Kazakstanin levottomuuksissa kuollut yli 160 ihmistä, tuhansia otettu kiinni - Ulkomaat - Aamulehti

Tämä on tilanne Kazakstanissa nyt: 164 kuollutta, lähes 6  000 ihmistä on otettu kiinni levottomuuksien vuoksi

Suurin osa kuolemantapauksista on raportoitu maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa.

Venäjän puolustusministeriön luovuttama kuva näyttää maan armeijan ajoneuvoja Kazakstanin Almatyn lentoasemalla 9. tammikuuta.

9.1. 13:55 | Päivitetty 9.1. 19:03

Keski-Aasian Kazakstanissa ainakin 164 ihmistä on kuollut väkivaltaisten mielenosoitusten seurauksena, maan terveysministeriö kertoi median mukaan sunnuntaina.

Suurin osa kuolemantapauksista on raportoitu maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa, jossa mielenosoittajat ja turvallisuusjoukot ovat ottaneet rajusti yhteen.

Viranomaiset kertoivat aiemmin viikolla 26 mielenosoittajan ja 16 turvallisuusviranomaisten edustajan kuolleen levottomuuksissa. Uusista kuolemantapauksista ei sunnuntaina kerrottu tarkempia tietoja, eikä niitä ole kyetty vahvistamaan riippumattomista lähteistä, kertoi uutistoimisto AFP.

5  800 ihmistä on otettu kiinni levottomuuksien takia, presidentti Kasym-Zhomart Tokajevin pitämän kriisikokouksen jälkeen julkaistussa lausunnossa kerrottiin. Kiinniotot liittyvät lausunnon mukaan yli sataan erilliseen tutkintaan. Lausunnossa kerrottiin myös, että kiinni otettujen joukossa on huomattava määrä ulkomaalaisia.

Lausunnon mukaan tilanne on vakaantunut kaikilla maan alueilla.

Almatyn lentoasema toistaiseksi suljettu

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa.

Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea näiden vaatimusten mukaisesti. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin arvion mukaan mielenosoitusten syynä ovat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaiset rikkomiset.

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja on matkustanut Kazakstaniin maan pyydettyä järjestöltä sotilasapua.

Maan kaoottisesta tilanteesta on ollut vaikeaa saada täyttä kuvaa, sillä tietoliikenneyhteyksissä on ollut laajoja katkoja.

AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan tilanne Almatyssa vaikuttaa nyt olevan suhteellisen rauhallinen. Kaupungin lentoasema pysyy kiinni, "kunnes tilanne on tasaantunut", viranomaiset sanoivat sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut