Niinistö keskusteli Ukrainan presidentin Zelenskyin kanssa – Ukraina, Puola ja Liettua haluavat lisää pakotteita Venäjälle - Ulkomaat - Aamulehti

Niinistö keskusteli Ukrainan presidentin Zelenskyin kanssa – Ukraina, Puola ja Liettua haluavat lisää pakotteita Venäjälle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasivat Kiovassa syyskuussa 2019.

20.12.2021 21:34

Helsinki

Presidentti Sauli Niinistö jatkoi maanantaina Ukraina-kierrostaan. Niinistö keskusteli puhelimitse presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa, presidentin kanslia kertoi tiedotteessaan.

Presidentit keskustelivat Ukrainan rajojen tilanteesta. Niinistö vahvisti Suomen tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Lisäksi hän toisti Suomen sitoutumisen Etyjin periaatteisiin, kuten kaikkien valtioiden täysivaltaiseen tasa-arvoisuuteen sekä pidättymiseen voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä.

Niinistö keskusteli viime viikolla Ukrainan tilanteesta Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin, Venäjän presidentin Vladimir Putinin sekä EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Ukraina, Puola ja Liettua haluavat Venäjälle lisää pakotteita

Ukraina, Puola ja Liettua vaativat maanantaina länsimailta lisää pakotteita Venäjälle. Vaatimus esitettiin samalla kun Puolan presidentti Andrzej Duda ja Liettuan presidentti Gitanas Nauseda vierailivat maassa tapaamassa ukrainalaiskollegaansa Volodymyr Zelenskyitä.

”Yhteinen tehtävämme on eristää Venäjältä tuleva uhka ja suojella Eurooppaa Venäjän aggressiiviselta politiikalta”, Zelenskyi sanoi kolmikon yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Venäjä on sijoittanut noin 100 000 sotilasta Ukrainan läheisyyteen. Perjantaina Venäjä esitti joukon turvallisuusehdotuksiksi nimitettyjä vaatimuksia Natolle ja Yhdysvalloille ja vaati esityksistään kiireellisiä neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa.

Venäjän vaatimuksiin kuului muun muassa, että Nato ei saisi ottaa jäsenikseen uusia valtioita. Lisäksi Venäjä vaati, että Nato ei perusta uusia sotilastukikohtia entisen Neuvostoliiton tasavaltojen alueelle.

”Tällaisia uhkavaatimuksia ja kiristystä ei pidä hyväksyä”, Duda vaati.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut