Venäjän hyökkäyksen päivä 10: Putin vertasi lännen pakotteita sodanjulistukseen, neuvottelut jatkuvat jälleen, siviiliuhrien määrä kasvaa, tulitaukoa rikottiin – lue tästä lauantain käänteet

Aamulehti seurasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä lauantaina 5. maaliskuuta 2022.

Kuvassa ihmiset jonottavat bussiin pääsyä Kaakkois-Puolassa Ukrainan rajalla.

5.3. 8:19 | Päivitetty 5.3. 23:14

Aamulehti

Armottomat pommitukset kiihtyivät ympäri Ukrainaa perjantain aikana. Perjantai oli myös lukemattomien tapaamisten päivä, kun niin Nato, EU kuin Suomen ja Yhdysvaltojen presidentitkin tapasivat ja keskustelivat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Suomi ja Yhdysvallat tiivistävät yhteistyötään edelleen, presidentti Sauli Niinistö totesi neuvottelujen päätteeksi.

Lauantai oli sodan kymmenes päivä. Kokosimme tähän juttuun merkittävimmät käänteet.

Kaikki Venäjän hyökkäystä käsittelevät jutut löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/ukrainansota.

5.3.

EU:n Borell: Kiinalla voisi olla rooli rauhanneuvotteluissa

Kiina voisi toimia rauhanneuvotteluiden välittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä silloin kuin länsimaat eivät pysty täyttämään tätä roolia, sanoo EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

"Diplomatia ei voi olla ainoastaan eurooppalaista tai amerikkalaista. Kiinalaisella diplomatialla on oltava myös rooli tässä”, hän lisäsi.

Kiina on tähän mennessä pidättäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä ja Kiina pyrkii pitämään läheiset välit Venäjän kanssa.

Sekä Ukrainan että Venäjän johtajat ovat lauantaina tavanneet virkaveljiään. Israelin pääministeri Naftali Bennett on keskustellut tänään sekä Ukrainan että Venäjän johdon kanssa. Hän vieraili ensin Moskovassa Vladimir Putinin luona. He keskustelivat kolme tuntia. Sen jälkeen hän keskusteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Seuraavaksi Israelin pääministeri suunnistaa Berliiniin keskustelemaan Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Venäläisjoukot ottivat haltuunsa psykiatrisen sairaalan

Kello 22.01: Venäläisjoukot ottivat hallintaansa psykiatrisen sairaalan Borodyankan kaupungissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Borodyanka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Kiovasta.

Alueen kuvernöörin Oleksiy Kuleba kertoi Reutersin mukaan paikallisille tiedotusvälineille lauantaina, että sairaalassa on sisällä noin 670 ihmistä.

"Tänään emme ymmärrä, miten evakuoida näitä ihmisiä, miten auttaisimme heitä. Heiltä ovat vesi ja lääkkeet loppumassa", Kuleba sanoi.

"Nämä ovat ihmisiä, joilla on erityistarpeita. He tarvitsevat jatkuvaa apua. Monet heistä ovat olleet vuodepotilaina vuosia."

Blinken vieraili Puolassa

Kello 21.52: Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vieraili lauantaina Puolassa, Puolan ja Ukrainan rajan tuntumassa Rzeszowin kaupungissa. Blinken tapasi Ukrainan ulkoministerin. Blinken keskusteli myös Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin ja ulkoministeri Zbigniew Raun kanssa vain päivä sen jälkeen, kun puolustusliitto Naton ulkoministerit olivat tavanneet Brysselissä.

Reuters: Ukraina vaatii lisää pakotteita

Kello 20.47: Ukrainan ulkoministeri Dmitro Kuleba vaatii uutta pakotekierrosta länneltä, uutistoimisto Reuters kertoi lauantai-iltana. Kuleba keskusteli uutistoimiston mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa puhelimessa. Kuleban sanojen mukaan asiassa edettäisiin tulevien päivien aikana.

Kuleba myös kommentoi, että humanitaarisia väyliä ei ole Ukrainassa tällä hetkellä olemassa, sillä Venäjä on rikkonut väitettyä tulitaukoa.

Venäjän ja Ukrainan määrä keskustella jälleen maanantaina

Kello 19.22: Uutistoimisto Reuters kertoo, että Ukrainan ja Venäjän on määrä keskustella jälleen maanantaina. Kerta on kolmas, jahka se todella tapahtuu. Torstaina osapuolet sopivat humanitaarisista väylistä, joita pitkin siviileitä päästettäisiin pois taisteluiden keskeltä. Lauantaina tulitauosta kerrottiin, mutta niin Venäjä kuin Ukrainakin syyttivät toisiaan sen rikkomisesta.

YK: Pakolaisten määrä noussee tällä viikolla 1,5 miljoonaan

Kello 18.13: YK:n alainen pakolaisjärjestö kertoi lauantaina, että Ukrainasta paenneiden määrä on noussut 1,3 miljoonaa. Järjestön arvion mukaan sunnuntai-iltaan mennessä pakolaisten määrä nousee 1,5 miljoonaan ihmiseen.

YK kertoi tuoreimmat luvut uhreista

Kello 17.58: Venäjän kymmenen päivää kestäneen hyökkäyksen aikana Ukrainassa on kuollut 351 siviiliä ja loukkaantuneita on 707, YK kertoi vahvistetuista uhreista lauantaina. Reutersin välittämässä tiedotteessa YK:n uhrilukua tarkkaileva taho totesi, että todelliset luvut ovat ”todennäköisesti hyvin paljon suuremmat”.

YK:n mukaan osalta taistelualueista on hankalaa ja hidasta saada vahvistettuja ja varmistettuja tietoja, Reuters kirjoittaa.

Reutersin mukaan esimerkiksi juuri Volnovahan kaupungissa on todennäköisesti kuollut tai loukkaantunut lauantaina satoja siviilejä, kun pommitukset jatkuivat, vaikka siviilien poistumisen kaupungista piti olla taattu, Reuters kirjoittaa.

Osapuolet syyttelevät toisiaan

Kello 17.54: Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi lauantaina, että Ukraina on sabotoinut evakuointioperaatioita Mariupolista ja Volnovahasta. Samaan aikaan Ukrainan hallinto on todettu, että Venäjä on jatkanut pommituksia, vaikka kumpikin osapuoli totesi hetkellisen tulitauon alkaneeksi humanitaaristen väylien avaamisen ajaksi lauantaina. Evakuointioperaatio ainakin Mariupolissa jouduttiin keskeyttämään päivällä.

Esimerkiksi Volnovahasta oli tarkoitus evakuoida 15 000 ihmistä, mutta ukrainalaisviranomaiset kertoivat määrän jääneen vain 400:aan.

Putin varoitti, että Ukraina voi menettää valtiollisen asemansa

Kello 16.50: Venäjän presidentti Vlamidir Putin varoitti lauantaina, että Ukraina voi menettää asemansa valtiona, jos sen johtajat jatkavat Venäjän hyökkäyksen vastustamista, kertoo sanomalehti The New York Times.

"Nykyisen johtajiston tulee ymmärtää, että jos he jatkavat sitä mitä ovat tekemässä, he vaarantavat Ukrainan aseman valtiona", Putin sanoi.

Putin: Lännen pakotteet ovat verrattavissa sodanjulistukseen

Kello 16.28: Lännen Venäjään kohdistamat pakotteet ovat verrattavissa sodanjulistukseen ja perustelevat Venäjän tunkeutumisen Ukrainaan, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin lauantaina, uutisoi Reuters.

"Moskovan on puolustettava sekä omaa että Ukrainan itäosissa olevien venäjänkielisten etua", Putin sanoi.

Putin kommentoi asiaa lauantaina Venäjän valtiollisella televisiokanavalla puhuessaan lentoyhtiöiden naispuolisille matkustamotyöntekijöille. Putin muistutti Venäjän haluavan, että Ukraina "demilitarisoidaan", "denatsifioidaan" ja että Ukrainan tulee olla puolueeton.

Video: Ukrainan varapääministeri kertoi Venäjän rikkoneen tulitaukoa

Putin: Jokaisesta lentokieltoalueen Ukrainan ylle säätävästä maasta tulee konfliktin osapuoli

Kello 16.14: Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan jokaisesta Ukrainan ylle lentokieltoalueen määräävästä maasta tulee aseellisen konfliktin osapuoli.

Sotilasliitto Nato hylkäsi perjantaina Ukrainan pyynnön lentokieltoalueen perustamisesta Venäjän ilmaiskujen pysäyttämiseksi. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton lentokoneita tai joukkoja ei tule olla Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moitti Natoa lentokieltoalueen perustamisen hylkäämisestä ja sanoi sotilasliiton olevan tietoinen, että Venäjän uudet iskut ja samalla myös uhrit ovat vääjäämättömiä.

Putin: ”Kaikki sujuu Ukrainassa suunnitelmien mukaan”

Kello 15.50: Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää, että kaikki sujuu Ukrainassa suunnitelmien mukaan ja Venäjän armeija toteuttaa tavoitteensa erikoisoperaatiossa, uutisoi Reuters.

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Venäjä on yllättynyt Ukrainan kovasta vastarinnasta. Venäjä ei ole onnistunut muun muassa Ukrainan pääkaupungin Kiovan valtauksessa.

Venäjällä Ukrainan sodasta käytetään nimitystä erikoisoperaatio. Putin ilmoitti myös, ettei hän ole aikeissa julistaa sotatilalakia Venäjälle, uutisoi AFP.

Putinin mukaan sotalakia tulee käyttää ainoastaan ulkoisen aggression uhatessa. Hänen mukaansa nyt kyse ei ole tällaisesta tilanteesta.

Italian poliisi takavarikoi ainakin 140 miljoonan euron arvosta jahteja ja huviloita venäläiseliitiltä

Kello 15.40: Italian poliisi on takavarikoinut huviloita ja jahteja vähintään 140 miljoonan euron arvosta neljältä korkean profiilin venäläiseltä, jotka joutuivat EU:n pakotelistalle Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kertoivat lähteet Reutersille brittilehti Guardianin mukaan.

Lähteen mukaan miljardööriliikemies Alisher Usmanovin omistama huvila takavarikoitiin Sardiniassa. Venäläisen valtiollisen television juontajan Vladimir Solovjevin omistama huvila puolestaan Como-järvellä.

Lisäksi Reutersin lähteet kertoivat, että Venäjän rikkaimman miehen Aleksei Mordashovin ja Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin läheisesti yhteydessä olevan Gennadi Timtshenkon jahdit takavarikoitiin yön aikana Pohjois-Italian satamista.

Suomen ja Ruotsin pääministerien tapaaminen huomioitiin kansainvälisesti

Kello 15.33: Brittiläinen sanomalehti The Guardian ja maailmanlaajuisesti toimiva brittiläinen uutistoimisto Reuters uutisoivat tänään Suomen ja Ruotsin pääministerien tapaamisesta. Lehdet kirjoittivat Suomen ja Ruotsin vahvistavan yhteistyötään Ukrainan sodan takia.

Pääministeri Marin ei kommentoinut, pyrkiikö Suomi MNNA-asemaan Yhdysvaltojen kanssa

Kello 15.22: Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertovat, että Suomi ja Ruotsi lähentevät yhteistyötään Ukrainan sodan takia. Pääministerit totesivat myös maiden kansalaisten suhtautumisen Natoon olevan muutoksessa, mutta mitään konkreettista tietoa uusista yhteistyön muodoista ei kerrottu.

Marin ei vastannut suoraan Iltalehden tietoihin, että Suomi ja Ruotsi olisivat hakemassa Major non-Nato ally -asemaa. Asema ei anna Naton turvatakuita, vaan etuja puolustustarvikkeista käytävään kauppaan ja turvallisuusyhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa tänään.

Ukraina: Venäjä rikkonut tulitaukoa myös Volnovahassa, josta piti evakuoida siviilejä

Kello 15.12: Venäjä on ukrainalaisten mukaan rikkonut sovittua tulitaukoa Mariupolin lisäksi myös Volnovahassa, kertoo The Guardian. Volnovaha on Donetskin alueen kaupunki, joka sijaitsee noin 60 kilometriä Donetsista etelään. Myös sieltä oli tarkoitus tänään evakuoida siviilejä pois.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk kertoo, että Venäjä on rikkonut tulitaukoa myös Volnovahassa.

"Vetoamme Venäjään, että he lopettaisivat tulituksen”, Vereshchuk sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi The Guardianin mukaan, että Ukraina tekee kaikkensa, jotta sopimus tulitauosta pitäisi. Neuvotteluja Venäjän ja Ukrainan välillä käydään parhaillaan, kertoi Zelenskyi.

The Guardian uutisoi lisäksi, että Volnovahasta ehdittiin evakuoida 400 ihmistä ennen uusia hyökkäyksiä.

Alla BBC:n uutisten videotoimittajan twiitti aiheesta:

Pakolaiskomissaari: Ukrainasta paennut jo 1,3 miljoonaa ulkomaille

Kello 15.06: Ukrainasta sodan takia ulkomaille paenneiden määrä voi nousta viikonlopun aikana 1,5 miljoonaan, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Tähän mennessä Ukrainasta on paennut 1,3 miljoonaa ihmistä kymmenen päivän aikana.

Pakolaiskomissaari Filippo Grandin mukaan kyseessä on nopeiten etenevä pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Aiheesta uutisoi Reuters.

Ukrainassa on noin 44 miljoonaa asukasta.

Vaatemyymäläketju Zara keskeyttää toimintansa Venäjällä

Kello 15.04: Vaatemyymäläketju Zara keskeyttää toimintansa Venäjällä, kertoi ketjun espanjalainen omistaja Inditex lauantaina. Asiasta uutisoi AFP.

Muotijätti sulkee huomisesta alkaen kaikki 502 myymäläänsä Venäjällä. Sulkeminen koskee kaikkia yhtön brändejä, jotka ovat Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home ja Uterqüe.

"Nykyisessä tilanteessa Inditex ei voi taata liiketoiminnan edellytyksiä eikä toiminnan jatkumista Venäjällä", yhtiö ilmoitti tiedotteessaan.

Suomen Stockmann pyöritti Zara-myymälöitä Suomessa franchising-sopimuksella vuodesta 2002 vuoteen 2013, jolloin Inditex osti toiminnan itselleen.

Inditex sanoo BBC:lle, että se pohtii parhaillaan keinoja 9 000 Venäjän-työntekijänsä tukemiseksi.

Venäjän mukaan ukrainalaiset "nationalistit" estivät siviilien evakuoinnin Mariupolista

Kello 15.00: Venäjän puolustusministriön mukaan ukrainalaiset "nationalistit" ovat estäneet siviilien evakuoinnin kaupungeista, kertoo BBC.

Väite on täysin vastakkainen sille, mitä ukrainalaiset ovat kertoneet. Aiemmin tänään Mariupolin apulaispormesteri Serhiy Orlov kertoi, että kaupunkilaisten evakuointi oli keskeytetty, koska Venäjän joukot olivat jatkaneet pommituksia huolimatta tulitaukosopimuksesta.

Nyt Venäjän puolustusministeriö kertoo venäläisjoukkojen joutuneen tulituksen kohteeksi, kun ne avasivat humanitaarisia käytäviä, joiden kautta asukkaat voisivat poistua kaupungista.

Pietarista on lähtenyt lento Washingtoniin

Kello 14.55: Pietarista on lähtenyt tänä aamuna lento Washingtoniin. Lento on lähtenyt puoli kymmenen jälkeen paikallista aikaa, selviää lentoliikennettä reaaliaikaisesti seuraavasta Flightradar24-palvelusta.

Lentokoneen on määrä laskeutua Washingtoniin paikallisen ajan mukaan puoli kahdelta iltapäivällä.

Venäläiskoneen alkumatkan reitti on ollut kiemurteleva. Kone suuntasi Pietarista pohjoiseen. Se kiersi Suomen, Ruotsin ja Norjan, eikä näytä lentäneen maiden yli.

Suora lähetys tiedotustilaisuudesta Kesärannassa alkamassa

Kello 14.50: Suomen ja Ruotsin pääministerit pitävät tiedotustilaisuuden Kesärannassa.

Aamulehti seuraa tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa: Suora lähetys noin kello 14.45: Ruotsin pääministeri ja puolustusministeri vierailevat tänään Suomessa

Ukrainalaiset mielenosoittivat Venäjän asevoimia vastaan Hersonissa 5.3.2022

Kello 14.40: Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa on käynnissä suuret mielenosoitukset Venäjää vastaan.

Puolustusvoimat on hankkimassa ilmatorjuntaohjusjärjestelmän Israelista

Kello 14.43: Suomi on hankkimassa uuden ilmatorjuntajärjestelmän Israelista. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on tehnyt päätöksen, jonka mukaan neuvotteluja jatketaan kahden israelilaisen yrityksen kanssa.

Yritykset ovat Israel Aerospace Industries ja Rafael Advanced Defense Systems, puolustusministeriö kertoi tiedotteessaan lauantaina.

Puolustusministerin mukaan kyseessä on melko merkittävä investointi. Kaikkonen kommentoi asiaa lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

”Voi sanoa, että investointi on isoimmasta päästä sitten hävittäjien ja merivoimien investointien jälkeen, mutta mittaluokka on kuitenkin pienempi ja se mahtuu normaaliin puolustusbudjettiimme”, Kaikkonen sanoi Ylen haastattelussa.

Yhdysvaltain Blinken saapui Puolaan keskustelemaan Ukrainan tilanteen vaikutuksista

Kello 14.41: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapui tänään Puolaan keskustelemaan Ukrainan tilanteen vaikutuksista sen naapurimaihin.

Blinkenin on kerrottu vierailevan sodan aiheuttamaa painetta kokevien Yhdysvaltain liittolaisten luona Euroopassa osoittaakseen Washingtonin tukevan lännen yhtenäisyyttä Moskovaa vastaan.

Puolassa Blinken keskustelee pääministeri Mateusz Morawieckin ja ulkoministeri Zbigniew Raun kanssa Rzeszowissa lähellä Ukrainan rajaa.

Yli 780  000 ihmistä on paennut Ukrainasta Puolaan Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksensä. Kaikkiaan Ukrainasta on paennut yli miljoona ihmistä.

Ukraina: yli 10 000 venäläistä kuollut

Kello 14.40: Ukrainan hallinnon mukaan taisteluissa on tähän mennessä kuollut sodan aikana jo yli 10 000 venäläissotilasta. Lisäksi maa sanoo tuhonneensa 269 panssarivaunua, 39 sotilaskonetta ja 40 helikopteria.

Venäjän lentoyhtiö Aeroflot lopettaa kaikki lennot ulkomaille 8. maaliskuuta alkaen

Kello 14.35: Venäjän lentoyhtiö Aeroflot ilmoittaa lopettavansa kaikki lennot ulkomaille 8. maaliskuuta alkaen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ainoan poikkeuksen muodostaa Valko-Venäjä, jonka kanssa Venäjällä on valtioliitto ja joka on myös sodassa osallisena. Venäjä on hyökännyt Ukrainaan myös Valko-Venäjältä.

Venäjälle rekisteröityjen lentokoneiden liikkuminen muun muassa koko EU-alueen ilmatilassa on kielletty Venäjän aloittaman sodan takia. Venäjä on sulkenut ilmatilansa kymmenien maiden lentokoneilta mukaan lukien suomalaisilta.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on saapunut Kesärantaan keskustelemaan pääministeri Sanna Marinin kanssa

Kello 13.44: Pääministerit pitävät keskustelunsa jälkeen tiedotustilaisuuden kello 14.45.

Aamulehti seuraa tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa: Suora lähetys noin kello 14.45: Ruotsin pääministeri ja puolustusministeri vierailevat tänään Suomessa

Mariupolin asukkaiden evakuointi on keskeytetty, siviilejä ohjeistetaan hakeutumaan suojaan

Kello 13.12: Mariupolin asukkaiden evakuointi on keskeytetty, kertoo Mariupolin kaupunginhallitus BBC:n ja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mariupolissa piti alkaa tänään aamupäivällä siviilien evakuointi. Evakuointiin piti olla aikaa viisi tuntia. Ukrainan hallitus kertoi aiemmin lauantaina, että tänään oli tarkoitus evakuoida noin 200 000 ihmistä Mariupolista.

Nyt Mariupolin kaupunki kuitenkin ohjeistaa siviilejä hajaantumaan ja hakeutumaan suojaan.

Orlovin mukaan Ukrainan hallitus on jo aloittanut keskustelun Venäjän kanssa tulitauon rikkomisesta.

Mariupolin asukas: Kuulen pommituksen ääniä minuutin välein

Kello 12.53: Mariupolin asukas kertoo BBC:lle, että pommitukset kaupungissa jatkuvat, sovitusta tulitauosta huolimatta. Tulitauon oli tarkoitus alkaa kello 11 Suomen aikaa ja kestää kello 16 saakka.

"Olen nyt Mariupolissa, olen kadulla, ja kuulen pommituksen ääniä joka kolmen, viiden minuutin välein", sanoo asukas BBC:lle.

"Evakuointikäytävät on hölynpölyä. Näin autoja täynnä ihmisiä ajamassa pois, ja nyt ne tulevat takaisin."

Mariupolin varapormestari: Mariupol on yhä tykityksen kohteena

Kello 12.24: Reuters ja The Guardian uutisoivat aikaisemmin, että Mariupolin evakuoinnissa on ongelmia. BBC uutisoi juuri, että ongelmat jatkuvat.

”Venäläiset jatkavat pommitustamme. Tämä on hullua”, kertoo Mariupolin varapormestari Serhiy Orlov BBC:lle.

Hän lisää: ”Mariupolissa ei ole tulitaukoa, eikä sitä ole sovitulla reitillä. Siviilimme ovat valmiita pakenemaan, mutta he eivät voi paeta pommituksien jatkuessa.”

Pääministeri Boris Johnson: Britannia kiirehtii venäläisoligarkkeihin kohdistuvia pakotteitaan

Kello 12.18: Britannia pyrkii nopeuttamaan venäläisiin miljardööreihin kohdistuvia pakotteitaan, sanoi Britannian pääministeri Boris Johnson lauantaina, kertoo uutistoimisto Reuters. Pakotteita koskevat lakiehdotukset on määrä antaa Britannian parlamentin käsittelyyn ensi viikolla.

Johnsonilta kysyttiin perjantaina lehdistötilaisuudessa, miksi jalkapalloseura Chelsean omistajalle, Roman Abramovitšille ei ole määrätty pakotteita Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.

Johnson vastasi, että hallituksen on edettävä asiassa varovaisesti. Hän tähdensi, että pakotteille on oltava lailliset ja yleisesti pätevät perusteet. "Kukaan meistä ei halua elää maassa, jossa valtio voi viedä omaisuuttasi ilman laillisia perusteita ja asianmukaista oikeudenkäyntiä", hän sanoi haastattelussa, jonka julkaisi muun muassa italialainen La Republica.

Britannian parlamentti saa Johnsonin mukaan maanantaina käsiteltäväkseen talousrikoslain muutosehdotukset, jotka mahdollistavat pakotetoimet.

Britanniaa on arvosteltu siitä, että se ei ole edennyt pakotteissaan yhtä ripeästi kuin Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Kanada. Britannia määräsikin torstaina pakotteita kahdelle muulle venäläiselle miljardöörille, liikemies Ališer Usmanoville ja entiselle varapääministeri Igor Šuvaloville.

Abramovitš kertoi viime keskiviikkona aikovansa myydä Chelsean ja lahjoittaa myynnistä saadut varat Ukrainan sodan uhrien auttamiseen.

Suora lähetys: Ukrainalaiset jatkavat rajan ylittämistä Puolaan

Ukrainan sisäministeri: Venäjän kanssa pyritään tekemään lisää sopimuksia humanitäärisistä käytävistä

Kello 12.06: Ukrainan sisäministeri Anton Herashchenko sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjän kanssa pyritään tekemään useampia sopimuksia, joilla taataan siviilien evakuointi. Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk varoittaa, että Venäjän ei pidä yrittää hyötyä humanitäärisistä käytävistä.

"Käytämme näitä kanavia siviilien evakuoimiseen ja humanitäärisen avun toimittamiseen niille, jotka jäävät [alueille]. Koko maailma katsoo", Vereshchuk sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on keskustellut valkovenäläisen kollegansa Vladimir Makein kanssa suunnitelmasta luoda humanitäärinen käytävä, joka mahdollistaisi ulkomaalaisten poistumisen Ukrainasta. Asiasta kertoo Reuters, joka siteeraa venäläistä uutistoimisto Riaa.

Niinistö Twitterissä: "Presidentit sitoutuivat käynnistämään Yhdysvaltain ja Suomen turvallisuusyhteistyötä vahvistavan prosessin"

Kello 12.02: Presidentti Sauli Niinistö jakoi Twitter-tilillään Tasavallan presidentin kanslian twiitin, jossa kerrotaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Niinistön sitoutuneen käynnistämään prosessin, joka vahvistaa Yhdysvaltain ja Suomen turvallisuusyhteistyötä.

Mariupolin evakuoinnissa ongelmia

Kello 11.53: Mariupolin evakuoinnissa vaikuttaa olevan ongelmia, uutisoivat Reuters ja The Guardian.

Kaupungin viranomaisten mukaan venäläiset eivät ylläpidä tulitaukoa koko evakuointireitillä. Tulitauon noudattamisesta käydään neuvotteluja.

Mariupolista ja Volnovahasta evakuoidaan yhteensä 215 000 ihmistä

Kello 11.17: Ukrainan hallitus kertoo, että tänään on tarkoitus evakuoida noin 200 000 ihmistä Mariupolista ja noin 15 000 ihmistä Volnovahasta. Punainen Risti valvoo tulitaukoa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa siitä, onko sotatoimet lopetettu Mariupolissa ja Volnovahassa. Myöskään siitä ei ole tietoa, aiotaanko tulitaukoa laajentaa muille alueille.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kuitenkin uutisoi tänään, että Mariupolin varapormestari Serhiy Orlov on vahvistanut tulitauon alkaneen sovitusti. Orlovin BBC:lle antaman arvion mukaan kaupungista pystytään evakuoimaan noin 9 000 ihmistä busseilla ja yksityisautoilla, jos tulitauko vain pitää.

”Junia ei ole käytössä sillä Venäjän joukot tuhosivat junaraiteet”, Orlov sanoo.

Hän lisää: ”Meillä ei ole vahvistusta vielä Venäjän puolelta sille, että tulitauko jatkuu huomenna. Me työstämme tätä parasta aikaa.”

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä sallii siviilien poistumisen Mariupolin kaupungista viiden tunnin ajan lauantaina. Aikaikkuna on Suomen ajassa kello 11–16.

Puolustusministeri Kaikkonen tulee esittämään lisärahoitusta Puolustusvoimille

Puolustusministeri Antti Kaikkonen saapui Ylen Ykkösaamun vieraaksi Helsingissä lauantaina.

Kello 10.49: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tulee esittämään lisärahoitusta Puolustusvoimille jo seuraavaan lisätalousarvioon. Kaikkonen kertoi asiasta Ylen Ykkösaamussa.

Ministerin mukaan Puolustusvoimilla on tarvetta lisärahoitukseen sekä nopealla aikataululla tänä vuonna että pitemmällä aikavälillä. Lisäpanostuksia tarvitaan hänen mukaansa sekä materiaalihankintoihin että henkilökuntaan. Myös kertausharjoituksiin halutaan panostaa.

Kaikkonen keskusteli Puolustusvoimien lisärahan tarpeesta eilen valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa.

Mariupolin evakuointi alkaa pian

Kello 10.43: Mariupolin viranomaisten mukaan kaupungin evakuointi alkaa tänään kello 11 Suomen aikaa. Mariupolin kaupungintalo kertoi sosiaalisessa mediassa, että kaupungista on mahdollista lähteä busseilla tai yksityisellä kulkuneuvolla. Annetusta reitistä ei saa poiketa.

Venäjä ilmoitti tulitauosta sen jälkeen, kun Mariupolin pormestari kertoi aiemmin tänään kaupungin olevan saarrettu ja pyysi humanitaarisen käytävän avaamista siviileille.

Mariupolin pormestari: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”

Kello 10.37: Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko on julkaissut tunteikkaan lausunnon koskien Mariupolin siviilien evakuointia. Asiasta uutisoi BBC.

”Mariupol ei ole sen kadut ja talot, se on sen asukkaat”, pormestari sanoo.

Hän lisää: ”Tilanne on se, että miehittäjien jatkaessa jatkuvaa tykitystään, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin antaa asukkaille mahdollisuus lähteä Mariupolista turvallisesti.”

Ukrainan puolustusministeri: Yli 66 000 ukrainalaista on palannut ulkomailta Ukrainaan

Kello 10.16: Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoo, että yli 66 200 ukrainalaista on palannut kotimaahansa ulkomailta osallistuakseen sotatoimiin Venäjää vastaan, uutisoivat Reuters ja The Guardian.

"Näin moni on palannut ulkomailta puolustaakseen maataan. Ukrainalaiset, me olemme voittamattomia", Reznikov sanoi.

Mariupolin siviilit ohjataan poistumaan kaupungista länteen kohti Zaporižžjaa

Kello 10.00: Mariupolin siviilit ohjataan poistumaan kaupungista länteen kohti Zaporižžjaa, uutisoi BBC.

Paikka nousi huomion keskipisteeksi viimeksi eilen perjantaina, kun venäläisjoukot valtasivat ydinvoimalan, ja taistelun seurauksena alueella syttyi tulipalo.

Zaporižžjan ydinvoimalan ympäristössä säteilytasot vaikuttavat normaaleilta, kertoo voimalan henkilökunta CNN:n mukaan.

Tutkija: Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyö on siirtymässä uudelle tasolle

Kello 9.55: Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyössä ollaan siirtymässä uudelle tasolle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Pete Piirainen. Hänen mukaansa presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin eilisen tapaamisen tärkein viesti oli, että maiden välinen puolustussuhde vahvistuu.

Piirainen näkee, että presidenttien tapaaminen vahvisti Suomen ja Yhdysvaltojen välisen suhteen kehitystä, joka on ollut käynnissä jo pitkään.

Niinistö tapasi Bidenin myöhään torstaina Suomen aikaa Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Mariupolin pormestari: Kaupungissa aloitetaan evakuointi lauantaina aamupäivällä

Kello 9.49: Ukrainalaiskaupunki Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko vahvistaa, että kaupungin asukkaiden evakuointi aloitetaan tänään lauantaina klo 11 Suomen aikaa. Venäläisen uutistoimisto Rian mukaan evakuointiin on aikaa viisi tuntia, kertovat muun muassa Reuters ja AFP. Aikaikkuna on Suomen ajassa kello 11–16.

Saarretun kaupungin asukkaat ovat kärsineet muun muassa nälästä ja sähkön puutteesta.

Zelenskyi kiistää huhut, joiden mukaan hän olisi paennut maasta

Kello 9.40: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti perjantaina Instagramissa, että hän on yhä maansa pääkaupungissa Kiovassa. Zelenskyi kiistää huhut, joiden mukaan hän olisi paennut maasta.

”Aina parin päivän välein kerrotaan, että olisin paennut jonnekin — paennut Ukrainasta, Kiovasta ja toimistostani. Kuten näette, olen yhä täällä. Andriy Borisovich (Yermak) on täällä. Kukaan ei ole paennut minnekään. Täällä me olemme, töissä, Zelenskyi kertoo päivityksessään.

Paypal lopettaa palvelujen tarjoamisen Venäjällä

Kello 9.28: Maksujenvälitysjärjestelmä Paypal lopettaa palvelujen tarjoamisen Venäjällä, uutisoivat muun muassa Reuters ja The Guardian.

Syynä palvelujen lopettamiseen on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Paypalin toimitusjohtajan Dan Schulmanin mukaan yhtiö tukee kansainvälisen yhteisöä ja vastustaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Aiemmin tällä viikolla Paypal lopetti uusien venäläisten käyttäjien hyväksymisen järjestelmään.

Yli 1,2 miljoonaa pakolaista

Kello 9.20: Yhdistyneiden kansakuntien mukaan yli 1,2 miljoonaa pakolaista on jättänyt Ukrainan rajan Venäjän hyökkäyksen jälkeen. YK:n mukaan tarkka luku on 1 209 976. Yli puolet pakolaisista on suunnannut Puolaan. Lisäksi heitä on matkannut Unkarin, Slovakian, Moldovan ja Romanian rajan yli. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut tänään alkavasta tulitauosta

Kello 9.11: Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut tänään alkavasta tulitauosta, jonka aikana kahden piiritetyn ukrainalaiskaupungin asukkaat voivat sen mukaan poistua kaupungeista. Ministeriö lupaa avata humanitaariset käytävät siviilien poistumiseksi satamakaupunki Mariupolista ja läheisestä Volnovahan kaupungista, kertoo muun muassa AFP.

Perjantaina ukrainalaislähteet kertoivat, etteivät Venäjän joukot ole pitäneet lupauksiaan koskien humanitääristen käytävien luomista Hersonin alueelle. Ukraina ja Venäjä sopivat käytävien luomisesta torstaina pidetyissä neuvotteluissa.

Mariupol ja Volnovah eivät sijaitse Hersonin alueella vaan idempänä Ukrainassa. Mariupol on venäläisjoukkojen saartama eikä kaupungissa ollut perjantaisen tiedon mukaan tarpeeksi vettä, sähköä tai ruokaa. Mariupolissa asuu noin 450  000 asukasta ja kaupungin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä.

Erikoistutkija Aamulehdelle: Kiova ei välttämättä valtaamisen kohde

Kello 8.39: Venäjä ei perjantainakaan edennyt kohti Kiovaa, vaan joukot pysyivät 25 kilometrin päässä kaupungin keskustassa. Kaupungissa raportoitiin kuitenkin pommituksista ja iskuista.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström sanoo, että näyttää siltä, että venäläisjoukkoja siirrellään nyt lähtöasemiin. Seuraavien päivien tavoite on onnistua saartamaan kaupunki.

Hän ei usko, että Venäjä välttämättä halua edetä taistelemaan miljoonakaupungissa, joka operaationa vaatisi isoja joukkoja, kun kysymys on useiden kymmenien neliökilometrien kaupunkialueesta.

Kiovassa voikin olla tarkoitus saartaa kaupunki ja jatkaa eteenpäin kohti etelästä vastaan tulevia joukkoja. Hän arvioi, että jos Venäjä onnistuu tavoitteissaan Ukrainassa, on todennäköistä, että se havittelee hallintaansa Dnepr-joen itäpuolista aluetta.

Lue lisää: Maanpuolustuskorkea­koulun erikoistutkija: Venäläiset eivät välttämättä tavoittele Kiovan valtausta, saartokin saattaa riittää

Naton entinen komentaja: Venäjän hyökkäys saamassa vauhtia

Kello 8.34: Naton Euroopan-joukkojen entisen komentajan Philip Breedloven mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole mennyt ollenkaan suunnitelmien mukaan ja ukrainalaiset ovat puolustautuneet urhoollisesti. Hyökkäys ei kuitenkaan ole lopussa ja huono uutinen on, että varsinkin Ukrainan eteläosassa hyökkäys on pääsemässä vauhtiin.

"En usko, että kestää kauaa ennen kuin Ukraina menettää rannikon hallinnan etelässä. Se iskee pahasti Ukrainaan ja ukrainalaisiin”, amerikkalainen kenraali (evp) sanoi perjantaina Atlantic Councilin webinaarissa.

Hänen mukaan Venäjällä on vaikeuksista huolimatta vielä paljon käyttämätöntä voimaa. Lännen onkin syytä alkaa miettiä uusia keinoja ukrainalaisten puolustustaistelun auttamiseksi. Venäjälle määrätyt talouspakotteet ovat olleet ”vaikuttavia”, mutta niillä ei ole Breedloven mukaan ollut toivottua vaikutusta.

"Ne kurittavat kyllä Venäjää ja venäläisiä, mutta eivät muuta presidentti Vladimir Putinin käyttäytymistä”, Breedlove sanoi.

Useat mediayhtiöt keskeyttävät toimintansa Venäjällä

Kello 8.23: Kansainväliset mediayhtiöt ovat laittaneet toimintaansa Venäjällä jäihin uuden, uutisointia vaikeuttavan lain vuoksi. Venäjällä duuma hyväksyi perjantaina lain, jonka mukaan Venäjän asevoimiin liittyvien "valeuutisten" levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Uutistoimintansa keskeyttämisestä Venäjällä ainakin toistaiseksi ovat kertoneet tähän mennessä muun muassa uutistoimisto Bloomberg News, uutiskanava CNN ja kanadalainen CBC. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi niin ikään rajoittavansa toimintaansa Venäjällä.

Venäjä myös esti perjantaina Facebookin toiminnan maassa ja rajoitti Twitterin toimintaa. Venäläisviranomaisten mukaan Facebook suljettiin, koska se oli "syrjinyt" Venäjän hallintoon yhdistettyjä mediatoimijoita.

Zelenskyi moittii Natoa

Kello 8.18: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moittii Natoa, koska sotilasliitto ei ole suostunut perustamaan Ukrainan ylle lentokieltoaluetta.

Nato hylkäsi perjantaina Ukrainan pyynnön lentokieltoalueen perustamisesta Venäjän ilmaiskujen pysäyttämiseksi. Länsimaiset liittolaiset sen sijaan varoittivat Venäjää mahdollisista lisäpakotteista, jos sotaa ei lopeteta.

Zelenskyin mukaan sotilasliitto on tietoinen, että Venäjän uudet iskut ja samalla myös uhrit ovat vääjäämättömiä. Zelenskyi kertoo myös uskovansa, että Nato-maat ovat itse luoneet narratiivin siitä, että taivaan sulkeminen Ukrainan yllä provosoisi Venäjää hyökkäämään suoraan Natoa vastaan.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton lentokoneita tai joukkoja ei tule olla Ukrainassa. Nato-maista on kuitenkin lähetetty Ukrainalle aseellista apua.

Zelenskyi kuitenkin arvioi Naton kokoontumisen olleen heikko ja hämmentynyt.

"Kaikki ihmiset, jotka kuolevat tästä päivästä lähtien, kuolevat teidän takianne. Teidän heikkoutenne vuoksi”, Zelenskyi sanoi.

"Tänään liittouman johto näytti vihreää valoa ukrainalaisten kaupunkien ja kylien pommittamisen jatkumiselle”, hän jatkoi viitaten lentokieltoaluetoiveiden kaatumiseen.

YK-lähettiläs: Venäläisjoukot lähestyvät toista ydinvoimalaa

Kello 8.15: Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoi CNN:n mukaan perjantaina, että venäläisjoukot lähestyvät parhaillaan Ukrainan toiseksi suurinta ydinvoimalaa. YK:lle puhunut Thomas-Greenfield ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mistä ydinvoimalasta on kyse.

Energoatomin mukaan energiantuotantokapasiteetin perusteella Ukrainan toiseksi suurin ydinvoimala olisi maan eteläosassa Mykolajivin alueella sijaitseva Juzhnoukrajinskin ydinvoimala.

Venäläiset joukot valtasivat Ukrainan Zaporižžjan ydinvoimalan perjantaina. Ydinvoimalassa syttyi tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Ukrainan viranomaiset kertoivat useista uhreista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut