Presidentti Zelenskyi: Ukraina kutsuu reserviläiset sotilas­koulutukseen – käskyä yleisestä liikekannallepanosta ei anneta

Ukrainan ulkoministerin mukaan Venäjän perimmäinen tavoite on tuhota Ukraina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvattiin, kun hän tapasi Britannian pääministeri Boris Johnsonin Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä lauantaina 19. helmikuuta.

23.2. 7:44

STT

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut reserviläisten kutsumisesta sotilaskoulutukseen. Presidentin tiistaisesta puheesta ukrainalaisille kertoo muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. Zelenskyin mukaan käskyä asevoimien yleisestä liikekannallepanosta ei olla antamassa.

Presidentti sanoi pyrkivänsä edelleen diplomatian avulla ulos kriisistä ja toivotti tervetulleeksi Turkin tarjouksen toimia sovittelijana mahdollisissa neuvotteluissa Ukrainan ja Venäjän välillä. Hän toivotti tervetulleeksi myös länsimaiden ilmoittamat pakotteet.

Lue lisää: Yhdysvallat katkaisi läntisen rahoituksen sanktiona Venäjälle – myös Kanadalta uusia pakotteita Venäjää vastaan

Zelenskyi viittasi myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitukseen, jonka mukaan aselepoon Itä-Ukrainassa tähdänneet Minskin sopimukset eivät enää pätisi. Zelenskyi sanoi Ukrainan olevan edelleen sitoutunut koskemattomuutensa ja suvereniteettinsa tavoittelemiseen.

”Me toivomme rauhaa, mutta jos olemme hiljaa tänään, huomenna katoamme”, Zelenskyi päätti puheensa.

Lue lisää: EU:n ja Britannian Venäjä-pakotteet kohdistuvat pankkeihin sekä Itä-Ukrainan alueiden itsenäisyyden tunnustaneisiin – Vladimir Putin ei ole pakotelistalla

Tapaa 150 ukrainalaisyritystä

Ukrainalaispresidentti toivotti puheessaan tervetulleeksi Saksan päätöksen keskeyttää Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen valmistelun. Presidentti sanoi kriisin aiheuttaneen talouden supistumista ja kertoi, että hallinnon tavoitteena on taata maan taloudellinen riippumattomuus, erityisesti energiasektorilla.

Hän ilmoittikin ”taloudellisen isänmaallisuuden ohjelmasta”, jolla laskettaisiin muun muassa polttoaineen myyntiveroa ja tarjottaisiin sijoittamiseen liittyviä kannustimia.

Zelenskyi kertoi tapaavansa keskiviikkona 150 merkittävän ukrainalaisyrityksen kanssa taivutellakseen näitä jäämään Ukrainaan.

Kuleba: Tavoitteena tuhota Ukraina

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan presidentti Putinin tavoitteena on tuhota Ukraina. Kuleba kommentoi tilannetta haastattelussa CNN:n Jake Tapperille. ”Hänen perimmäinen tavoitteensa on tuhota Ukraina. Häntä eivät kiinnosta Ukrainan osat. Häntä ei edes kiinnosta pitää koko maa hallinnassaan”, Kuleba sanoi.

Kuleba avasi näkemyksiään Putinin aikeista päivä sen jälkeen, kun venäläispresidentti tunnusti Itä-Ukrainan niin kutsuttujen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyyden ja määräsi joukkoja lähetettäväksi näille separatistialueille.

Lue lisää: Putin tunnusti separatisti­alueiden itsenäisyyden ja määräsi sotilaita Itä-Ukrainan kapinallisalueille – näin tilanne kiristyi maanantaina

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban puhui yhteisessä lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministeri Antonyt Blinkenin kanssa Washingtonissa 22. helmikuuta.

Kuleba painotti Putinin vihaavan sitä, että Ukrainalla on valtion asema. Tämä tuli ulkoministerin mukaan selväksi Putinin maanantaisessa puheessa, jossa presidentti puhui pitkästi Ukrainan ja Venäjän jaetusta historiasta. Putin arvioi esimerkiksi, ettei Ukrainalla ole ikinä ollut valtiollista perinnettä ja väitti, että modernin Ukrainan loi Venäjä.

”Hän uskoo, ettei Ukrainalla ole oikeutta olla olemassa”, Kuleba sanoi CNN:lle. Vastaavanlaista viestiä hän välitti myös Fox Newsin haastattelussa tiistaina. ”Itsevaltaista hallintoa johtavalle presidentti Putinille on vaarallista, että hänen vieressään on menestynyt demokraattinen valtio”, Kuleba sanoi Foxilla.

Ulkoministerin mukaan Putin pelkää sitä, että venäläiset näkevät demokratian ja markkinatalouden toimivan Ukrainassa ilman korruptiota ja ajattelevat, että ”miksei se voisi toimia Venäjälläkin”.

”Mitkään pakotteet eivät ole riittäviä”

Kuleba tapasi tiistaina Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin, jonka tavoitteena oli vahvistaa Yhdysvaltojen tukevan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Useat länsimaat ovat ilmoittaneet uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Biden esimerkiksi julkisti tiistaina ”ensimmäiseksi eräksi” kutsumansa pakotteet, jotka katkaisevat Venäjän läntisestä rahoituksesta. Kuleba kertoi tukevansa Bidenin esittelemiä pakotteita ja kertoi niiden olevan tärkeä viesti.

”Presidentti Bidenin tänään ilmoittamat pakotteet näyttävät vahvoilta, jos me ajattelemme niitä ensimmäisenä siirtona”, Kuleba sanoi Fox Newsille ja kertoi ymmärtäneensä yhdysvaltalais­kollegaltaan Antony Blinkeniltä pakotteiden olevan nimenomaan vasta ensimmäinen erä.

”Mitkään pakotteet eivät ole riittäviä, kunnes venäläiset saappaat ovat vetäytyneet Ukrainan maaperältä”, Kuleba kuitenkin sanoi CNN:lle.

Kuleban mukaan Ukraina haluaa, että Putinin pysäyttämiseen käytettäisiin kaikkia mahdollisia työkaluja. ”Jos maamme pelastamisen hintana ovat kaikkein ankarimmat mahdolliset pakotteet, niin meidän tulee turvautua kaikkein ankarimpiin mahdollisiin pakotteisiin.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut