Yhdysvaltojen kongressitalon mellakkaa tutkiva komitea lähetti haasteet somejäteille - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvaltojen kongressitalon mellakkaa tutkiva komitea lähetti haasteet somejäteille

Komitea on pyytänyt sosiaalisen median sisältöjä valottavia asiakirjoja jo elokuussa, mutta yksikään neljästä someyhtiöstä ei ole vastannut.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon Washingtonissa 6. tammikuuta 2021.

14.1. 6:55

Yhdysvalloissa Capitolin mellakkaa tutkiva edustajainhuoneen komitea on lähettänyt haasteet neljälle suurelle sosiaalisen median yhtiölle. Twitter, Reddit, Facebookin emoyhtiö Meta sekä Googlen ja Youtuben emoyhtiö Alphabet saivat haasteet, koska ne eivät ole tutkintakomitean mukaan vieläkään toimittaneet kattavia vastauksia jo elokuussa lähetettyihin pyyntöihin.

Vuosi sitten loppiaisena suuri joukko silloisen presidentin Donald Trumpin kannattajia tunkeutui kongressitaloon Washingtonissa estääkseen Joe Bidenin presidentin­vaalivoiton vahvistamisen.

Lue lisää: Näin Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin – Katso 46 historiallista kuvaa Washingtonin kaaoksesta

Tutkintakomitean tavoitteena on saada lisävalaistusta siihen, millaista tietoa sosiaalisen median alustoilla liikkui ennen kongressitalon valtausta. Komitea haluaa saada käsiinsä tietueet ja asiakirjat, jotka liittyvät väärän tiedon leviämiseen.

Lisäksi tutkintakomitean tavoitteena on etsiä tietueista lisätietoa esimerkiksi pyrkimyksistä kumota vuoden 2020 presidentinvaalit, Yhdysvaltojen sisällä olevista väkivaltaisista ääriliikkeistä sekä ulkomailta tulleista vaikutusyrityksistä viime presidentinvaaleissa.

Merkittäviä kanavia suunnittelussa

Esimerkiksi Alphabetille lähetetyssä haastekirjeessä todetaan, että Youtube oli käyttäjilleen merkittävä viestintäalusta Capitolille 6. tammikuuta viime vuonna suunnatun hyökkäyksen suunnittelussa sekä toteuttamisessa.

Metan toimitusjohtajalle Mark Zuckerbergille osoitetussa kirjelmässä puolestaan todetaan, että komitea on yrittänyt saada tietoja Facebookilta kaikkiaan kolmeen otteeseen, mutta ilman toivottua yhteistyötä.

Edustajainhuoneen komiteaa johtava demokraattien Bennie Thompson toteaa tiedotteessa, että avainkysymyksiä on kaksi: se, kuinka väärän tiedon levittäminen ja väkivaltaisten ääriliikkeiden toiminta vaikutti hyökkäykseen ja miten – jos mitenkään – sosiaalisen median yhtiöt yrittävät estää alustojensa käyttöä radikaalien väkivallantekojen suunnittelussa.

”On valitettavaa”, että kuukausien yrittämisen jälkeen meillä ei vieläkään ole vaadittavia asiakirjoja ja informaatiota vastataksemme noihin peruskysymyksiin.

Koska tutkintakomitea hakee haluamiaan tietoja oikeusteitse, on yhtiöiden vastattava komitean pyyntöihin sakko- tai jopa vankeusrangaistuksen uhalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut