Päivä 10: Tässä tiiviisti kaikki sodan käänteet Ukrainasta lauantailta

Koostimme tähän juttuun lyhyesti tärkeimmät vaiheet Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan lauantaina 5. maaliskuuta.

Useat talot ovat vaurioituneet räjähdyksissä ja pommituksissa Bila Tserkvan kaupungissa Kiovan alueella Ukrainassa 5. maaliskuuta.

5.3. 13:55 | Päivitetty 5.3. 21:43

Ukrainassa taisteltiin kymmenettä päivää. Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan torstaina 24. helmikuuta.

Kokosimme tähän juttuun päivän tärkeimmät tapahtumat.

Kaikki Venäjän hyökkäystä käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota.

Tulitauko rikottiin

Aamupäivällä Venäjän puolustusministeriö ilmoitti Mariupolin ja Volnovahan kaupunkeja koskevasta tulitauosta, jonka aikana kahden piiritetyn ukrainalaiskaupungin asukkaiden oli määrä poistua kaupungeista humanitaarisia väyliä myöten. Tauon oli tarkoitus alkaa kello 11 Suomen aikaa ja kestää kello 16 saakka.

Noin yhden aikaan Mariupolin asukkaiden evakuointi kuitenkin keskeytettiin, sillä pommitukset eivät olleet lakanneet.

Ukrainan hallitus syyttää Venäjää tulitauon rikkomisesta. Venäjän puolustusministeriön mukaan tauon keskeyttäminen johtui ukrainalaisista ”nationalisteista”, jotka olivat tulittaneet venäläisjoukkoja.

Noin kolmen aikaan iltapäivällä varapääministeri Iryna Vereshchuk kertoi, että Venäjä rikkoi tulitaukoa myös Volnovahassa.

Lue lisää: Venäjän hyökkäyksen kymmenes päivä: Putin vertasi lännen pakotteita sodanjulistukseen, löytyykö kolmannessa neuvottelussa ratkaisua? Aamulehti seuraa

Mariupolista oli tarkoituksena evakuoida noin 200 000 ihmistä, Volnovahasta noin 15 000 ihmistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ukrainan ja Venäjän on määrä keskustella jälleen maanantaina. Kerta on kolmas, mikäli se todella tapahtuu.

Putin kommentoi pakotteita

Venäjän presidentti Vlamidir Putin kommentoi lauantaina iltapäivällä lännen Venäjälle asettamia pakotteita. Putinin mukaan lännen pakotteet ovat verrattavissa sodanjulistukseen ja ne perustelevat Venäjän tunkeutumisen Ukrainaan.

Putin totesi lauantaina niin ikään, että Ukrainassa "kaikki sujuu Venäjän suunnitelmien mukaan" ja että Venäjä saavuttaa "Ukrainan erityisoperaatiota" koskevat tavoitteensa. Aiheesta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Putin myös totesi, että jokaisesta Ukrainan ylle lentokieltoalueen määräävästä maasta tulee aseellisen konfliktin osapuoli.

Sotilasliitto Nato hylkäsi perjantaina Ukrainan pyynnön lentokieltoalueen perustamisesta Venäjän ilmaiskujen pysäyttämiseksi. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton lentokoneita tai joukkoja ei tule olla Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moitti Natoa lentokieltoalueen perustamisen hylkäämisestä ja sanoi sotilasliiton olevan tietoinen, että Venäjän uudet iskut ja samalla myös uhrit ovat vääjäämättömiä.

Putin varoitti lauantaina lisäksi, että Ukraina voi menettää asemansa valtiona, jos sen johtajat jatkavat Venäjän hyökkäyksen vastustamista, kertoo sanomalehti The New York Times.

"Nykyisen johtajiston tulee ymmärtää, että jos he jatkavat sitä mitä ovat tekemässä, he vaarantavat Ukrainan aseman valtiona", Putin sanoi.

Lue lisää: Ukrainaa tukevat ja sotaa vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat jälleen Tampereen Keskustorilla – rauhallinen mielenilmaus keräsi paikalle 150 henkilöä

Pakolaisluku kasvussa

Venäjän kymmenen päivää kestäneen hyökkäyksen aikana Ukrainassa on kuollut yhteensä 351 siviiliä ja loukkaantuneita on 707, YK kertoi vahvistetuista uhreista.

Reutersin välittämässä tiedotteessa YK:n uhrilukua tarkkaileva taho totesi, että todelliset luvut ovat ”todennäköisesti hyvin paljon suuremmat”. YK:n mukaan osalta taistelualueista on hankalaa ja hidasta saada vahvistettuja ja varmistettuja tietoja, Reuters kirjoitti.

YK:n alainen pakolaisjärjestö kertoi lauantaina, että Ukrainasta paenneiden määrä on noussut 1,3 miljoonaan. Järjestön arvion mukaan sunnuntai-iltaan mennessä pakolaisten määrä nousee 1,5 miljoonaan ihmiseen.

”Me olemme voittamattomia”

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoi lauantaina, että yli 66 200 ukrainalaista on palannut kotimaahansa ulkomailta osallistuakseen sotatoimiin Venäjää vastaan. Asiasta uutisoivat Reuters ja The Guardian.

"Näin moni on palannut ulkomailta puolustaakseen maataan. Ukrainalaiset, me olemme voittamattomia", Reznikov sanoi.

Ukrainan hallinnon mukaan taisteluissa on sodan aikana kuollut jo yli 10 000 venäläissotilasta. Lisäksi maa sanoo tuhonneensa 269 panssarivaunua, 39 sotilaskonetta ja 40 helikopteria.

Pakotteita venäläiseliitille

Britannia pyrkii nopeuttamaan venäläisiin miljardööreihin kohdistuvia pakotteitaan, sanoi Britannian pääministeri Boris Johnson lauantaina. Asiasta uutisoi Reuters.

Britannian parlamentti saa Johnsonin mukaan maanantaina käsiteltäväkseen talousrikoslain muutosehdotukset, jotka mahdollistavat pakotetoimet.

Britanniaa on arvosteltu siitä, että se ei ole edennyt pakotteissaan yhtä ripeästi kuin Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Kanada. Britannia määräsi torstaina pakotteita venäläiselle miljardöörille, liikemies Ališer Usmanoville ja entiselle varapääministeri Igor Šuvaloville.

Lue lisää: Humanitaaristen väylien avaaminen voi olla enne kaupunkeja kohtaavasta täydellisestä tuhosta

Myös Italian poliisi on takavarikoinut huviloita ja jahteja vähintään 140 miljoonan euron arvosta neljältä korkean profiilin venäläiseltä, jotka joutuivat EU:n pakotelistalle, kertoivat lähteet Reutersille brittilehti Guardianin mukaan.

Lähteen mukaan Ališher Usmanovin omistama huvila takavarikoitiin Sardiniassa. Venäläisen valtiollisen television juontajan Vladimir Solovjevin omistama huvila puolestaan Como-järvellä.

Lisäksi Reutersin lähteet kertoivat, että Venäjän rikkaimman miehen Aleksei Mordashovin ja Venäjän presidentti Putiniin läheisesti yhteydessä olevan Gennadi Timtshenkon jahdit takavarikoitiin yön aikana Pohjois-Italian satamista.

IMF on valmis auttamaan

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoi olevansa mahdollisesti valmis myöntämään 1,4 biljoonan dollarin hätärahoituksen Ukrainalle jo ensi viikolla, uutisoi The Guardian.

IMF:n mukaan sodalla ja siihen liittyvillä pakotteilla tulee olemaan merkittävä vaikutus globaaliin talouteen.

IMF neuvottelee parhaillaan myös mahdollisista rahoituksista Ukrainan rajanaapurimaahan Moldovaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut