Ohjus­isku osui Yhdys­valtojen konsulaattiin Irakissa – kurdi­viranomaiset epäilevät Irania

Iskussa ei kuollut ihmisiä.

Iskussa tuhoutunut rakennus sunnuntaina Erbilissä.

13.3. 14:44

Irakin kurdialueen pääkaupunkiin Erbiliin ammuttiin varhain sunnuntaina 12 ballistista ohjusta, kertovat kurdien turvallisuusjoukot uutistoimistojen mukaan.

Isku osui muun muassa Erbilin esikaupunkialueella sijaitsevaan Yhdysvaltojen konsulaatin uuteen rakennukseen, mutta vain yksi siviili loukkaantui lievästi. Paikallisten viranomaisten mukaan ohjukset tulivat Iranin suunnasta ja ne on valmistettu Iranissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

“Ohjukset laukaistiin Irakin ja Kurdistanin rajojen ulkopuolelta, tarkemmin sanottuna idästä”, kurdiviranomaiset kirjoittivat tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Isku aiheutti vahinkoja rakennuksiin mutta ei kuolemia.”

Iran ei ole kommentoinut iskua.

Irakissa ja kurdialueella on yhä ääriliike Isisin vastaisen taistelun jäljiltä amerikkalaisjoukkoja.

Itänaapuri Iranilla on paljon sekä poliittista että taloudellista vaikutusvaltaa Irakissa, ja Yhdysvallat on usein syyttänyt sitä raketti- ja lennokki-iskuista Yhdysvaltojen etuja vastaan. Rajan yli ammuttavat ohjukset ovat kuitenkin harvinaisia, AFP kertoo.

Erbilin iskua edeltävällä viikolla kaksi Iranin vallankumous­kaartilaista kuoli Syyriassa iskussa, jota arvellaan Yhdysvaltojen liittolaisen Israelin tekemäksi. Vallankumouskaarti vannoi kostavansa iskun.

Ohjusisku kiristää jännitteitä Iranin ja Yhdysvaltojen välillä samalla, kun niiden pitäisi yhdessä muiden suurvaltojen kanssa neuvotella uusiksi Iranin ydinsopimusta.

Vuonna 2015 solmittu sopimus hellitti Iranin-vastaisia talouspakotteita vastineeksi siitä, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa. Yhdysvaltojen edellinen presidentti Donald Trump lähti sopimuksesta yksipuolisesti vuonna 2018. Uutta sopimusta neuvottelevat Iran, Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Saksa sekä Yhdysvallat epäsuorasti.

AFP:n mukaan neuvottelijat ovat kertoneet olevansa hyvin lähellä sopimuksen syntymistä, mutta Venäjä on viime hetkellä tehnyt uusia vaatimuksia vastauksena lännen Ukraina-pakotteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut