Tutkijaupseeri pitää Venäjän iskuja lähelle Puolaa harkittuina – ”Venäjä on halukas ja kykenee toimimaan koko Ukrainan alueella”

Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa sanoo, etteivät Venäjän sunnuntaina Ukrainassa lähelle Puolan rajaa tekemät iskut muuta sodan isoa kuvaa.

Venäjä iski Kansainväliseen rauhanturvaamis- ja turvallisuuskeskukseen sunnunaina aamulla. Keskus sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä Nato-maa Puolan rajasta.

13.3. 21:08

Venäjän iskut lähelle Puolaa olivat varmasti harkittuja, arvioi tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Venäjä iski Ukrainassa sunnuntaina lähelle Puolan rajaa Javorivissa sijaitsevaan kansainväliseen rauhanturvaamis- ja turvallisuuskeskukseen. Keskukseen raportoitiin kohdistuneen kahdeksan ilmaiskua. Ukrainan viranomaisten mukaan iskussa kuoli 35 ja haavoittui 130 ihmistä.

”Tämä on merkki siitä, että Venäjä on halukas ja kykenee toimimaan koko Ukrainan alueella ainakin kaukovaikutteisilla aseilla”, Pihlajamaa sanoo. Hänen mukaansa iskut voidaan nähdä myös protestina lännen antamalle aseavulle.

Lue lisää: BBC: Venäjä vahvisti iskun sotilaiden koulutuskeskukseen Lvivin lähellä – Yhdysvallat: journalistin kuolema tutkitaan, harkinnassa vastatoimet

Aikoo jatkaa hyökkäyksiä

Venäjä vahvisti sunnuntaina illalla iskeneensä Javorivin koulutuskeskukseen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov kertoi tiedotustilaisuudessa, että Venäjä jatkaa hyökkäyksiä Ukrainan joukkoihin liittyviä ulkomaisia sotilaita vastaan, kertovat venäläiset tiedotusvälineet BBC:n mukaan.

Lauantaina eli päivää ennen iskujen suuntautumista läntiseen Ukrainaan Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov varoitti, että länsimaiden aseellinen apu Ukrainaan oli ”todellinen kohde” Venäjän hyökkäyksille.

Lue lisää: Ukrainan sodan viimeisin viikko kuvina: tuhoutuneita rakennuksia, haikeita jäähyväisiä ja väsyttäviä evakkomatkoja

Iso kuva ei muutu

Vaikka Venäjä laajensi iskuja Länsi-Ukrainaan, iskut eivät Antti Pihlajamaan mukaan muuta sodan isoa asetelmaa.

Pihlajamaa sanoo, että Venäjä ei kykene nykyisillä joukoillaan merkittävästi laajentamaan hyökkäyksiä uusiin suuntiin. Jo Ukrainassa olevat joukot ovat sidoksissa nykyisiin taisteluihin idässä, pohjoisessa ja etelässä. Pihlajamaan mukaan hyökkäyksen laajentaminen ”vaatisi sekä aikaa että lisää resursseja”.

Pihlajamaan mukaan nyt saatu tilannekuva näyttää siltä, että sodassa ei vähään aikaan nähdä voimasuhteiden muuttumista, mikä tarkoittaa, että sota voi jatkua pitkäänkin, ellei neuvotteluteitse saavuteta tuloksia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut