Venäjän mukaan neuvottelut lännen kanssa on neuvoteltu – ainakin toistaiseksi - Ulkomaat - Aamulehti

Venäjän mukaan neuvottelut lännen kanssa on neuvoteltu – ainakin toistaiseksi

Etyj-maat kokoontuivat Wieniin kireissä tunnelmissa, Venäjä väläytteli jo jatkotoimia. Puheenjohtajamaa Puolan mukaan sodan uhka Euroopassa on suurin 30 vuoteen

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui mediatilaisuudessa 10. tammikuuta. Neuvottelujen superviikolla seuraavaksi on vuorossa Venäjän ja Etyjin edustajien tapaaminen Itävallassa.

13.1. 10:35 | Päivitetty 13.1. 17:16

STT

Keskustelut Euroopan turvallisuustilanteesta etenivät torstaina Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin pöytään Wienissä. Osanottajamäärän laajeneminen 57 valtioon ei ollut omiaan liennyttämään tunnelmaa, Venäjä päinvastoin viestitti useammallakin suulla neuvottelujen tähän saakka epäonnistuneen ja väläytti jo jatkotoimia.

Venäjän varaulkoministerin Sergei Rjabkovin mukaan Venäjä ei näe tarvetta käydä lähipäivinä uusia turvallisuusneuvotteluja lännen kanssa. Rjabkov perusteli kantaansa sillä, etteivät Yhdysvallat ja Nato ole olleet valmiita suostumaan Venäjän vaatimuksiin eikä tämän viikon tapaamisissa siten hänen mukaansa edistytty.

”En näe mitään syytä kokoontua aloittamaan samoja keskusteluja”, Rjabkov sanoi venäläismedialle.

Rjabkov johti Venäjän neuvotteluvaltuuskuntaa maanantain kahdenvälisissä neuvotteluissa Yhdysvaltain kanssa.

Lue lisää: Venäjän neuvottelut Yhdysvaltojen ja Naton kanssa eivät johtaneet menestykseen – Ulkopoliittisen instituutin johtaja: Venäjällä kolme tapaa jatkaa

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi aiemmin Venäjän odottavan länneltä ”lähipäivinä” kirjallisia vastauksia turvallisuusvaatimuksiinsa. Venäjältä ei puutu poliittista tahtoa jatkaa neuvotteluja länsimaiden kanssa, mutta Moskova haluaa myös nähdä keskusteluista konkreettisia tuloksia, Peskov sanoi.

Yhdysvaltain Venäjälle kaavailemat uudet pakotteet eivät ole Peskovin mukaan omiaan luomaan rakentavaa neuvotteluilmapiiriä. Jos Yhdysvallat suuntaisi pakotteita suoraan presidentti Vladimir Putinia vastaan, se menisi Peskovin mukaan liian pitkälle ja olisi verrattavissa suhteiden katkaisemiseen kokonaan.

Pakotteiden kohdistamista Putinin ovat väläytelleet amerikkalaiset demokraattisenaattorit.

Puola: Sodan uhka korkea

Yhdysvaltain Etyj-suurlähettilään Michael Carpenterin mukaan päivän kokouksesta ei ollut edes ennakkoon odotettavissa konkreettisia tuloksia.

”Pääasiallinen tavoitteemme on luoda perusta vuoropuhelulle”, Carpenter sanoi riippumattomalle venäläiselle Dozhd-tv-kanavalle AFP:n mukaan.

Carpenterin mukaan osapuolten näkökannat ovat vastakkaiset, mikä ei kuitenkaan merkitse sitä, ettei joitain yhteisymmärryksen alueita olisi mahdollista löytää. Mahdolliset keskustelut saattavat hänen mukaansa kestää kuukausia tai jopa vuoden. On epäselvää kelpaako tämä Venäjälle, joka on etukäteen toivonut nopeita neuvotteluja turvallisuusvaatimuksistaan.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön kokouksen Wienissä avannut Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau arvioi sodan uhkan olevan Etyjin alueella korkeampi kuin kertaakaan viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana. Venäjää mainitsematta Rau myös totesi puheen etupiireistä lisääntyneen ja korosti kaikkien valtioiden itsemääräämisoikeutta.

Rau myös toivoi parempia toimintaedellytyksiä Ukrainan itäosassa toimivalle Etyjin tarkkailumissiolle.

Puola aloittaa Etyjin puheenjohtajana Ruotsin jälkeen. Kokous Wienissä seuraa Venäjän ja lännen neuvotteluja Natossa ja kahdenvälisesti Yhdysvaltain ja Venäjän välillä aiemmin tällä viikolla.

Puola aloittaa Etyjin puheenjohtajana

Päivän Etyj-kokouksessa ovat edustettuina kaikki 57 jäsenmaata, Venäjän ja Yhdysvaltain lisäksi muun muassa Suomi, Ruotsi ja Ukraina. Wienin kokous on vuoden ensimmäinen sääntömääräinen Etyjin pysyvän neuvoston kokous. Sitä johtaa Puola, joka esittelee kokouksessa alkavan puheenjohtajakautensa tavoitteita.

Puola on yksi vuoden 1997 jälkeen Natoon liittyneistä itäisen Euroopan maista, joista Venäjä haluaisi sotilasliiton vetävän pois joukkojaan ja aseistustaan. Puolassa sijaitsee myös Romanian ohella Naton ohjuspuolustusjärjestelmä, joka on ollut jo pitkään Venäjän arvostelun kohteena.

Sotilasliitto Naton ja Venäjän eilisten keskustelujen jälkeen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että Venäjällä ja Natolla on edelleen suuria erimielisyyksiä.

Stoltenbergin mukaan kaikki Nato-liittolaiset olivat torjuneet yksimielisesti Venäjän vaatimuksen, että Naton pitäisi luopua avoimien ovien politiikasta eli uusien jäsenten hyväksymisestä.

”Mutta on myönteinen merkki, että kaikki Nato-liittolaiset ja Venäjä istuivat saman pöydän ääreen”, Stoltenberg sanoi.

Loppuviikosta EU-maiden puolustus- ja ulkoministerit kokoontuvat vielä Ranskan Brestiin epäviralliseen kokoukseen keskustelemaan Ukrainan tilanteesta.

Päivitys 13.1.2022 kello 14.02: Päivitetty Rjabkovin kommentilla.

Päivitys 13.1.2022 kello 14.25: Lisätty juttuun myös Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut