Mediat: Yhdysvallat väittää, että Venäjä valmistelee sodan käynnistämiseen oikeuttavaa lavastusiskua Ukrainassa - Ulkomaat - Aamulehti

Mediat: Yhdysvallat väittää, että Venäjä valmistelee sodan käynnistämiseen oikeuttavaa lavastusiskua Ukrainassa

Venäjän mukaan väitteet ovat vailla perää.

Venäjän tukeman niin sanotun Donetskin kansantasavallan taistelija tarkisti konekiväärinsä kuntoa Itä-Ukrainassa perjantaina.

14.1. 20:20

Yhdysvaltain mukaan Venäjän asevoimat valmistelevat Ukrainassa lavastusta, joka oikeuttaisi hyökkäyksen käynnistämisen Ukrainaan, kertovat uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan tiedustelulähteet kertovat, että Venäjä olisi sijoittanut Ukrainaan kaupunkisotaan ja räjähteisiin erikoistuneita joukkoja, jotka valmistelisivat sabotaasi-iskuja Venäjän-mielisiä joukkoja vastaan saadakseen syyn sodan aloittamiselle.

Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov totesi, että länsimediassa esitetyt amerikkalaisväitteet olisivat täysin vailla pohjaa, Venäjän uutistoimisto Tass kertoo.

Myös Ukrainan sotilastiedustelu on väittänyt, että Venäjän joukot puuhaisivat jonkinlaista sotaa oikeuttavaa lavastusta. Suomalaisille menetelmä on historiasta tuttu, sillä talvisota käynnistettiin marraskuussa 1939 Neuvostoliiton lavastamalla tykistövälikohtauksella Mainilan kylässä maiden raja-alueella.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan kertoi torstaina, että Venäjä ”valmistelee maaperää sille, että sillä olisi mahdollisuus väärentää tekosyy [Ukrainan] valtaamiselle”.

Venäjä, Ukraina ja Yhdysvallat ovat sodan uhatessa kukin epäluotettavia viestijöitä, joten kaikkiin tietoihin on syytä suhtautua varauksella.

Ilmapiiriä osapuolten välillä kiristivät perjantain tiedot, joiden mukaan Ukrainan valtionhallinnon sivustoihin kohdistui verkkohyökkäyksiä. Sotilasliitto Nato ilmoitti tiivistävänsä kyber-puolustuksen yhteistyötä Ukrainan kanssa ja Euroopan unioni lupasi asiantuntija-apua Ukrainalle.

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelivat useassa eri kokoonpanossa kuluneella viikolla Ukrainaan liittyvistä jännitteistä. Venäjä on vaatinut sotilasliitto Natoa lopettamaan laajenemisen, mihin Yhdysvallat ei suostu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut