Yhdysvallat sallii osalle Kazakstanin-konsulaattinsa työntekijöistä vapaaehtoisen lähdön maasta - Ulkomaat - Aamulehti

Kazakstanin entisen presidentin kerrotaan olevan maan pääkaupungissa – antaa tukensa nykyjohdolle

Kazakstanin turvallisuuspalvelun entinen johtaja on pidätetty epäiltynä maanpetoksesta.

Armeijakäyttöiset ajoneuvot partioivat Kazakstanin suurimman kaupungin Almatyn kaduilla 7. tammikuuta.

8.1. 9:23 | Päivitetty 8.1. 11:37

Kazakstanin entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin kerrotaan olevan maan pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Asiasta kertoi tänään Nazarbajevin lehdistösihteeri kiistäen huhut siitä, että maata vuosikymmeniä hallinnut presidentti olisi paennut levottomuuksia.

Nazarbajev kehottaa kansalaisia tukemaan nykyistä hallintoa ja presidentti Kassym-Jomart Tokajevia, jotta väkivaltaiset levottomuudet saataisiin aisoihin.

Tähän mennessä Nazarbajev ei ole ollut koko kriisin aikana kertaakaan julkisuudessa. Hänen on spekuloitu mahdollisesti paenneen ulkomaille.

Presidentti Tokajev näyttää vahvistaneen omaa asemaansa, sillä hän siirsi keskiviikkona Nazarbajevin, 81, sivuun kansallisen turvallisuuskomitean johdosta.

Lue lisää: Venäjä jatkaa joukkojensa tuomista Kazakstaniin – Presidentti väittää tilanteen rauhoittuvan kymmenien kuolon­uhrien jälkeen

Epäillään maanpetoksesta

Kazakstanin viranomaiset ovat pidättäneet turvallisuuspalvelu KNB:n entisen johtajan Karim Massimovin epäiltynä maanpetoksesta, KNB ilmoitti lauantaina antamatta tarkempia tietoja.

Presidentti Tokajev erotti Massimovin turvallisuuspalvelun johdosta aiemmin tällä viikolla, kun mielenosoittajat Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa hyökkäsivät hallituksen rakennuksiin. Masimov on tunnettu Nazarbajevin läheisenä liittolaisena.

Kazakstanin levottomuudet alkoivat vuodenvaihteen jälkeen maan länsiosissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua, ja nyt maa on poikkeustilassa. Sisäministeriön eilisten tietojen mukaan 26 mielenosoittajaa on tapettu ja yli 3 000 on otettu kiinni.

Lue lisää: EU, Ranska ja Saksa vetosivat Kazakstanin väkivallan lopettamisen puolesta

Monet ulkovallat ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä säilyttäisivät malttinsa ja tilanne saataisiin ratkaistua ilman väkivaltaa. Presidentti Tokajev on torjunut kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa.

Kazakstan

Keski-Aasiassa sijaitseva, entinen neuvostovaltio Kazakstan itsenäistyi vuonna 1991. Nykyinen pääkaupunki tunnettiin ensin nimellä Astana, nykyisin nimellä Nur-Sultan.

Rajanaapureita ovat Venäjä, Kiina, Kirgisia, Uzbekistan ja Turkmenistan. Maan viralliset kielet ovat kazakki ja venäjä.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun arvion mukaan maan väkiluku on runsaat 19 miljoonaa.

Kazakstanin nopeaa talouskasvua ovat siivittäneet suuret öljy- ja kaasulöydökset.

Maan ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbajev jätti tehtävänsä vuonna 2019 ja valitsi seuraajakseen nykyisen presidentin Kassym-Jomart Tokajevin.

Maassa ei ole ikinä järjestetty vapaita vaaleja.

Lähtö sallitaan

Yhdysvallat sallii Kazakstanin-konsulaattinsa ei-välttämättömien työntekijöiden vapaaehtoisen lähdön maasta

Yhdysvaltain ulkoministeriö on tiedottanut antaneensa maan Kazakstanin-konsulaatin muille kuin välttämättömille työntekijöille sekä kaikkien työntekijöiden perheenjäsenille luvan poistua maasta vapaaehtoisesti.

Ministeriön matkustustiedotteen päivityksessä muistutetaan, että Kazakstanissa voi tulla mielenosoituksia ja lakkoja ja tilanteet voivat kehittyä nopeasti ilman ennakkovaroitusta.

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n joukkoja on matkustanut Kazakstaniin. Presidentti Tokajevin mukaan CSTO:n joukkojen tehtävänä on varmistaa strategisten kohteiden turvallisuus.

Päivitetty 8.1.2022 kello 11.36: Päivitetty jutun rakennetta ja lisätty tietoa entisen presidentin tilanteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut