Media: Kazakstanissa kuollut ainakin kahdeksan poliisia ja sotilasta - Ulkomaat - Aamulehti

Media: Kazakstanissa kuollut ainakin kahdeksan poliisia ja sotilasta

Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö lähettää Kazakstanille sotilasapua mielenosoitusten vuoksi. Entisiltä neuvostotasavalloilta sotilasapua pyytänyt Kazakstanin presidentti on väittänyt, että maan laajamittaisia levottomuuksia johtavat terroristijengit, jotka ovat saaneet koulutusta ulkomailla.

Kazakstanissa polttoaineen hinnan nousua vastustavat mielenosoitukset ovat johtaneet hätätilan julistamiseen.

5.1. 18:41 | Päivitetty 6.1. 0:12

Almaty

Keski-Aasiassa Kazakstanin levottomuuksissa on paikallismedian mukaan kuollut yhteensä ainakin kahdeksan poliisia ja sotilasta. Asiasta on medioiden mukaan kertonut maan sisäministeriö.

Sisäministeriö on lisäksi raportoinut, että yhteensä yli 300 poliisia ja sotilasta on loukkaantunut.

Sotilaallista apua

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev on pyytänyt entisistä neuvostotasavalloista koostuvan Itsenäisten valtioiden yhteisön Ivyn jäsenvaltioiden perustamalta kollektiiviselta turvallisuusjärjestöltä sotilaallista apua maan levottomuuksien tukahduttamiseksi. Sotilasliiton jäseniä ovat muun muassa Venäjä, Valko-Venäjä ja Armenia.

Tokajev kertoo Kazakstanin valtiontelevisiossa vedonneensa sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

Presidentin mukaan maan laajamittaisia levottomuuksia johtavat terroristijengit, jotka ovat saaneet koulutusta ulkomailla.

Sotilasliitto lupasi lähettää Kazakstanille sotilasapua mielenosoitusten vuoksi. Asiasta kertoo sotilasliiton puheenjohtaja Armenian pääministeri Nikol Pashinjan Facebookissa.

Pashinjan kuvailee liittouman lähettävän Kazakstaniin "rauhanturvajoukkoja". Sotilasapua lähetetään hänen mukaansa rajoitetuksi ajaksi, jotta tilanne saataisiin vakautettua ja normalisoitua. Pashinjan väittää julkaisussaan tapahtumien olevan ulkoisen väliintulon seurausta.

Kansallinen hätätila

Keski-Aasian Kazakstaniin on julistettu kansallinen hätätila viimeaikaisten levottomuuksien vuoksi. Asiasta kertovat venäläisuutistoimistot Interfax, Tass ja Ria Novosti, jotka pohjaavat tietonsa Kazakstanin valtiontelevisiossa esitettyyn lausuntoon.

Aiemmin kerrottiin, että Keski-Aasian Kazakstanissa aseistautuneet mielenosoittajat ovat tuhonneet presidentti Tokajev maan entisessä pääkaupungissa Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa, kertoo venäläisuutistoimisto Tassin kirjeenvaihtaja.

Mielenosoittajilla kerrotaan olevan muun muassa kivääreitä ja kranaatteja. Presidentin virka-asunnon kerrotaan olevan savun ympäröimä ja läheiset talot ovat liekeissä. Lainvalvontaviranomaiset jättivät uutistoimiston mukaan rakennuksen ampumavälikohtauksen jälkeen.

Mielenosoittajat valtasivat lentokentän

Protestoijien aseistuksesta on liikkunut kuitenkin eriäviä tietoja ja esimerkiksi qatarilaismedia al-Jazeera kertoi aiemmin mielenosoittajien rynnänneen Almatyn pormestarin toimistoon nuijin ja metalliputkin varustautuneena.

AFP:n vahvistamattomien tietojen mukaan Kazakstanin entisen pääkaupungin Almatyn lentokenttä on päätynyt mielenosoittajien hallintaan. Tilanteesta maan sisällä on vaikea saada tarkkaa kuvaa, sillä muun muassa internetyhteyksien kerrotaan olevan poikki.

Hallitus erosi

Mielenosoitukset paisuivat laajamittaisiksi levottomuuksiksi energian hinnan nousun takia. Aiemmin levottomuuksien vuoksi julistettiin hätätilat muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin.

Presidentti Tokajev hyväksyi keskiviikkona maan hallituksen eron.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut