Ruotsin puolustusvoimat vahvistaa valmiuttaan Gotlannissa ja Oskarshamnissa – Lauantaina kalustoa ja sotilaita lähetetty paikalle lisää - Ulkomaat - Aamulehti

Ruotsin puolustusvoimat vahvistaa valmiuttaan Gotlannissa ja Oskarshamnissa – Lauantaina kalustoa ja sotilaita lähetetty paikalle lisää

"Päivänselvää varautumista siihen, mitä ulkomaailmassa tapahtuu."

Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne on saanut Ruotsin puolustusvoimat lisäämään kalustoa ja sotilaita muun muassa Oskarshamniin ja Gotlantiin. Kuvassa sotilaat partioivat Visbyn satamassa 13. tammikuuta 2022.

15.1. 12:09 | Päivitetty 15.1. 19:46

Tukholma

Ruotsin puolustusvoimat on lähettänyt lisää kalustoa ja sotilaita muun muassa Oskarshamniin ja Gotlantiin, kertoo maan media. Oskarshamnissa Etelä-Ruotsissa on tärkeä satama, josta on lauttayhteys Gotlantiin.

Kaluston siirrot alkoivat, kun Itämerelle tuli aikaisemmin tällä viikolla kolme venäläistä sota-alusta.

Ruotsin puolustusvoimien lehdistöedustaja Therese Fagerstedt myönsi Aftonbladetille, että siirtojen syynä on juuri Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne. Fagerstedt ei kuitenkaan suostunut yksilöimään, kuinka paljon sotilaita ja millaista kalustoa alueelle on lähetetty.

Fagerstedtin mukaan syytä ylenmääräiseen huolestumiseen ei kuitenkaan ole.

”Sellainen johtaa harvoin mihinkään hyvään. Meillä on hyvä tilannekuva venäläisten toiminnasta, joten syytä huoleen ei ole. Tulemme tekemään sen, mitä tarvitaan”, Fagerstedt vakuutti.

”En ajattele, että tätä pitäisi nähdä erityisen dramaattisena, vaan päivänselvänä varautumisena siihen, mitä ulkomaailmassa tapahtuu”, sanoi myös Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Michael Claesson Ruotsin radiolle.

Helsingin Sanomat kertoo, että perjantai-iltana Gotlantiin lensi 120 sotilaan vahvuinen valmiusjoukko, ja yötä vasten joukkoja saapui saarelle lisää. Lauantaina Ruotsin puolustusvoimat jatkoi joukkojen siirtoa Gotlantiin. Noin puoli neljän jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa kymmenittäin sotilasajoneuvoja ajoi ulos laivasta Visbyn satamassa.

Ydinvoimalan alueella kierteli robottilennokki

Ruotsin media kertoi niin ikään lauantaina, että maan itäosassa Forsmarkin ydinvoimalan alueella oli havaittu drone eli robottilennokki perjantai-iltana.

Poliisi sai ilmoituksen dronesta ydinvoimalan vartijalta. Poliisi yritti jäljittää lennokkia, mutta kadotti sen näkyvistään. Lennokin kerrottiin kadonneen näkyvistä, kun se oli lentämässä Gräsön saaren suuntaan.

Lennokin on kerrottu olevan kookkaampaa mallia, koska se oli onnistunut lentämään kovasta tuulesta huolimatta.

Forsmarkin ydinvoimalan lehdistöpäällikkön Josef Nylenin mukaan ydinvoimalan yllä on lentokielto. Hän ei kommentoi, onko ydinvoimalassa lisätty esimerkiksi turvatoimia tapahtuman jälkeen.

Poliisin mukaan sille ilmoitettiin myös Ringhalsin ja Oskarshamnin ydinvoimaloiden lähellä lentäneestä lennokista, mutta Aftonbladetin mukaan tieto on todettu perättömäksi.

Uutistoimisto TT:n mukaan taas Ringhalsin ja Oskarshamnin ydinvoimalan työntekijät olisivat ilmoittaneet droneista poliiseille, jotka eivät kuitenkaan onnistuneet saamaan niistä havaintoja.

Poliisi on kuvannut tapausta epätavalliseksi. Se ei ole nimennyt ketään epäiltyä tapauksessa.

Asiasta on kirjattu poliisille ilmoitus muun muassa kohteiden luvattomasta kuvaamisesta ja ilmailulain rikkomisesta.

Myös Ruotsin puolustusvoimia on informoitu tapahtuneesta.

Päivitys 15.1.2022 kello 19.45: Päivitetty juttuun uusimmat tiedot. Muokattu tietojen järjestystä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut