Nato-maiden ulkoministerit keskustelivat Ukrainasta – Naton pääsihteeri: ”Venäjän toimet ovat vakava uhka Euroopan turvallisuudelle” - Ulkomaat - Aamulehti

Nato-maiden ulkoministerit keskustelivat Ukrainasta – Naton pääsihteeri: ”Venäjän toimet ovat vakava uhka Euroopan turvallisuudelle”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuutti, että Naton ovet pysyvät auki uusille jäsenmaille Venäjän vastalauseista huolimatta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti keskustelun jälkeen tiedotustilaisuuden 7. tammikuuta Belgiassa.

7.1. 19:33

Nato-maiden ulkoministerit pitivät perjantaina videokokouksen Ukrainan kiristyneestä tilanteesta. Venäjä on kerännyt joukkoja Ukrainan läheisyyteen viime marraskuulta lähtien ja neuvottelee ensi viikolla sekä Yhdysvaltojen että Naton kanssa.

Kokouksen jälkeen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi tiedotustilaisuudessa, että tilanne on otettava vakavasti: Venäjää ei ole provosoitu, mutta se jatkaa joukkojensa keräämistä Ukrainaan ja Ukrainan läheisyyteen.

”Venäjä jatkaa joukkojensa kasvattamista, käyttää uhkaavaa kieltä ja on aiemmin toteuttanut uhkauksensa hyökätä”, Stoltenberg sanoi viitaten muun muassa Krimin niemimaan valtaamiseen.

”Konfliktin uhka on todellinen. Venäjän toimet ovat vakava uhka Euroopan turvallisuudelle. Aseellisen konfliktin riski on olemassa Euroopassa. Vahvistamme yhteistä turvallisuuttamme jos tarpeen.”

Stoltenbergin mukaan on kuitenkin hyvä merkki, että Venäjä on valmis tulemaan neuvottelupöytään. Nato haluaa siis neuvotella Venäjän kanssa ja pyrkii kaikin keinoin pääsemään poliittiseen ratkaisuun. Myös Yhdysvaltojen ja Venäjän kahdenväliset neuvottelut ovat Naton näkökulmasta hyvä asia.

”Ensi viikon tapaamiset ovat Venäjälle mahdollisuus osoittaa, että se ottaa dialogin vakavasti.”

Nato on valmis neuvottelemaan erityisesti molemminpuolisesta asekontrollista ja läpinäkyvämmästä raportoinnista.

”Ei yksipuolisille vaatimuksille, kyllä tasapuoliselle asevalvonnalle”, Stoltenberg tiivisti.

Nato pitää kiinni siitä, että mitään neuvotteluratkaisua ei tehdä ilman Euroopan maita. Myös Ukrainan ja Naton kumppaneiden kuten Suomen ja Ruotsin näkemykset otetaan Stoltenbergin mukaan huomioon.

Hän myös vakuutti medialle, ettei Nato tingi perusperiaatteistaan. Ovet pysyvät auki halukkaille jäsenmaille, ja kaikkia jäseniä puolustetaan jatkossakin yhdenvertaisesti.

“Kaikilla mailla on koostaan huolimatta oikeus päättää itse turvallisuudestaan. Nato ei voi tehdä siinä kompromissia”, Stoltenberg sanoi.

”Nato ei raahaa maita liittoon, vaan vapaat, itsenäiset valtiot ovat itse päättäneet jäsenyydestä.”

Stoltenbergin mukaan Nato tukee Ukrainan oikeutta puolustaa itseään ja on valmis auttamaan.

”Ukraina on itsenäinen maa ja saa tietenkin puolustaa itseään. Nato tukee sitä. Koko ajatus, että Ukraina olisi uhka Venäjälle, on nurinkurinen.”

Suomen, Ruotsin ja muiden Naton kumppanien mahdollinen Nato-jäsenyys on yhä heidän oma päätöksensä, Stoltenberg sanoi.

”Puhuin juuri tänään Suomen presidentin ja Ruotsin pääministerin kanssa”, hän sanoi.

”Suomi ja Ruotsi ovat tärkeitä kumppaneita, teemme paljon yhteistyötä. Kunnioitamme niin heidän päätöstään liittyä Natoon kuin olla liittymättä.”

Venäjä on kerännyt joukkoja Ukrainan läheisyyteen viime marraskuulta lähtien. Ukrainan ja Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden mukaan Venäjä valmistelee hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjä on kiistänyt aikeet. Sen mukaan kiristyvä tilanne on lännen syytä. Se vaatii sotilasliitto Natoa muun muassa lopettamaan kokonaan uusien jäsenten hyväksymisen, jotta tilanne Ukrainan rajalla voitaisiin rauhoittaa.

Yhdysvallat on suostunut neuvottelemaan Venäjän kanssa Genevessä maanantaina. Se on kuitenkin painottanut, ettei aio tehdä päätöksiä Euroopan maiden ohi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Stoltenbergin kanssa puhelimessa perjantaina. Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Stoltenberg vahvisti Niinistölle Naton sitoutumisen avoimien ovien politiikan jatkumiseen.

Stoltenberg puhui myös Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut