EU-parlamentin puheenjohtaja David Sassoli on kuollut 65-vuotiaana - Ulkomaat - Aamulehti

EU-parlamentin puheenjohtaja David Sassoli on kuollut 65-vuotiaana

Sassoli oli ollut sairaalahoidossa tapaninpäivästä lähtien.

David Sassoli Strasbourgissa 15. joulukuuta.

11.1. 6:30

Bryssel

Euroopan parlamentin puheenjohtaja (puhemies) David Sassoli on kuollut. Asiasta kertoo hänen edustajansa Roberto Cuillo Twitterissä. Sassoli oli kuollessaan 65-vuotias.

Cuillon mukaan Sassoli kuoli tänään alkuyöstä Italian Avianossa, jossa hän oli hoidossa syöpäsairaala CRO:ssa. Hautajaisten paikka ja aika kerrotaan Cuillon mukaan tulevien tuntien aikana.

Maanantaina kerrottiin, että Sassoli on ollut sairaalahoidossa Italiassa tapaninpäivästä lähtien ja kaikki hänen viralliset työmenonsa oli peruttu tämän vuoksi. Sassolin kerrottiin kärsivän vakavasta komplikaatiosta, joka liittyy immuunijärjestelmän toimintahäiriöön.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Sassoli joutui sairaalaan myös viime syyskuussa. Tuolloin häntä hoidettiin useita viikkoja keuhkokuumeen vuoksi.

EU-parlamentin täysistunnossa ensi viikolla on määrä pitää puheenjohtajavaali, sillä viisivuotinen EU-vaalikausi on edennyt puoliväliinsä.

Vaalikauden alussa poliittiset ryhmät sopivat, että puheenjohtajan tehtävä siirtyisi 2,5 vuoden jälkeen sosiaalidemokraattien ryhmältä keskustaoikeistolaiselle EPP-ryhmälle.

Puheenjohtajisto valitaan kuitenkin äänestyksellä täysistunnossa. EPP:n ehdokas uudeksi puheenjohtajaksi on maltalainen Roberta Metsola.

"Eurooppa on menettänyt johtajan"

Cuillon tviitin jakanut Metsola kertoi sydämensä särkyneen.

–  Eurooppa on menettänyt johtajan, minä olen menettänyt ystävän, demokratia on menettänyt esitaistelijan, Metsola kirjoitti Twitterissä.

–  David Sassoli omisti elämänsä tehdäkseen maailmasta paremman, oikeudenmukaisemman paikan, hän jatkoi.

Vuonna 1956 Italian Firenzessä syntynyt Sassoli oli kolme vuosikymmentä kestäneen uran tehnyt toimittaja. Ura alkoi sanomalehdistä, josta hän eteni televisioon ja päätyi kansallisesti tunnetuksi uutisankkuriksi. Europarlamentaarikko hänestä tuli vuonna 2009 ja parlamentin puheenjohtaja vuonna 2019.

Siinä missä osa EU-viranomaisista käyttää julkisissa esiintymisissä kielenään englantia tai ranskaa, Sassoli oli ottanut tavakseen puhua italiaksi.

Sassolin edeltäjä oli niin ikään italialainen Antonio Tajani.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut