Mediat: Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotakalustoa Ukrainan sotaa varten – avustus­saattuetta ei saatu Mariupoliin

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä sunnuntaina 13. maaliskuuta 2022.

Ilmakuva näyttää pommitusten tuhoja Mariupolista, kuva on otettu 12. maaliskuuta.

13.3. 7:32 | Päivitetty 14.3. 0:25

Aamulehti

Venäjän hyökkäys jatkui Ukrainassa aktiivisena myös lauantaina. Iskuja raportoitiin useassa kaupungissa. Evakuointiyritykset jatkuivat ja esimerkiksi Mariupolissa evakuointia yritettiin jo seitsemännen kerran. Mariupolin tilanteen raportoitiin olevan epätoivoinen.

Kiovan tilanne jatkui ennallaan, ja venäläiset joukot ovat ryhmittyneet kaupungin ympärille. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kertoi tiedotustilaisuudessa, että Kiova päätyy venäläisten käsiin, vain jos hyökkääjät tuhoavat sen kokonaan. Tiedotustilaisuudesta kertoi Reuters.

YK:n raportin mukaan 579 siviiliä on menehtynyt ja 1002 loukkaantunut sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä 24. helmikuuta. Kuolleista lapsia on 42 ja loukkaantuneista 52. Uhrien määrän uskotaan olevan todellisuudessa paljon isompi.

Kaikki Venäjän hyökkäystä Ukrainassa käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota. Lue edellisen päivän tapahtumat Ukrainassa täältä.

Sunnuntai 13.3.

Ukrainalaisviranomainen: Kouluun tehdyssä ilmaiskussa kuoli neljä ihmistä

Kello 23.58: Neljä ihmistä kuoli Venäjän tehtyä ilmaiskun Mykolajivin alueella sijaitsevaan kouluun, BBC:n venäjänkielinen palvelu kertoo nojaten Ukrainan sisäministeriön tiedotteeseen.

Iskussa haavoittui lisäksi kolme ihmistä ja itse koulurakennus tuhoutui.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä on katkaissut Ukrainan pääsyn kansainväliseen laivaliikenteeseen

Kello 23.40: Venäjän laivasto on Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedotteen mukaan luonut saarron Mustanmeren rannikolla, mikä puolestaan tarkoittaa käytännössä, että Ukraina on eristetty kansainvälisestä laivaliikenteestä.

Lisäksi Venäjän laivasto jatkaa ministeriön mukaan ohjusiskujaan Ukrainaan. Venäjä on myös mahdollisesti suunnittelemassa Asovanmeren alueella tehtävää maihinnousua lähiviikkojen aikana. Venäläisjoukot ovat suorittaneet jo yhden maihinnousun aiemmin.

Mediat: Venäjä pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua

Kello 22.39: Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotakalustoa ja muunlaista apua Ukrainaan hyökkäämisen alkuajoista asti, kertovat lähteet Yhdysvaltain hallinnosta Financial Timesille ja Washington Postille. Lähteet eivät kuitenkaan tarkenna, millaista kalustoa Venäjä on tarkalleen ottaen pyytänyt.

Eräs Financial Timesin lähteistä sanoo Yhdysvaltojen aikovan mahdollisesti varoittaa liittolaisiaan siitä, että Kiina saattaa valmistella tuen tarjoamista Venäjälle. Yhdysvaltalais­viranomaiset ovat esittäneet arvioita, että Venäjän asevarannot alkavat ainakin joidenkin asetyyppien osalta käydä vähiin.

Valkoinen talo ja Kiinan suurlähetystö Washingtonissa eivät kommentoineet asiaa Financial Timesille.

Saattue ei päässyt Mariupoliin sunnuntaina

Kello 22.04: Mariupolin kaupungin hallinto kertoi sunnuntaina, ettei humanitaarinen avustussaattue saapunut kaupunkiin sunnuntaina. Sen kerrottiin olevan jumissa noin Berdjanskissa 80 kilometriä kaupungista. Berdjanski on venäläisten hallussa. Tarkoitus on, että saattue jatkaa matkaa maanantaina, ja sopimusten pitäisi olla tehtynä, kertoi CNN. Hallinnon mukaan noin 400 000 ihmistä odottaa apua.

Punainen Risti vetoaa avun saamiseksi Mariupoliin

Punainen Risti on vaatinut sodan osapuolia avun saamiseksi saarrettuun Mariupolin kaupunkiin, järjestön kansainvälinen komitea tiedottaa.

”Mariupolissa ankarien taistelujen takia loukkuun jääneitä satoja tuhansia siviilejä odottaa pahin mahdollinen skenaario, elleivät osapuolet pääse käytännönläheiseen humanitääriseen sopimukseen”, tiedotteessa sanotaan.

Järjestön mukaan kaupunkia uhkaa perustarvikkeiden kuten ruuan, veden ja lääkkeiden äärimmäinen tai täydellinen pula.

”Kaikenikäiset ihmiset, mukaan lukien työntekijämme, ovat suojautuneet lämmittämättömissä kellareissa, joista he uskaltavat riskeerata henkensä vain tehdäkseen lyhyitä reissuja ulkopuolelle hakeakseen vettä ja ruokaa. Kuolleita ruumiita, siviilejä ja taistelijoita, on edelleen loukussa raunioissa tai ne makaavat niillä sijoillaan, johon he kuolivat.”

”Elämiä mullistavia vammoja ja kroonisia, heikentäviä sairauksia ei voida hoitaa. Inhimillinen kärsimys on valtaisaa.”

CNN julkaiseman Mariupolin asukkaan kertomuksen mukaan Mariupoliin ei ole saatu apua perille. Asukkaan videolla julkaistun viestin mukaan ruoka on loppumassa, kaupunki on ilman sähköjä, lämmitystä ja pakkasta on seitsemän astetta.

Kansalaisjärjestö: 800 pidätetty sodan vastaisissa mielenosoituksissa Venäjällä

Kello 20.58: Venäjällä on pidätetty 800 mielenosoittajaa sodanvastaisissa mielenosoituksissa 37 kaupungissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC perustuen kansalaisjärjestö OVD-infon tietoihin. Järjestö kerää tietoja pidätyksistä mielenosoituksissa.

Viranomaiset kertovat, että Moskovassa on pidätetty noin 300 ihmistä yleisen järjestyksen häiritsemisestä.

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja pitää Venäjän maksukyvyttömyyttä todennäköisenä

Kello 19.42: Venäjä saattaa vajota maksukyvyttömyyteen talouspakotteiden takia mutta se ei aiheuttaisi kansainvälistä rahoitusmarkkinoiden kriisiä, sanoi Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan yhdysvaltalaisen televisiokanavan CBS:n haastattelussa.

Pääjohtaja Georgievan mukaan länsivaltioiden määräämillä pakotteilla on vakavat vaikutuksen Venäjän talouteen, joka vajoaa tänä vuonna syvään taantumaan. Hänen mielestään Venäjän maksukyvyttömyyttä ei voi enää pitää "epätodennäköisenä"

Hän painotti pakotteiden heijastuvan myös Venäjän naapurivaltioihin ja etenkin niihin, jotka ovat riippuvaisia Venäjällä tuotetusta energiasta.

Pakotteiden takia Venäjä ei voi hyödyntää kuin osaa keskuspankin sijoituksista ulkomailla. Siksi Venäjä joutuu todennäköisesti lyömään laimin ulkomaan valuutassa nostamiensa lainojensa lyhennyksiä ja korkoja.

Kansainvälisillä pankeilla on Venäjällä 120 miljardin dollarin saatavat. Vaikka kaikki riskit toteutuisivat, pääjohtaja Georgieva ei pidä niitä Reutersin mukaan pankkijärjestelmää horjuttavina.

Ukrainassa on ankara pula puhtaasta vedestä ja lääkintätarvikkeista

Kello 19.30: Lääkärit Ilman Rajoja että Punainen Risti vertaavat Ukrainassa vallitsevaa tilannetta Syyrian sotaan, missä taisteluita on käyty kaupunkisotana siviilien keskuudessa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtajan Linda Konaten mukaan isona keskeistä on sen varmistaminen, että sairaanhoito pysyy toimintavalmiudessa sodan keskellä.

Tilanne voi muuttua hetkessä, korostaa Suomen Punaisen Ristin (SPR) kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen. SPR:llä on viitisentoista ihmistä Ukrainassa tai maan rajalla auttamassa muun muassa logistiikassa.

–  Puhtaan veden saatavuus on erittäin huono etenkin niillä alueilla, joilla taisteluita on käyty – etenkin Itä-Ukrainassa, Korhonen sanoo.

Lääkärijärjestön Konaten mukaan Ukrainaan lisätään kansainvälistä henkilöstöä jatkuvasti, ja Suomestakin paikan päälle on lähdössä yksi henkilö.

–  Sairaalat valmistautuvat siihen, että mahdollisesti taistelut tulevat lähemmäs. Eri sairaaloilta tulee nyt tukipyyntöjä traumakirurgiaan ja ensihoitoon. Koulutamme myös paikallisia toimijoita, miten suuronnettomuustilanne kannattaa järjestää.

BBC: Venäjä vahvisti iskun Javorivin koulutuskeskukseen

Kello 18.50: Venäjä on vahvistanut hyökänneensä Javorivin koulutuskeskukseen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Venäjän mukaan iskussa tapettiin ”jopa 180 ulkomaista palkkasoturia” ja tuhottiin ulkomailta Ukrainaan tuotuja aseita.

Puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov kertoi tiedotustilaisuudessa, että Venäjä jatkaa hyökkäyksiä Ukrainan joukkoihin liittyviä ulkomaisia sotilaita vastaan, kertovat venäläiset tiedotusvälineet BBC:n mukaan.

Ukrainan viranomaisten mukaan Javorissa kuoli 35 ja loukkaantui yli 130 ihmistä.

YK: Sodassa jo yli 1 600 siviiliuhria

Kello 18.42: Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut YK:n mukaan jo 1 663 siviiliä, joista 596 on kuollut ja 1 067 haavoittunut.

Kuolleista lapsia on 33 ja loukkaantuneista puolestaan 57. Uhriluvut ovat YK:n mukaan näitäkin korkeampia, sillä tiedonsaanti tietyiltä alueilta on vaikeaa.

”Suurin osa siviiliuhreista johtuu laajan tuhoalueen omaavien räjähdeaseiden, kuten raskaan tykistön ja moniraketinheitinjärjestelmien sekä ilmaiskujen ja ohjusten käytöstä.”

Järjestö painottaa myös, että alueilla, joilla käydään ankaria taisteluja voi olla suuri määrä vielä vahvistamattomia uhreja. YK:n tiedossa on raportteja, joiden mukaan esimerkiksi Mariupolin ja Volnovahan alueilla olisi satoja vahvistamattomia siviiliuhreja.

Yhdysvallat kommentoi journalistin surmaa ja harkitsee ”sopivia vastatoimia”

Kello 17.50: Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan on kommentoinut amerikkalaisen kuvajournalistin Brent Renaudin surmaa.

Sullivan sanoo, että Yhdysvallat selvittää kuolemaan johtaneet syyt ja harkitsee sitten "sopivia vastatoimia".

50-vuotias kuvajournalisti Brent Renaud ammuttiin kuoliaaksi Irpinin rintamalinjalla Kiovan pohjoisosassa. Toimittajan seurassa ollut toinen yhdysvaltalaistoimittaja on haavoittunut, AFP kertoo. Kuolemasta kertoi myös New York Times -lehti Twitterissä.

Muutama tunti Renaudin ampumisen jälkeen, Irpinin kaupungin pormestari Oleksandr Markušyn kertoi, että toimittajia ei enää päästetä Irpiniin. Hän kertoi päätöksestä Telegram-kanavallaan. Hänen mukaansa päätöksen syynä on halu suojella toimnittajia ja sotilaita. Hän myös vetosi toimittajiin, että he eivät julkaisisi materiaalia, joka paljastaa Ukrainalaisjoukkojen sijainteja.

Neuvotteluissa voidaan nähdä konkreettisia tuloksia

Kello 17.37: Ukrainan presidentin Volodmyr Zelenskyn vanhempi neuvonantaja kertoo, että neuvotteluissa voidaan saavuttaa konkreettisia tuloksia. Twitterissä julkaistulla videolla Mykhailo Podollak sanoo, että Venäjä on ollut herkempi Ukrainan tilanteen suhteen ja on alkanut puhua rakentavasti. Toisaalta Podollak kuitenkin sanoo, ettei Ukraina tingi ehdotuksistaan, eli Venäjän vetäytymisestä ja tulitauosta, kertoo CNN.

Tšekki lähettää lisää sotakalustoa Ukrainaan

Kello 16.42: Tšekki lähettää lisää sotilaallista apua Ukrainalle, kertoi maan puolustusministeri Jana Černochová sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Naapurivaltio Slovakia puolestaan harkitsee ilmapuolustusjärjestelmän lähettämistä Kiovaan.

Puolustusministeri Černochován mukaan Tšekki on lähettänyt Ukrainaan jo lähes 32 miljoonan dollarin arvosta sotakalustoa. ”Luulen, että ainakin kaksinkertaistamme sen”, hän sanoi televisiokeskustelussa Reutersin mukaan.

Puolustusministeri kieltäytyi kertomasta tarkempia tietoja turvallisuussyihin vedoten. Tšekki ilmoitti viime kuussa lähettäneensä Ukrainaan konetuliaseita, rynnäkkökiväärejä, ammuksia ja muita aseita.

Slovakian pääministeri Eduard Heger sanoi sunnuntaina selvittävänsä mahdollisuutta lähettää aikoinaan Neuvostoliitossa valmistettu S-300-ilmapuolustusjärjestelmä Ukrainaan.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austinin on tarkoitus matkustaa ensi viikolla Slovakiaan, joka on Tšekin tavoin sotilasliitto Naton jäsen.

Kaupunginhallitus: Mariupolin ruoka- ja vesivarastot ovat loppumassa

Kello 16.28: Saarretun Mariupolin kaupungin ruoka- ja vesivarastot ovat kaupunginhallituksen mukaan lähellä loppumista, Reuters kertoo.

”Ihmiset ovat olleet vaikeassa tilanteessa 12 päivän ajan. Kaupungissa ei ole sähköä, vettä tai lämmitystä. Kaupungissa ei ole lähes ollenkaan tietoliikennettä. Ruuan ja veden viimeisetkin varastot ovat loppumassa”, kaupunginhallituksen tiedotteessa kerrotaan.

Venäläisjoukot jatkoivat kaupunginhallituksen mukaan Mariupolin siviilikohteiden pommittamista sunnuntaina.

Kaupungissa on sodan aikana kaupunginhallituksen mukaan kuollut yhteensä 2 187 asukasta.

Britannian asuntoministeri väläyttää venäläisten oligarkkien kiinteistöjen käyttämistä ukrainalaisten pakolaisten majoittamiseen

Kello 16.10: Pakotteisiin määrättyjen oligarkkien asuntoja pitäisi voida käyttää ukrainalaisten pakolaisten majoittamiseen, sanoi Britannian asuntoministeri Michael Gove sunnuntaina yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

"Haluan selvittää vaihtoehtoa, joka antaisi meille mahdollisuuden käyttää pakotteiden kohteena olevien ihmisten koteja ja kiinteistöjä humanitaarisiin tarkoituksiin niin kauan kuin pakotteet ovat voimassa."

Ministeri Gove kuitenkin tähdensi oikeudellisen kynnyksen olevan suuri sille, että venäläisten oligarkkien kiinteistöjä voitaisiin takavarikoida humanitaarisiin tarkoituksiin.

"Viestimme kuitenkin on: jos ihminen on määrätty pakotteisiin Putinin tukemisen takia ja kiinteistö on täällä [Britanniassa], hänellä ei ole oikeutta käyttää tai hyötyä siitä", ministeri Gove sanoi BBC:lle.

Hän painotti Britannia hallituksen haluavan vahvistaa nykyisten pakotteiden vaikutuksia, jotta heiltä kiellettäisiin asumisen lisäksi kiinteistöjensä myyminen.

Patriarkka Kirill kutsui Ukrainan ortodoksista kirkkoa ”vääräuskoisiksi” ja syytti juutalaisten olevan välirikon takana

Kello 15.46: Moskovan ja Venäjän patriarkka Kirill on hyökännyt kovin sanoin Ukrainan ortodoksista kirkkoa vastaan, kertoo BBC.

Moskovassa pitämässään saarnassa Kirill syytti Ukrainan kirkkoa ”vääräuskoisuudesta” ja sanoi juutalaisten olevan kirkkojen välisen välirikon takana. Ukrainan ortodoksinen kirkko on protestoinut Kirillin roolia Ukrainan sodassa ja se on lopettanut patriarkan kunnioittamisen kirkollisissa menoissaan.

”Toivomme, että tämä tosiasia [että voimme olla irrallaan maallisesta vallasta] toteutuu myös Ukrainan maaperällä, vaikka nykypäivänä jopa patriarkan nimen kunnioittaminen on käynyt joillekin mahdottomaksi juutalaisten pelon takia”, Kirill sanoi saarnassaan.

Yhdysvaltalainen toimittaja on tapettu Irpinissä – työskenteli ennen The New York Timesille

Kello 14.54: Yhdysvaltalainen toimittaja on tapettu Irpinissä, kertovat muun muassa Reuters, ukrainalainen Unian sekä Ukrainan parlamentti Telegram-kanavallaan.

The New York Times kertoo Twitter-tilillään kuolleen toimittajan olleen palkittu kuvajournalisti ja elokuvaohjaaja Brent Renaud, 51.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Renaud ammuttiin kuoliaaksi.

Renaudin seurassa ollut toinen yhdysvaltalaistoimittaja sekä ukrainalainen toimittaja ovat myös haavoittuneet, AFP kertoo. AFP:n toimittajat kertovat nähneensä Renaudin ruumiin Irpinissä.

”Heidän autoaan ammuttiin. Minä annoin heille ensiapua. (Renaud) oli saanut haavan niskaan ja kuoli välittömästi”, kertoi paikalla ollut vapaaehtoinen lääkäri Danilo Shapovalov AFP:lle.

Kuolemasta ja loukkaantumisesta kertoi Kiovan poliisijohtaja Andri Njebytov Facebook-päivityksessään.

The New York Timesin toimittaja Cliff Levy vahvisti Renaudin kuoleman Twitterissä ja kertoi olevansa erittäin surullinen kuoleman johdosta.

Renaud ei kuitenkaan työskennellyt Ukrainassa The New York Timesin palkkalistoilla. Ensitiedot siitä, että hän olisi ollut lehden palveluksessa pohjautuivat Levyn mukaan Renaudin mukanaan kantamaan lehdistökorttiin, joka oli annettu lehden nimissä aiemmin.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen ulkomaalainen toimittaja, joka on saanut surmansa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Päivitetty 13.3.2022 kello 15.36: Jutussa kerrottiin aiemmin menehtyneen olleen New York Timesin toimittaja. Brent Renaud ei ollut The New York Timesin palveluksessa kuollessaan.

Presidentti Zelenskyi: evakuointikäytäviä pitkin on evakuoitu 125 000 ihmistä

Kello 14.33: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi sunnuntaina videopuheessaan, että ukrainalaiskaupunkeihin perustettuja siviilien evakuointikäytäviä pitkin on saatu evakuoitua yhteensä 125 000 ihmistä.

Zelenskyin mukaan sunnuntaina ensisijaisesti evakuointia yritetään Mariupolissa, jossa on loukossa 400 000 ihmistä. Mariupolin tilanteen on raportoitu olevan epätoivoinen. Kaupungin evakuointiyritykset ovat epäonnistuneet jo useita kertoja.

Mariupoliin on sunnuntaina matkalla myös humanitaarista apua kaupunkiin kuljettava saattue. Zelenskyin mukaan saattue oli jo lähellä kaupunkia.

Yksi kuoli, kun linja-auto, jonka kyydissä oli 50 ukrainalaista, joutui onnettomuuteen Italiassa

Kello 14.22: Ukrainasta tulossa ollut linja-auto on joutunut onnettomuuteen Italiassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Bussi ajautui tieltä ja kaatui.

Linja-autossa oli noin 50 ukrainalaista, joista suurin osa oli naisia ja lapsia. Onnettomuudessa kuoli yksi matkustaja ja useita loukkaantui, kertovat paikalliset palomiehet ja poliisi.

Uskotaan, että matkustajat olivat pakenemassa sotaa. Bussi oli matkalla Adrianmeren rannikolla sijaitsevaan Pescaraan, kertoo Italian sisäministeriö.

Onnettomuus tapahtui aikaisin aamulla Cesenan ja Riminin välisellä moottoritieosuudella maan koilisrannikolla.

Yle: Ohjusiskun kohteeksi joutuneessa tukikohdassa ollut useita suomalaisia

Kello 13.32: Ylen lähteen mukaan sunnuntaiaamuna Venäjän ohjusiskun kohteeksi joutuneessa Javorivin sotilaiden koulutuskeskuksessa on ollut useita suomalaisia.

Asiasta kertoi Ylelle suomalainen vierastaistelija. Suomalaistaistelija ei kuitenkaan ole enää Javorivissa, joten hän ei tiennyt, oliko suomalaisia paikalla iskun sattuessa.

Suomalaistaistelijan mukaan Javorivissa on ollut koulutettavina satoja ulkomailta Ukrainaan tulleita vierastaistelijoita.

Loukkaantunutta sotilasta kuljetettiin hoitoon Jarovivissa sijaitsevasta sotilaskeskuksesta sunnuntaina.

Yhdeksän kuollut ilmaiskussa Mykolajiviin

Kello 13.07: Venäjän ilmaiskut ovat aiheuttaneet kuolonuhreja Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Mykolajivin satamakaupungissa, kertoo Reuters.

Alueen kuvernööri kertoo, että iskuissa on saanut surmansa yhdeksän ihmistä.

Mykolajiv sijaitsee satamakaupunki Odessasta koilliseen, ja kaupunki on ollut Venäjän hyökkäyksen kohteena viime päivinä.

Lauantaina kaksi räjähdystä taltioitui valvontakameralle Mykolajivissa:

Ukrainassa siepattu jo toinen pormestari

Kello 12.55: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo, että Ukrainassa on siepattu jo toinen pormestari.

"Venäläiset sotarikolliset sieppasivat toisen demokraattisesti valitun pormestarin, Dniprorudnen Jevhen Matvejevin", kertoi Kuleba viestipalvelu Twitterissä.

Perjantaina Venäjän joukot sieppasivat Melitopolin pormestarin Ivan Fjodorovin.

Reuters: Lvivin läheisen sotilaiden koulutuskeskuksen kuolonuhriluku noussut jo ainakin 35:een, loukkaantuneita 134

Kello 12.49: Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän iskussa Lvivin lähellä sijaitsevaan sotilaiden koulutuskeskukseen uhriluku on noussut jo ainakin 35:een. Keskuksessa koulutetaan sotialita pääosin rauhanturvatehtäviin.

Loukkaantuneiden määräksi arvioidaan tällä hetkellä 134.

Asiasta kertoo Reutersin mukaan Lvivin alueen kuvernööri Maksym Kozytskyi.

Iskussa sotilaiden koulutuskeskukseen on kuollut ehkä jopa kaksikymmentä

Kello 11.08: Venäjän ilmaiskussa rauhanturvaajien koulutuskeskukseen on kuollut kaksikymmentä ihmistä, kertoo brittilehti The Guardian.

Pelastushenkilöstöön kuuluva haastateltava kertoi The Guardianille kahdenkymmenen ihmisen vahvistetun kuolleeksi. Reutersin tietojen mukaan koulutuskeskuksen suunnasta ajoi yhdeksäntoista ambulanssia sireenit päällä. Lisää ambulansseja nähtiin myös ajavan keskuksen suuntaan.

Aiemmin Lvivin alueen kuvernööri kertoi kuolonuhreja olevan yhdeksän.

Paikallisviranomaisten mukaan haavoittuneita olisi liki 60. The New York Times -lehden mukaan arvio haavoittuneiden lukumäärästä olisi jopa 300.

Venäjän iskussa sotilaiden koulutuskeskukseen on kuollut yhdeksän

Kello 10.47: Lvivin alueen kuvernöörin Maksym Kozytskyin mukaan Venäjän iskussa Kansainväliseen rauhanturvaus- ja turvallisuuskeskukseen (IPSC) on kuollut yhdeksän ja haavoittunut 57 ihmistä. Asiasta kertoi The Guardian.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoi keskuksessa työskentelevän myös ulkomaalaisia kouluttajia, mutta on toistaiseksi epäselvää, oliko heistä kukaan paikalla iskun aikana.

Ukrainan puolustusministeri: Venäjän ilmaisku rauhanturvaajien koulutuskeskukseen oli ”terrori-isku”

Kello 10.28: Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kutsuu Twitterissä Venäjän ilmaiskua rauhanturvaajien koulutuskeskukseen ”terrori-iskuksi”.

Sunnuntaiaamuna kahdeksan Venäjän ilmaiskua kohdistui Javorivin alueella sijaitsevaan Kansainväliseen rauhanturvaus- ja turvallisuuskeskukseen (IPSC). Keskuksessa koulutetaan sotilashenkilöstöä lähinnä rauhanturvaustehtäviin. Yarov sijaitsee läntisessä Ukrainassa, 50 kilometriä Lvivistä luoteeseen.

”Tämä on uusi terrori-isku rauhaa ja turvallisuutta vastaan lähellä EU:n ja Naton rajaa. Toimenpiteisiin tämän pysäyttämiseksi on ryhdyttävä. Sulkekaa taivas!”, Reznikov kirjoittaa.

Ukrainalla riittää peruselintarvikkeita muutamiksi kuukausiksi, sanoo pääministeri

Kello 9.50: Ukrainalla riittää peruselintarvikkeita seuraaviksi kuukausiksi, kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Ukrainan pääministeri Denis Shmigal.

Shmigalin mukaan maassa laaditaan uutta ohjelmaa, jolla tukea sadon kylvökampanjaa ruokatuotteiden säästämiseksi. Pääministeri sanoo, että ohjelma on tarkoitus panna täytäntöön niin pian kuin mahdollista.

Itä-Ukrainan Harkovassa raivattiin pommitettua taloa ylimmäisessä kerroksessa asuneen naisen löytämiseksi lauantaina:

Venäjän joukot yrittävät piirittää Ukrainan joukot Itä-Ukrainassa

Kello 9.47: Britannian puolustusministeriön mukaan venäläisjoukot pyrkivät nyt piirittämään Ukrainan joukot maan itäosissa edetessään pohjoisesta Harkovan ja etelästä Mariupolin suunnasta.

Venäjän joukot, jotka hyökkäävät Krimin niemimaan suunnasta, taas yrittävät päästä Mykolajivin kaupungin ohi ja liikkua maata pitkin kohti Odessaa.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat kokeneet isoja menetyksiä, sillä Ukrainan puolustuvoimien vastarinta on ollut tehokasta.

Ivano-Frankivskin lentokenttää pommitettu

Kello 9.39: Ivano-Frankivskin pormestarin mukaan kaupungin lentokenttää on pommitettu. Asiasta kertovat esimerkiksi ukrainalaismedia The Kyiv Independent ja BBC.

"Alustavien tietojen mukaan tämän aamun räjähdykset johtuivat lentokentälle tehdystä hyökkäyksestä", kertoi BBC:n mukaan pormestari Ruslan Martsinkiv Facebookissa. Martsinkiv sanoi, että venäläisjoukkojen iskujen on tarkoitus levittää pelkoa ja paniikkia.

Ivano-Frankivsk on Länsi-Ukrainassa, noin 113 kilometrin päässä Lvivistä.

Ukrainan puolustusministeriö: Valko-Venäjä liittyy sotaan pian, Venäjä kerää joukkojaan

Kello 8.58: Valko-Venäjä vahvistaa Ukrainan vastaista rajaansa, kertoo Ukrainan puolustusministeriö Facebookiin julkaisemassaan tilannekatsauksessa. Ministeriön mukaan todennäköisyys Valko-Venäjän liittymisellä suoriin sotatoimiin Ukrainaa vastaan on ”korkea”.

Ministeriön mukaan Venäjä myös kerää ja huoltaa joukkojaan, sekä valmistautuu jatkamaan hyökkäystään Tšernihivin alueella Polissyassa ja Siverskyissä, Slobozhanskyssä, Donetskissa ja Tavrijassa. Tähän mennessä ministeriön mukaan Venäjän hyökkäykset alueella ovat epäonnistuneet, mutta se on tuhonnut sotilas- ja siviilikohteita.

Ministeriö varoitti tulevista hyökkäyksistä myös Sjeverodonetskissa, Vuhledarissa ja Zaporižžjassa.

Ministeriön mukaan Venäjällä on ”vähän” menestystä Volnovakhan kaupungin Donetskin alueella itä-Ukrainassa ja se on valloittanut kaupungin itäiset alueet, joista se yrittää jatkaa hyökkäystään. Uutistoimisto Reuters kuitenkin kertoi lauantaina kaupungin olevan ”täysin tuhoutunut”, mutta että Donetskin kuvernöörin Pavlo Kirilenkon mukaan taistelut alueella jatkuvat Venäjän piirittämisen torjumiseksi.

Ministeriön mukaan Ukrainan pohjoisosissa Venäjän joukot keskittyvät tiedustelutiedon keräämiseen ja joukkojen huoltoasemien rakentamiseen Valko-Venäjän puolelle.

Venäjä iski Lvivin lähellä sijaitsevaan rauhanturvaajien koulutuskeskukseen

Kello 8.38: Kahdeksan Venäjän ilmaiskua sunnuntaiaamuna Lvivin lähistöllä kohdistui Javorivin alueella sijaitsevaan Kansainväliseen rauhanturvaus- ja turvallisuuskeskukseen (IPSC), kertovat esimerkiksi BBC ja CNN. Yarov on läntisessä Ukrainassa 50 kilometriä Lvivistä luoteeseen. Keskuksessa koulutetaan sotilashenkilöstöä lähinnä rauhanturvaustehtäviin.

The Guardianin mukaan Lvivin pormestari Andrei Sadovyi on vahvistanut iskut keskukseen.

Lvivin paikallispolitiikon mukaan Ukrainan ilmapuolustus olisi torjunut Venäjän ohjusiskuja, kertoo ukrainalainen The Kyiv Independent.

The Guardian myös huomioi, että juuri lauantaina eli päivää ennen iskujen suuntautumista länsi-Ukrainaan Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov oli varoittanut, että länsimaiden aseellinen apu Ukrainaan oli ”todellinen kohde” Venäjän hyökkäyksille. Nyt Venäjä kohdistaa iskujaan juuri Ukrainan länsiosiin.

Historiallinen Lviv on vain 80 kilometrin päässä Puolan rajasta, jonne suuri osa sotaa paenneita ukrainalaisia on lähtenyt.

Oikaisu kello 8.38: Jutussa luki aikaisemmin, että isku Lvivin lähellä on osunut sotilastukikohtaan. Uuden tiedon mukaan kyseessä on Kansainväliseen rauhanturvaus- ja turvallisuuskeskukseen (IPSC).

Ilmahälytykset alkoivat soida lähes joka puolella Ukrainaa

Kello 7.32: Ilmahälytykset alkoivat soida lähes joka puolella Ukrainaa aamuyöllä kello kolmen, neljän aikoihin, kertovat useat ukrainalaismediat. Ilmahälytyksistä raportoitiin muun muassa Kiovassa, Lvivissä ja Odessassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui toimittajille Kiovasta videopuhelussa lauantaina.

Avustussaattueen tarkoitus saapua Ukrainan Mariupoliin iltapäivällä, kertoo Zelenskyi

Kello 7.32:Humanitaarista apua on tulossa Mariupoliin iltapäivällä, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi videopuheessaan.

Presidentin mukaan eilen Mariupoliin lähtenyt avustussaattue joutui jäämään yöksi Berdjanskiin reitin hankaluuden vuoksi.

Zelenskyi varoitti puheessaan myös ukrainalaisia, jotka tarttuvat venäläisvalloittajien ehdotuksiin paikallisten nukkehallitusten luomisesta.

Satamakaupunki Mariupol on kärsinyt pahoin venäläisjoukkojen piirityksestä ja tulituksesta. Kaupungissa on ukrainalaisviranomaisten mukaan kuollut alle kahden viikon aikana yli 1 500 siviiliä, eikä ihmisiä ole saatu evakuoitua kaupungista.

Maxar-satelliittikuva näyttää taloja ja tulipaloja Mariupolin kaupungin länsiosassa lauantaina.

BBC: Venäläisjoukot nimittäneet Melitopoliin uuden pormestarin kaapatuksi uskotun tilalle

Kello 7.32: Ukrainan Melitopolin kaupunkiin on nimitetty uusi pormestari kaapatuksi uskotun pormestarin tilalle, kertovat BBC ja CNN. BBC:n mukaan nimitys olisi venäläisjoukkojen toteuttama.

Uudeksi pormestariksi nimitetty entinen kaupunginvaltuuston jäsen Halyna Danyltshenko kertoi BBC:n mukaan paikalliskanavalla aikovansa perustaa ”kansankomitean” johtamaan kaupunkia.

Noin 13 000 ukrainalaista evakuoitiin humanitaarisia käytäviä pitkin lauantaina, kertoo Ukrainan varapääministeri

Kello 7.32: Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan noin 13 000 ukrainalaista evakuoitiin lauantaina humanitaarisia käytäviä pitkin, kertoo Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform. Vereshtshuk kertoi videopuheessaan evakuoitujen määrän olleen lauantaina kaksinkertainen verrattuna perjantaiseen.

Vereshtshukin mukaan Mariupolin piiritetystä satamakaupungista evakuointeja ei onnistuttu tekemään. Lauantain evakuoiduista valtaosa eli noin 8 000 ihmistä saatiin evakuoitua Sumyn alueelta.

Sunnuntaina on Vereshtshukin mukaan tarkoitus jatkaa ukrainalaiskaupunkien evakuointiyrityksiä.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan lauantaina tulituksen kohteeksi joutuneet pakenevat siviilit Kiovan lähistöllä eivät kulkeneetkaan sovittua evakuointireittiä pitkin, kertoo BBC. Ukrainan tiedustelupalvelu kertoi aiemmin, että tulituksen kohteeksi joutuneet olivat kulkeneet sovittua evakuointireittiä pitkin.

Tiedustelupalvelun mukaan osaa ihmisistä ammuttiin ja osa pakotettiin takaisin kylään.

Kuolonuhreja on Ukrainan mukaan seitsemän ja joukossa on yksi lapsi. Viranomaiset ovat sanoneet, että takaisin kylään käännytettyihin on lähes mahdotonta pitää yhteyttä ja näille on vaikeaa tarjota humanitaarista ja lääkinnällistä apua.

Vahvistettua riippumatonta tietoa Ukrainan kertomuksesta ei ole, eikä Venäjä ole kommentoinut asiaa. Ukraina on syyttänyt Venäjän syyllistyneen sotarikoksiin kohdistaessaan iskuja siviileihin.

Venäjän joukot ovat lähestyneet Kiovaa viikonlopun aikana.

IAEA: Ukrainan mukaan Venäjä aikoo ottaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan "kokonaan ja pysyvästi" haltuunsa

Kello 7.32: Ukraina on ilmoittanut Kansainväliselle atomienergiajärjestölle (IAEA) Venäjän aikovan ottaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan ”kokonaan ja pysyvästi” valtion omistaman Rosatomin haltuun. IAEA kertoo asiasta lauantaina illalla julkaistussa järjestön johtajan lausunnossa.

Lausunnon mukaan Venäjä myöhemmin kielsi suunnitelmat.

Lausunnossa kerrotaan, että Ukrainan ydinvoimaloita operoivan Energoatomin johtaja Petro Kotin kertoi IAEA:lle noin 400 Venäjän sotilaan olevan kokoaikaisesti läsnä voimalassa ja vahvisti, että voimala on Venäjän sotilaskomentajan kontrollissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut