Venäjän presidentti Vladimir Putin on aloittanut suuren lehdistötilaisuutensa - Ulkomaat - Aamulehti

Putin vaatii länneltä pikaisia takeita Naton laajentumista vastaan: ”Te vaaditte meiltä takeita, kun teidän pitäisi antaa takeet meille heti ja välittömästi”

Venäjän presidentti väittää USA:n olevan valmis suoriin neuvotteluihin. Suomalaistutkijan mukaan Putin elää yhä enemmän omassa neuvostoliittolaisessa todellisuudessaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti loppuvuoden suuren lehdistötilaisuutensa Moskovassa torstaina 23. joulukuuta.

23.12.2021 11:49 | Päivitetty 23.12.2021 18:51

STT, Helsinki/Moskova

Venäjä ja länsi tuntuvat elävän eri maailmoissa, totesi perinteisen loppuvuoden lehdistötilaisuutensa torstaina pitänyt presidentti Vladimir Putin. Kun häneltä tiedusteltiin takeita sille, ettei Venäjä ei hyökkää Ukrainaan, käänsi Putin koko asetelman päälaelleen:

–  Te vaaditte meiltä takeita, kun teidän pitäisi antaa takeet meille (Naton laajentumista vastaan), heti ja välittömästi, Putin sanoi torstaina vastauksena brittitoimittajalle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan Putinin analyysi eri maailmoista osuu tavallaan oikeaan. Putin kun elää yhä vahvemmin ihan omassa todellisuudessaan, mikä on omiaan lisäämään spekulaatioita siitä, mikä on ylipäätään hänen maailmankuvansa ja käsityksensä asioista, Lassila sanoo.

Uutena piirteenä hän näkee Putinin pakonomaisen kiinnittymisen Neuvostoliiton kohtalonyhteyteen omassa toiminnassaan. Lassilan mukaan Putin kiistää maantieteelliset tosiasiat eli Venäjän nykyrajat.

"Entä jos veisimme ohjuksia Kanadaan tai Meksikoon?"

Putin toisti loppuvuoden perinteisessä lehdistötilaisuudessa aiemmat väitteensä, joiden mukaan Nato tai sen jäsenet aikovat sijoittaa hyökkäysaseitaan Ukrainan alueelle. Vanhan toistoa oli myös se, että Nato olisi Putinin mukaan luvannut aikanaan olla laajentumatta "tuumaakaan itään" ja pettänyt sitten lupauksensa viidessä eri laajentumiskerrassa. Lännen mukaan moisia lupauksia ei Venäjälle koskaan tehty.

Putinin mukaan Venäjä ei ole tuonut sotavoimaansa Yhdysvaltain rajoille, kuten Nato on tehnyt Venäjälle muun muassa Puolassa ja Romaniassa.

–  Yhdysvallat sijoittaa ohjuksia meidän talomme kynnykselle. Kuinka Yhdysvallat reagoisi, jos me veisimme ohjuksia lähelle heidän rajojaan Kanadassa ja Meksikossa, Putin kyseli.

Synkkien puheidensa vastapainoksi Putin väitti Yhdysvaltain suhtautuvan myönteisesti kahdenvälisten neuvottelujen aloittamiseen turvatakuista heti ensi vuoden alussa Genevessä. Yhdysvaltain hallinto on tosin aiemmin vakuuttanut, ettei se aio neuvotella Euroopan turvallisuudesta Venäjän kanssa ilman eurooppalaisia liittolaisiaan ja kumppaneitaan.

Vaatimukset eivät ole välttämättä bluffia

Lassilan mukaan sodanuhka Ukrainassa ei liikahtanut torstain lehdistötilaisuuden myötä mihinkään suuntaan. Sen sijaan hänen mukaansa vahvistui käsitys, että Putin elää yhä vahvemmin ihan omassa todellisuudessaan ja on yhä vakuuttuneempi siitä, kuinka oikeassa Venäjä on ja kuinka petollisesti länsi toimii.

Tällaisesta asetelmasta on hyvin vaikea päästä minkään tyyppiseen aitoon vuoropuheluun Putinin kanssa, Lassila arvioi. Ukrainan tilanteessa on puolestaan varauduttava kaikkeen, sillä rajut vaatimukset lännelle eivät välttämättä ole bluffia, kuten joissain keskusteluissa lännessä on epäilty.

–  Putin oikeasti kuvittelee ja elää sellaisessa tilassa, jossa Venäjä on pakotettu esittämään tällaisia (vaatimuksia), Lassila sanoo.

Neljän tunnin pituiseksi venyneessä lehdistötilaisuudessa käsiteltiin myös kirjava joukko muita aiheita. Koronapandemia osalta Putin arvioi Venäjän olleen monia muita maita paremmin valmistautunut pandemiaan, mutta myönsi myös ongelmat maan korkeassa kuolleisuudessa ja alhaisessa rokotuskattavuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut