Päivä 6: Tämä kaikki pitää tietää Ukrainan tilanteesta kello 20.30

Koostamme tähän päivittyvään juttuun lyhyesti tärkeimmät käänteet Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tiistaina 1. maaliskuuta.

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen noin 660 000 ihmistä on paennut Ukrainasta sen naapurimaihin. Tiistaina Harkovan kaupungissa on alettu raivata ohjusiskujen tuhoja.

1.3. 12:38 | Päivitetty 1.3. 20:28

Aamulehti

Ukrainassa taistellaan nyt kuudetta päivää. Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan varhain aamulla viime torstaina 24. helmikuuta.

Tähän päivittyvään juttuun kootaan päivän tärkeimmät tapahtumat.

Lue lisää: Ukrainan sisäministeriö: Venäläisjoukot ovat päässeet saarrettuun H'ersonin kaupunkiin – Aamulehti seuraa

Tilanne ja taistelut

Venäläissotilaat ovat päässeet tunkeutumaan eteläiseen H'ersonin kaupunkiin, Ukrainan sisäministeriön virkamies kertoi tiistai-iltana televisiossa.

Ukrainassa Venäjän eteneminen Kiovaan on pysynyt eilisen jälkeen aika lailla paikoillaan, sanoo yhdysvaltalainen puolustusvirkamies CNN:n ja Guardianin mukaan.

Ukrainan ja Venäjän välisiä neuvotteluja suunnitellaan pidettäväksi 2. maaliskuuta eli huomenna keskiviikkona.

Ukrainan parlamentin mukaan valkovenäläiset joukot ovat tunkeutuneet Ukrainan alueella maan pohjoisosassa Tshernihivin alueella.

Vain muutamaa tuntia ennen parlamentin ilmoitusta Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ilmoitti, ettei maalla ole aikomusta osallistua Venäjän sotilasoperaatioon Ukrainassa. Tähän saakka Valko-Venäjä on osallistunut sotaan sallimalla Venäjän joukkojen käyttää omaa maaperäänsä.

Tiistaina useat eri mediat ovat kirjoittaneet Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarovan syytöksestä, jonka mukaan Venäjä olisi käyttänyt maanantaina termobaarista pommia. Tällaiset aseet suihkuttavat juuri ennen räjähdystä ilmaan korkealla paineella polttoainepilven, joka tämän jälkeen sytytetään. Tästä syntyy valtava tulipallo ja todella voimakas paineaalto, joka tekee tuhoisaa jälkeä.

Lue lisää: Venäjän syytetään käyttäneen termobaarista pommia Ukrainassa – ”Jos se olisi totta, se olisi mahdollisesti sota­rikos”

Tiistaina Venäjän armeijan on kerrottu edenneen Hersonin esikaupunkeihin Etelä-Ukrainassa lähellä Krimin niemimaata. Venäjän armeija on väittänyt hallitsevansa Berdjanskin satamakaupunkia, joka sijaitsee Krimistä luoteeseen. Berdjanskin tilanteesta on kuitenkin saatu ristiriitaisia tietoja.

Harkova

Venäjän ohjusiskut osuivat tiistaina Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin keskustaan ja siellä sijaitseviin hallintorakennuksiin. "Ainakin 10 ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui", alueellinen pelastuspalvelu totesi lausunnossaan. Lisäksi pelastuspalvelun mukaan 10 ihmistä pelastettiin elossa raunioiden alta.

Harkovan aluehallinnon johtajan Oleg Synegubovin mukaan Venäjä on tehnyt ohjusiskuja asuinalueille ja keskusaukiolla sijaitsevaan paikallishallinnon rakennukseen. Synegubovin sanoo Venäjän syyllistyneen sotarikokseen.

Harkovan iskujen jälkeen Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on vaatinut muilta mailta entistä kovempia toimia Venäjää vastaan. Kuleba kuvailee ohjusiskuja barbaarisiksi. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kuvaillut iskuja valtioterrorismiksi.

Kiova

Kiovassa kerrottiin iltapäivällä voimakkaasta räjähdyksestä tv-tornin luona. Se vaati viranomaisten mukaan viisi kuolonuhria.

Kiovan pormestari Vitali Klitschko kertoo tiistaina videoviestissään, että ”vihollinen on pääkaupungin laitakaupungissa”, raportoi uutiskanava CNN.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa annettiin jälleen aamulla varoituksista ilmahyökkäyksistä. Kiovan pormestari Vitali Klitshko oli kehottanut kaupunkilaisia viettämään maanantain ja tiistain välisen yön kellareissa tai pommisuojissa.

Avaruusteknologiayhtiö Maxarin satelliittikuvista selviää, että lähellä Kiovaa on venäläinen sotilaskolonna, jolla on mittaa yli 64 kilometriä. Saattueessa on tiettävästi muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, panssarivaunuja ja tykistöä.

Kolonna voi olla harhautus ja juoni saada ukrainalaiset hyökkäämään sen kimppuun, sanoo sotilasprofessori Janne Mäkitalo. Hänen mukaansa venäläiset saattaisivat sitten pyrkiä tuhoamaan hyökkäävät Ukrainan joukot oman tiedustelu-, tuli- ja ilmaylivoimansa turvin.

Lue lisää: Sotilasasiantuntija: Venäjän ajoneuvojen vyöry Kiovaan voi olla juoni – ”Harhauttaminen yksi venäläisten yleisistä taktisista periaatteista”

Pakolaiset ja humanitaarinen apu

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen noin 660 000 ihmistä on paennut Ukrainasta sen naapurimaihin, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestö sanoo pakolaiskriisin olevan suurin Euroopassa sataan vuoteen.

Euroopan unionin sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoi tiistaina, että EU:n täytyy valmistautua ottamaan vastaan vielä miljoonia turvapaikanhakijoita

Suomen Punainen Risti (SPR) lähettää ensimmäiset avustustyöntekijät Ukrainan lähialueille tukemaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatiota. SPR:n avustustyöntekijät auttavat muun muassa materiaalisen avun perillemenossa. SPR valmistelee myös materiaalituen lähettämistä Ukrainan naapurimaihin paenneiden tukemiseksi.

Pelot laajemmasta terveyskriisistä Ukrainassa ovat voimistuneet. Reutersin mukaan maan kriittiset lääkevarastot ovat käymässä vähiin. Esimerkiksi koronarokotuksia ja polion vastainen kampanja on jouduttu keskeyttämään.

Lue lisää: Näin voit auttaa ukrainalaisia – useat vakiintuneet avustusjärjestöt toimittavat apua Ukrainaan

Talousvaikutukset

Moskovan pörssi ei ole avautunut tiistainakaan. Moskovan pankki ei maanantaina avannut Moskovan pörssin osakekauppaa eikä johdannaismarkkinoita lainkaan. Helsingin pörssi on tiistaina avautunut selvään laskuun, mutta Euroopan suuret pörssit ovat pysytelleet paikallaan eilisen sukelluksen jälkeen.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire arvioi, että lännen Venäjä-pakotteet aiheuttavat Venäjän talouden romahtamisen. Hänen mukaansa länsi saa pakotteilla aikaan Ukrainan hyökänneen Venäjän talousromahduksen.

Reaktiot

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut, että venäläisiltä aluksilta evättäisiin pääsy kaikille maailman lentokentille ja kaikkiin satamiin.

Ukrainan parlamentti kertoi maanantaina Zelenskyin allekirjoittaneet EU-jäsenhakemuksen. Zelenskyi on vaatinut maalleen välitöntä EU-jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta. Kahdeksan EU-maan presidentit ovat antaneet yhteis­lausunnossaan tukensa sille, että Ukrainasta tulisi EU:n ehdokasmaa.

Lue lisää: Ukraina haki EU-jäsenyyttä – kahdeksan maan presidentit osoittaneet tukensa

Urheilumaailma on jälleen reagoinut vahvasti Venäjän sotatoimiin Ukrainassa. Jääkiekkoliiga NHL on ilmoittanut keskeyttävänsä välittömästi kaiken yhteistyön venäläisten liiketoimintakumppaniensa kanssa. Kansainvälinen lentopalloliitto puolestaan on vienyt Venäjältä lentopallon miesten MM-kilpailujen kisaisännyyden. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS: Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa osallistua FIS:n kilpailutoimintaan.

Verkkolaitevalmistaja Nokia on keskeyttänyt toimituksensa Venäjälle. Yhtiön asiakkaita Venäjällä ovat neljä suurinta teleoperaattoria. Videoalusta Youtube kertoo estävänsä kahden Venäjän valtion rahoittaman uutistoimiston Russia Todayn ja Sputnikin kanavat koko Euroopassa.

Restel on päättänyt aloittaa neuvottelut liiketoiminnasta luopumisesta Hartwall-areenalla. Restel on toiminut areenan pääravintoloitsijana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut