Mitä Venäjän kymmenien kilometrien mittaisen saattueen hajautuminen pelloille ja metsiin tarkoittaa? – Kapteeni Antti Pihlajamaa vastaa

Nyt saattueen ajoneuvot, sotilaat ja kalusto näyttävät siirtyvän suojaan. Samalla tiellä ja yhdessä letkassa saattue on ollut hyvin suojattomana.

Ukrainassa Venäjän panssarijoukkoja on satelliittikuvien mukaan siirretty muun muassa lentokentän lähellä oleviin kaupunkeihin sekä metsiin ja pelloille.

11.3. 18:45

Aamulehti

Yhdysvaltalainen avaruusteknologiayhtiö Maxar Technologies julkaisi eilen satelliittikuvia, joiden mukaan Venäjän yli 60 kilometrin mittainen sotilassaattue näyttää hajaantuneen.

Ukrainassa Venäjän panssarijoukkoja on satelliittikuvien mukaan siirretty muun muassa lentokentän lähellä oleviin kaupunkeihin sekä metsiin ja pelloille.

Kapteeni ja Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa kertoo, mistä hajaantumisessa on kyse.

Mistä hajaantuminen kertoo?

”Ison joukon pitäminen yhdellä tiellä ja yhdessä letkassa ei ole minkään taktisten oppien mukaista”, Pihlajamaa kertoo.

Nyt saattueen ajoneuvot, sotilaat ja kalusto näyttävät siis siirtyvän suojaan. Samalla tiellä ja yhdessä letkassa saattue on ollut hyvin suojattomana.

”Oli odotettavissa, että niin tulee tapahtumaan jollain aikavälillä. Venäjälle ei ole ollut eduksi, että tuollainen joukko on olut pitkään helposti havaittavana ja yhtenä maalina.”

Mitä se voi tarkoittaa?

”Kiovan suuntaan menevillä teillä saattuetta on purettu pienempiin osastoihin kaupunkia ympäröivälle tieverkostolle. Jos se ei suoraan ennakoi, niin se ainakin luo edellytyksiä Kiovan saarrostusoperaatiolle”, Pihlajamaa sanoo.

Pihlajamaan arvio on, että saattueen liikkeet voivat tarkoittaa Venäjän joukkojen pyrkivän jossain vaiheessa käynnistämään aktiivista hyökkäystä Kiovaan.

Lue lisää: Maavoimien komentaja kertoo, miten Suomi pärjäisi sotatilanteessa – Venäläisten tapa sotia Ukrainassa yllätti: ”Nyt on oikea aika varautua”

Mitä sodassa on odotettavissa lähiaikoina?

”Kiova tulee varmasti olemaan Venäjän painopiste tässä lähipäivinä. Menee kuitenkin varmasti jonkin aikaa, ennen kuin Venäjä saa ryhmityksensä kuntoon hyökkäystä varten”, Pihlajamaa arvioi.

Pihlajamaan arvion mukaan puhe on ennemmin päivistä kuin tunneista. Seikkaperäisten ennustusten tekeminen on kuitenkin vaikeaa.

”Varmaan odotettavissa on myös se, että Venäjä pyrkii edelleen sitomaan Ukrainan joukkoja muualla maassa taisteluun ja estämään näin Ukrainan joukkojen siirtämisen Kiovaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut