Putin syyttää Ukrainaa jännitteiden kiristymisestä, mutta haluaa tehostaa diplomatiaa – Biden on valmis tapaamaan Putinin

Aamulehti seurasi tässä päivittyvässä jutussa Ukrainan tilanteen kehittymistä sunnuntaina 20. helmikuuta.

Ukrainalainen sotilas partioi Novoluhansken kaupungissa 19. helmikuuta.

20.2. 7:04 | Päivitetty 20.2. 21:18

Kriisi Ukrainassa on vaikuttanut kärjistyneen viikonloppuna. Separatistit ja Ukraina ovat kumpikin syyttäneet toisiaan sotatoimien kiihdyttämisestä maan itäosassa.

Ukrainan armeija sanoi lauantaina, että kaksi sen sotilasta kaatui etulinjan hyökkäyksissä Itä-Ukrainassa. Luhanskin ja Donetskin seperatistijohtajat julistivat kumpikin yleisen liikekannallepanon.

Lue lisää: Nato on siirtänyt henkilöstönsä pois Kiovasta – Etyjin tarkkailijat: Perjantaina Itä-Ukrainassa oli yli 1 500 tulitaukorikkomusta

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijat kertoivat lauantaina, että Itä-Ukrainassa oli perjantaina yli 1 500 tulitaukorikkomusta. Kyse oli toistaiseksi suurimmasta rikkomusten määrästä yhdessä päivässä tänä vuonna.

Presidentti Sauli Niinistö vertasi Ukrainan tilannetta lauantaina talvisotaa edeltäneeseen aikaan Suomessa. Niinistön mukaan Ukrainalta on tullut Suomelle pyyntö aseellisen avun toimittamisesta.

Seurasimme tässä jutussa Ukrainan tilanteen kehittymistä sunnuntaina.

Seuranta sunnuntaina:

Presidentti Niinistö CNN:llä: ”Nykyinen tilanne melkein kylmempi kuin kylmän sodan aikana”

Kello 21.18: Presidentti Sauli Niinistön mielestä maailma on ”melkein kylmemmässä tilanteessa” kuin todellisen kylmän sodan aikana, kun jännitteet Yhdysvaltain ja Venäjän ovat nyt saavuttaneet kiehumispisteen Ukrainan tilanteen takia.

”Silloin (kylmän sodan aikana) oli ainakin joitakin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välisiä sopimuksia, joihin sisältyi aserajoituksia ja niin edelleen. Nyt meillä ei ole oikeastaan mitään, ei sopimuksia enää”, Niinistö sanoi uutiskanava CNN:llä sunnuntaina.

Niinistöltä kysyttiin, uskooko hän hyökkäyksen Ukrainaan tapahtuvan. Presidentin mukaan on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen on sellainen, että jotenkin saataisiin sovittua muun muassa Itä-Ukrainan kysymys ja Minskin sopimus. Niinistön mielestä tämä on kaukainen vaihtoehto.

”Toinen vaihtoehto on täysimittainen sota ja kolmas vaihtoehto, joka on yhtä paha, on tällainen, jota olen kuvaillut kahdeksi askeleeksi eteenpäin, yhdeksi taaksepäin. Siinä jännitteet lisääntyvät koko ajan.”

Niinistön mielestä kolmas vaihtoehto saattaa olla tällä hetkellä todennäköisin.

Niinistö sanoi myös, ettei hän pelkää Venäjän hyökkäävän Suomeen.

”Me emme ole lainkaan peloissamme. Itse asiassa tilanne Suomen rajalla ja koko Itämeren alueella on aika rauhallinen. Me emme pelkää, että venäläiset

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs: Tunnelma Kiovassa hyvin rauhallinen

Kello 19.59: Suomen Ukrainan-suurlähettilään Päivi Laineen mukaan tunnelma Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa oli sodan uhasta huolimatta sunnuntaina hyvin rauhallinen, eikä päivä juuri eronnut normaalista sunnuntaipäivästä.

”Ihmiset kulkevat lasten kanssa puistoissa ja istuvat kahviloissa. Yleistunnelma on aika normaali”, Laine kertoi puhelimitse STT:lle Kiovasta.

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine kertoo, että suurlähetystö valmistautuu mahdolliseen evakuoimiseen. Hänet kuvattiin Helsingissä maaliskuussa 2019.

”Hamstraamisesta ei ole merkkejä, kaupoissa ei ole tyhjiä hyllyjä ja pankkiautomaateista saa rahaa. Ei ole havaittavissa merkkejä siitä, että yhteiskunta ei jollain lailla toimisi, kaikki toimii normaalisti edelleen”, Laine jatkaa.

Katukuvan antama rauhallinen vaikutelma kuitenkin Laineen mukaan muuttuu, kun ihmisten kanssa keskustelee. Huolestuneisuus ihmisten keskuudessa on Laineen mukaan kasvanut paljonkin.

Minkäänlaisesta paniikista ei Laineen mukaan Kiovassa ole kuitenkaan merkkiäkään – ei, vaikka Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tietojen mukaan Venäjän tavoitteena on nimenomaan Kiovan valtaaminen.

Ulkoministeriö kertoi viime maanantaina, että Suomen Kiovan-suurlähetystö on sopeuttanut toimintaansa tilanteen vaatimalla tavalla ja että osa henkilöstöstä on kotiutettu Suomeen.

Laineen mukaan lähetystössä on töissä edelleen pieni ydinjoukko, joka pystyy pitämään lähetystöä yhä auki. Suurlähetystössä valmistaudutaan mahdolliseen evakuoitumiseen.

USA:n ulkoministeri CNN:lle: Biden on valmis tapaamaan Putinin

Kello 18.12: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on valmis tapaamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ”milloin tahansa” Ukrainan jännitteiden purkamiseksi. Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken uutiskanava CNN:llä.

Blinkenin mukaan tilanne on vakava ja Venäjä on hyökkäyksen aloittamisen partaalla. Hänen mukaansa ennen kuin tankit vyöryvät ja lentokoneet lentävät, katsotaan kuitenkin, voidaanko diplomatialla vielä estää hyökkäys.

Putin syyttää Ukrainaa jännitteiden kiristymisestä, toisaalta diplomatian pyrkimyksiä pitäisi hänen mukaansa tehostaa

Kello 17.19: Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Ukrainaa tilanteen kiristymisestä Itä-Ukrainassa, mutta sanoo samalla, että diplomaattisia pyrkimyksiä on tehostettava ratkaisun löytämiseksi.

Putin keskusteli tänään puhelimitse Ukrainan tilanteesta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Kremlin mukaan Putin oli myös toistanut Venäjän vaatimuksen, jonka mukaan ”Yhdysvaltojen ja Naton pitää ottaa vakavasti Venäjän vaatimukset turvallisuustakuista”.

Ranskan presidentin kanslian mukaan Macron ja Putin sopivat työskentelevänsä Itä-Ukrainan tulitauon puolesta. Lisäksi kerrottiin, että maiden ulkoministerit tapaisivat ”tulevina päivinä”.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat sunnuntaina puhelimessa. Kuva on otettu Pariisissa 10. joulukuuta.

Macron keskusteli Putinin kanssa, sen jälkeen vuorossa neuvottelut Zelenskyin kanssa

Kello 16.23: Ranskan presidentti Emmanuel Macron on keskustellut Venäjän presidentin Vladimir Putin kanssa puhelimessa Ukrainan tilanteesta. Puhelinkeskustelu kesti vajaat kaksi tuntia, mutta sen sisältöä ei ole vielä julkistettu.

Ennen keskustelua Ranska luonnehti sitä ”viimeiseksi mahdolliseksi ja tarpeelliseksi yritykseksi” välttää suurempi konflikti Ukrainassa.

Keskusteltuaan Putinin kanssa Macron jatkoi tilanteen puimista soittamalla Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tämänhetkinen puheenjohtajamaa Puola on puolestaan kutsunut järjestön pysyvän neuvoston koolle maanantaiksi. Asiasta kertoo Puolan pysyvä Etyj-edustaja Adam Halacinskie Twitterissä.

Ruotsi vähentää lähetystönsä henkilökuntaa Kiovassa

Kello 13.55: Ruotsi vähentää henkilöstöään suurlähetystössään Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Ulkoministeri Ann Linde ilmoitti sunnuntaina, että Ukrainan vakavan ja arvaamattoman turvallisuustilanteen vuoksi ulkoministeriö päätti supistaa lähetystön henkilöstömäärää.

Ruotsin suurlähetystö jatkaa Ukrainassa konsulitoimia ja -apua sekä diplomaattisia tehtäviä.

Suomi on jo aiemmin ilmoittanut sopeuttavansa Kiovan-suurlähetystönsä toimintaa tilanteen mukaan. Matkustusohjeissa ulkoministeriö on kehottanut Ukrainassa olevia suomalaisia poistumaan maasta välittömästi.

Valko-Venäjä ja Venäjä jatkavat yhteisiä sotaharjoituksiaan

Kello 12.37: Valko-Venäjän ja Venäjän asevoimat jatkavat Valko-Venäjällä pidettäviä yhteisiä sotaharjoituksiaan. Valko-Venäjän puolustusministeri kertoi sotaharjoitusten jatkamisen johtuvan lisääntyneestä sotilaallisesta toiminnasta maiden yhteisellä rajalla sekä tilanteen eskaloitumisesta Itä-Ukrainassa.

Venäjän ja Valko-Venäjän suurten yhteisten sotaharjoitusten oli määrä päättyä tänään. Venäjä on tuonut Valko-Venäjän alueella pidettäviin harjoituksiin kymmeniätuhansia sotilaita. Länsimaissa venäläisjoukkojen läsnäolo Ukrainan rajanaapurissa Valko-Venäjällä on tulkittu osaksi Ukrainan painostusta ja mahdollista hyökkäyksen valmistelua.

Boris Johnson arvioi Venäjän tavoittelevan Kiovaa

Kello 12.19: Britannian pääministeri Boris Johnson varoittaa, että Venäjä valmistautuu suistaman Euroopan pahimpaan konfliktinsa sitten toisen maailmansodan. Johnson arvioi myös, että hyökkäys Ukrainaan "jäädyttäisi" Venäjän globaalin rahoituksen ulkopuolelle.

Britannian pääministeri kommentoi Ukrainan kriisin tilannetta BBC:lle tänään Saksassa, kun Münchenin vuotuisen turvallisuuskokouksen päätöspäivä alkoi.

Johnsonin mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että suunnitelma Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on jo jossain mielessä käynnistynyt. Hänen mukaansa Yhdysvaltain tiedustelutiedot kertovat, että Venäjän hyökkäyssuunnitelmassa sen joukot eivät vain tunkeutuisi Ukrainaan vain kapinallisten hallitsemasta idästä, vaan myös Valko-Venäjältä Ukrainan pohjoisosaan pyrkimyksenä saartaa pääkaupunki Kiova.

Aiemmin Johnson totesi, että länsi jatkaa Ukrainan tukemista myös Venäjän mahdollisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Johnson on varoittanut Münchenissä, että länsimaiden pakotteet olisivat vastaus "mihin tahansa" hyökkäykseen Ukrainaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson (vasemmalla) kuvattiin Münchenin turvallisuuskonferenssin tilaisuudessa Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa lauantaina.

EU-johtaja: Venäjälle ei voida tarjota oliivinoksaa loputtomiin

Kello 11.39: Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel korostaa, että lännen liittolaiset eivät voi jatkaa loputtomiin oliivinoksan tarjoamista Venäjälle tilanteessa, jossa Venäjä kasaa edelleen jännitteitä Ukrainan rajoille. Oliivinoksa on symboli pyrkimykselle lopettaa kiista tai erimielisyys.

Michel kommentoi Ukrainan kriisiä tänään Saksassa, kun Münchenin turvallisuuskonferenssin viimeinen kokouspäivä käynnistyi.

Michelin mukaan suuri kysymys on se, haluaako Venäjän johto vuoropuhelua. Belgian entisen pääministerin Michelin mukaan länsi ei voi tarjota ikuisesti oliivinoksaa, kun Venäjä suorittaa ohjuskokeita ja jatkaa joukkojensa kokoamista Ukrainan rajoille.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kommentoi Ukrainan tilannetta sunnuntaina, kun Münchenin turvallisuuskonferenssin viimeinen kokouspäivä käynnistyi.

WP: Bidenin puheet Putinin aikeista perustuvat tiedustelutietoihin hyökkäysmääräyksestä

Kello 7.20: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin perjantaina esittämät suorasanaiset kommentit Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyökkäysaikeista Ukrainaan pohjaavat tiedustelutietoihin, joiden mukaan Venäjällä olisi annettu käsky edetä täysmittaiseen hyökkäykseen.

Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post, joka pohjaa tietonsa useisiin asiaa läheisesti tunteviin lähteisiin.

Lehden lähteiden mukaan Yhdysvallat oli saanut tiedon määräyksestä, kun Venäjän asevoimat ja turvallisuusviranomaiset olivat olleet toimeenpanemassa määräystä. Lähteet kommentoivat asiaa nimettömänä sen arkaluonteisuuden vuoksi.

Lue lisää: Biden: Hyökkäys Kiovaan voi tapahtua jo lähipäivinä – CNN: Liki puolet Ukrainaa ympäröivistä venäläisjoukoista on hyökkäysasemissa

Punainen Risti: Taistelut haitanneet yli miljoonan veden saantia

Kello 7.05: Itä-Ukrainassa taistelut ovat haitanneet yli miljoonan ihmisen veden saantia, kertoo Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) tiedotteessa.

Edellisen kahden päivän aikana taistelut ovat jättäneet järjestön mukaan ainakin kaksi merkittävää vedenjakelulaitosta käyttökelvottomiksi. Näistä Donetskin alueella sijaitsevista laitoksista saavat vetensä myös muun muassa sairaalat ja muut elintärkeät palvelut.

Punainen Risti painottaa kansainvälisen oikeuden suojaavan siviili-infrastruktuuria.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa, jossa Venäjän tukemat separatistit sotivat ukrainalaisjoukkoja vastaan. Venäjän pelätään nyt suunnittelevan uutta hyökkäystä Ukrainaan.

Biden kutsuu Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston koolle

Kello 6.59: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kutsunut sunnuntaiksi koolle Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston keskustelemaan Ukrainan tilanteesta, kertoo Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki tiedotteessa.

Biden sanoi perjantaina paikallista aikaa olevansa "vakuuttunut", että Venäjä hyökkää Ukrainaan lähiaikoina. Psakin mukaan presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantajat ovat niin ikään sanoneet hyökkäyksen voivan tapahtua milloin tahansa.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa, jossa Venäjän tukemat separatistit sotivat ukrainalaisjoukkoja vastaan. Venäjän pelätään nyt suunnittelevan uutta hyökkäystä Ukrainaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut