Yhdysvallat ja Venäjä samaan neuvottelupöytään 10. tammikuuta – jännitteiden keskiössä Ukraina - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvallat ja Venäjä samaan neuvottelupöytään 10. tammikuuta – jännitteiden keskiössä Ukraina

Suurvaltojen väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi.

Presidentit Vladimir Putin (oik.) ja Joe Biden keskustelivat videoyhteyden välityksellä 7. joulukuuta 2021.

28.12.2021 6:50 | Päivitetty 28.12.2021 19:29

Washington

Yhdysvallat ja Venäjä keskustelevat ydinasevalvonnasta ja Ukrainan tilanteesta 10. tammikuuta.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov vahvisti tiistaina ajankohdan ja kertoi, että neuvottelut pidetään Sveitsin Genevessä.

”On mahdotonta päästä sopimukseen yhdessä päivässä, mutta emme voi myöskään viivyttää prosessia. Asia on hyvin kiireellinen ja hyvin vakava”, hän sanoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Venäjän ottavan neuvotteluissa ”kovan linjan”, jonka tarkoitus on puolustaa maan etuja ja välttää myönnytyksiä.

Neuvotteluista kertoi aiemmin uutistoimisto AFP:lle nimettömänä pysyvä Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja.

”Kun istumme alas neuvottelupöytään, Venäjä voi nostaa esiin omat huolensa ja me myös voimme nostaa esiin huolemme Venäjän toiminnasta”, edustaja sanoi.

AFP:n mukaan neuvottelut ovat osa strategista turvallisuuskeskustelua, joka alkoi Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä kesäkuussa Genevessä.

Edustajan mukaan Venäjän on määrä tavata sotilasliitto Naton edustajia 12. tammikuuta ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajia sitä seuraavana päivänä. Näissä tapaamisissa on tarkoitus keskittyä nimenomaan Ukrainan tilanteeseen.

Toisen Valkoisen talon lähteen mukaan USA–Venäjä-tapaamisen pääpaino on kylmän sodan jälkeisten ydinaseiden valvontasopimusten elvyttämisessä. Ukrainaakin aiotaan kuitenkin käsitellä.

Neuvotteluihin osallistujista ei vielä tietoa

Maiden väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi. Venäjä on keskittänyt kymmeniätuhansia sotilaita Ukrainan rajojen läheisyyteen, mikä on aiheuttanut Ukrainassa ja Yhdysvaltojen liittolaisissa pelkoja siitä, että Venäjä valmistelee hyökkäystä Ukrainaan. Venäjä on presidentti Putinin suulla kiistänyt hyökkäysaikeet ja sanonut joukkojen olevan puolustamassa Venäjää vihamielisiltä läntisiltä armeijoilta.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja sanoi AFP:lle, ettei Ukrainan etuja jätetä huomioimatta missään mahdollisissa sopimuksissa eikä neuvotteluihin sisälly asioita muistakaan Yhdysvaltojen kumppaneista tai liittolaisista ilman, että ne ovat läsnä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, ketkä edustavat eri osapuolia 10. tammikuuta järjestettävässä neuvottelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut