Yhdysvallat sanoo seuraavansa Venäjän toimintaa Kazakstanissa – tämä levottomuuksista tiedetään - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvallat sanoo seuraavansa Venäjän toimintaa Kazakstanissa – tämä levottomuuksista tiedetään

Mielenosoitukset yltyivät keskiviikkona maassa levottomuuksiksi. Sekasorron keskellä olevan maan sisältä on vaikea saada tarkkaa kuvaa internetyhteyksien ollessa poikki. Seuraamme Kazakstanin tilannetta tässä jutussa.

Ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltään Almatyn kaupungissa Kazakstanissa keskiviikkona 5. tammikuuta.

6.1. 9:17 | Päivitetty 6.1. 10:21

STT

Yhdysvallat varoittaa Kazakstaniin saapuneita venäläisjoukkoja ottamasta valvontaan Kazakstanin instituutioita.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi torstaina maansa ja maailman tarkkailevan myös mahdollisia ihmisoikeusloukkauksia.

Price sanoi jättävänsä Kazakstanin hallinnon tehtäväksi perustella, miksi Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO kutsuttiin maahan.

CSTO:n nykyinen puheenjohtaja, Armenian pääministeri Nikol Pashinjan on sanonut järjestön vastanneen pyyntöön "ulkopuolisen sekaantumisen" takia.

CSTO on kertonut lähettäneensä torstaina Kazakstanille sotilasapua. Uutistoimisto Tassin mukaan ensimmäiset venäläisjoukot saapuivat maahan niin ikään torstaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken soitti torstaina Kazakstanin ulkoministerille Mukhtar Tleuberdille ja vaati tilanteen rauhanomaista ratkaisemista ja kunnioittamaan median vapauksia, Price kertoi.

Protestoijat Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa 5. tammikuuta.

Kuolonuhrien määrän arvellaan kasvavan

Keski-Aasian Kazakstanissa kuolonuhrien määrän kasvu vaikuttaa vääjäämättömältä, arvioi Kazakstania seuraava toimittaja Joanna Lillis Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Lillis kommentoi Kazakstanin tilannetta paikan päältä torstaina BBC:n Newshour-radio-ohjelmalle. Kysyttäessä viranomaisten kovista otteista, Lillis kertoo presidentin ottaneen eilen aiempaa kovemman linjan.

Hän arvioi presidentin joko uskovan oikeasti taistelevansa terroristeja vastaan tai sitten hallinto pelkää, ettei tilannetta saada haltuun ja mielenosoittajat voivat kaataa hallinnon.

Keski-Aasian Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa on kuultu jälleen ampumisen ja räjähdysten ääniä, kun viranomaiset vastaavat laajamittaisiin levottomuuksiin.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja, jonka mukaan ampumisen ääniä on kuulunut pormestarin toimiston suunnalta. Mielenosoittajat hyökkäsivät toimistolle jo eilen.

BBC:lle työskentelevä Abdujalil A kertoo Twitterissä kuulleensa ampumista ja räjähdyksiä Almatyn keskustan läheisyydestä.

Hintarajat nestekaasulle

Maan hallinto yrittää tasapainottaa tilannetta väliaikaisin myönnytyksin. Hallinto kertoi tänään, että Kazakstan asettaa hintarajat nestekaasulle kuuden kuukauden ajaksi.

Hallinto kuvailee tiedotteessa ryhtyneensä kiireisiin toimiin tasapainottaakseen maan tilannetta.

Osassa kaupunkeja ja provinsseja käyttöön otettava väliaikainen kielto hintojen nostamiselle koskee myös muun muassa bensiiniä ja dieseliä.

Lisäksi hallinto on kieltänyt väliaikaisesti ainakin joidenkin ruokatarvikkeiden viennin.

Vientikielto koskee muun muassa naudan- ja lampaanlihaa sekä perunoita ja porkkanoita. Päätöksellä on hallinnon mukaan tarkoitus tasapainottaa sosiaalisesti merkittävien ruokatuotteiden hintoja.

Haavoittuneita yli tuhat

Maan terveysministeriön mukaan levottomuuksissa on haavoittunut yli tuhat ihmistä, uutisoivat venäläismediat torstaina.

Haavoittuneista lähes 400 on viety sairaalaan ja yli 60 ihmistä on tehohoidossa, kertoi maan apulaisterveysministeri Khabar-24-uutiskanavalle. Uutiskanavan mukaan toistakymmentä maan turvallisuusjoukkojen jäsentä on kuollut ja satoja loukkaantunut, venäläismediat myös uutisoivat.

Maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa on otettu kiinni noin 2 000 ihmistä laajamittaisten levottomuuksien vuoksi, kertoo maan sisäministeriö venäläisuutistoimistojen mukaan. Ministeriön tiedotteen mukaan poliisi on pyrkinyt tyhjentämään katuja Almatyssa.

Kazakstanin poliisi on kertonut "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia näiden pyrkiessä hallintorakennuksiin maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa keskiviikkona illasta.

Interfaxin, Tassin ja RIA Novostin siteeraama poliisi kuvasi mielenosoittajia ekstremistijoukoiksi. Uutistoimisto AFP tulkitsi poliisin tarkoittavan, että kymmeniä mielenosoittajia olisi surmattu.

Energian hinnannousua vastustaneet mielenosoitukset yltyivät levottomuuksiksi Kazakstanissa keskiviikkona. Tiedot maasta ovat epävarmoja.

Lue lisää: Kazakstanissa polttoaineen hinnan nousua vastustavat mielenosoitukset ovat johtaneet hätätilan julistamiseen – Tutkija: ”Pinnan alla on kuplinut jo pidempään tyytymättömyyttä”

Eriäviä tietoja

Tass on aiemmin kertonut aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen presidentti Kassym-Jomart Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa. AFP:n kirjeenvaihtaja on puolestaan raportoinut, että mielenosoittajat ovat vallanneet rakennuksen, jossa sijaitsee Almatyn pormestarin toimisto.

Poliisit olivat kirjeenvaihtajan mukaan yrittäneet estää protestoijia valtaamasta rakennusta muun muassa kyynelkaasun avulla. AFP:n mukaan sekä presidentin virka-asunnon että pormestarin toimiston on kerrottu olevan liekeissä.

Internetyhteyksien on kerrottu olevan laajalti poikki, minkä takia sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa ja varmistettuja tietoja. Esimerkiksi mielenosoittajien aseistuksista on liikkunut eriäviä tietoja.

Mielenosoitusta Almatyssa 5. tammikuuta valvonut poliisi oli varustautunut liivein ja kypärin.

Maahan sotilasapua

Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO on kertonut lähettäneensä torstaina Kazakstanille sotilasapua. Ensimmäisten joukkojen lähettämisestä kertoi CSTO:n edustaja Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan julkaisemassa lausunnossa.

Paikalle on AFP:n mukaan lähetty ainakin venäläisiä laskuvarjomiehiä ja sotilasyksiköitä muista CSTO-maista. CSTO:n jäseninä on kuusi entistä neuvostovaltiota, ja järjestö on esimerkiksi pitänyt yhteisiä sotaharjoituksia.

Järjestön puheenjohtaja, Armenian pääministeri Nikol Pashinjan ilmoitti jo myöhään keskiviikkona Suomen aikaa järjestön lähettävän rauhanturvajoukkoja vakauttamaan tilannetta. Pashinjan sanoi levottomuuksien olevan seurausta "ulkopuolisesta väliintulosta".

Kazakstanin presidentti Tokajev oli aiemmin vedonnut sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvaili terroristiseksi uhaksi. Tokajevin mukaan "terroristiryhmät" ovat saaneet koulutusta ulkomailla.

Torstaisessa televisiopuheessaan presidentti sanoi "terroristien" valtaavan rakennuksia, ottavan haltuunsa aseita ja taistelevan turvallisuusjoukkoja vastaan. Venäläisellä televisiokanavalla esitetyssä materiaalissa puolestaan näkyy, kuinka sotilaat ampuivat kaduilla laukauksia.

Presidentti Tokajev on lisäksi kertonut lähettäneensä viisi konetta Almatyn lentokentälle. Vahvistamattomien tietojen mukaan Almatyn lentokenttä päätyi keskiviikkona mielenosoittajien hallintaan.

Kuva näyttää, miten mielenosoittajat saapuivat hallintorakennuksen edustalle Almatyssa keskiviikkona.

Poikkeustila julistettu

Tokajev hyväksyi keskiviikkona myös maan hallituksen eron. Eroilmoitus ei kuitenkaan hillinnyt mielenosoituksia. Lisäksi maahan julistettiin keskiviikkona kansallinen poikkeustila.

Jo aiemmin päivällä poikkeustilat oli ehditty julistaa muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin, mutta illalla määräys laajennettiin koskemaan koko maata.

Maahan julistettiin myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdestätoista aamuseitsemään paikallista aikaa. Nur-Sultan on Suomea neljä tuntia edellä.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Tuhannet mieltään osoittavat olivat vaatineet hallituksen eroa.

Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikista köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi keskiviikkona, että mielenosoitukset johtuivat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaisesta rikkomisesta.

Kazakstan

Keski-Aasiassa sijaitseva, entinen neuvostovaltio Kazakstan itsenäistyi vuonna 1991. Nykyinen pääkaupunki tunnettiin ensin nimellä Astana, nykyisin nimellä Nur-Sultan.

Maan rajanaapurit ovat Venäjä, Kiina, Kirgisia, Uzbekistan ja Turkmenistan. Maan viralliset kielet ovat kazakki ja venäjä.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun arvion mukaan maan väkiluku on runsaat 19 miljoonaa.

Kazakstanin nopeaa talouskasvua ovat siivittäneet suuret öljy- ja kaasulöydökset.

Maan ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbajev jätti tehtävänsä vuonna 2019 ja valitsi seuraajakseen nykyisen presidentin Kassym-Jomart Tokajevin.

Maassa ei ole ikinä järjestetty vapaita vaaleja.

Laajimmat maan historiassa

Uutistoimisto AFP luonnehtii mielenosoituksia laajimmiksi itsenäisen Kazakstanin historiassa.

Maan ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbajev jätti tehtävänsä vuonna 2019 ja valitsi Tokajevin seuraajakseen. Erostaan huolimatta Nazarbajev toimi maan turvallisuuskomitean johdossa, mutta nyt Tokajev on AFP:n mukaan ilmoittanut ottavansa komitean johdon itselleen.

Suuri osa kiukusta on kohdistunut juuri 81-vuotiaaseen Nazarbajeviin. AFP kertoo monien mielenosoittajien huutaneen "Vanha mies ulos!", ja mediatietojen mukaan entisen presidentin patsas on kaadettu.

EU ja YK ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä pysyvät rauhallisina. Yhdysvaltain hallinto on pyytänyt viranomaisia sallimaan rauhanomaiset mielenosoitukset. Kazakstanin hallinto sietää vastustusta huonosti, ja AFP:n mukaan maan johtoa onkin syytetty kriittisten äänien hiljentämisestä.

Uutinen päivittyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut