. Iskuista kertoi aluejohtaja Valentin Reznitšenko muun muassa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aluejohtajan mukaan Venäjän joukot iskivät lentokentälle viime yönä.

The New York Timesin mukaan asiantuntijat ovat kuvailleet Dniproa Venäjän strategiseksi kohteeksi.

Dnipro sijaitsee Ukrainan keskiosassa ja sen läpi virtaa Dneprjoki.

Ohjusiskussa tuhoutunut kenkätehdas Dniprossa Ukrainassa 12. maaliskuuta.

Venäjän ja Ukrainan neuvottelut jatkuvat tänään – Zelenskyin neuvonantaja: ”Olemme tienhaarassa”

Kello 11.36: Venäjän ja Ukrainan välisten neuvotteluiden on tarkoitus jatkua tänään tiistaina. Neuvottelut jäivät eilen maanantaina tauolle, jotta erinäiset työryhmät saavat edistettyä työtään.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenzkyin neuvonantaja Oleksiy Arestovych on sanonut tiistaina Reutersille, että Ukrainan sota on tienhaarassa, joka voi johtaa joko sopimukseen Venäjän kanssa tai Venäjän uuteen hyökkäykseen.

”Olemme tienhaarassa. Joko pääsemme sopimukseen nyt käynnissä olevissa neuvotteluissa tai sitten venäläiset yrittävät uutta hyökkäystä ja sen jälkeen neuvotteluja jatketaan”, Arestovych sanoi Reutersille.

EU on hyväksynyt neljännen pakotepaketin Venäjälle

Kello 10.46: Euroopan komissio on hyväksynyt tiistaina neljännen Venäjän pakotepaketin vastauksena Venäjän julmaan hyökkäykseen Ukrainassa, komissio tiedottaa.

Neljänteen pakotepakettiin sisältyy muun muassa:

”Terästuotteiden tuontikielto.

”Uusien investointien rajoitukset Venäjän energiasektorilla.

”Luksustuotteiden (esim. luksusautojen ja korujen) vientikielto.

”Luottoluokituskielto Venäjälle ja venäläisille yrityksille EU:n luottoluokituslaitoksissa sekä luokituspalveluiden tarjoamiskielto venäläisille asiakkaille. Tämä tarkoittaa komission mukaan lisää rajoituksia venäläisten pääsylle EU:n rahoitusmarkkinoille.

EU on myös lisännyt lisää oligarkkeja ja venäläisiä asevoimiin ja puolustussektoriin liittyviä yrityksiä pakotelistalle.

EU:n ulkosuhteita johtaja Josep Borrell sanoi brittilehti The Guardianin mukaan, että neljäs pakotepaketti on jälleen suuri isku taloudelliselle ja logistiselle perustalle, johon Venäjä tukeutuu hyökkäyksessään Ukrainaan.

Puolan, Tšekin ja Slovenian johtajat matkustavat Kiovaan ja tapaavat presidentti Zelenskyiä

Kello 10.18: Puolan, Tšekin ja Slovenian johtajat matkustavat tiistaina Kiovaan ilmaisemaan Euroopan unionin ”yksiselitteisen tuen” Ukrainalle ja tarjoamaan taloudellista tukea, kertoo Tšekin pääministeri Petr Fiala Twitterissä.

Hänen seuraansa liittyvät Slovenian pääministeri Janez Jansa, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja Jaroslaw Kaczynski, joka on Puolan turvallisuusasioiden varapääministeri, mutta myös konservatiivipuolueen johtaja.

Vierailullaan he tapaavat Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Ukrainan pääministerin Denys Šmyhalin.

Syyrialainen ihmisoikeusjärjestö: Venäjä on värvännyt yli 40 000 sotilasta Syyriasta

Kello 10.11: Venäjä on värvännyt tähän mennessä yli 40 000 syyrialaista sotilasta joukkoihinsa Ukrainassa, raportoi syyrialainen ihmisoikeusjärjestö (SOHR). Järjestö kertoo käyttäneensä tietojen hankintaan laajaa lähdeverkostoaan.

Järjestön väitteen mukaan sotilaat ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa heille luvataan palkkioita ja etuoikeuksia.

Muun muassa ukrainalainen The Kyiv Independent ja brittilehti The Guardian uutisoivat aiemmin tiistaina järjestön raportista, josta kerrottiin järjestön verkkosivuilla maanantaina.

Järjestön mukaan Venäjä ei ole vielä siirtänyt yhtään syyrialaista sotilasta Ukrainaan rintamalle, mutta ukrainalaisen uutistoimisto Unianin mukaan ensimmäiset 400 syyrialaista sotilasta on saapunut Ukrainan rajoille.

Maanantaina kerrottiin, että Venäjä on Ukrainan puolustusministeriön mukaan värvännyt yli tuhat palkkasotilasta Syyriasta sotimaan Ukrainassa, The Kyiv Independent kertoi.

Näistä noin 400 sotilasta oli ministeriön mukaan saapunut Venäjälle.

Majoitus- ja koulutuskeskuksia on perustettu lähelle Ukrainan rajaa Venäjälle Rostovin alueelle ja Valko-Venäjälle Homjelin alueelle, ihmisoikeusjärjestön tiedotteessa todetaan.

Järjestön mukaan sotilaiden rekrytointi on parhaillaan käynnissä Damaskoksessa ja Aleppossa ja rekrytointeja yritetään tehdä useiden hallintorakenteiden kautta.

Boris Johnson The Telegraphissa: Länsimaat tekivät kamalan virheen Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2014

Kello 10.01: Britannian pääministeri Boris Johnson on kirjoittanut The Telegraph -lehteen pitkän artikkelin, jossa hän käy läpi ajatuksiaan Venäjästä, meneillään olevasta Ukrainan sodasta ja siitä, mitä länsimaiden pitäisi tehdä seuraavaksi.

”Kun Vladimir Putin hyökkäsi Ukrainaan ensimmäisen kerran vuonna 2014, länsimaat tekivät kamalan virheen. Venäjän johtaja syyllistyi väkivaltaiseen hyökkäykseen ja otti haltuunsa ison palan itsenäisestä maasta – ja me annoimme hänen tehdä niin”, Johnson kirjoittaa.

Johnson pitää suurimpana ongelmana sitä, että Krimin miehityksestä ja Itä-Ukrainassa käydyistä taisteluista huolimatta länsimaat jatkoivat tiiviitä taloudellisia yhteyksiä Venäjän kanssa ja ennemminkin vain vahvistivat niitä.

Kaksi kuollut asuinrakennukseen osuneessa ilmaiskussa Kiovassa

Kello 9.57: Kaksi ihmistä on kuollut ilmaiskussa, joka osui kerrostaloon Kiovassa, kertoo Ukrainan pelastuslaitos BBC:n mukaan.

Pelastuslaitoksen mukaan 35 ihmistä on toistaiseksi pelastettu.

Kiovan kaupungin mukaan tiistain vastaisena yönä sattuneissa pommituksissa on ainakin vaurioitunut kolme kerrostaloa, yksi omakotitalo ja osa Lukyanivskan metroasemasta.

Aluejohtaja: Ainakin 19 kuollut Rivnen televisiotorni-iskussa

Kello 9.50: Ainakin 19 ihmistä on kuollut Rivnen alueella, jossa ilmaisku osui televisiotorniin maanantaina. Asiasta kertoi aluejohtaja Vitalji Koval uutistoimisto Reutersin mukaan.

Uhriluku on noussut eilisestä ja voi nousta edelleen. Eilen kerrottiin yhdeksästä kuolleesta ja yhdeksästä loukkaantuneesta. Tv-torni vaurioitui iskussa ja ihmisiä hautautui raunioihin.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä on asettanut uuden pormestarin Melitopoliin

Kello 9.41: Britannian puolustusministeriö kertoo viimeisimmässä tiedusteluraportissaan, että Venäjä on asettanut oman pormestarinsa Melitopolin kaupunkiin sen jälkeen, kun pormestarin edeltäjä oli siepattu perjantaina.

Venäjän puolustusministeriön edustajan Igor Konashenkovin mukaan Venäjän joukot ovat ottaneet Hersonin alueen, uutisoi Reuters. Väitettä ei ole pystytty varmistamaan.

Britannian puolustusministeriö kertoo, että Venäjä saattaa yrittää järjestää ”kansanäänestyksen” Hersonissa yrittääkseen legitimoida alueen Donetskin, Luhanskin ja Krimin kaltaiseksi niin kutsutuksi irtautuneeksi tasavallaksi.

Lisäksi puolustusministeriö kertoi, että Venäjän joukot ovat maanantaina ampuneet varoituslaukauksia mielenosoittajia päin Hersonissa.

Ministeriön mukaan Venäjä yrittää edelleen horjuttaa Ukrainan demokratiaa.

Mariupoliin yritetään toimittaa humanitaarista apua

Kello 9.31: Ukraina aikoo avata yhdeksän humanitaarista käytävää siviilien evakuoimiseksi Venäjän joukkojen piirittämiltä alueilta ja yrittää toimittaa humanitaarista apua piiritettyyn Mariupoliin, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk Reutersin mukaan.

Ilmakuvaa pommituksissa vaurioituneista rakennuksista Mariupolissa 14. maaliskuuta.

Ainakin kahdessa asuinrakennuksessa tulipalo Kiovassa

Kello 9.21: Useat mediat, muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN, raportoivat tiistaiaamun räjähdyksistä Kiovassa. Medioiden mukaan ainakin kahdessa eri asuinrakennuksessa eri puolilla kaupunkia on syttynyt tulipalo sen jälkeen, kun Kiovassa kuultiin voimakkaita räjähdyksiä.

Mahdollisista kuolleista tai loukkaantuneista ei ole vielä tarkkoja tietoja.

Pelastajat sammuttavat kerrostalopaloa, joka syttyi pommituksen seurauksena Kiovassa 15. maaliskuuta.

Ukraina kiistää, että se olisi ampunut maanantaina ohjuksen Donetskiin

Kello 9.15: Venäjän puolustusministeriö ilmoitti eilen maanantaina, että 20 siviiliä kuoli ja 28 loukkaantui, kun ukrainalainen ohjus räjähti rypälepanoksella separatistien hallitsemassa Donetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa.

Ukraina on kiistänyt aloittaneensa hyökkäyksen, uutisoi Reuters. Venäjän puolustusministeriö ei ole esittänyt väitteitään puoltavia todisteita.

Reuters ei ole voinut vahvistaa kummankaan osapuolen lausuntoja.

”Se on epäilemättä venäläinen raketti tai jokin muu ammus, siitä ei ole edes mitään syytä puhua”, sanoo Ukrainan armeijan tiedottaja Leonid Matjuhhin televisioidussa tiedotustilaisuudessa.

Ukraina on kiistänyt väitteet siitä, että se yrittäisi vallata takaisin itäiset Donetskin ja Luhanskin kaupungit, jotka ovat olleet Venäjän tukemien joukkojen hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

Ohjuksen osa Donetskissa 14. maaliskuuta.

Ukrainan paikallismedia: Venäläiset tulittavat evakuointibusseja Hostomelissa – yksi kuollut

Kello 8.46: Venäjän armeija tulittaa kohti evakuoitavia siviilejä Hostomelissa, uutisoi The Kyiv Independent.

Paikallismedia siteeraa Ukrainan poliisia ja kertoo, että ensimmäiset kymmenen linja-autoa, joiden kyydissä oli evakuoituja siviilejä, pääsi lähtemään turvallisesti kaupungista, minkä jälkeen venäläiset avasivat tulen seuraavia busseja päin.

Paikallismedian mukaan yksi nainen on kuollut ja kaksi miestä loukkaantunut.

Yksi loukkaantunut asuinrakennuksen tulipalossa Kiovassa räjähdysten jälkeen

Kello 8.43: Varhain tiistaiaamuna Kiovasta on raportoitu monia voimakkaita räjähdyksiä, uutisoivat ukrainalaiset ja kansainväliset mediat.

Paikallisten pelastusviranomaisten mukaan räjähdyksissä on syttynyt palamaan kymmenkerroksinen asuinrakennus, mutta tulipalo on saatu sammutettua aamun aikana, ukrainalaismediat kertovat. Yksi henkilö on loukkaantunut tulipalossa, ja hänet on kiidätetty sairaalaan.

Kiovan räjähdyksissä syttyi palamaan kymmenkerroksinen asuinrakennus.

Ukrainalainen The Kyiv Independent kertoo, että paineaalto on vahingoittanut Kiovassa varsin lähellä keskustaa sijaitsevan Lukianivskan metroasemaa niin, ettei se asema ole käytössä.

Ohjuksen jäänteitä asuintalon takapihalla Kiovassa tiistaiaamuna. Kuva on Ukrainan viranomaisten lähettämä ja Reutersin välittämä.

Venäjä kiistää mahdollisen ruokapulan

Kello 8.42: Venäjän mukaan kotimaan markkinoilla ei ole ruokapulan vaaraa, uutisoi Reuters.

”Sellaisia olosuhteita ei ole, että vaarana olisi ruokapula tai tuotevalikoiman supistuminen”, sanoo Venäjän varapääministeri Viktoria Abramchenko Reutersin mukaan.

”Me määrittelemme markkinat uudelleen ja luomme molemminpuolisesti kannattavia kauppoja sekä laajennamme kumppanuusverkostoamme ystävällisten maiden kanssa”, Abramchenko sanoo.

Venäjä on jo ryhtynyt toimiin elintarvikemarkkinoidensa turvaamiseksi. Pääministeri Mihail Mishustin allekirjoitti maanantaina määräyksen, joka kieltää valkoisen ja raakasokerin viennin 31. elokuuta asti sekä vehnän, rukiin, ohran ja maissin viennin naapurivaltioihin 30. kesäkuuta asti.

Japani lisää pakotteita: Jäädyttää 17 venäläisen omaisuuden

Kello 8.27: Japani kertoi uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Japani jäädyttää 17 venäläisen omaisuuden, maan valtiovarainministeriö sanoi tiistaina antamassaan lausunnossa CNN:n mukaan.

Ministeriön mukaan uusien pakotteiden kohteina ovat venäläisen miljardööri Juri Kovaltšukin perheenjäsenet, Venäjän parlamentin lainsäätäjät ja venäläinen oligarkki Viktor Vekselberg.

Uusien pakotteiden myötä Japani on jäädyttänyt yhteensä 61 venäläisen omaisuuden.

Reutersin lähteet: Presidentti Biden matkustaa ensi viikolla Brysseliin

Kello 7.51: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan matkustavan Brysseliin ensi viikolla tapaamaan Naton johtajia ja keskustelemaan Ukrainan sodasta, useat yhdysvaltalaiset ja ulkomaiset lähteet kertovat uutistoimisto Reutersille.

Suunnitelmaa ei ole vielä vahvistettu, mutta Reutersin lähteiden mukaan Biden tapaa Nato-johtajia Brysselissä keskiviikkona 23. maaliskuuta. Lähteiden mukaan suunnitelmat saattavat edelleen muuttua, sillä Ukrainan tilanne kehittyy.

Neljästä kaupungista avataan tänään evakuointikäytävät

Kello 7.49: Neljästä kaupungista Sumyn alueelta Koillis-Ukrainasta avataan evakuointikäytävät tänään, kertoo Sumyn alueellista sotilashallintoa johtava Dmytro Zhyvytsky BBC:n mukaan.

Zhyvytskyn Telegram-viestien mukaan evakuointireitit Sumyn, Konotopin, Trostianetsin ja Lebedynin kaupungeista ovat käytössä kello 9.00–21.00 paikallista aikaa.

Venäjän rajan lähellä sijaitsevaa Sumya on pommitettu voimakkaasti. Sähkö- ja vesikatkoksista on kerrottu Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Yli 3 400 ukrainalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta

Kello 7.27: Maanantaihin mennessä 3 408 Ukrainan kansalaista oli hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta. Suurin osa heistä haki tilapäistä suojelua, joka mahdollistui viime viikolla.

Maahanmuuttovirasto Migriin rekisteröityneistä ukrainalaisista reilu kolmasosa majoittuu vastaanottokeskuksissa, loput yksityisesti.

Migrissä on varauduttu siihen, että ukrainalaisten pakolaisten määrä vielä nousee, mutta tarkemmin tulijoiden määrää ei osata arvioida.

Satelliittikuvat näyttävät tuhon piiritetyssä Mariupolin kaupungissa

Kello 7.20: Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina otetuista satelliittikuvista voi nähdä, millaista tuhoa sotilaalliset iskut ovat tehneet muun muassa piiritetyssä Mariupolissa.

Palavia ja pahasti vahingoittuneita kerrostaloja sekä Port City -ostoskeskus Mariupolin kaupungin länsiosassa Ukrainassa.

Pommituksissa vahingoittuneen sairaalarakennuksen lähellä sijaitsevat asuinrakennukset näyttävät saaneen myös merkittäviä vaurioita ja yksi näyttää tulipalon vaurioittamalta. Toista kilometriä sairaalalta etelään lukuisat rakennukset kytevät nähtävästi jonkinlaisen iskun jäljiltä.

Lisäksi vaurioita ovat kärsineet kaupungin keskustassa sijaitsevat asuinrakennukset.

Vahingoittunut sairaala ja asuintaloja Mariupolissa maanantaina.

Venäjän joukkojen piirittämästä Mariupolin satamakaupungista pääsi maanantaina ajamaan pois yli 160 yksityisautoa. Ajoneuvot poistuivat kaupungin viranomaisten mukaan humanitaarista käytävää pitkin.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon matkustajia autoissa oli. Kyse on kuitenkin merkittävästä evakuoinnista sen jälkeen, kun Venäjän joukot piirittivät kaupungin tämän kuun alussa.

Palavia rakennuksia Fontanna-kadun tuntumassa Mariupolin itäosassa maanantaina.

Kiovassa useita räjähdyksiä

Kello 6.27: Kiovassa on ollut monia voimakkaita räjähdyksiä varhain tiistaiaamuna, muun muassa ukrainalainen The Kyiv Independent ja yhdysvaltalainen The New York Times kertovat.

The New York Timesin toimittajan mukaan räjähdykset valaisivat kaupungin salamoiden kaltaisilla välähdyksillä ja saivat ikkunalasit helisemään.

Ei ollut heti tietoa siitä, mistä räjähdykset johtuivat.

Viron parlamentti vaatii lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle

Kello 6.24: Viron parlamentti riigikogu vaatii lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle. Riigikogu hyväksyi maanantaina Venäjän sotatoimia Ukrainassa koskevan lausunnon, joka on osoitettu EU:n jäsenmaiden ja sotilasliitto Naton jäsenten sekä muiden valtioiden parlamenteille.

Viron parlamentti ilmaisee tukeaan Ukrainalle taistelussa Venäjää vastaan. Lausunnossa vaaditaan, että kaikki sotarikoksiin syyllistyvät tulee saattaa niistä vastuuseen.

Riigikogu peräänkuuluttaa YK:n jäsenvaltioita ryhtymään välittömiin toimiin lentokieltoalueen perustamiseksi, jotta voitaisiin välttyä mittavalta määrältä siviiliuhreja. Lisäksi lausunnossa vaaditaan, että valtiot sulkisivat omat ilmatilansa ja satamansa venäläisaluksilta.

Viro peräänkuuluttaa lisäksi muun muassa, että Venäjä ja sen liittolainen Valko-Venäjä asetettaisiin kauppasaartoon. Lausunnon mukaan tämä ”rajoittaisi hyökkääjien kykyä käydä sotaa”.

Ukrainan osalta virolaispäättäjät puolestaan toivovat, että EU:n jäsenmaat tukisivat Ukrainan virallista hakemusta EU:n jäsenehdokkaaksi. Lisäksi Ukrainalle toivotaan tarjottavan askelmerkit sotilasliitto Naton jäseneksi pääsemiseksi.

Parlamentin lausunnon puolesta äänesti 101-paikkaisessa kaikkiaan 90 kansanedustajaa.

Riigikogun lausunnosta on kertonut Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat. Lehden mukaan Viron parlamentti on ensimmäinen Naton jäsenmaan päättävä elin, joka antaa näin suoraan tukensa lentokieltoalueen perustamiselle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on patistanut useaan otteeseen sotilasliitto Natoa perustamaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle. Muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg näkee, että lentokieltoalueen perustaminen johtaisi sotaan Naton ja Venäjän välillä.

Lentokieltoalueen avulla olisi tarkoitus estää Venäjän pommitukset Ukrainassa.

Zelenskyi kiitti mielenosoittajaa, joka juoksi Venäjällä suoraan tv-lähetykseen

Kuvakaappaus Venäjän ykköskanavan lähetyksestä 15. maaliskuuta. Lähetyksen taustalla olevan tv-työntekijän käsissä on juliste, jossa lukee ”Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan”.

Kello 6.23: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti tuoreimmalla videollaan TV-työntekijää, joka juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen maanantai-iltana. Naisella oli käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa. Julisteessa vastustettiin sotaa ja vaadittiin sen lopettamista.

Ukrainan presidentin kanslian sivuilla julkaistun käännöksen mukaan Zelenskyi sanoi olevansa kiitollinen niille venäläisille, jotka taistelevat väärää tietoa vastaan ja kertovat totuuden.

Lue lisää: ”Älkää uskoko propagandaa” – Mielen­osoittaja juoksi ruutuun kesken suoran uutis­lähetyksen Venäjällä

Pohjois-Euroopan maat keskustelevat Britannian johdolla turvallisuudesta

Kello 6.23: Britannian johtamaan JEF-puolustusyhteistyöhön osallistuvat maat jatkavat tänään tapaamistaan Lontoossa. Suomea kokouksessa edustaa presidentti Sauli Niinistö.

JEF-yhteistyöhön kuuluu pohjoiseurooppalaisia maita.

Tapaamisessa keskustellaan erityisesti Euroopan turvallisuustilanteesta Ukrainaan kohdistuneen Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan yhteistyön kautta tulisi vahvistaa maiden resilienssiä Venäjän uhkaa vastaan.

Presidentti Niinistön on määrä pitää iltapäivällä tiedotustilaisuus tapaamisen jälkeen.

Sähköt on saatu jälleen palautettua Tšernobylin ydinvoimalaan

Kello 6.22: Ukrainassa on saatu jälleen palautettua sähköt Tšernobylin ydinvoimalaan, kertoo Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Ukrainan energiaoperaattori Ukrenergo kertoi maanantaina, että ”miehitysjoukkojen” eli venäläisten toimet olivat vaurioittaneet voimalinjaa Tšernobylin ja Slavutytshin kaupunkiin.

Tämän seurauksena vuoden 1986 tuhoisasta ydinvoimalaonnettomuudesta tunnettu Tšernobyl oli jäänyt jälleen ilman sähköä.

Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom puolestaan on syyttänyt Venäjän asevoimia räjähdyksistä Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Zaporižžjan ydinvoimalan alueella.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä saattaa käyttää kemiallisia aseita lavastetun hyökkäyksen seurauksena

Kello 6.21: Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä lavastetun iskun jälkeen. Ministeriö avaa tviitissään, että Venäjä saattaisi esimerkiksi lavastaa hyökkäyksen tai todistusaineistoa, jonka mukaan Ukraina suunnittelisi kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä.

Tviitissä sanotaan, että ministeriö ei ole löytänyt todisteita Venäjän syytöksille, että Ukraina aikoisi käyttää kemiallisia tai biologisia aseita.

Ministeriö näkee, että Venäjä yrittäisi oikeuttaa mahdollisella lavastetulla hyökkäyksellä myös Ukrainaan hyökkäämisen viime kuun lopulla.

Eduskunta puhuu ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta

Kello 6.21: Eduskunta käy tänään ajankohtaiskeskustelun ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta täysistunnon aluksi. Keskustelulle on varattu aikaa noin 45 minuuttia.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk) on katsonut, että niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu, eduskunnassa on tarve normaalien kyselytuntien lisäksi viikoittaiseen keskustelu- ja informaationsaantimahdollisuuteen tilanteesta.

CNN: Venäjä on pyytänyt Kiinalta myös ruoka-apua

Kello 6.20: Ukrainassa sotaa käyvä Venäjä on pyytänyt Kiinalta myös ruoka-apua, kertoo uutiskanava CNN. Venäjä on pyytänyt naapurimaaltaan Kiinalta sekä sotilaallista että taloudellista apua.

CNN:n lähteiden mukaan Venäjä on pyytänyt myös saada hyvin säilyviä ja valmiiksi pakattuja kenttämuona-annoksia.

Yksi uutiskanavan lähteistä arvioi, että Kiina voi jopa tarttua ruoka-avunpyyntöön, sillä maa voisi tukea naapuriaan antamatta suoraa sotilaallista apua.

Sotilasanalyytikot ja muut viranomaiset ovat arvioineet, että Venäjän sotilaiden etenemistä Ukrainassa ovat haitanneet erinäiset logistiset haasteet ja muun muassa joukkojen ruokahuolto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut