Presidentti Niinistö keskusteli puhelimitse Putinin kanssa – Venäjä väittää löytäneensä todisteita biologisista aseista Ukrainassa

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä perjantaina 11. maaliskuuta 2022.

Mielenosoittajat vastustavat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Liettuan itsenäisyysjuhlissa Vilnassa 11. maaliskuuta.

11.3. 6:32 | Päivitetty 11.3. 23:34

Aamulehti

Venäjän sotatoimet ovat perjantaina edenneet yhä lännemmäs. Venäläiset pommittivat Länsi-Ukrainassa ainakin Lutskin ja Ivano-Frankivskin kaupunkeja. Länsi-Ukraina ei tähän mennessä ole ollut Venäjän hyökkäyksen kohteena. Monet siviilit pakenevat sotatoimia edelleen maan länsiosiin.

Venäjä iski aamulla myös siviilikohteisiin itäosissa sijaitsevassa Dnipron kaupungissa. Venäjä väittää myös vallanneensa strategisesti tärkeän Volnovahan kaupungin piiritetyn Mariupolin pohjoispuolella.

Suomen presidentti Sauli Niinistö keskusteli perjantaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimitse.

Ukrainan sotaan keskittyneessä keskustelussa presidentti Niinistö painotti Ukrainassa pahenevaa katastrofia ja syvää inhimillistä kärsimystä, joka vaikuttaa voimakkaasti myös läntiseen mielipiteeseen.

Yhdysvallat ilmoitti lopettavansa normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa ja kohdistavansa uusia pakotteita venäläisiin oligarkkeihin.

Kaikki Venäjän hyökkäystä Ukrainassa käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota.

11.3.

Valko-Venäjän valtion median mukaan Venäjä aikoo toimittaa Valko-Venäjälle modernia sotakalustoa

Kello 22:35: Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sopivat perjantaina, että Venäjä tuo lähitulevaisuudessa Valko-Venäjälle modernia sotakalustoa, sanoo Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto Belta Reutersin mukaan.

Beltan mukaan presidentit sopivat myös yhteisestä tuesta lännen pakotteita, kuten energian hintojen nousua vastaan.

Ukraina syyttää Venäjää Melitopolin pormestarin sieppauksesta

Kello 22:11: Ukrainan ulkoministeriö väittää venäläisten sotilaiden siepanneen Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevan Melitopolin kaupungin pormestarin Ivan Fedorovin syytettyään häntä valheellisesti terrorismista, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ulkoministeriön mukaan siviilien sieppaaminen on sotarikos ja kielletty Geneven sopimuksessa. Venäjä sai Melitopolin kaupungin haltuunsa noin kaksi viikkoa sitten.

Fedorovin sieppaus on CNN:n mukaan tiettävästi ensimmäinen tapaus, jossa ukrainalainen virkahenkilö on otettu kiinni ja kuulusteltu Venäjän tai Venäjän tukemien joukkojen toimesta Venäjän hyökkäyksen alettua.

Mariupolin kaupungin pormestari pyysi Turkkia puhumaan Venäjän kanssa hyökkäyksen lopettamiseksi

Kello 21:05: Venäjän armeija teki ilmaiskuja kaupunkeihin Ukrainan länsi- ja itäosissa. Kiovaa uhkaa joutuminen piiritetyksi.

Piiritettynä olevan ukrainalaisen Mariupolin kaupungin pormestari kehotti perjantaina Turkkia puhumaan Venäjän kanssa, jotta maa lopettaisi hyökkäyksen kaupunkia vastaan.

Pormestarin neuvonantaja Petro Andrjushtshenko sanoi, että taistelut ovat siirtyneet kaupungin länsipuoliselle alueelle, missä sijaitsee muun muassa moskeija. Siellä kerrotaan olevan loukossa 86 turkkilaista, joista 34 on lapsia.

Alue on ollut suoran hyökkäyksen kohteena ensimmäistä kertaa.

”Meidän hallituksemme ei voi keskustella Venäjän hallituksen kanssa, joten toivomme Turkin hallituksen voivan puhua heille (venäläisille) näiden turkkilaisten kuten myös ukrainalaisten pelastamiseksi”, Andrjushtshenko sanoi.

Ulkominsteri Pekka Haavisto piti tiedotustilaisuuden Turkin Antalyasta

Kello 20:45: Ulkominsteri Pekka Haavisto (vihr) piti tiedotustilaisuuden osallistuttuaan Antalya Diplomatic Forum -kokoukseen Turkissa.

Toista kertaa järjestettävässä kokouksessa on ollut mukana valtioiden päämiehiä, ulkoministereitä ja järjestöjen edustajia.

Haavisto tapasi vierailullaan isäntämaa Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun ja useiden muiden valtioiden ja järjestöjen, kuten kansainvälisen Punaisen Ristin ja pakolaisjärjestön edustajia. Lisäksi kokoukseen osallistui muun muassa sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Haaviston mukaan kokousta leimasi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen vaikutukset alueen turvallisuuteen.

Haaviston mukaan eniten puhetta oli humanitaarisista käytävistä, joita pitäisi päästä avaamaan, jotta pakolaiset pääsisivät poistumaan maasta kohti länttä, kuten Puolaa.

”Keskusteluja käytiin myös Punaisen Ristin kanssa sodan pelisäännöistä ja mahdollisista sotarikoksista sekä haavoittuneiden sotilaiden tilanteesta”, Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa.

Kahdenvälisissä keskusteluissa esillä oli Haaviston mukaan myös Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne. Haavisto sanoi kertoneensa, kuinka mielipidemittauksissa Nato-jäsenyyden kannatus on noussut Suomessa, ja kuinka tekeillä on selonteko asiasta.

”En tarkasti halua mennä vastauksiin, koska kyseessä on eri maissa omat päätöksentekoprosessinsa”, Haavisto vastasi kysymykseen siitä, kommentoiko Turkki, miten se suhtautuisi Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Venäjä väittää löytäneensä todisteita biologisista aseista Ukrainassa, Yhdysvaltojen mukaan Venäjä voi yrittää oikeuttaa väitteellä omia toimiaan

Kello 20:40: Venäjä väittää löytäneensä näyttöä siitä, että Ukrainassa olisi yritetty hävittää todisteita biologisista aseista. Asiasta kertoi venäläisdiplomaatti Vasili Nebenzja puhuessaan Venäjän koolle kutsumassa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina.

Nebenzjan mukaan venäläisjoukot olisivat löytäneet todisteita tutkimuslaboratorioiden verkostosta, joiden tarkoituksena olisi vahvistaa useita "tappavia sairauksia", kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. Venäjän väitteen mukaan myös Yhdysvallat olisi ollut ohjelmassa mukana.

Nebenzja ei kuitenkaan esittänyt väitteilleen todisteita.

Myöskään YK ei ole tietoinen mistään biologisten aseiden ohjelmasta Ukrainassa, totesi YK:n aseistariisunnan lähettiläs Izumi Nakamitsu kokouksessa.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield puolestaan sanoi, että kyseessä voi olla Venäjän oikeutus omille toimilleen, kertoo uutistoimisto Reuters. Thomas-Greenfieldin mukaan Yhdysvallat on huolissaan siitä, että Venäjä suunnittelee käyttävänsä kemiallisia tai biologisia aseita Ukrainassa, kertoo BBC.

Samalla hän korosti, ettei Yhdysvalloilla tai Ukrainalla ole maassa biologisten aseiden ohjelmaa.

"Venäjällä on historiaa siitä, että se on virheellisesti syyttänyt muita maita rikkeistä, joihin se itse syyllistyy", hän perusteli väitettään Reutersin mukaan.

YouTube estää Venäjän valtion rahoittamat kanavat palvelussaan

Kello 20:05: Maailman suosituin videopalvelu YouTube estää Venäjän valtion rahoittamat kanavat palvelussaan globaalisti, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Meidän säännöksemme kieltävät hyvin dokumentoitujen väkivaltaisten tapahtumien kieltämisen, minimoimisen ja arkipäiväistämisen, ja me poistamme Venäjän Ukrainaan kohdistavan hyökkäyksen koskevan sisällön, joka rikkoo näitä sääntöjä. Tämän vuoksi estämme myös Venäjän valtion rahoittamat kanavat maailmanlaajuisesti palvelustamme.”, sanoi yhtiön tiedottaja Farshad Shadloo Reutersin mukaan tiedotteessa.

The Guardian: Ukraina väittää, että Valko-Venäjä saattaa hyökätä Ukrainaan tänään

Kello 19:44: Ukrainan strategisen viestinnän keskus väittää, että Valko-Venäjä saattaisi aloittaa tänään perjantaina hyökkäyksen Ukrainaan. Asiasta uutisoi The Guardian. Lisäksi asiasta kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin entinen tiedottaja Iuliia Mendel Twitterissä.

Keskus kertoi, että sen alustavien tietojen mukaan mahdollinen hyökkäys aloitettaisiin kello yhdeksältä Suomen aikaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka tapasivat toisensa perjantaina Moskovassa.

Biden: Yhdysvallat lopettaa normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa

Kello 18:02: Yhdysvallat katkaisee normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa poistamalla maan "suosituimman valtion" -statuksen. Toimi vaatii vielä Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän.

Statuksen evääminen mahdollistaisi esimerkiksi venäläisiin tuotteisiin kohdistuvien tariffien nostamisen sekä estäisi Venäjän mahdollisen rahoituksen muun muassa Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja Maailmanpankilta.

Kanada poisti statuksen Venäjältä ja Valko-Venäjältä jo viikko sitten.

Presidentti Joe Biden ilmoitti myös tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat on sopinut yhdessä muiden G7-maiden kanssa lisäävänsä pakotteita venäläisiin oligarkkeihin.

Yhdysvallat myös kieltää timanttien, merenelävien ja vodkan tuonnin Venäjältä. Lisäksi luksustavaroiden vienti Venäjälle kielletään.

Biden myös varoitti Venäjää ”vakavista seurauksista”, jos se käyttää Ukrainassa kemiallisia aseita.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti perjantai-iltana, että EU asettaa lisää pakotteita Venäjää vastaan lauantaina. Pakotepaketti seuraa Bidenin näkemyksiä, joten esimerkiksi EU:n jäsenmaissa katkaistaan normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa.

Kreml: Putin ja Niinistö sopivat jatkavansa yhteydenpitoa

Kello 17:31: Presidentti Vladimir Putinin ja presidentti Sauli Niinistön keskustelusta kerrotaan myös Putinin kanslian verkkosivuilla. Lyhyessä tiedotteessa todetaan, että presidentit sopivat jatkavansa yhteydenpitoa Ukrainan kysymyksestä ja Venäjän ja Suomen välisistä asioista.

Tiedotteen mukaan Putin selvitti yksityiskohtaisesti syitä, miksi Venäjä on aloittanut "erityisoperaation Donbassin suojelemiseksi", kuten Ukrainan sotaa Venäjällä kutsutaan, sekä operaation tavoitteista.

Venäjä ryhtyi rajoittamaan pääsyä Instagramiin

Kello 17:27: Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzor on ryhtynyt rajoittamaan pääsyä sosiaalisen median Instagram-palveluun Venäjän alueella. Viranomaisen mukaan palvelussa levitetään materiaalia, jossa kehotetaan väkivaltaan Venäjän kansalaisia, mukaan lukien sotilaita kohtaan.

Venäjän syyttäjäviranomaiset kertoivat aiemmin käynnistäneensä oikeustoimet Instagramin emoyhtiötä Metaa vastaan. Meta omistaa myös suositun Whatsapp-viestipalvelun, joka oli mediatietojen mukaan joutumassa niin ikään kiellettyjen listalle Venäjällä. Roskomnadzorin tiedotteessa ei kuitenkaan mainittu Whatsappia.

EU-maiden johtajat linjasivat pyrkivänsä eroon riippuvuudesta venäläisenergiasta niin pian kuin mahdollista

Kello 17:25: Ranskan Versailles'ssa pidetyssä epävirallisessa huippukokouksessa EU-maiden johtajat ovat linjanneet, että EU:n pitää vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta niin pian kuin mahdollista.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vaatii, että EU:n on lopetettava presidentti Vladimir Putinin sodan rahoittaminen energiaostoilla.

EU-maat eivät kuitenkaan ole sopineet vielä venäläisenergian tuontikielloista tai asettaneet tarkkaa vuosilukua siihen, mihin mennessä venäläisenergiasta tulisi päästä eroon.

Osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Etenkin venäläisestä maakaasusta luopuminen on tietyille maille vaikea pala.

Ukraina väittää Venäjän lavastaneen hyökkäyksen Valko-Venäjälle

Kello 17:09: Ukrainan ilmavoimat väittää Venäjän iskeneen Valko-Venäjässä sijaitsevaan kylään Ukrainan ilmatilasta saadakseen vedettyä Valko-Venäjän mukaan sotaan, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Ukrainan armeijan mukaan myös kahta muuta Valko-Venäjällä sijaitsevaa kohdetta vastaan on hyökätty. Ukrainan armeija kieltää Reutersin mukaan syyllistyneensä iskuihin.

Maahanmuuttovirasto: Venäjän hyökkäyksen jälkeen 2 395 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa

Kello 16:58: Venäjän hyökkäyksen jälkeen 2 395 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa, tiedottaa Maahanmuuttovirasto. Viraston mukaan pelkästään eilen torstaina 648 ukrainalaista haki kansainvälistä suojelua Suomesta. Valtaosa heistä haki tilapäistä suojelua.

"Ukrainasta paennut reilusti yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vaikka vain pieni osa Ukrainasta paenneista on tullut Suomeen, kansainvälistä suojelua hakevien ukrainalaisten määrä Suomessakin on ollut selvässä kasvussa tällä viikolla", kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.

Suomi myöntää muiden EU-maiden tavoin tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Tilapäinen suojelu eroaa turvapaikan hakemisesta. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijaan.

Maahanmuuttovirasto on lisännyt vastaanottokeskuksissa käytössä olevien majoituspaikkojen määrää. Vastaanottopaikkojen määrän lisäämisellä varaudutaan Ukrainasta paenneiden majoitustarpeen kasvuun Suomessa.

Majoituspaikkojen määrää on nostettu noin kahdella tuhannella jo toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa. Uusia vastaanottokeskuksia tai hätämajoitusyksikköjä ei ole toistaiseksi Maahanmuuttoviraston mukaan perustettu.

Suomessa on eri puolella maata 27 vastaanottokeskusta, joista 7 on alaikäisyksiköitä. Vastaanottokeskuksissa on maahanmuuttoviraston mukaan paikkamäärän noston jälkeen tällä hetkellä vapaana noin 1 500 paikkaa.

Kotimaisten kielten keskus: Politiikan ei tulisi vaikuttaa kaupunkien katujen ja puistojen nimeämiseen

Kello 16:41: Politiikan ei tulisi olla perusteena kaupunkien kadun- tai puistonnimien vaihdoksista päätettäessä, toteaa Kotimaisten kielten keskus (Kotus) STT:lle.

Kotus perusteli aiemmin Twitterissä, ettei Helsingissä sijaitsevan Tehtaankadun nimeä tulisi muuttaa esimerkiksi Zelenskyinkaduksi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan, sillä peruste muutokselle olisi poliittinen. Venäjän suurlähetystö sijaitsee kyseisellä kadulla.

Keskustelua nimenmuutoksista on käyty etenkin sosiaalisessa mediassa.

Suunnitelluista paikannimistä sekä kaava- ja osoitenimistä päättävät kunnat itse. Kotus antaa puolestaan valtakunnallisia suosituksia nimistönsuunnittelijoiden tueksi.

Puolan pääkaupunki Varsova pyytää kansainväliseltä yhteisöltä apua pakolaisten vastaanottamisessa

Kello 16:30: ”Olemme nyt keskellä pahimpaa pakolaiskriisiä Euroopassa sitten toisen mailmansodan, tilanne pahenee päivä päivältä.”, sanoi Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski uutistoimisto AP:n mukaan.

Uutistoimiston mukaan yli kymmenesosa kaikista Ukrainasta pakenevista pakolaisista saapuu Varsovaan. Osan tavoitteena on jäädä kaupunkiin, mutta monet käyttävät kaupunkia myös reittinä muualle Eurooppaan.

Toistaiseksi yli 2,5 miljoonaa ihmistä on YK:n mukaan paennut sotaa Ukrainassa. Heistä yli puolet on päätynyt Puolaan.

Trzaskowskin mukaan 1,7 miljoonan asukkaan Varsovassa on tällä hetkellä yli 230 000 ukrainalaista pakolaista.

Pääministeri Marin vierailee ensi viikolla Berliinissä

Kello 16:02: Pääministeri Sanna Marin (sd) matkustaa ensi keskiviikkona Berliiniin tapaamaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzia. Marin ja Scholz keskustelevat tapaamisessaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä sekä EU:n talous- ja energiapolitiikasta.

Saksa on viime aikoina tehnyt merkittäviä muutoksia ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa, muun muassa hyväksymällä aseavun Ukrainalle ja suunnittelemalla mittavaa 100 miljardin euron lisäsatsausta puolustusbudjettiinsa. Puolustusmenot on määrä nostaa kahteen prosenttiin bkt:sta.

Venäjä on liukumassa syvään talouskriisiin, arvioi Suomen Pankki

Kello 15:50: Venäjän talous saattaa supistua noin 10 prosenttia tänä vuonna ja Venäjän tuonnin arvo romahtaa noin 50 prosenttia. Näin arvioi Suomen Pankki tuoreessa ennusteessaan.

Tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankista arvioi, että Venäjälle on tulossa mittavat taloudelliset kustannukset Ukrainan kriisistä.

”Venäjä on liukumassa pahimpaan talouskriisiin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen”, hän arvioi tiedotustilaisuudessa.

Suomen Pankin arvion mukaan finanssikriisi, pääomaliikkeiden rajoitukset ja ulkomaalaisten yritysten laajamittainen maasta poistuminen johtavat siihen, että elintaso laskee ja investoinnit supistuvat jyrkästi.

Venäjällä on myös käynnissä talletuspako, joka on jatkunut helmikuun lopulta saakka, ruplan arvo on romahtanut ja lähes kaikki suurimmat pankit on suljettu ulos pankkien kansainvälisestä maksujärjestelmästä Swiftistä.

Presidentti Niinistö keskusteli Venäjän presidentti Putinin kanssa

Kello 15:27: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät puhelinkeskustelun perjantaina 11. maaliskuuta 2022.

Yksinomaan Ukrainan sotaan keskittyneessä keskustelussa presidentti Niinistö painotti Ukrainassa pahenevaa katastrofia ja syvää inhimillistä kärsimystä, joka vaikuttaa voimakkaasti myös läntiseen mielipiteeseen. Presidentti Niinistö korosti tarvetta saada aikaan välitön tulitauko ja taata siviilien turvallinen evakuointi humanitäärisiä käytäviä pitkin. Lisäksi presidentti Niinistö kiinnitti huomiota Ukrainassa olevien ydinvoimalaitosten turvallisuuteen.

Presidentti Niinistö kertoi aiemmin päivällä käymästään keskustelusta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa ja toi jälleen esiin presidentti Zelenskyin valmiuden keskustella suoraan presidentti Putinin kanssa.

Venäjä aikoo estää Whatsappin ja Instagramin käytön maassa, kertovat brittimediat

Kello 15:13: Venäjä aikoo estää sosiaalisen median palveluiden Whatsappin ja Instagramin käytön maassa, kertovat brittilehti Guardian sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän valtakunnallinen syyttäjänvirasto on lisäksi hakenut Facebookin ja Instagramin emoyhtiön Metan nimeämistä "äärijärjestöksi" ja sen toiminnan kieltämistä Venäjällä.

Venäjän hallinto on jo aiemmin päättänyt estää Facebookin ja Twitterin toimintaa maassa.

Suoran lähetyksen Macronin, von der Leyenin ja Michelin tiedotustilaisuudesta odotetaan alkavan kello 15.30:n jälkeen

Kello 14.42:

Putin väittää näkevänsä ”tiettyjä positiivisia muutoksia” Ukrainan kanssa käytävissä keskusteluissa

Kello 14.40: Venäjän presidentti Vladimir Putin on väittänyt perjantaina antamassaan lausunnossa näkevänsä "tiettyjä positiivisia muutoksia" Ukrainan kanssa käytävissä keskusteluissa mutta ei kertonut tarkempia tietoja siitä, mitä tarkoittaa sanomallaan.

"On nähtävissä tiettyjä positiivisia muutoksia, neuvottelijamme kertovat minulle", Putin sanoi tapaamisessa Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan kanssa.

Venäjä on jatkanut sotatoimiaan tänään perjantaina Ukrainassa ja tehnyt ilmaiskuja muun muassa Länsi-Ukrainassa sijaitseviin Ivano-Frankivskin ja Lutskin kaupunkeihin sekä Dneprjoen varrella sijaitsevaan Dnipron kaupunkiin. Ukrainasta paenneiden määrä on noussut jo 2,5 miljoonaan.

Britannia on määrännyt pakotteita Venäjän parlamentin jäsenille

Kello 14.03: Britannia on tänään määrännyt uusia pakotteita yhteensä 386:lle Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman jäsenelle. Pakotteet kohdistuvat jäseniin, jotka äänestivät helmikuussa Itä-Ukrainassa sijaitsevien Luhanskin ja Donetskin alueiden itsenäisyyden tunnustamisen puolesta. Britannian ulkoministeriön mukaan alueiden tunnustaminen tarjosi Venäjälle tekosyyn sodan aloittamiselle.

Pakotteiden kohteeksi joutuneet duuman jäsenet eivät voi enää matkustaa Britanniaan. He eivät myöskään pääse käsiksi Britanniassa omistamiinsa varoihin.

YK varoittaa: Ruuan hinta voi nousta jopa 20 prosenttia Ukrainan sodan takia

Kello 13.52: Ruuan hinta voi kansainvälisesti nousta 8-20 prosenttia Ukrainan sodan takia, arvioi YK. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters. Tämä voi johtaa aliravittujen ihmisten määrän huomattavaan kasvuun.

On todennäköistä, että Ukraina ei pysty hoitamaan sadonkorjuuta normaalisti sodan aikana, ja myös Venäjän ruuanvientiin liittyy suuria epävarmuuksia.

Venäjä on vientimäärältään maailman suurin vehnän tuottaja, Ukraina puolestaan viidenneksi suurin. Yhteensä ne tuottavat 19 prosenttia maailman ohran tarjonnasta, 14 prosenttia vehnästä ja neljä prosenttia maissista. Se tarkoittaa yli kolmannesta maailman viljan viennistä.

Britannia määrää pakotteita 386:lle Venäjän duuman jäsenelle

Kello 13.47: Iso-Britannian ulkoministeri Liz Truss on ilmoittanut, että Britannian hallitus on määrännyt pakotteita 386:lle Venäjän duuman jäsenelle, jotka tukevat Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyökkäystä Ukrainaan, uutisoi BBC.

Uudet pakotteet kieltävät listatuilta henkilöiltä matkustamisen Britanniaan, pääsyn Britanniassa oleviin varoihin sekä liiketoiminnan maassa.

Duuma on Venäjän kaksikamarisen parlamentin alahuone, jossa on 450 edustajaa.

Naton pääsihteeri Stoltenberg: Ukrainasta ei saa tulla sotaa Naton ja Venäjän välille

Kello 13.31: Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoittaa uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa, ettei Nato saa antaa Venäjän hyökkäyksen levitä sodaksi sotilasliiton ja Venäjän välille. Stoltenberg tyrmäsi myös jälleen Ukrainan toiveen lentokieltoalueen perustamisesta maan ylle.

Stoltenbergin mukaan sotilasliitolla on velvollisuus estää konfliktin leviäminen Ukrainan rajojen ulkopuolelle. Hänen mukaansa lentokieltoalueen perustaminen johtaisi sotaan Naton ja Venäjän välille ja aiheuttaisi tarpeetonta kuolemaa ja tuhoa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg 11. maaliskuuta.

OHCHR on saanut ”uskottavia tietoja” Venäjän rypäleaseiden käytöstä – Voidaan mahdollisesti pitää sotarikoksena

Kello 13.05: YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR) kertoi perjantaina saaneensa ”uskottavia tietoja” tapauksista, joissa Venäjän joukot olisivat käyttäneet rypäleaseita asutuilla alueilla Ukrainassa, uutisoi Reuters.

OHCHR totesi, että rypäleaseiden mielivaltaista käyttöä voidaan mahdollisesti pitää sotarikoksena.

Rypälepommi on ase, jonka tarkoitus on levittää sen sisältämiä räjähteitä mahdollisimman laajalle alueelle. Rypälepommin sisältämät räjähteet eivät myöskään aina toimi silloin, kun niiden pitäisi. Siten ne voivat räjähdellä pitkään konfliktin jälkeenkin.

”Muistutamme Venäjän viranomaisia siitä, että hyökkäysten kohdistaminen siviilejä vastaan sekä alueelliset pommitukset kaupungeissa ja kylissä ja muut mielivaltaiset hyökkäykset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia ja siten voivat olla sotarikoksia”, sanoi OHCHR:n tiedottaja Liz Throssell toimittajille Genevessä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Satelliittikuva tulipalosta Chernihivissä 10. maaliskuuta.

Niinistö keskusteli Zelenskyin kanssa puhelimitse

Kello 12.44: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi puhelinkeskustelun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa tänään perjantaina, tiedottaa presidentin kanslia.

Presidentit keskustelivat Ukrainan sotatilanteesta ja Suomen avusta ja tuesta Ukrainalle.

”Erikseen esillä olivat tarve taata sekä siviilien turvallinen evakuointi humanitäärisiä käytäviä pitkin että ydinlaitosten turvallisuus”, tiedotteessa sanotaan.

Presidentit sopivat jatkavansa yhteydenpitoa.

Myöhemmin perjantaina Niinistö keskustelee puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Putin harkitsee Venäjän länsirajan vahvistamista vastauksena Nato-joukkojen sijoittamiselle Itä-Eurooppaan

Kello 12.21: Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään televisioidussa Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa harkitsevansa sitä, että Venäjä "vahvistaisi länsirajaansa" vastauksena sille, että Nato on sijoittanut lisäjoukkoja Itä-Eurooppaan.

"Mitä tulee länsirajojemme vahvistamiseen johtuen Nato-maiden joukkojen toiminnasta... Tätä täytyy harkita erikseen. Pyydän sinua valmistelemaan raportin", Putin sanoi puolustusministeri Sergei Shoigulle.

Nato on sijoittanut tuhansia sotilaita Keski- ja Itä-Eurooppaan jäsenmaidensa alueelle vastauksena "Venäjän sotilaalliselle erikoisoperaatiolle". Venäjän johto on vaatinut Natoa vetämään joukkonsa pois idästä.

Nato-maista Norja, Puola, Latvia, Liettua ja Viro ovat Venäjän rajanaapureita.

Ranskan armeija: Venäjän armeijalla paljon vaikeuksia

Kello 12.14: Venäjän armeija oli Ranskan armeijan tiedottajan Pascal Iannin mukaan huonosti valmistautunut hyökkäämään Ukrainaan, uutisoi CNN.

Ianni puhui asiasta eilen torstaina ranskalaisella tv-kanavalla France2. Hänen mukaansa Venäjän armeija kohtaa monia vaikeuksia kentällä, kuten logistiikassa ja tiedustelussa.

”On mahdollista, että hyökkäys Kiovaan tehdään lähipäivinä, muta itse asiassa Kiovan valtaaminen on aivan toinen asia ja kestää kauan”, Ianni sanoi.

Borrell: Euroopan komissio pyrkii kaksinkertaistamaan EU:n puolustusavun Ukrainalle, lisäapua 500 miljoonaa euroa

Kello 11.52: Euroopan komissio pyrkii kaksinkertaistamaan EU:n puolustusavun Ukrainalle, kertoi uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n mukaan EU:n ulkoasioista vastaava Josep Borrell perjantaina saapuessaan toista päivää jatkuvaan EU-johtajien kokoukseen Ranskan Versailles'sa.

Lisätuen määrä olisi 500 miljoonaa euroa.

"Kaikki tiesivät, että meidän täytyy lisätä puolustustukea Ukrainalle. Olen varma, että johtajat suostuvat tähän summaan."

EU harkitsee myös lisäpakotteita Venäjälle ja venäläisille oligarkeille, kertoo Borrell.

Ukrainan viranomainen: Venäjä pommitti Harkovaa 89 kertaa yhden päivän aikana – tuomitsee iskun psykiatriseen sairaalaan

Kello 11.51: Harkovan alueellinen johtaja Oleg Synegubov kertoo, että venäläiset joukot pommittivat Harkovan asuinalueita 89 kertaa yhden päivän aikana, uutisoi Reuters.

Synegubov sanoo myös, että siviileille ei ole vaaraa, vaikka ydinlaboratorion sisältävään tutkimuslaitokseen osui isku myös.

Harkovan kaupungin kouluista 48 on tuhoutunut Synegubovin mukaan pommituksissa. Kaupungissa on 1,4 miljoonaa asukasta.

Synegubov myös tuomitsee tämänpäiväisen iskun Harkovan alueen psykiatriseen sairaalaan ja sanoo, että se oli ”sotarikos siviilejä vastaan”.

Ukraina on syyttänyt venäläisiä joukkoja iskusta psykiatriseen sairaalaan lähellä Itä-Ukrainassa sijaitsevaa Izyumin kaupunkia. Synegubovin mukaan sairaalassa oli tuolloin 330 ihmistä, joista osa oli pyörätuolissa tai ei pystynyt liikkumaan ja että 73 ihmistä oli evakuoitu.

Uhrien määrää selvitellään. Reuters ei pystynyt vahvistamaan potilaiden lukumääriä. Venäjä on kiistänyt kohdistaneensa iskuja siviileihin.

Pelastaja kävelee pommituksissa vaurioituneiden rakennusten raunioilla Harkovassa 2. maaliskuuta.

Ukraina yrittää tänään jälleen avata uusia evakuointireittejä

Kello 11.36: Ukraina yrittää perjantaina avata jälleen useita evakuointikäytäviä, uutisoi CNN. Suunnitellut reitit ovat:

Mariupol–Zaporižžja

Volnovakha–Pokrovsk

Polohy–Zaporižžja

Enerhodar–Zaporižžja

Izjum–Lozova

Mariupolista ja Volnovakhasta lähtevät reitit ovat olleet toistuvasti saavuttamattomissa viime viikon aikana venäläisten joukkojen voimakkaiden pommitusten keskellä. Ihmisten evakuoinnissa Izjumista on onnistuttu paremmin.

Reittejä ei ole sovittu Venäjän kanssa. Venäjä on ilmoittanut eri reiteistä, jotka johtavat Venäjälle.

Evakuointia Mariupolista yritettiin viimeksi eilen, mutta evakuointi epäonnistui. Kansainvälisen Punaisen ristin mukaan asukkaiden tilanne alkaa olla epätoivoinen.

Ihmiset kantavat loukkaantunutta naista Irpinin kaupungin evakuoinnissa 8. maaliskuuta.

Ukrainasta paenneiden määrä jo 2,5 miljoonaa

Kello 11.31: Ukrainasta on YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan paennut Venäjän hyökkäyksen jälkeen jo 2,5 miljoonaa ihmistä.

Viimeisen vuorokauden aikana pakolaisten määrä on noussut 200 000:lla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto arvioi maan sisäisiä pakolaisia olevan yli 1,85 miljoonaa.

UNHCR:n komissaari Filippo Grandi kertoo viestipalvelu Twitterissä, että maasta paenneiden lisäksi järjestö arvioi Ukrainan sisäisiä pakolaisia olevan jopa noin kaksi miljoonaa.

Ukrainan suurlähettiläs: Putin voisi olla valmis käyttämään ydinaseita

Kello 10.48: Ukrainan Japanin suurlähettiläs Sergi Korsunski sanoi perjantaina, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi mahdollisesti olla valmis käyttämään ydinaseita Ukrainaa vastaan.

”Taistelemme loppuun asti, emme aio elää Venäjän johtamassa valtiossa”, Korsunski sanoi Reutersille.

Viime kuun lopulla Putin määräsi Venäjän ydinasejoukot korkeaan valmiustilaan vedoten Naton johtajien ”aggressiivisiin lausuntoihin” ja länsimaiden asettamiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Venäjän joukot ovat iskeneet psykiatriseen sairaalaan Harkovassa

Kello 10.45: Harkovan aluehallintojohtajan mukaan Venäjän joukot ovat iskeneet Harkovan alueen psykiatriseen sairaalaan, uutisoi Reuters.

Putin: Vapaaehtoiset taistelijat ovat tervetulleita sotimaan Ukrainaa vastaan

Kello 10.38: Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo haluavansa antaa vapaaehtoisille luvan taistella Ukrainan joukkoja vastaan. Lisäksi hän hyväksyi siepattujen länsimaisten ohjusjärjestelmien luovuttamisen Venäjän tukemille kapinallisjoukoille, uutisoi Reuters.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ehdotti amerikkalaisten panssarintorjuntajärjestelmien kuten Javelinin ja Stingerin luovuttamista Luhanskin ja Donetskin kapinallisalueiden taistelijoille. Putin sanoi Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa kannattavansa ajatusta.

Shoigun mukaan Lähi-idässä on 16 000 vapaaehtoista, jotka olisivat valmiita taistelemaan Venäjän joukkojen kanssa.

Ukrainan puolustusministeri: Venäjän joukot tappaneet enemmän siviilejä kuin sotilaita

Kello 10.26: Venäjän joukot ovat tappaneet enemmän ukrainalaisia siviilejä kuin sotilaita, sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov Reutersin mukaan.

”Haluan, että tämä kuullaan paitsi Kiovassa myös kaikkialla maailmassa”, Reznikov sanoo.

YK:n tuoreimpien tietojen mukaan 549 ihmistä on kuollut ja 957 loukkaantunut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Pelastajat auttavat pommituksen siviiliuhreja Harkovassa Ukrainassa 1. maaliskuuta.

Kaksi kuollut ja kuusi loukkaantunut Lutskin pommituksissa – hälytysjärjestelmä ei toiminut

Kello 9.41: Kaksi ukrainalaista sotilasta on kuollut ja kuusi loukkaantunut Lutskin kaupungin pommituksissa perjantaina, kertoo aluehallinnon johtaja Juri Pohuljayko BBC:n mukaan.

Lutskin kaupungin pormestari Ihor Polishchuk kertoi aiemmin CNN:n mukaan, että ainakin yksi ihminen on kuollut pommituksissa.

”Tänään noin kello 5.45 tapahtui kolme räjähdystä. Kolme ohjusta osui sotilaslentokentällemme. Yksi kuollut. Tietoja loukkaantuneista selvitetään”, pormestari kirjoitti Facebook-sivuilleen.

Pormestarin mukaan kaupungin hälytysjärjestelmä ei toiminut ollenkaan. ”Sotilashallinto ja armeija työskentelevät asian parissa.”

Myös Ivano-Frankivskin kaupungista raportoidaan, että varoitusjärjestelmä ei toiminut, kertoo pormestari.

”Ukrainan asevoimat eivät laittaneet sitä päälle. Miksi he eivät laittaneet? Koska ohjukset lensivät erittäin alhaisilla nopeuksilla tai jostain muusta syystä, armeija työskentelee sen parissa”, pormestari sanoi.

Länsi-Ukraina ei tähän mennessä ole ollut Venäjän hyökkäyksen kohteena. Monet siviilit pakenevat sotatoimia edelleen maan länsiosiin.

G7-maat ja EU aikovat poistaa Venäjän suosituimmuusehdon eli "suosituimman valtion" statuksen

Kello 9.40: Uutistoimisto Reutersin mukaan G7-maat yhdessä Euroopan unionin kanssa aikovat perjantaina sopia poistavansa Venäjältä sen "suosituimman valtion" statuksen eli suosituimmuusehdon. Kanada poisti statuksen Venäjältä ja Valko-Venäjältä jo viikko sitten.

Suosituimmuusehto on ulkomaankaupassa kahden tai useamman maan kesken solmittu sopimus. Jos yksi sopijoista myöntää jonkin kauppaedun kolmannelle maalle, sen on annettava sama etu myös sopimuksen osapuolille.

Statuksen poistaminen on yksi askel siihen, että maat voivat esimerkiksi asettaa venäläistuotteille korkeampia tullimaksuja ja muita tariffeja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on esittänyt normaalien kauppasuhteiden lopettamista Venäjän kanssa. Yhdysvallat on kiristänyt toimiaan Venäjää vastaan tällä viikolla venäläisjoukkojen jatkuvien iskujen siviilikohteisiin vuoksi.

Ukrainan kansalliskaartiin kuuluva pariskunta meni naimisiin sodan keskellä

Ukrainan kansalliskaartiin kuuluvat Oleksandr ja Olena suutelivat hääseremoniassaan sodan keskellä 8. maaliskuuta. Paikan tarkka sijainti ei ole tiedossa.

Mariupolin evakuoinnin toivotaan onnistuvan tänään

Kello 9.25: Ukrainan apulaispääministeri Iryna Vereshcuk sanoo toivovansa, että humanitaarinen käytävä saadaan tänään avattua onnistuneesti Mariupolin satamakaupunkiin useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen, kertoo Reuters.

Mariupolin 400 000 asukasta on ollut jo viikon tulituksen alla piiritetyssä kaupungissa ilman sähköjä ja vettä, ja avustusjärjestöjen on ollut vaikea päästä kaupunkiin.

Dniprossa sammutetaan pommituksen aiheuttamia tulipaloja

Yhdysvaltain varapresidentti Harris vierailee Romaniassa

Kello 9.09: Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris vierailee perjantaina Romaniassa.

Vierailun aikana Harris keskustelee Romanian presidentin Klaus Iohanniksen kanssa esimerkiksi suuresta määrästä pakolaisia, jotka ovat paenneet Venäjän hyökkäyksen vuoksi Ukrainasta Romaniaan. Yhteensä Romaniaan on saapunut Ukrainasta kahden viikon aikana 291 081 pakolaista.

Romanian pääkaupunki Bukarest on toinen etappi Harrisin kolmipäiväisellä vierailulla Naton itäeurooppalaisissa jäsenmaissa. Torstaina hän tapasi Varsovassa Puolan johtajia ja ukrainalaispakolaisia ja ilmaisi Yhdysvaltain tuen Ukrainan pyytämässä kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkinnassa Venäjän sotarikoksista.

Puolan presidentti Andrzej Duda pyysi Harrisia vauhdittamaan Yhdysvaltojen prosessia ukrainalaispakolaisten vastaanottamisessa. Puolaan on saapunut reilussa kahdessa viikossa 1,43 miljoonaa Ukrainan sotaa paennutta.

Venäjän joukot ovat saaneet haltuunsa Volnovakhan kaupungin

Kello 8.56: Useista lähteistä kerrotaan, että Venäjän joukot ovat saaneet haltuunsa strategisesti tärkeän Vlnovakhan kaupungin, joka sijaitsee piiritetyn Mariupolin satamakaupungin pohjoispuolella, kertoo uutistoimisto RIA muun muassa BBC:n mukaan.

Ukrainan ydinvoimayhtiö lopettaa venäläisen ydinpolttoaineen oston

Kello 8.52: Ukrainan valtion ydinvoimayhtiö Energoatom ei enää osta venäläistä ydinpolttoainetta, yhtiö ilmoitti perjantaina Reutersin mukaan.

Ukraina käyttää tällä hetkellä Neuvostoliiton aikaisia ydinreaktoreita ja tuo polttoaineensa Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Unkarin Orbán: EU ei aseta pakotteita venäläiselle öljylle tai kaasulle

Kello 8.48: Euroopan unioni ei tule asettamaan pakotteita venäläiselle öljylle tai kaasulle, väittää Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Orbán kutsui uutistoimisto Reutersin mukaan Facebookiin julkaisemallaan videolla Unkarin öljyn- ja kaasunsaannin Venäjältä turvaamista maalle tärkeimmäksi asiaksi. "Olemme turvanneet Unkarin energiansaannin!", hän julisti videon saatesanoina.

"Meille tärkein asia on ratkaistu suotuisasti: kaasua tai öljyä koskevia pakotteita ei tule, joten Unkarin energiahuolto on turvattu tulevalla kaudella", sanoo Orbán.

Venäjän puolustusministeriö vahvistaa iskut Lutskiin ja Ivano-Frankviskiin

Kello 8.34: Venäjän puolustusministeriö on juuri vahvistanut iskut Lutskiin ja Ivano-Frankviskiin.

Puolustusviranomaiset kertoivat, että heidän hyökkäykset kohdistuivat kahteen sotilaslentokenttään Länsi-Ukrainan kaupungeissa.

Ivano-Frankviskissä on raportoitu Venäjän ilmaiskuista

Kello 8.26: Nyt myös Ivano-Frankivskin kaupungissa Ukrainassa on raportoitu Venäjän ilmaiskuista, uutisoi The Guardian.

Kaupunki sijaitsee lähellä Romanian, Slovakian ja Unkarin rajaa, Lutskin kaupungin eteläpuolella.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko sanoo, että kolme räjähdystä on raportoitu, ja kaupungin pormestarin Ruslan Martsinkivin mukaan räjähdyksiä nähtiin lentokentän lähellä.

Tulipalot roihuavat Dniprossa ja Lutskissa pommitusten jäljiltä

Kello 8.22: Pelastajat sammuttavat parhaillaan rajuja tulipaloja, jotka syttyivät pommitusten jälkeen Lutskin ja Dnipron kaupungeissa Ukrainassa, uutisoi BBC. Ainakin yhden ihmisen on raportoitu kuolleen Dniprossa Ukrainan pelastuslaitoksen mukaan.

Britannian tiedusteluraportti: Venäjän joukot valmistautuvat uuteen hyökkäykseen, eteneminen edelleen hidasta

Kello 8.14: Iso-Britannian puolustusministeriö on julkaissut viimeisimmät tiedusteluraporttinsa. Sen mukaan on on edelleen epätodennäköistä, että Venäjä olisi saavuttanut hyökkäystä edeltävän suunnitelmansa tavoitteita.

Lisäksi sen mukaan logistiset ongelmat jarruttavat edelleen Venäjän etenemistä samoin kuin Ukrainan voimakas vastarinta.

Venäjä pyrkii raportin mukaan todennäköisesti ”nollaamaan” ja valmistamaan joukkonsa uuteen hyökkäykseen lähipäivinä. Tämä todennäköisesti sisältää operaatioita pääkaupunki Kiovaa vastaan.

Ukrainan puolustusministeriö: ukrainalaisia sotavankeja värvätään Venäjän joukkoihin

Kello 8.02: Ukrainan puolustusministeriö väittää, että ukrainalaisia sotavankeja on pyydetty taistelemaan Venäjän joukkojen puolesta, koska Rostovin kaakkoisalueella on kiireellisesti täydennettäviä yksiköitä, uutisoi BBC. Rostov sijaitsee lähellä Ukrainan rajaa.

Ministeriön mukaan Venäjä näyttää värväävän jopa niitä, joilla ei ole sotilaallista kokemusta. BBC ei pystynyt vahvistamaan väitteitä.

Ministeriön lausunnossa kerrottiin myös, että Venäjän joukkojen on raportoitu ryöstävän ja teloittaneen siviilejä kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Ministeriö lisäsi, että Venäjän hallinnassa olevilla alueille levitetään venäjämielisiä viestejä yrityksenä neuvotella paikallisen väestön kanssa.

Lausunnossa todettiin, että Venäjän joukot ovat yrittäneet perustaa Etelä-Ukrainaan Hersonin alueelle poliisin hallinnoiman alueen, jossa komentajat ylläpitävät järjestystä väliaikaisesti miehitetyssä ”siirtokunnassa”.

IAEA: Tšernobylin ydinvoimalan henkilöstön olosuhteet heikkenevät

Kello 7.57: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on varoittanut Pohjois-Ukrainassa sijaitsevan Tšernobylin ydinvoimalan henkilöstön "heikkenevistä ja uuvuttavista olosuhteista", uutisoi The New York Times.

Venäjän joukot miehittivät laitoksen Kivoan pohjoispuolella lähellä Valko- Venäjän rajaa jo Venäjän hyökkäyksen alkupäivinä.

IAEA sanoi torstaina, että sen pääjohtaja on ilmaissut huolensa henkilöstön heikkenemisestä ja uupumuksesta Tšernobylin voimalassa. Sen mukaan Tšernobylin henkilökunta ei enää pysty kommunikoimaan Ukrainan ydinalan valvontaviranomaisen kanssa.

Ukrainan hallituksen viranomaiset sanoivat keskiviikkona, että Venäjän joukkojen aiheuttamat vahingot ovat Tšernobylin voimalaitoksen sähköverkon ulkopuolelle. Tämän seurauksena laitos oli heidän mukaansa riippuvainen dieselgeneraattoreista ja varalähteistä saatavasta tehosta.

Venäjän energiaministeriö kertoi torstaina, että Valko-Venäjän asiantuntijat ovat palauttaneet sähkön laitokseen.

Tšernobylin ydinvoimala satelliittikuvassa 10. maaliskuuta.

WHO neuvoo Ukrainaa tuhoamaan kaikki laboratorioissa säilyttämänsä patogeenit

Kello 7.51: Maailman terveysjärjestö WHO on neuvonut Ukrainaa tuhoamaan kaikki laboratorioissa säilytettävät vaaralliset patogeenit eli taudinaiheuttajat. Tarkoituksena on torjua mahdollisia vuotoja, jotka voisivat aiheuttaa haittaa väestölle, kertoi WHO:n edustaja uutistoimisto Reutersille.

Laboratorioissa tehdään esimerkiksi koronavirusta koskevaa tautitutkimusta. Reutersin WHO-lähde ei kuitenkaan kertonut, mihin patogeeneihin sen kehotus tarkalleen liittyi.

Venäjä on väittänyt, että Yhdysvallat on kehittänyt biologisia aseita Ukrainassa. Maa ei ole esittänyt väitteilleen mitään todisteita. Yhdysvallat ja Ukraina uskovat, että kyseessä on Venäjän aikeet oikeuttaa sen omat suunnitelmat käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa.

Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan perjantaina koskien sen väitteitä biologisista aseista.

Kazakstanin ja Turkin lentoyhtiöt ilmoittivat lakkauttavansa Venäjän lennot

Kello 7.46: Kazakstanin Air Astana ja turkkilainen Pegasus Airlines keskeyttävät kaikki lennot Venäjälle ja Venäjältä, uutisoi CNN.

Kazakstanilainen lentoyhtiö totesi torstaina Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa, että ”Venäjään menevät ja sieltä lähtevät kaupalliset lennot lakkautetaan välittömästi".

Turkkilainen lentoyhtiö ilmoitti keskeyttävänsä lennot 13.–27. maaliskuuta asti.

Air Astana ja Pegasus Airlines kertoivat syyksi päätöksille vakuutusepäselvyydet. Länsimaiden pakotteiden vuoksi Venäjälle lentävien lentoyhtiöiden vakuutukset eivät enää ole voimassa.

Oikaisu 11.3.2022 klo 12.41: Lentoyhtiöt perustelevat lakkauttamista epäselvien vakuutusten takia. Ei epäselvän turvallisuustilanteen takia, kuten jutussa luki aiemmin virheellisesti.

Lutskin pormestari: Räjähdykset tapahtuivat lähellä lentokenttää – läheinen tehdas on tulessa

Kello 7.40: Lutskin pormestari vahvistaa, että räjähdykset tapahtuivat lähellä kaupungin lentokenttää, uutisoi BBC.

”Kaikki turvaan!”, pormestari kirjoitti Facebook-viestissä, jossa hän kehotti myös paikallisia asukkaita olemaan julkaisematta valokuvia, osoitteita tai koordinaatteja.

Samaan aikaan Ukrainan ICTV-kanava uutisoi raporteista, joiden mukaan lentokentän lähellä sijaitseva tehdas olisi tällä hetkellä tulessa.

Ukrainan tiedotusvälineet raportoivat kolmesta Dniprossa tapahtuneesta räjähdyksestä, joista yksi ilmeisesti osui kaksikerroksiseen kenkätehtaaseen. Nextan alustavien tietojen mukaan ainakin yksi on kuollut.

Raporttien mukaan kaksi muuta räjähdystä tapahtui päiväkodin ja kerrostalorakennuksen lähellä.

Kaksi uutta kaupunkia suoran pommituksen kohteena

Kello 7.00: Viimeisen puolen tunnin aikana on raportoitu räjähdyksistä Ukrainan vastakkaisilla puolilla sijaitsevissa kaupungeissa, uutisoi BBC.

Ukrianan televisio- ja tiedotusvälineet raportoivat räjähdyksistä maan luoteisosassa Lutskin kaupungissa sekä idässä Dnipron kaupungissa, joka taas sijaitsee sisämaassa Dnepr-joen varrella ja on tärkeä tukikohta.

Kumpaakaan kaupunkia ei ole aiemmin suoraan pommitettu.

Ilmahyökkäyksen sireenit olivat soineet useissa Ukrainan kaupungeissa räjähdyksiä edeltävinä tunteina.

Paikallisten mukaan isku osui Lutskissa lentokentälle. On myös kerrottu, että Venäjän isku osui tehtaaseen – ainoaan paikkaan, jossa tiettyjä hävittäjien moottoreita voidaan korjata. BBC:n mukaan tehdas oli Venäjän keskeisten strategisten kohteiden listalla.

Sijoituspankki Goldman Sachs vetäytyy Venäjältä

Kello 6.58: Yhdysvaltalainen sijoituspankki Goldman Sachs kertoi torstaina vetäytyvänsä Venäjältä. Pankista tuli uutistoimisto AFP:n mukaan samalla ensimmäinen Wall Streetin toimija, joka on ottanut etäisyyttä Venäjään hyökkäyksen jälkeen.

Citigroup taas kertoi arvioivansa vaihtoehtojaan. Citigroup kertoi jo viime vuonna myyvänsä pankkitoimintaansa Venäjällä ja nyt yhtiö sanoo toimivansa maassa nykytilanteen myötä aiempaakin rajoitetummin.

Yhdysvaltalaispankki JPMorgan Chase vuorostaan kertoi tiedotteessaan, että se on aktiivisesti purkanut liiketoimintojaan Venäjällä, eikä ole tavoitellut uutta liiketoimintaa maassa.

Kaikkiaan noin 300 yhtiön on kerrottu ilmoittaneen vetäytyvänsä Venäjältä.

Reuters: presidentti Biden esittää normaalien kauppasuhteiden lopettamista Venäjän kanssa, Ukrainan 13,6 miljardin apupaketti hyväksyttiin

Kello 6.57: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esittää normaalien kauppasuhteiden lopettamista Venäjän kanssa, kertoo uutistoimisto Reutersille kaksi tilanteesta tietävää lähdettä. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi korkeampia tariffeja venäläisille tuotteille.

Tällä hetkellä Yhdysvallat luokittelee Venäjän kauppakumppaniksi, jonka kanssa sillä on "normaalit pysyvät kauppasuhteet." Tämä luokituksen poistaminen vaatii Reutersin tietojen mukaan kongressin säädöksen asiasta, mutta sekä senaatin että edustajainhuoneen odotetaan tukevan esitystä.

Tarkoituksena on jatkaa Venäjän painostusta lopettamaan sotatoimensa Ukrainassa. Tiistaina Biden kielsi öljy- ja energiatuonnin Venäjältä. Reutersin mukaan Biden ilmoittanee tänään perjantaina lisätoimia.

Torstaina senaatti hyväksyi 13,6 miljardin dollarin (12,36 miljardia euroa) tukipaketin Ukrainaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden 10. maaliskuuta.

Japani jäädyttää kolmen valkovenäläispankin varat

Kello 6.56: Japani jäädyttää kolmen valkovenäläispankin varat, kertoi maan hallitus torstaina. Uudet pakotteet tulevat voimaan 10. huhtikuuta. Japani on jo aiemmin asettanut pakotteita Valko-Venäjän itsevaltaiselle johtajalle Aljaksandr Lukašenkalle.

Pankit, joiden varat Japani jäädyttää ovat Belagroprombank, Bank Dabrabyt ja Valko-Venäjän kehityspankki.

Myös EU päätti tällä viikolla lisäpakotteista Venäjän lisäksi myös Valko-Venäjälle, joka on ollut osallinen Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan. Pakotteisiin kuuluu kolmen valkovenäläispankin irrottaminen Swift-maksujärjestelmästä.

Japanin hallitus ilmoitti myös lahjoittavansa sata miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (hieman yli 90 miljoonaa euroa) humanitaariseen apuun Ukrainalle ja sen naapurivaltioille Puolalle, Unkarille, Moldovalle, Slovakialle ja Romanialle, jotka auttavat sotaa pakenevia ukrainalaisia.

Kiina liittyi mukaan Venäjän propagandaväitteisiin biologisista aseista

Kello 6.39: Kiina on liittynyt Venäjän propagandapyrkimyksiin ja edistämään salaliittoteoriaa, jonka mukaan Yhdysvallat on rahoittanut biologisten aseiden kehittämistä Ukrainassa, uutisoi CNN.

Pekingin ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian puhui tiedotustilaisuudessa torstaina ja sanoi, että Washingtonin pitäisi hyväksyä ”monitahoinen tarkastus” väitteistä, jotka kohdistuvat Yhdysvaltain valvonnassa olevaan bioaseiden laboratorioon.

Zhao viittasi puheessaan Kiinan valtion yleisradioyhtiön maanantaina julkaisemaan raporttiin, jossa viitattiin Venäjän puolustusministeriön tiedottajan väitteisiin, joiden mukaan Yhdysvallat olisi rahoittanut biologisten aseiden kehittämistä Ukrainan laboratorioissa.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki hylkäsi keskiviikkona syytökset ”salaliitoteorioina.”

Myöhään torstai-iltana julkaisemassaan videoviestissä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Ukrainassa ei ole kehitetty kemiallisia aseita tai joukkotuhoasioita ja että Venäjän syytökset biologisten aseiden kehittämisestä saivat hänet ”todella huolestuneeksi”.

”Jos haluatte tietää Venäjän suunnitelmat, katsokaa, mistä Venäjä syyttää muita”, hän sanoi.

Satelliittikuvissa näkyy hajaantunut sotilassaattue

Kello 6.31: Maxar-teknologiayhtiön torstaina ottamat satelliittikuvat näyttävät, että venäläisten massiivisen pitkä sotilassaattue on suurelta osin hajaantunut ja ajoneuvot on sijoitettu uudelleen. CNN kertoo letkan olleen noin 40 mailia eli yli 60 kilometriä pitkä.

Saattue oli viimeksi nähty Kiovan luoteispuolella lähellä Hostomelin lentokenttää.

Kuvista selviää, että panssarijoukkoja on muun muassa siirretty lentokentän lähellä oleviin kaupunkeihin. Osa saattueesta on sijoitettu metsäisille alueille pohjoisemmaksi lähelle Lubyankaa.

Maxar Technologiesin satelliittikuvat osoittavat myös, että Ukrainan pääkaupungin Kiovan luoteisesikaupunkialueet ja osa pohjoisesta Tšernihivin kaupungista ovat kärsineet merkittäviä vahinkoja.

Venäläisjoukkojenn ajoneuvoja ja muuta kalustoa näkyi torstaina Maxarin satelliittikuvissa Lubyankan lähellä. Paikka sijaitsee Antonovin lentokentän luoteispuolella.

Venäläisjoukkoja tallentui satelliittikuviin torstaina Ozeran lähistöllä. Paikka sijaitsee lähellä Antonovin lentokenttää.

Versailles'n huippukokous: Ukrainalle ei suoraa ehdokasmaan asemaa

Kello 6.31: EU-maiden johtajien epävirallisen huippukokouksen ensimmäisen päivän päätteeksi julkaistu lausunto ei odotetun mukaisesti anna Ukrainalle suoraan ehdokasmaan asemaa, vaan pyytää EU-komissiota antamaan lausuntonsa hakemuksesta perussopimusten määräysten mukaisesti. Asiasta kertoi STT.

Lue lisää: Epävirallisen EU-huippukokouksen ensimmäinen päivä paketoitiin yöllä: Ukrainalle ei suoraa ehdokasmaan asemaa

Facebook höllensi väkivaltaista kirjoittelua koskevia sääntöjään

Kello 6.21: Facebook on päättänyt höllentää Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi väliaikaisesti sääntöjään koskien väkivaltaista kirjoittelua.

Palvelussa voidaan jatkossa hyväksyä lausunnot kuten "kuolema venäläisille tunkeutujille". Uskottavia uhkia siviilejä kohtaan ei sen sijaan hyväksytä.

Facebook julkaisi tiedotteensa sen jälkeen, kun uutistoimisto Reuters oli kertonut asiasta yhtiön sisältömoderaattoreilleen lähettämiin sähköposteihin pohjaten.

Ukrainan sota uhkaa johtaa globaaliin ruokakriisiin

Kello 6.20: Ukrainan sodan seurauksena viljan vienti Venäjältä ja Ukrainasta maailmalle Mustanmeren kautta on estynyt, mikä voi STT:lle puhuneiden asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa kansainvälisen ruokakriisin. Moni Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän valtio on pahasti riippuvainen nyt tyrehtyneestä tuontiviljan lähteestä.

Venäjän ja Ukrainan kasvattama vilja yhdessä muodostavat 25–30 prosenttia maapallon vientiviljasta, ja monet maat ovat tuoneet jopa 60–80 prosenttia ostamastaan viljasta alueelta. Erityisen riippuvaisia tuontiviljasta ovat muun muassa Libanon, Egypti ja Turkki.

Lue lisää: Synkkä arvio: Suomessa voi jäädä jopa 100 000 hehtaaria peltoa kylvämättä – Näin rajulla tavalla sota iskee viljelijöihin

Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvoston koolle perjantaina

Kello 6.19: Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan perjantaina, kertovat diplomaattilähteet. Kokouksessa keskustellaan Venäjän aiemmin esittämistä väitteistä, joiden mukaan Yhdysvallat olisi kehittänyt biologisia aseita Ukrainassa.

Kokouksen odotetaan olevan aamupäivällä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Mitään todisteita Venäjä ei ole esittänyt, mutta vastaavia väitteitä on ollut jo pitkään ja ne lisääntyivät venäläisissä tiedotusvälineissä ennen hyökkäystä Ukrainaan.

Yhdysvallat sekä Ukraina ovat tyrmänneet Venäjän väitteet ja epäilevät, että syytöksillä pohjustetaan omaa hyökkäystä, joissa voitaisiin käyttää biologisia tai kemiallisia aseita.

Myös Iso-Britannian pääministeri ilmaisi huolensa siitä, että Venäjä suunnittelee biologisten tai kemiallisten aseiden käyttöä Ukrainassa.

Zelenskyi: Liki 100 00 evakuoitu kahden päivän aikana

Kello 01.13: Liki 100  000 ihmistä on evakuoitu Ukrainan kaupungeista kahden päivän aikana, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan venäläiset ovat myös hyökänneet humanitaarista käytävää vastaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa.

Evakuoinnit Mariupolista eivät onnistuneet torstainakaan. Kansainvälisen Punaisen ristin mukaan asukkaiden tilanne alkaa olla epätoivoinen.

Maavoimat harjoittelevat ilmatorjuntaa Virossa

Kello 01.00: Puolustusvoimat osallistuu Viron Tapassa tänään alkavaan Yhdysvaltain Euroopan joukkojen kansainväliseen Saber Strike 2022 -harjoitukseen.

Viron ilmavoimien johtama harjoitus päättyy 17. maaliskuuta. Harjoituksen teemana on ilmatorjunnan yhteensopivuuden kehittäminen.

Harjoitukseen osallistuu varusmiehistä ja henkilökunnasta koostuva ilmatorjuntaosasto Panssariprikaatista sekä yksittäisiä henkilökunnan jäseniä Maasotakoulusta, Maavoimien esikunnasta ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta.

CNN: Venäjän joukot etenivät taas lähemmäs Kiovaa

00.35: Venäläiset ovat lisänneet muun muassa pommien ja ohjusten ampumista viime päivinä.

Venäjän joukot ovat edenneet noin viisi kilometriä lähemmäs Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Joukot ovat nyt Hostomelin lentokentän läheisyydessä.

Nimettömänä pysytelleen puolustusministeriön lähteen mukaan joukot etenevät kahta eri linjaa pitkin, joista toinen on nyt nelisenkymmentä kilometriä Kiovan itäpuolella, lähde kertoi uutiskanava CNN:lle.

Venäläisten eteläinen linja, joka lähti liikkeelle Sumyn kaupungista, saattaa olla ryhmittymässä niin, että se kääntyy takaisin kohti Sumya.

”Meillä ei kuitenkaan ole tietoa joukkojen vahvuudesta, siitä kuinka nopeasti ne liikkuvat taaksepäin, tai miksi ne ylipäätään tekevät niin”, lähde jatkoi.

Tshernivin kaupunki on nyt puolustusministeriön mukaan kokonaan piiritetty.

USA: Venäjä piirittää useita tuhoamiaan kaupunkeja Ukrainassa

Kello 23.32: Britannian mukaan venäläisjoukkojen jääminen piirittämään kaupunkeja hidastaa entisestään etenemistä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan venäläisjoukot ovat piirittäneet useita kaupunkeja Ukrainassa tuhottuaan ensin niiden infrastruktuurin. Ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan Venäjä tuhoaa asutuskeskuksia murtaakseen ukrainalaisten taistelutahdon.

Price ei eritellyt, mitä ukrainalaiskaupunkeja hän tarkoitti.

Venäjän hyökkäyksien vuoksi monien ukrainalaiskaupunkien asukkailla ei ole vettä, sähköä, ruokaa tai lääkkeitä. Kaupungeista ei myöskään pääse pakenemaan koska kranaattitulitus on herkeämätöntä, Price sanoi BBC:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut