Yhdysvallat kieltää öljyn ja kaasun tuonnin Venäjältä, Britannia lopettaa öljyntuonnin vuoden loppuun mennessä

Myös EU suunnittelee Venäjän kaasutuonnin merkittävää leikkaamista.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan päätös tehtiin tiiviissä yhteyksissä liittolaisten ja kumppaneiden kanssa

8.3. 19:34

Washington/Lontoo

Yhdysvallat kieltää öljyn, kaasun ja energian tuonnin Venäjältä, vahvisti presidentti Joe Biden tiistaina alkuillasta Suomen aikaa.

Päätöksen syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Amerikkalaismedia kertoi aiemmin, että presidentin on määrä ilmoittaa asiasta tiistain aikana.

Lue lisää: Zelenskyi väläytti Nato-jäsenyyden tavoittelusta luopumista, evakuointeja saatiin vihdoin tehtyä, suurmaat tekivät päätöksiä öljystä – Näin päivä 13 eteni Ukrainassa

Bidenin mukaan päätös tehtiin tiiviissä yhteyksissä liittolaisten ja kumppaneiden kanssa. Yhdysvallat kuitenkin ymmärtää, että monet Euroopan maat eivät välttämättä pysty toimimaan samoin, Biden sanoi.

”Yhdysvallat tuottaa paljon enemmän öljyä kuin kaikki Euroopan maat yhteenlaskettuna. Olemme itse asiassa energian nettoviejä. Me pystymme ottamaan tämän askeleen, kun muut eivät”, Biden sanoi puheessaan.

”Teemme läheistä yhteistyötä Euroopan ja kumppaneidemme kanssa kehittääksemme pitkän aikavälin strategiaa vähentääksemme myös heidän riippuvuuttaan Venäjän energiasta”, presidentti jatkoi.

Lue lisää: Fortumin tytäryhtiö Uniper tekee miljardin euron alaskirjauksen Nord Stream 2 -putkesta

Britannia: Öljyn tuonti Venäjältä päättyy asteittain

Britannia ilmoittaa lopettavansa öljyn tuonnin Venäjältä asteittain tämän vuoden loppuun mennessä.

Siirtymäajan myötä markkinat, yritykset ja toimitusketjut ehtivät korvaamaan venäläistuonnin, jonka osuus on 8 prosenttia Britannian kysynnästä, sanoo elinkeino- ja teollisuusministeri Kwasi Kwarteng Twitterissä.

Myös EU aikoo vähentää riippuvuuttaan venäläisestä öljystä ja kaasusta. Euroopan komission uskotaan myöhemmin tänään ilmoittavan, että kaasutoimituksia vähennettäisiin kahdella kolmanneksella tämän vuoden loppuun mennessä. Unioni asettaa samalla tavoitteekseen, että se olisi täysin riippumaton venäläisestä kaasusta, öljystä ja hiilestä vuoteen 2030 mennessä.

Venäjä toimittaa 40 prosenttia EU:n käyttämästä kaasusta. Erityisesti Italia, Saksa ja useat muut Keski-Euroopan maat ovat hyvin riippuvaisia venäläiskaasusta. Unionin käyttämästä öljystä neljännes tulee Venäjältä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut