Kongressitalon valtauksesta tulee vuosi, mellakka jakaa yhä yhdysvaltalaisia - Ulkomaat - Aamulehti

Kongressitalon valtauksesta tulee vuosi, jakaa yhä yhdysvaltalaisia – lopullista vastausta mellakan suunnitelmallisuudesta ei ole

Lopullista vastausta mellakan suunnitelmallisuuteen ole saatu. Lisävaloa toivotaan kongressin tutkinnasta.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon Yhdysvaltojen Washingtonissa 6. tammikuuta 2021. Mellakan suunnitelmallisuudesta ei vieläkään ole saatu selvyyttä.

5.1. 13:53

STT

Vuosi sitten loppiaisena sadat Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon Washingtonissa estääkseen Joe Bidenin presidentin­vaalivoiton vahvistamisen.

Useiden ihmisten kuolemaan johtaneesta hyökkäyksestä tuli synkkä hetki Yhdysvaltain demokratian historiassa, mutta edelleen on epäselvää, millä nimellä tapahtunutta edes pitäisi kutsua.

Lue lisää: Trump perui kongressitalomellakan vuosipäivälle aikomansa lehdistötilaisuuden

Capitol-kukkulan tapahtumia on kutsuttu hyökkäyksen ohella muun muassa mellakaksi, kapinaksi, vallankaappausyritykseksi, kansannousuksi, terrorismiksi ja protestiksi.

”Heti kun tapahtuma oli ohi, haluttiin määritellä että kuka luo todellisuutta, kuka määrittää miksi sitä kutsutaan”, sanoo professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

Hän itse on käyttänyt usein termiä kansannousu. ”Mutta ei ole olemassa mitään oikeaa. Oikeastaan tässä tilanteessa on kiinnostavaa nimenomaan se, miten sitä tapahtumaa merkityksellistetään.”

Lue lisää: Näin Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin – Katso 46 historiallista kuvaa Washingtonin kaaoksesta

Kongressitalon valtaukseen osallistui satoja ihmisiä. Tähän mennessä yli 700 henkilöä on saanut syytteet hyökkäykseen liittyen.

Republikaanit vähätelleet

Käytetyn terminologian kirjavuus kertoo siitä, kuinka paljon näkemykset loppiaisen tapahtumista vaihtelevat, vaikka useimmat yhdysvaltalaiset tuomitsivatkin väkivaltaisuudet.

Monien silmissä tunkeutuminen kongressitaloon oli osa Trumpin yritystä häiritä demokraattista prosessia, jolloin vallankaappausyrityksestä puhuminen olisi oikeutettua. Jotkut taas näkevät, että mellakoitsijat olivat oikealla asialla.

Lue lisää: ”Barrikadeja jopa poistettiin mielenosoittajien tieltä” – Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola ihmettelee erikoista piirrettä Yhdysvaltain kongressin valtauksessa

Tuoreen ABC Newsin kyselyn mukaan 72 prosenttia yhdysvaltalaisista näkee, että mellakoitsijat enimmäkseen uhkasivat demokratiaa. Neljäsosa vastaajista oli sitä mieltä, että osanottajat enimmäkseen suojelivat demokratiaa. Monet konservatiivit ovat vähätelleet hyökkäyksen vakavuutta.

”Siinä kävi sellainen kiinnostava ajallinen trendi, että ensinhän monet olivat tuomitsemassa sitä tapahtumaa niinä päivinä. Sitten sitä alettiin yhtäkkiä vähätellä”, Heiskanen sanoo.

Lue lisää: Kysely: Kolmasosa yhdys­valtalaisista pitää väki­valtaa hallintoa kohtaan jossain tapauksissa oikeutettuna

Trumpin kannattajat ottivat kongressitalon ulkopuolella yhteen turvallisuushenkilöstön ja poliisin kanssa loppiaisena 2021.

Komitea tutkii vastuuta

Kysymys siitä, kuinka suunniteltu hyökkäys oli, on edelleen vailla varmaa vastausta. Asia on kongressin edustajainhuoneen erityiskomitean tutkittavana.

Komitea pyrkii saamaan selville, miten mellakka organisoitiin. Trumpin hallinnon rooli on polttopisteessä, mutta monet Trumpin lähipiiriissä ovat kieltäytyneet tulemasta komitean kuultaviksi.

Lue lisää: Trump pyysi korkeinta oikeutta estämään asiakirjojen luovuttamisen kongressin komitealle

Tästä huolimatta komitea on haastatellut jo satoja ihmisiä ja kerännyt tuhansia asiakirjoja. Loppuraporttia odotetaan tämän vuoden aikana.

Komitea voi toimittaa todisteensa oikeusministeriölle, joka puolestaan voi päättää syytteiden nostamisesta. On siis mahdollista, että esimerkiksi Trump tai jotkut hänen avustajistaan saavat rikossyytteet hyökkäykseen liittyen.

Kongressitaloon tunkeutuneet kantoivat mukanaan Yhdysvaltain lippuja.

Useimmat syytteet lieviä

Rinnakkain kongressin tutkinnan kanssa käynnissä on liittovaltion poliisin FBI:n tutkinta. Se on keskittynyt tutkimaan niitä henkilöitä, jotka kongressitaloon konkreettisesti tunkeutuivat.

Yli 725 henkilöä on saanut syytteet hyökkäykseen liittyen. Syytetyistä 87 prosenttia on miehiä, ja heidän keski-ikänsä on 39.

Lue lisää: Loppiaisen kongressi­mellakassa shamaanina esiintyneelle miehelle yli kolmen vuoden tuomio Yhdysvalloissa

Useimmat syytteet eivät ole vakavia, vaan koskevat laitonta tunkeutumista rakennukseen. 225 henkilöä on kuitenkin saanut syytteet väkivallasta, ja joitain tuomioitakin on annettu. Toistaiseksi ankarin tuomio on viisi vuotta vankeutta.

Ketään ei toistaiseksi ole syytetty kapinasta, josta nostettavaa syytettä on vaikea todistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut