Joulupäivänä avaruuteen laukaistu James Webb -teleskooppi on avautunut täysin - Ulkomaat - Aamulehti

Joulupäivänä avaruuteen laukaistu James Webb -teleskooppi on avautunut täysin

Teleskoopin odotetaan keräävän uutta tietoa muun muassa maailmankaikkeuden alkuajoista.

Kuvassa James Webb -teleskooppi irtautuu laukaisun jälkeen Ariane 5 -kantoraketista.

8.1. 22:10

Washington

Joulupäivänä avaruuteen laukaistu James Webb -teleskooppi on saatu avattua täysin, kertoi Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasa lauantaina alkuillasta Suomen aikaa.

Teleskooppi kuljetettiin avaruuteen kokoon taiteltuna, sillä se oli liian suuri mahtuakseen raketin nokkaan täyteen kokoonsa avattuna.

Nasan mukaan teleskoopin avautuminen on ollut vastaavista projekteista haastavin mitä on koskaan toteutettu, ja viimeisen peilipaneelin avautuminen oli merkittävä etappi.

Lue lisää: James Webb -avaruus­teleskooppi laukaistiin matkalle keräämään tietoa maailman­kaikkeuden alkuajoista – maksoi saman verran kuin Suomen hävittäjät

Teleskoopin odotetaan keräävän uutta tietoa muun muassa maailmankaikkeuden alkuajoista.

Teknologisesti edistyksellinen James Webb maksoi yli kahdeksan miljardia euroa. Sen on tarkoitus toimia yli 31 vuotta sitten avaruuteen laukaistun Hubble-teleskoopin seuraajana.

James Webb -teleskoopin tiimi juhli lauantaina 8. tammikuuta teleskoopin viimeisen osan avautumista.

James Webbin peili on halkaisijaltaan 6,5 metriä, eli se on yli kaksi kertaa leveämpi kuin Hubblen vastaava. Aiemmin tällä viikolla teleskooppi avasi 21 metriä pitkän aurinkosuojansa.

Teleskooppi laukaistiin Ariane 5 -kantoraketin mukana Ranskan Guayanasta kaksi viikkoa sitten. Sen on tarkoitus matkata noin 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta niin kutsuttuun Lagrangen pisteeseen, jossa se kiertää Aurinkoa maapallon seurana.

Vaikka James Webb saavuttaa Lagrangen pisteen muutaman viikon kuluessa, sillä on vielä noin viisi ja puoli kuukautta asennusta jäljellä. Seuraaviin vaiheisiin kuuluvat optiikan kohdistaminen ja tieteellisten instrumenttien kalibrointi.

Marraskuussa otetussa kuvassa insinöörit ja teknikot kokoavat James Webb -teleskooppia Nasan Goddard Space Flight Centerissa Marylandissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut