Biden syytti Trumpia vuoden takaisista Capitolin tapahtumista: ”Hyökkäys kongressia vastaan oli aseellinen kapina” - Ulkomaat - Aamulehti

Biden syytti Trumpia vuoden takaisista Capitolin tapahtumista: ”Hyökkäys kongressia vastaan oli aseellinen kapina”

Joe Biden syytti puheessaan Donald Trumpia valheiden levittämisestä vuoden 2020 presidentinvaaleista. Aamulehti näytti Bidenin puheen suorana.

Presidentti Joe Biden puhui Washingtonissa torstaina.

6.1. 8:09 | Päivitetty 6.1. 18:27

STT

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti puheen kongressitalon valtauksen vuosipäivänä torstaina Washingtonissa. Biden syytti suoraan edeltäjäänsä Donald Trumpia siitä, että tämä yritti vuosi sitten estää demokraattisen vallanvaihdon hävittyään presidentinvaalit.

Bidenin mukaan Trump on luonut ja levittänyt valheita vuoden 2020 presidentinvaaleista.

”Hän (entinen presidentti) on tehnyt niin, koska arvostaa enemmän valtaa kuin periaatteita ja näkee omat etunsa tärkeämmiksi kuin maan edun”, Biden sanoi.

Syyttäessään Trumpia ja tämän kannattajia vuoden takaisista tapahtumista Biden ei kertaakaan maininnut Donald Trumpia nimeltä, vaan käytti hänestä esimerkiksi nimitystä entinen presidentti.

”Hyökkäys kongressia vastaan oli aseellinen kapina”, sanoi Biden.

Lue lisää: Näin Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin – Katso 46 historiallista kuvaa Washingtonin kaaoksesta

Biden ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harris puhuivat kongressirakennuksen patsassalissa loppiaisen tapahtumien yksivuotispäivänä. Aamulehti näytti puheen suorana.

Katso Bidenin puhe tallenteelta:

Biden ylisti vaalituloksen vahvistaneita lainsäätäjiä

Rettelöitsijät saapuivat Bidenin mukaan Capitolille ”raivon vallassa” ja ”pitivät tikaria Yhdysvaltain ja Yhdysvaltain demokratian kurkulla”.

”He eivät tulleet tänne isänmaallisuuden tai periaatteiden takia. Eivät palvellakseen Yhdysvaltoja, vaan pikemminkin palvellakseen yhtä ihmistä”, Biden sanoi viitaten Trumpiin.

Biden ylisti lainsäätäjiä, jotka vahvistivat vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen ja täyttivät valansa ”puolustaa perustuslakia kaikkia ulkomaisia ja kotimaisia vihollisia vastaan”.

Trump ei Bidenin mukaan ole ”vain entinen presidentti”.

”Hän on hävinnyt entinen presidentti yli seitsemän miljoonan teidän äänenne marginaalilla. Äänten, jotka annettiin vapaissa rehellisissä vaaleissa”, Biden sanoi.

Trump luonnehti Bidenin puhetta poliittiseksi teatteriksi

Pian Bidenin puheen jälkeen julkaisemassaan lausunnossa Trump sanoi, että viitatessaan häneen Biden pyrki "jakamaan entisestään Yhdysvaltoja". Bidenin puhetta hän luonnehti poliittiseksi teatteriksi.

”Tämä poliittinen teatteri on kaikki vain huomion kääntämistä pois siitä tosiasiasta, että Biden on täysin epäonnistunut”, Trump sanoi lausunnossaan.

Trump toisti väitteensä, jonka mukaan presidentinvaaleja olisi "peukaloitu".

Vielä vuosi tapahtuneen jälkeenkin jakolinjat ovat niin syviä, että monet pitkän linjan republikaanit eivät aio edes näyttäytyä tapahtumassa.

Yhdysvalloissa senaatin republikaanisen vähemmistöjohtajan Mitch McConnellin mukaan demokraatit yrittävät hyödyntää vuosi sitten tapahtuneen kongressitalon mellakan vuosipäivää.

McConnell sanoi viime loppiaisen olleen ”synkkä päivä”, mutta hänen mukaansa on uskomatonta huomata joidenkin Washingtonin demokraattien yrittävän hyötyä tästä vuosipäivästä.

”Uskon ihmisten tietävän, keneen hän viittaa”

Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki kertoi ennakkoon, että Biden aikoo syyttää Trumpia salaliittoteoriaa lietsovista valheista. Jotkut Trumpin kannattajat uskovat Trumpin olleen vaalien oikea voittaja, ja myös Trump itse välitti samaa viestiä.

Trump itse oli alun perin suunnitellut varastavansa parrasvalot järjestämällä muistopäivän tiedotustilaisuuden Floridassa. Hän julkisti lausunnon, jossa hän vähätteli seremoniaa kutsuen sitä demokraattien kokoontumiseksi, jolla pyritään lietsomaan demokraattien itsensä synnyttämien jakolinjojen liekkejä.

Lue lisää: Historialliset kuvat: Yhdysvallat astui uuteen aikaan – näistä poikkeuksellinen vallanvaihto muistetaan

Biden nousi valtaan luvaten palauttaa rauhan Washingtoniin. Tähän asti hän on suurelta osin vain jättänyt Trumpin puheet huomiotta, vaikka entinen republikaanipresidentti onkin jatkanut vaalituloksen kieltämistä sekä toistuvasti ja valheellisesti väittänyt voittaneensa.

Tähän on Psakin puheiden perusteella tulossa muutos, sillä hän on kertonut odottavansa Bidenin syyttävän puheessaan Trumpia mellakoinnin kaaoksesta ja verenvuodatuksesta.

Psaki ei kuitenkaan etukäteen sanonut, käyttäisikö Biden Trumpin nimeä. ”Uskon ihmisten tietävän, keneen hän viittaa”, hän vastasi toimittajien kysymykseen.

Syylliset aiotaan saada tilille

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland puolestaan kertoi keskiviikkona, että ministeriö aikoo yrittää saada mellakoihin syyllistyneet vastaamaan teoistaan heidän asemastaan huolimatta.

Garland painotti, ettei ihmisiin voida soveltaa eri sääntöjä sen mukaan, mihin poliittiseen puolueeseen tai ryhmään he kuuluvat. ”Ystäville ja vihollisille ei voi olla eri sääntöjä.”

Lue lisää: ”Barrikadeja jopa poistettiin mielenosoittajien tieltä” – Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola ihmettelee erikoista piirrettä Yhdysvaltain kongressin valtauksessa

Oikeusministeri alleviivasi, ettei eri sääntöjä voi olla myöskään niille, joilla on valtaa ja niille, joilla sitä ei ole.

Aiemmin keskiviikkona Capitolin nykyinen poliisipäällikkö Thomas Manger kertoi, ettei kongressin poliisijoukkoja päästä enää yllättämään viime vuoden tavoin.

Oliko valtaus suunniteltu?

Kysymys siitä, kuinka suunniteltu hyökkäys oli, on edelleen ilman varmaa vastausta. Asia on kongressin edustajainhuoneen viime kesänä perustetun erityiskomitean tutkinnan ytimessä.

Lue lisää: Kongressitalon valtauksesta tulee vuosi, jakaa yhä yhdysvaltalaisia – lopullista vastausta mellakan suunnitelmallisuudesta ei ole

Jos komitea löytää todisteita siitä, että hyökkäyksen taustalla oli koordinoitu yritys muuttaa vaalitulosta, se voi toimittaa todisteensa oikeusministeriölle. Ministeriö puolestaan voi päättää syytteiden nostamisesta. On siis yhä täysin mahdollista, että esimerkiksi Trump tai jotkut hänen avustajistaan saavat rikossyytteet loppiaisen hyökkäykseen liittyen.

Trump asetettiin edustajainhuoneessa jo viime tammikuussa virkasyytteeseen kapinaan lietsomisesta, mutta syyte ei mennyt läpi senaatissa.

Rinnakkain kongressin tutkinnan kanssa käynnissä on liittovaltion poliisin FBI:n tutkinta. Yli 725 henkilöä on saanut syytteet hyökkäykseen liittyen. FBI:n mukaan lista voi vielä kasvaa, sillä kaikkiaan lähes 2 000 ihmistä osallistui mellakkaan, eli enemmän kuin alun perin arvioitiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut