Diplomatian superviikko jatkui keskiviikkona Naton ja Venäjän tapaamisella – läpimurtoa ei edes etukäteen odotettu - Ulkomaat - Aamulehti

Diplomatian superviikko jatkui keskiviikkona Naton ja Venäjän tapaamisella – läpimurtoa ei edes etukäteen odotettu

Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelut maanantaina eivät poistaneet jännitteitä Ukrainan ympärillä, mutta takasivat diplomatian jatkumisen.

Naton puheenjohtaja Jens Stoltenberg puhui mediatilaisuudessa 7. tammikuuta 2022. Keskiviikkona Venäjän ja sotilasliitto Naton edustajat tapaavat Brysselissä.

12.1. 9:51 | Päivitetty 12.1. 11:44

STT

Venäjän ja sotilasliitto Naton edustajat aloittivat keskiviikkona neuvottelunsa Brysselissä. Asiasta tviittasi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, joka totesi istumisen saman pöydän ääreen olevan tärkeää jännittyneessä tilanteessa.

Naton ja Venäjän neuvoston kokouksessa on tarkoitus keskustella jännitteistä, jotka liittyvät etenkin kiristyneeseen tilanteeseen Ukrainassa. Venäjä on koonnut noin satatuhatta sotilasta Ukrainan rajojen tuntumaan ja esittänyt Natolle pitkälle meneviä vaatimuksia.

Keskiviikon tapaaminen on osa neuvottelujen sarjaa tällä viikolla. Maanantaina Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat keskustelivat Genevessä, ja torstaina Ukrainan tilannetta puidaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kokouksessa.

Maanantain tapaaminen ei tuonut suuria läpimurtoja, mutta ainakaan diplomaattinen prosessi ei kariutunut, vaan osapuolet kertoivat vuoropuhelun jatkuvan.

Naton puheenjohtaja Jens Stoltenberg ja muutamat yksittäiset jäsenmaat ovat etukäteen viestineet, ettei myöskään keskiviikon keskusteluilta odoteta suuria läpimurtoja. Nato on kertonut haluavansa kuunnella venäläisten huolia ja toivovansa, että jatkoneuvotteluille löydetään yhteistä pohjaa.

Myös Yhdysvaltain liittolaiset pääsevät ääneen

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu sanoi STT:lle Geneven tapaamisen annin olleen sen verran epämääräinen, että siitä ei voi tehdä suuria päätelmiä viikon muiden neuvottelujen luonteesta.

Venäjälle Geneven tapaaminen oli luultavasti viikon tärkein, koska Venäjä on koko ajan tehnyt selväksi haluavansa sopia asioista nimenomaan Yhdysvaltojen kanssa. Kremlin näkökulmasta nimenomaan Yhdysvalloilla on todellinen vaikutusvalta Euroopan puolustuksessa.

”Yhdysvalloille tuo Nato-tapaaminen on tärkeä, koska he ovat viestittäneet, että Euroopan asioista ei puhuta ilman heidän liittolaisiaan. Nyt siinä on kokoonpano, jossa myös Yhdysvaltain liittolaisilla on ääni”, Pesu sanoi.

Venäjän ja lännen neuvotteluasetelmat ovat Pesun mukaan erilaiset. Venäjä haluaa keskustella perustavanlaatuisista Euroopan turvallisuusjärjestykseen liittyvistä asioista, kun taas Yhdysvallat ja Nato pyrkivät ohjaamaan keskustelua asevalvontaan, sotaharjoitusten läpinäkyvyyteen ja muihin luottamusta lisääviin toimiin.

Päivitys 12.1.2022 kello 11.43: Päivitetty tapaamisen alkamisella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut