Venäjä kertoo hajottaneensa hakkeriryhmä Revilin - Ulkomaat - Aamulehti

Venäjä kertoo hajottaneensa hakkeri­ryhmä Revilin, joka viime vuonna sotki satojen yritysten tieto­järjestelmät eri puolilla maailmaa

Revil on venäjänkielinen rikollisryhmä, jota epäillään lukuisista kiristysiskuista eri puolille maailmaa.

Turvallisuuspalvelu FSB:n keskustoimisto Moskovassa 2015.

14.1. 16:44

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on Yhdysvaltain pyynnöstä hajottanut Revil-hakkeriryhmän, venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi perjantaina.

Lisäksi FSB on Interfaxin mukaan pidättänyt ryhmän jäseniä ja nostanut syytteitä muun muassa maksuvälinerikoksista.

"Yhdysvaltain viranomaisia on tiedotettu operaation tuloksista", FSB tiedotti perjantaina Interfaxin mukaan.

Revil on venäjänkielinen rikollisryhmä, jota epäillään lukuisista kiristysiskuista eri puolille maailmaa. Viimeisin laajasti tunnettu tapaus on heinäkuulta, kun Revilin syytettiin hyökänneen yhdysvaltalaista Kaseya-yhtiötä vastaan.

Kaseya tuottaa tietoteknisiä palveluja noin 40 000 yritykselle, ja isku sitä vastaan lamautti muun muassa ruotsalaisen Coop-markettiketjun. Kauppaketju joutui sulkemaan lähes kaikki 800 myymäläänsä hyökkäyksen jälkimainingeissa, kun sen kassajärjestelmä lakkasi toimimasta.

Uhrien joukkoon, joita tuolloin arveltiin olevan yli tuhat, kuului myös suomalainen ohjelmistoyhtiö Tieto-Evry, jonka Ruotsin-yksikön asiakkaista osa sai haitta­kiristysohjelman järjestelmiinsä. Hakkeriryhmä vaati iskun jälkeen 70 miljoonan dollarin lunnaita tiedoista, jotka se oli varastanut kiristyshaitta­ohjelmansa avulla.

FSB myös takavarikoi hakkeriryhmän 14 tiedetyn jäsenen käyttämistä tiloista yli 426 miljoonaa ruplaa (noin 4,9 miljoonaa euroa), 600 000 Yhdysvaltain dollaria ja 500 euroa, sekä tietokoneita ja 20 rikollisin varoin hankittua luksusautoa.

Marraskuussa Yhdysvaltain oikeuslaitos tiedotti pidättäneensä ja asettaneensa syytteeseen kaksi Revilin jäsentä, joilta myös takavarikoitiin yhteensä 6,1 miljoonaa dollaria kiristettyjä rahoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut