”Uskokaa minua, en ole koskaan elämässäni ollut enempää peloissani – hyökkäävän lentokoneen ääni jää varmaan painajaisiini koko elämäni ajaksi”

STT:lle Harkovan pommitusten keskeltä viestinyt perheenisä pääsi ulos kaupungista ja kiroaa Putinin.

STT:n haastattelema, Harkovassa asuva Roman otti kuvia kaupungin tuhoista Ukrainassa 3. maaliskuuta.

5.3. 12:31

Harkova

Venäjän presidentti Vladimir Putin on perustellut määräämäänsä laajaa hyökkäystä Ukrainaan Itä-Ukrainan separatistialueiden ja maan venäjänkielisen väestön suojelulla. Venäjänkieliset ukrainalaiset ovat kuitenkin todellisuudessa sodasta kärsineiden joukossa.

Sota on runnellut erityisesti Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa, jossa asuu suuri määrä venäjänkielisiä ukrainalaisia. Tähän väestöön kuuluu Harkovassa asuva yrittäjä Roman, 40, joka kertoo STT:lle kaupungin mielipideilmaston mullistuneen.

”Ennen tätä tilannetta meidän yhteisömme oli jaettu poliittisten näkemysten perusteella. Oli myös sellaisia, jotka kunnioittivat venäläisiä ja Putinia ja väittivät, että he tekivät kaiken oikein, mutta tällä hetkellä sellaisia ei enää ole. Monet, jotka olivat Venäjän politiikan kannattajia, ovat nyt muuttaneet näkemyksiään radikaalisti. Meille kaikille Venäjä on nyt vihollinen!”

Asukkaat oppineet tunnistamaan eri pommit äänestä

Roman kertoo puhuvansa ”koko Harkovan kaupungin väestön puolesta” sanoessaan, ettei kukaan koko Ukrainan historian aikana ole tehnyt yhtä paljon yhdistääkseen Ukrainan kansaa kuin Putin.

”Me olemme yhtenäisempiä kuin koskaan ennen. Tällaista yhteisymmärrystä kansan eri ryhmien välillä en ole koskaan nähnyt Ukrainassa”, Roman kertoo.

Venäjän joukot eivät vielä yli viikon jatkuneessa hyökkäyksessä ole saaneet Harkovaa valtaansa. Kaupungin asukkaat joutuvat elämään kiihtyvään tahtiin satavien pommien kanssa.

”Meidän asuinalueellamme ei ehkä ole enää yhtäkään taloa, jossa ei olisi mitään vaurioita. Kaikki kärsivät enemmän tai vähemmän johtuen tästä hullusta, jonka nimi on Putin. Pommitusten tiheys kasvaa päivästä päivään. Olemme jo oppineet tunnistamaan eri ohjusten lajeja niiden räjähdysäänten perusteella”, Roman kertoo.

Romanin perheen päivät ovat kuluneet kerrostalon kellarin suojassa, koska pommitukset alkavat äkkiä ja ilman ennakkovaroitusta. Yöllä niitä tehdään harvemmin, joten perhe on uskaltanut nukkua asuntonsa käytävällä kantavan seinän lähellä. Kellarissa on tungosta.

”Talomme kellarissa on hyvin paljon ihmisiä myös aivan pienten lasten kanssa. Lapset itkevät ja ovat peloissaan.”

Romanin mukaan yksi kellarissa ollut kolmevuotias lapsi on säikähdyksestä lakannut lähes kokonaan puhumasta.

”Tällä hetkellä hän sanoo vain kaksi sanaa. Hänen äitinsä on erittäin huolissaan ja pelkää, ettei lapsi puhu enää koskaan”, Roman kertoo.

Itsenäisyyttään ukrainalaiset eivät suostu myymään

Kammottavimpia Romanin mielestä ovat olleet Venäjän ilmavoimien iskut.

”Uskokaa minua, en ole koskaan elämässäni ollut enempää peloissani. Hyökkäävän lentokoneen ääni hyvin matalalla korkeudella jää varmaan painajaisiini koko elämäni ajaksi”, mies kertoo.

Roman kertoo kaikkien Harkovassa toivovan, että rauha palaa pian, mutta itsenäisyyttään ukrainalaiset eivät suostu myymään.

”Emme suostu venäläisten ehtoihin.

STT:lle keskiviikkona tekstiviestitse tilanteestaan kertonut Roman sanoi seuraavaksi tavoitteekseen viedä perheensä Harkovasta länteen sijaitsevaan kylään. Siellä he toivovat saavansa hetken aikaa hengähtää.

”Toivon, että Putinin koirilla riittää järkeä olla pommittamatta pientä kylää, jossa on 500 henkeä”, ja me saamme vihdoin tuntea häipyvää turvallisuuden tunnetta.

Torstaina STT sai tiedon, että Roman oli onnistunut pääsemään kaupungin ulkopuolelle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut