Aamulehti
Ukrainan ja Venäjän edustajat aloittivat neuvottelut neljännen kerran maanantaina. Ukrainan neuvottelija Mykhailo Podoliak kertoi maanantaina iltapäivällä, että neuvottelut jatkuvat ”teknisen tauon” jälkeen tiistaina.
Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että tekninen tauko voi tarkoittaa sitä, että osapuolet tarvitsevat lepoa ja aikaa katsoa oman delegaationsa kesken, mihin keskustelut ovat edenneet.
Neuvottelujen jatkuminen tiistaina on Pihlajamaan mukaan pieni positiivinen signaali. Keskustelut eivät katkenneet heti.
”Samalla en ole kovin optimistinen. Neuvotteluita käydään kaiketi matalamman tason delegaatioilla. Se kielii siitä, että käynnissä on pikemminkin tunnustelua kuin ehkä varsinaisia neuvotteluja.”
Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa kuvattiin syksyllä 2017.
Neuvotteluiden ensimmäinen tulos voi Pihlajamaan mukaan olla tulitauko. Mikään rauhansopimus ei hänen mielestään voi tässä vaiheessa tulla kyseeseen.Venäjä ei Pihlajamaan mukaan ole välttämättä saavuttanut mitään niistä tavoitteista, joita se oli asettanut operaatioon.
”Uskon, että se heikentää heidän halukkuuttaan sitoutua tulitaukoon yhtään pidemmällä aikajänteellä. Pelkään, että pysyvästä tulitauosta ollaan vielä kaukana”, Pihlajamaa sanoo.
Tilapäinen tulitauko voi sopia Venäjälle, jos se haluaa täydentää joukkojensa kalustoa ja sotilastappioitaan, Pihlajamaa kertoo. Ukrainan ja Venäjän valtionjohtajien välistä neuvottelua hän ei näe erityisen realistisena lähitulevaisuudessa. Venäjä pyrkii Pihlajamaan mukaan sitomaan kaupunkien pommituksilla Ukrainan joukot taisteluun. Iskut estävät Ukrainan joukkojen irtautumisen ja vapaan toiminnan.
”Venäjä jatkaa kaupunkien saartoa eri suunnilla pyrkimyksenään luoda painetta paitsi kaupunkeihin, myös Kiovan keskushallintoa ja presidentti (Volodymyr) Zelenskyiä kohtaan, jotta Ukraina jollain aikajänteellä taipuisi.”