Ukrainassa vallitsee nyt huutava pula puhtaasta vedestä ja lääkintä­tarvikkeista – sairaalat valmistautuvat suuriin potilasmääriin

Avustusjärjestöjen edustajat vertaavat Ukrainan tilannetta Syyrian sotaan, jossa menehtyi myös vapaaehtoisia.

Videolta otettu kuvakaappaus näyttää, miten ihmiset auttoivat toinen toisiaan ulos pahoin vaurioituneesta lastensairaalasta Ukrainan Mariupolissa 9. maaliskuuta. Kuvan on välittänyt uutistoimistoille Ukrainan poliisi.

13.3. 19:54

STT

Ukrainassa keskellä sotaa toimivat avustusjärjestöt tekevät sen, minkä suinkin pystyvät. Sekä Lääkärit ilman iajoja että Punainen Risti vertaavat Ukrainassa vallitsevaa tilannetta Syyrian sotaan, missä taisteluita on käyty kaupunkisotana siviilien keskuudessa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtajan Linda Konaten mukaan isona keskeistä on sen varmistaminen, että sairaanhoito pysyy toimintavalmiudessa sodan keskellä.

Tilanne voi muuttua hetkessä, korostaa Suomen Punaisen Ristin (SPR) kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen. SPR:llä on viitisentoista ihmistä Ukrainassa tai maan rajalla auttamassa muun muassa logistiikassa.

”Puhtaan veden saatavuus on erittäin huono etenkin niillä alueilla, joilla taisteluita on käyty – etenkin Itä-Ukrainassa”, Korhonen sanoo.

Lue lisää: Sodan runtelemassa Ukrainassa uhkaa puhjeta paha terveyskriisi – Huonon koronatilanteen lisäksi lääkepulaa potevassa maassa kärsitään poliosta, tuberkuloosista ja hivistä

Valmistautumista suuriin potilasmääriin

Lääkärijärjestön Konaten mukaan Ukrainaan lisätään kansainvälistä henkilöstöä jatkuvasti, ja Suomestakin paikan päälle on lähdössä yksi henkilö.

”Sairaalat valmistautuvat siihen, että mahdollisesti taistelut tulevat lähemmäs. Eri sairaaloilta tulee nyt tukipyyntöjä traumakirurgiaan ja ensihoitoon. Koulutamme myös paikallisia toimijoita, miten suuronnettomuustilanne kannattaa järjestää.”

Lisäksi etenkin pienten lasten ja raskaana olevien naisten olisi tärkeää päästä tarvittaessa turvallisesti hoitoon. ”Varsinkin, kun käydään kaupunkisotaa, on se todella haastava ympäristö. Monethan piiloutuvat nyt esimerkiksi kellareihin, ja jos ihmiset ovat kellarissa koottuna, sielläkin esimerkiksi taudit voivat lähteä leviämään.”

Lue lisää: Pakattava kenttäklinikka lähtee Tampereen Kalkusta Ukrainaan tunneissa – ”Odotettavissa on, että pyyntö tulee”: Katso kuvista, miltä SPR:n logistiikkakeskuksessa näyttää

Johtaa helposti siviiliuhreihin

Konatea huolettaa Ukrainan sodan kohdalla erityisesti taisteluiden käyminen ihmisten keskellä. Vertautuuko nykyinen Ukrainan tilanne mihinkään hänen aiempaan kokemukseensa?

”Olen ollut Afganistanissa, Pakistanissa ja Etiopiassa, ja vähän erilainen tämä on siinä, miten nopeasti muutos tapahtui. Muissakin sodissa – kuten Syyriassa ja Jemenissä – on nähty, kun sota tulee kaupunkeihin ja sillä on vakava seuraamus siviileille.”

Myös SPR:n Korhonen päätyy samaan vertailuun kuin Konate.

”Ehkä Syyrian sota voisi olla lähin, jos katsotaan aseellisista konflikteista. Siellä on jouduttu käyttämään humanitaarisia käytäviä ja neuvotteluja osapuolten välillä. Iskuja on tehty niin, että Punaisen Ristin vapaaehtoisiakin on menehtynyt.”

”Jatkamme työtämme”

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on puolueeton ja toimii Ukrainassa ja sen lähialueilla sekä myös Valko-Venäjällä ja Venäjällä. Periaatteessa voisi käydä niin, että ukrainalainen ja venäläinen voisivat maata järjestön pystyttämässä sairaalassa vierekkäisillä lavereilla. Konate ei silti muista uraltaan, että sairaaloissa olisi koskaan tullut konfliktia hoidon tarpeessa olleiden kesken.

”Aseet pitää riisua ennen sairaalaan tuloa. Niin kauan kuin ihminen on esimerkiksi sairaalassa tai terveyskeskuksessa, hän on potilas”, Konate kuvailee heidän sairaaloissaan ympäri maailman vallitsevaa käytäntöä.

Lääkärijärjestön Konate ja SPR:n Korhonen toivovat taisteluiden osapuolilta kunnioitusta humanitaarista avustustyötä kohtaan. ”Jatkamme työtämme niin kauan kuin tunnustamme vielä kunnioitetaan”, Korhonen sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut