Pohjois-Korea näyttää tehneen jälleen ohjuskokeen - Ulkomaat - Aamulehti

Pohjois-Korea näyttää tehneen jälleen ohjuskokeen – laukaisi etelänaapurinsa mukaan ballistiseksi ohjukseksi epäillyn kappaleen merta kohti

Viime viikolla Pohjois-Korea kertoi testanneensa ääntä nopeampaa ohjusta, ja kuusi valtiota kehotti maata lopettamaan epävakauttavan toiminnan alueella.

Ihmiset katsoivat 5. tammikuuta Etelä-Korean Soulissa uutislähetystä aiemmasta Pohjois-Korean ohjuskokeesta.

11.1. 6:41

Soul

Pohjois-Korea on laukaissut tunnistamattoman esineen kohti Japanin merta, kertoo Etelä-Korean asevoimat uutistoimisto Yonhapin mukaan.

Laukaisusta raportoi myös Japanin rannikkovartiosto, jonka mukaan Pohjois-Korea laukaisi ballistista ohjusta muistuttavan kappaleen.

Yonhapin mukaan Etelä-Korean asevoimat ilmoitti laukaisusta toimittajille tekstiviestillä, muttei antanut tapahtuneesta tarkempia tietoja.

Viime viikolla Pohjois-Korea kertoi testanneensa ääntä nopeampaa ohjusta, ja muun muassa Yhdysvallat ja Japani kehottivat maanantaina maata lopettamaan epävakauttavan toiminnan alueella.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella viime viikon ohjuskokeesta suljettujen ovien takana järjestettävässä kokouksessa. Analyytikot arvioivat, että Pohjois-Korea on saattanut ajoittaa tuoreimman laukaisun turvallisuusneuvoston kokouksen yhteyteen.

”Laukaisulla on poliittisia ja sotilaallisia motiiveja”, Etelä-Koreassa sijaitsevan tutkimusinstituutin tutkija Shin Beom-chul kertoo uutistoimisto AFP:lle.

”Pohjois-Korea jatkaa testejä monipuolistaakseen ydinasearsenaaliaan, mutta se ajoitti laukaisunsa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen päivälle maksimoidakseen sen poliittisen vaikutuksen”, hän lisäsi.

Soulilaisyliopiston professori Park Won-gon puolestaan arvioi, että laukaisujen tiheys voisi viitata siihen, että Pohjois-Korea ajoittaa laukaisujaan Pekingin talviolympialaisten alle.

Pohjois-Korealta on evätty pääsy ensi kuussa järjestettäviin kisoihin sen jälkeen, kun maa jätti pandemian myöhästämät Tokion kesäolympialaiset väliin viime vuonna koronahuolien vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut